REIZEN 21 *,v\. V s 0 Verwend worden aan boord van een houten gulet, zeilend langs Turkse en Griekse kusten. En dan ruïne steden bezoeken, in stille baaien zwemmen en vis eten in gezellige haventjes. Geluk kan zo eenvoudig zijn. Na het eten aan de lange houten tafel op het achter dek, laat ik me vallen in de comfortabele kussens. Ter wijl ik met mijn ogen de koers van de meeuwen in de blauwe lucht volg, rui men Arif en Ismail de tafel af De vierkoppi ge bemanning doet alles. Zeilen dus, maar ook boodschappen, koken, de handdoeken van de lijn halen en opvouwen, vergeten boeken in veiligheid brengen, tafel dekken, tafel afruimen en er weer nieuwe, heerlijke hapjes op zetten. Kapitein Aram, kok Elia en de scheepsma- ten Arif en Ismail weten hoe je mensen moet verwennen. Dat bedenk ik al liggend en ik bekijk Arif eens goed. Pas 16 is hij. Komt uit het Turkse dorp Bozalan, waar we gisteren aten. Hij reed met ons mee in het busje naar zijn geboortedorp. Eenmaal in het dorp verdween hij snel via een klein pad tussen de kippen en de koeien door naar waar zijn geboortehuis ergens moet staan. De bink van het dorp; want wie door SCIS wordt uitgezocht om beman ningslid te worden, heeft het gemaakt. Arif kan nu cocktails shaken, leert Engels en hoe hij met gasten moet omgaan. Uit zichzelf zal hij niet tegen me praten. Maar dorpsstraat bereikten we het huis van de fa- Gaat dit zeven dagen zo door? Ja, dit gaat ze- milie waar we gingen eten. Op een ruim ven dagen zo door. Ik kom kilo's aan, vrees terras, omwikkeld met druivenranken, met ik. Maar goed, het mediterrane eten is vrij uitzicht over de bergen en heerlijke, zelf ge- licht en op de excursies klauteren we nog weven tapijten op de grond, kregen we aardig wat af. steeds weer andere streekgerechten. In de We struinen over de ruines van Knidos. bloedhete keuken roosterden twee vrou- Wandelen op het vulkaaneiland Nissyros, wen op een open vuur pannenkoekjes. door de bloedhete Stefanos-krater, waar Wie heeft mooi gelakte teennagels, wiens stoom uit de bodem ontsnapt. We zijn een badpak zit het best, hoe gaan de andere ge- hele middag in touw om de geheimen van zinnen met hun kinderen om... Een week de vesting van Kos te ontdekken en door- lang zitten we letterlijk met elkaar opge- kruisen in één middag het stadje Symi op scheept en dat geeft een zekere rust. Ieder- het gelijknamige eiland Symi. een is aardig en voorkomend. Zal ik je rug En dan, ai, verliest een van de kinderen insmeren? Wil je nog wat olijven? Koekje zijn duikbrilletje. In het heldere, blauwe dan? In de vorm van een bloemetje, met water zien we het de diepte inglijden. Te een soort groene hagelslag eroverheen. diep voor de duikers onder ons, maar dan Kok Elia heeft een complete groentewinkel is er de kapitein: drie keer oefenen, steeds aan boord getild en kennelijk ook ergens dieper en dan heeft-ie de bril. Gejuich, een slagerij leeggeroofd. De gevulde papri- Aram, een mooie man met bruinzwarte ka's biber dolmasi, de Tsjerkessische kip er- ogen, een zacht gebruinde huid en pik- kez tavugu, de stoofschotels güve en paa zwart haar, is onvermoeibaar. Hij danst en de toetjes baklava smaken voortreffelijk, met de kinderen onder de sterrenhemel, trekt ze achter de speedboot aan op een plastic kano door het water, verwijdert splinters uit tenen, masseert vermoeide schouders. En verdwijnt in Bodrum, voor een middag, avond en nacht. Want daar in de buurt heeft hij een huis, een vrouw en een kind. Wij verdwijnen ook van boord, richting openluchtdisco Halicarnas. Echt hot schijnt het er 's ochtends om vijf uur te zijn. Dan wordt de dansvloer onder het schuim gespoten en wentelen schaarsgekle- de dames zich in de glibberige smurrie. Dat hadden onze pubers wel eens willen meemaken. Maar ja, die stomme ouders wilden weer terug naar de boot en zij moesten mee. Balen! Maar bij het ontbijt kan iedereen er weer om lachen. Erg hè, dat je nou weer met die yk-ouders op die k-boot zit. Het anker wordt gelicht, de zeilen gehesen. Onze eni ge zorg zal vandaag weer zijn: niet verbran den en tijdens het zeilen niet van de boot af rollen. als ik moeizaam uit de kussens omhoog kom omdat het wellicht tijd is voor een wijntje, is hij direct ter plekke en hoefik al leen de kleur nog maar te noemen. Wat zou hij van ons denken? In het busje naar Bozalan zaten we enorm te lachen met elkaar, hij was stil. Een bemanningslid keet niet mee met de passagiers. En wij werden stil toen we het simpele leven za gen van deze dorpen in het binnenland. We aten bij een Turkse familie in Arifs dorp, waar de weg niet meer dan een uitge hakt bergpad is, de mensen arm zijn en le ven van wat hun stukje grond en een paar stuks vee opleveren. We dronken appelthee in het theehuis op het pleintje, een man met een ezel wilde dat we een foto van hem maakten. Een oude man zat in zijn tuin op een zelf getim merd plateautje. Het stond op palen van ze ker 2 meter hoog. Zo torende hij toch nog boven de zonnebloemen in zijn tuin uit. Na een flinke klimpartij over de uitgehakte ZATERDAG 11 APRIL 2015 Verwennerij op zee E geïsche TURKIJE Athene Zee Bodrum Bozalan kos Knidos ^NISSYRof SYMI RODOS KRETA tekst en foto's Willemijn Bos Hoofdfoto: De Naviga onderweg naar het Griekse eiland Kos. Links: Ontbijten op het achterdek. Boven: De baklava aan boord is voortreffelijk. SCIC Sailing is een Nederlandse organisatie, die zeilcruises organiseert in de Egeïsche en Middellandse Zee. Er wordt gevaren langs de Turkse kust en naar Griekse eilanden als Kos, Rhodos, Symi, Patmos en het vulkaanei land Nisyros. Er zijn vijftien routes. De jachten variëren in grootte van zes tot zestien passagiers. Alle hutten hebben douche en toilet. Passagiers hoeven geen zeilers te zijn. Helpen mag. De cruises duren een, twee of drie weken Combinatie met hotelverblijf is mogelijk. De prijs van de zeilcruise is vanaf 939,50 eu ro per persoon per week. Dit is inclusief ac commodatie, ontbijt, lunch, vijf diners en al le drankjes aan boord, maar exclusief vlucht en transfer. De cruises kunnen thema's hebben als ar cheologie, yoga, fotografie, mediteren en golfen. Alles kan geregeld worden. Eigen thema's, specifieke excursies, topwijnen, je eigen biermerk aan boord, meer kreeft, trouwen aan boord... De horizon is de limit. Meer informatie op www.scicsailing.eu.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 80