Lamsoren
CuUftOM/
UIT 9
Workshop bij
Bianca Bonte
Boekje met 'lekkere adres
sen', routes en recepten
Maaltijdwandeltocht in Middelburg met afsluitend
een gezamenlijke lunch
De lamsoren zijn er weer!
Sinds een paar weken
zijn ze vers verkrijgbaar.
De lamsoren. En inderdaad, de
naam komt van het lam. De blade
ren van de lamsoor zijn namelijk
lang en groen, soms een beetje
grijzig en in de vorm van een
lamsoor. Ze groeien op de zilte bo
dem langs de kust op de schorren.
Die zijn aan de randen van de
Oosterschelde te vinden. Ze zijn
door opslibbing hoger komen te
liggen dan de slikken. Ze worden
daardoor niet iedere dag over
spoeld, al loopt het zoute water
dagelijks via diepe geulen het
schor binnen. Hans Elenbaas van
Elenbaas Zeegroente uit Nieuw
en Sint Joosland heeft bij het snij
den dan ook hoge laarzen en een
waterdichte overall aan. Hij
neemt daarnaast een emmer mee
en een snijmes met een breed
blad. Van verre herkent hij aan de
kleur de planten die in het schor-
rengebied groeien. Hij weet niet
beter; zijn familie sneed vroeger
al zeegroentes bij het Veerse meer
en zijn moeder leurde daarmee
langs de deuren. De lamsoor, ook
wel zeeaster genoemd, werd vorig
jaar al begin maart gesneden
maar door het koude voorjaar is
dat nu een paar weken later ge
worden. Omdat de vraag naar zil
te groentes als lamsoor toeneemt,
haalt Elenbaas het lekkers ook uit
Frankrijk. Hij heeft daar, net als
in Zeeland, vergunningen. En
daar bijna 20 mensen in dienst
om de zilte groente te sorteren en
te verpakken. Naast lamsoor
snijdt hij tevens schorrekruid,
zoutmelde, strandbiet en het zeer
populaire zeekraal. Al komt de
Zeeuwse zeekraal pas vanaf mei
op de markt. Elenbaas levert van
uit zijn loods in Middelburg di
rect aan groothandels en restau
rants. Viswinkels in Nederland
en Duitsland zijn daarnaast
grootafnemers. Bij het kopen van
de lamsoor mogen de bladeren er
niet verlept uitzien. Het is snel en
makkelijk te bereiden, maar de
lamsoor moet heel kort gewassen
worden. Ze kunnen niet zo
goed tegen het zoete water. Door
de zilte smaak combineert
lamsoor heel goed met vis,
schaal- en schelpdieren en, hoe
kan het ook anders, met lams
vlees. Omdat de groente van zich
zelf al een zilte smaak heeft, hoeft
er geen zout meer bij.
DONDERDAG 16 APRIL 2015
Het boekje Terroir Walcheren en
Noord-Beveland, een gids langs voedsel
producenten in Walcheren en Noord Beve
land, is vanaf 22 april te koop. Het boekje
wordt uitgegeven door uitgeverij/ boek
handel het Paard van Troje in Goes. Het
boekje bevat fietsroutes/ recepten en 'lek
kere adressen' uit de streek. De presenta
tie op 22 april is bij het Aspergepunt in
Middelburg.
In Speelhof Hoogerzael in Middelburg wordt zondag (19 april) een maaltijdwandel
tocht gehouden van 11.00 tot 13.30 uur. Tijdens deze foodwalk zoeken de deelne
mers naar eetbare (on)kruiden en gewassen die langs de route groeien en bloeien.
Aan het einde van de tocht wordt daarvan een gezamenlijke lunch bereid. Informatie
is te verkrijgen bij Sylvia Tuinder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Bij
de wandeling wordt er bijvoorbeeld gezocht naar paardebloemblad, brandnetel of
weegbree. De onverharde en verharde route is 2,5 km lang en de wandeling voert
ook langs cultuurhistorisch plekken. De Foodwalk is een samenwerking tussen Speel
hof Hoogerzael en SLZ. Aanmelden tot en met vandaag via: info@slz.landschapsbe-
heer.nl, tel.: 0113-230936. 4,00 euro pp, 1,50 per kind, inclusief koffie of thee/sap.
Slager Verburg uit Kortgene met het geslachte lamsvlees.
De keurmeester keurt het lamsvlees goed van slagerij Verburg. foto's Marcelle Davidse
puur zilte smaak
Lamsoren, in bloei.
Bianca Bonte organiseert in samenwerking
met Lekker Zeeland op donderdag 21 april
2015:
Workshop Big Green Egg o.l.v. Henri
Avondvullend programma waar u leert
werken met de Big Green Egg. U geniet
van een menu bereid met de
Big Green Egg.
Prijs per persoon 65
Aanvangstijd 18.30 uur
Voor reserveringen
0117-454 614 of
info@biancabonte.nl
Kookuinhel Bianca Bonte