En fiets elke dag naar je werk tunck, OHsfb Elske Drijfhout eet bewust. Dit jaar deed ze er een schepje bovenop. Een paar vuistregels en verder: gezond verstand. Dat is de ba sis voor het eetpatroon van Els ke Drijfhout, in het dagelijks le ven werkzaam bij natuurvoedingswin kel De Tuin van Broeder Ludovicus in Middelburg. „Die aandacht voor goede voeding heb ik van huis uit meegekregen", zegt Elske. Haar keukenkasten zijn ge vuld met producten die zo min moge lijk bewerkingen hebben ondergaan. Toevoegingen die de houdbaarheid verlengen, de smaak, geur of kleur ver beteren, zijn in principe taboe. Produc ten van biologische oorsprong hebben de voorkeur. Weet wat je eet, is haar devies. Dat betekent: lezen wat er op het etiket staat. Gezond eten betekent ook: naar je lichaam luisteren. „Ik kan niet goed te gen melk. Mijn lijf reageert daarop met krampjes, buikpijn. Het is niet heel erg, maar ik gebruik liever niet zoveel melkproducten." Ze pakt een bus: 'too procent natural, Royal Green', staat er op het etiket. „Dit is mijn favoriete merk, omdat er geen smaakjes aan toegevoegd zijn. Hier zit eiwitpoeder in dat gewonnen is uit wei. Ik gebruik het als basis voor ont- bijtshakes. Verder doe ik er rode vruchtenmix in, wat cocosmelk en een halve banaan. De rest bewaar ik voor de volgende morgen." Van tijd tot tijd houdt Elske precies bij wat en hoeveel ze eet in de gratis app Lifesum. De app geeft feedback na maaltijden en lichaamsbeweging. „Ik gebruik een luxere versie, waar voor ik 12 euro per jaar betaal. Na zo'n tijd weet ik weer precies hoe het zit met wat ik doe. En dan kan ik weer Zo nu en dan hou ik een periode bij hoe ik het doe. Dan registreer ik in een app - Lifesum - wat ik precies eet overgaan op eten op gevoel. Heb ik trek? Waar heb ik zin in? Je moet eer lijk zijn naar jezelf." Helemaal op gevoel is het niet, want Elske houdt duidelijke vuistregels aan: elke dag moet er in elke maaltijd een vorm van eiwit zitten, vezels uit groenten en fruit (die ook de vitami nen leveren), wat vetten en een klei ne hoeveelheid koolhydraten. Grof weg: de schijf van vijf. Door tijdelijk minder koolhydraten te gebruiken, heeft Elske twaalf kilo overgewicht verloren. „Dat kwam ook doordat ik een tijdje ziek was. Toen heb ik even weer meer koolhydraten gegeten." Met een BMI van 23.4 heeft Elske nu haar ideale gewicht bereikt. „Ik heb nooit een bepaald getal in mijn hoofd gehad, maar het is goed zo. En met mijn huidige eetpatroon blijf ik hele maal op gewicht." Ontbijt (circa 470 kcal): shake van eiwit preparaat uit melkzuur (Royal Green), bio-bosvruchtenmix (Crops) en een halve banaan voor de vitamines en voor het zoet, cocosmelk voor de vetten. Elske Drijfhout uit Vlissingen viel twaalf kilo af door bewuster te gaan eten. foto's Lex de Meester Lunch (circa 300 kcal): salade van witlof, appel, augurk, gerook te kip, grapefruit. Dressing op basis van mayonaise. Om te drinken, verdeeld over de dag: (kruiden)thee, water, eventueel Spa citroen (0 calorieën). Geen koffie. Tussendoortjes (circa 300 kcal): Alleen indien de trek opkomt. Schaaltje olijven in olijfolie. Advocadohelft met vinaigrette en een flinke pluk tuinkers. Plakje raw chocolate (60 procent ca cao) met pepermunt (gezonde variant op After Eight). Avondeten (circa 500 kcal): Combinatie van 4 ons groene groen ten (boontjes, broccoli, peultjes) en een stuk biologische zalm. Andere dagen andere groenten, afwisselend vis, ei of vlees. De zalm gegaard in een klontje roomboter, met citroen als sausje. door Ondine van der Vleuten Elske Drijfhout

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 99