Lamsoren CuUftOM/ UIT 9 Workshop bij Bianca Bonte Boekje met 'lekkere adres sen', routes en recepten Maaltijdwandeltocht in Middelburg met afsluitend een gezamenlijke lunch De lamsoren zijn er weer! Sinds een paar weken zijn ze vers verkrijgbaar. De lamsoren. En inderdaad, de naam komt van het lam. De blade ren van de lamsoor zijn namelijk lang en groen, soms een beetje grijzig en in de vorm van een lamsoor. Ze groeien op de zilte bo dem langs de kust op de schorren. Die zijn aan de randen van de Oosterschelde te vinden. Ze zijn door opslibbing hoger komen te liggen dan de slikken. Ze worden daardoor niet iedere dag over spoeld, al loopt het zoute water dagelijks via diepe geulen het schor binnen. Hans Elenbaas van Elenbaas Zeegroente uit Nieuw en Sint Joosland heeft bij het snij den dan ook hoge laarzen en een waterdichte overall aan. Hij neemt daarnaast een emmer mee en een snijmes met een breed blad. Van verre herkent hij aan de kleur de planten die in het schor- rengebied groeien. Hij weet niet beter; zijn familie sneed vroeger al zeegroentes bij het Veerse meer en zijn moeder leurde daarmee langs de deuren. De lamsoor, ook wel zeeaster genoemd, werd vorig jaar al begin maart gesneden maar door het koude voorjaar is dat nu een paar weken later ge worden. Omdat de vraag naar zil te groentes als lamsoor toeneemt, haalt Elenbaas het lekkers ook uit Frankrijk. Hij heeft daar, net als in Zeeland, vergunningen. En daar bijna 20 mensen in dienst om de zilte groente te sorteren en te verpakken. Naast lamsoor snijdt hij tevens schorrekruid, zoutmelde, strandbiet en het zeer populaire zeekraal. Al komt de Zeeuwse zeekraal pas vanaf mei op de markt. Elenbaas levert van uit zijn loods in Middelburg di rect aan groothandels en restau rants. Viswinkels in Nederland en Duitsland zijn daarnaast grootafnemers. Bij het kopen van de lamsoor mogen de bladeren er niet verlept uitzien. Het is snel en makkelijk te bereiden, maar de lamsoor moet heel kort gewassen worden. Ze kunnen niet zo goed tegen het zoete water. Door de zilte smaak combineert lamsoor heel goed met vis, schaal- en schelpdieren en, hoe kan het ook anders, met lams vlees. Omdat de groente van zich zelf al een zilte smaak heeft, hoeft er geen zout meer bij. DONDERDAG 16 APRIL 2015 Het boekje Terroir Walcheren en Noord-Beveland, een gids langs voedsel producenten in Walcheren en Noord Beve land, is vanaf 22 april te koop. Het boekje wordt uitgegeven door uitgeverij/ boek handel het Paard van Troje in Goes. Het boekje bevat fietsroutes/ recepten en 'lek kere adressen' uit de streek. De presenta tie op 22 april is bij het Aspergepunt in Middelburg. In Speelhof Hoogerzael in Middelburg wordt zondag (19 april) een maaltijdwandel tocht gehouden van 11.00 tot 13.30 uur. Tijdens deze foodwalk zoeken de deelne mers naar eetbare (on)kruiden en gewassen die langs de route groeien en bloeien. Aan het einde van de tocht wordt daarvan een gezamenlijke lunch bereid. Informatie is te verkrijgen bij Sylvia Tuinder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Bij de wandeling wordt er bijvoorbeeld gezocht naar paardebloemblad, brandnetel of weegbree. De onverharde en verharde route is 2,5 km lang en de wandeling voert ook langs cultuurhistorisch plekken. De Foodwalk is een samenwerking tussen Speel hof Hoogerzael en SLZ. Aanmelden tot en met vandaag via: info@slz.landschapsbe- heer.nl, tel.: 0113-230936. 4,00 euro pp, 1,50 per kind, inclusief koffie of thee/sap. Slager Verburg uit Kortgene met het geslachte lamsvlees. De keurmeester keurt het lamsvlees goed van slagerij Verburg. foto's Marcelle Davidse puur zilte smaak Lamsoren, in bloei. Bianca Bonte organiseert in samenwerking met Lekker Zeeland op donderdag 21 april 2015: Workshop Big Green Egg o.l.v. Henri Avondvullend programma waar u leert werken met de Big Green Egg. U geniet van een menu bereid met de Big Green Egg. Prijs per persoon 65 Aanvangstijd 18.30 uur Voor reserveringen 0117-454 614 of info@biancabonte.nl Kookuinhel Bianca Bonte

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 53