En fiets elke dag naar je werk
tunck,
OHsfb
Elske Drijfhout
eet bewust. Dit
jaar deed ze er een
schepje bovenop.
Een paar vuistregels en verder:
gezond verstand. Dat is de ba
sis voor het eetpatroon van Els
ke Drijfhout, in het dagelijks le
ven werkzaam bij natuurvoedingswin
kel De Tuin van Broeder Ludovicus in
Middelburg.
„Die aandacht voor goede voeding
heb ik van huis uit meegekregen",
zegt Elske. Haar keukenkasten zijn ge
vuld met producten die zo min moge
lijk bewerkingen hebben ondergaan.
Toevoegingen die de houdbaarheid
verlengen, de smaak, geur of kleur ver
beteren, zijn in principe taboe. Produc
ten van biologische oorsprong hebben
de voorkeur. Weet wat je eet, is haar
devies. Dat betekent: lezen wat er op
het etiket staat.
Gezond eten betekent ook: naar je
lichaam luisteren. „Ik kan niet goed te
gen melk. Mijn lijf reageert daarop
met krampjes, buikpijn. Het is niet
heel erg, maar ik gebruik liever niet
zoveel melkproducten." Ze pakt een
bus: 'too procent natural, Royal
Green', staat er op het etiket. „Dit is
mijn favoriete merk, omdat er geen
smaakjes aan toegevoegd zijn. Hier zit
eiwitpoeder in dat gewonnen is uit
wei. Ik gebruik het als basis voor ont-
bijtshakes. Verder doe ik er rode
vruchtenmix in, wat cocosmelk en
een halve banaan. De rest bewaar ik
voor de volgende morgen."
Van tijd tot tijd houdt Elske precies
bij wat en hoeveel ze eet in de gratis
app Lifesum. De app geeft feedback
na maaltijden en lichaamsbeweging.
„Ik gebruik een luxere versie, waar
voor ik 12 euro per jaar betaal. Na zo'n
tijd weet ik weer precies hoe het zit
met wat ik doe. En dan kan ik weer
Zo nu en dan hou ik
een periode bij hoe ik
het doe. Dan registreer
ik in een app - Lifesum
- wat ik precies eet
overgaan op eten op gevoel. Heb ik
trek? Waar heb ik zin in? Je moet eer
lijk zijn naar jezelf."
Helemaal op gevoel is het niet, want
Elske houdt duidelijke vuistregels
aan: elke dag moet er in elke maaltijd
een vorm van eiwit zitten, vezels uit
groenten en fruit (die ook de vitami
nen leveren), wat vetten en een klei
ne hoeveelheid koolhydraten. Grof
weg: de schijf van vijf. Door tijdelijk
minder koolhydraten te gebruiken,
heeft Elske twaalf kilo overgewicht
verloren. „Dat kwam ook doordat ik
een tijdje ziek was. Toen heb ik even
weer meer koolhydraten gegeten."
Met een BMI van 23.4 heeft Elske nu
haar ideale gewicht bereikt. „Ik heb
nooit een bepaald getal in mijn hoofd
gehad, maar het is goed zo. En met
mijn huidige eetpatroon blijf ik hele
maal op gewicht."
Ontbijt (circa 470 kcal): shake van eiwit
preparaat uit melkzuur (Royal Green),
bio-bosvruchtenmix (Crops) en een halve
banaan voor de vitamines en voor het
zoet, cocosmelk voor de vetten.
Elske Drijfhout uit Vlissingen viel twaalf kilo af door bewuster te gaan eten. foto's Lex de Meester
Lunch (circa 300 kcal): salade van witlof, appel, augurk, gerook
te kip, grapefruit. Dressing op basis van mayonaise.
Om te drinken, verdeeld over de dag: (kruiden)thee, water,
eventueel Spa citroen (0 calorieën). Geen koffie.
Tussendoortjes (circa 300 kcal): Alleen indien de trek opkomt.
Schaaltje olijven in olijfolie. Advocadohelft met vinaigrette en
een flinke pluk tuinkers. Plakje raw chocolate (60 procent ca
cao) met pepermunt (gezonde variant op After Eight).
Avondeten (circa 500 kcal): Combinatie van 4 ons groene groen
ten (boontjes, broccoli, peultjes) en een stuk biologische zalm.
Andere dagen andere groenten, afwisselend vis, ei of vlees. De
zalm gegaard in een klontje roomboter, met citroen als sausje.
door Ondine van der Vleuten
Elske Drijfhout