Iedereen chef-kok 66 Nu kan ik echt koken. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Ook de patisserie Beoordeling 6 UIT Op deze pagina's schotelen wij elke week lekkers uit Zeeland voor. Al sinds 1602 drinken dorpelingen er zich een stuk in de kraag. Nu tapt De Patrijs aan de charmante Voorstraat in Colijnsplaat uit een ander vaatje: je kunt er sinds een maand weer de buik rond eten. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Wat een belofte: een andere ma nier van winkelen en iedereen kookt als een chef-kok. Ia, ook jij die misschien niet zo thuis bent in de keuken en ronduit onhandig met weegschaal, maat beker, mes en vuur. En jij, die na een dag hard werken écht geen puf en inspiratie meer heeft om een creatief antwoord te verzinnen op de vraag 'wat zullen vandaag nou weer eens eten'. En dus maar weer een kant-en-klare maaltijd of pizza uit het koelvak trekt. Vers koken kan leuk en ontspan nend zijn en gezond en lekker, waardoor je applaus en waarde ring oogst! Wie wil dat nou niet? Maar je moet niet die hele supermarkt door hoeven om al le ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Eenmaal thuis wil je gelijk aan de slag, niet eerst nog eens een half uur moeten wegen, schillen en snijden. En je hebt een goed recept nodig van het type 'minimale inspanning maxi maal effect'. Met heldere stap-voor-stap bereidingsfoto's. Rogier Leopold en Diederik van Gelder, twee Amsterdamse jon gens, bedachten een hippe eet- winkel die aan al deze eisen vol doet: Bilder&DeClercq, genoemd naar het adres van hun aller eerste winkel, op de hoek van de Bilderdijkstraat en De Clercq- straat in Amsterdam-West. In middels openden ze een tweede winkel in de Pijp en ze dromen van uitbreiding naar de vijf grote steden. Ia, zie je, een grootstedelijk con cept. Maar gaat zoiets ook werken in een provinciestad of dorp van enige omvang? Supermarktketen Plus denkt van wel, in aangepaste vorm weliswaar. Ze zijn een sa menwerking aangegaan met de jongens van Bilder&DeClercq en experimenteren in zes verschil lende Plus-vestigingen door het hele land. Hier komen op de win kelvloer presentatiemeubels a la Bilder&DeClercq te staan. Met wekelijks wisselende, enorme, mondwater opwekkende gerech tenposters erboven, en alle ingre diënten, afgewogen, die je ervoor nodig hebt, bij elkaar daaronder. Er staan receptenkaarten bij, die je gratis mee kan nemen. 'Vers ko ken op maat' heet dit concept. Je hoeft dus niets meer af te we gen en ook niet méér te kopen dan je nodig hebt, waardoor je keukenkastjes maar dichtslibben. Voor Colijnsplaat heb ben we een zwak. We willen geen an dere Noord-Bevelan ders tegen ons in het harnas jagen, maar Colijnsplaat is wat ons betreft het sfeervolste dorp van het eiland. De mooie molens, de jachthaven, de monu mentale pandjes, het uitzicht op de Zeelandbrug. Met prachtige pa norama's op het netvlies waai je hier lekker uit. De met linden ge stoffeerde Voorstraat ademt dank zij de terrasjes, vele authentieke gevels en lantaarns een Frans sfeertje. Aan het eind van deze mi ni-allee - door Google Translate in het Frans vertaald als Front Street! - staat al honderden jaren De Patrijs. Ofwel, La Perdrix (ge woon uit mijn eigen woorden boek). Het wat uitgesleten stenen trapje herinner ik me als geen ander. In de jaren negentig, toen Wijnand en Margriet het etablissement dre ven, trad ik er des zondags regel matig met bandjes op. Ook bene den - in bar Soho - liet ik mijn buizengitaarversterker een paar keerbakken en braden'. We speelden hard toen. Mengtafel en boxen zijn in geen velden of we gen meer te bekennen. Eigenaar John Traas heeft er samen met zijn vader een horecakeuken geïn stalleerd. „Boven hadden we een beperkte keuken, met een frituur en een steamer. Nu kan ik echt ko ken. Ik heb er schik in. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Ook de patisserie", zegt John, ge diplomeerd slager en bogend op een afgeronde koksopleiding. John drijft met zijn partner Geri sinds 2011 De Patrijs. Ze exploite ren ook nog steeds cafetaria De Linde, aan de overkant. „Sinds een maand kun je nu ook in De Patrijs eten. Het is vooral een ca fé, maar ik wil het aanbod verbre den met een volwaardige menu kaart, want op bepaalde uren heb je weinig cafégasten, dus weinig inkomsten. Ik hoop dat onze kaart aanslaat." Als we vrijdagavond het trapje be klimmen, stuiten we op een kluit je dorpsjeugd dat in het halletje staat te paffen. John verklapt dat De Patrijs nog steeds een thuisha ven is voor 'jong Colijn'. „Een taxi naar Goes is voor hen toch te duur. Bovendien kost een biertje hier minder dan in de stad." Binnen is De Patrijs nauwelijks veranderd. Het donkerbruine inte rieur van grootmoedertje is nog steeds door de tijd getekend. De planken vloeren tonen sporen van talloze voetstappen. We zien klassieke olielampen en houten stoelen met zo'n kaarsrechte leu ning dat bij elke chiropractor de eurotekens direct in de ogen schie ten. We nestelen ons in comforta beler ogende armstoelen. De rode bekleding verraadt welke schade te veel zonuren kunnen aanrich ten. Terwijl gastheer Mike ons een glas aardige Franse chardonnay (2,75 euro) en een bruiswatertje brengt (2 euro), neuzen we in de kaart. Zo bescheiden als Noord-Bevelanders vaak zijn, zo modaal zijn ook Traas' prijzen. Een driegangenmenu voor 17,50 euro? Met naar keuze dagsoep of vissoep, kabeljauw of schnitzel en als zoet slotakkoord een dame blanche of crème brülée. Is de uit verkoop begonnen of wat? Mijn tafeldame bestelt een cock tail van Hollandse garnalen (8,95 euro), ik de huisgemaakte vissoep (5,95 euro). Op de placemats die Mike op tafel schuift, is het Brui loftsmaal (1567) van Pieter Brue- gel afgedrukt. Waar hebben die meer gezien? De voorgerechten ar riveren op bruine rechthoekige borden. Er zijn wat stukjes af en het glazuur verdient node dentale aandacht. 'Zeker nog van me vrouw Bruegel geweest', grappen we. Maar het past op zich wel in de donkerbruine entourage. De okergele bouillon is erg lekker. Hij mag van ons zelfs nog een tik je hoger op smaak. Het soepje zit goed in de vis, met onder meer zalm, gamba en mosselen. De vis is iets doorgekookt, maar dat heb je snel als je een flinke pan soep op de kachel hebt staan. De garnalen in de cocktail aan de overzijde groepen samen in een glas, waaraan een schijf citroen hangt. Hello Fawlty Towers... De schaaldiertjes rusten op een bedje van groene sla, waarvan de randjes niet kraakvers ogen. Erbij een minischaaltje met whiskey- saus die iets frisser, kruidiger en minder zoet mag, vinden we. Als hoofdgerecht verschijnen er twee vispannetjes op tafel, com pleet met salade (leuk bietkro- kantje erin), friet en gebakken aardappeltjes. Ik had trek in slib- tong, maar die serveert John tijde lijk niet. „Ze zijn nu niet goed. 't Is allemaal kuit en je kunt er bijna doorheen kijken." Met de romige vissaus 14,95 eu ro) scoort De Patrijs een plus. Ook de vis is nu perfect gegaard. De zalm, kabeljauw, mosselen en gamba's hebben beet. Mijn tafelda me bedelt direct om het recept. Als ik vervolgens voor een pipi in La Perdrix de trap afdaal, zie ik dat de sanitaire ruimte museale waarde vertegenwoordigt. De te gels lijken me van kort na de oor log. Hoe lang heeft de tijd hier stilgestaan? Het enige wat be weegt, is het stucwerk, want daar zitten flinke gaten in. John erkent dat hij daar in moet investeren. „Zo kun je er eigenlijk niemand ontvangen, maar ja, ik kan niet al les tegelijk." Terwijl op het biljart de ballen zacht klikken, peuzelen we ons nagerecht op. Een chocoladedes sert (6,95 euro) met een superbe zelfgemaakte brownie, een bolle tje chocoladeijs, frambozensorbet, verse aardbeien en slagroom. Dit gaat er in als koek. Het is niet te zoet en de aardbeien zorgen voor een fris zuurtje. Heerlijk! Dus zeu ren we niet langer over alweer een bruin bord van moe Bruegel. We droppen zonder morren 63,45 euro in de schatkist van De Pa trijs, beseffend dat John als chef kok nog aan het inlopen is. Hij ser veert nu al fatsoenlijke gerechten tegen voordeelprijzen, maar met wat meer oog voor de presentatie van en iets meer fraïcheur in de gerechten, wordt De Patrijs dé prijspakker op Noord-Beveland. Café De Patrijs Voorstraat 66, Colijnsplaat 0113-695303 depatrijs-delinde.nl Prijspakkers bij De Patrijs John Traas, uitbater De Patrijs Prijs-kwaliteit: Je betaalt bar weinig voor degelijke ge rechten, die soms om iets meer fris heid vragen. Presentatie kan beter. Entourage: Donkerbruiner wordt het niet. Voor wie daar van houdt, is het best gezel lig. Stoelbekleding en sanitair vragen om renovatie. Bediening: Vriendelijk zonder fratsen. Conclusie: Met wat meer aandacht voor culinaire details wordt dit dé prijspakker van Noord-Beveland. I Vispannetje In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 50