REIZEN 21
*,v\.
V s 0
Verwend worden aan boord van een houten gulet,
zeilend langs Turkse en Griekse kusten. En dan ruïne
steden bezoeken, in stille baaien zwemmen en vis eten
in gezellige haventjes. Geluk kan zo eenvoudig zijn.
Na het eten aan de lange
houten tafel op het achter
dek, laat ik me vallen in de
comfortabele kussens. Ter
wijl ik met mijn ogen de
koers van de meeuwen in
de blauwe lucht volg, rui
men Arif en Ismail de tafel af De vierkoppi
ge bemanning doet alles. Zeilen dus, maar
ook boodschappen, koken, de handdoeken
van de lijn halen en opvouwen, vergeten
boeken in veiligheid brengen, tafel dekken,
tafel afruimen en er weer nieuwe, heerlijke
hapjes op zetten.
Kapitein Aram, kok Elia en de scheepsma-
ten Arif en Ismail weten hoe je mensen
moet verwennen. Dat bedenk ik al liggend
en ik bekijk Arif eens goed. Pas 16 is hij.
Komt uit het Turkse dorp Bozalan, waar
we gisteren aten. Hij reed met ons mee in
het busje naar zijn geboortedorp. Eenmaal
in het dorp verdween hij snel via een klein
pad tussen de kippen en de koeien door
naar waar zijn geboortehuis ergens moet
staan. De bink van het dorp; want wie
door SCIS wordt uitgezocht om beman
ningslid te worden, heeft het gemaakt.
Arif kan nu cocktails shaken, leert Engels
en hoe hij met gasten moet omgaan. Uit
zichzelf zal hij niet tegen me praten. Maar
dorpsstraat bereikten we het huis van de fa- Gaat dit zeven dagen zo door? Ja, dit gaat ze-
milie waar we gingen eten. Op een ruim ven dagen zo door. Ik kom kilo's aan, vrees
terras, omwikkeld met druivenranken, met ik. Maar goed, het mediterrane eten is vrij
uitzicht over de bergen en heerlijke, zelf ge- licht en op de excursies klauteren we nog
weven tapijten op de grond, kregen we aardig wat af.
steeds weer andere streekgerechten. In de We struinen over de ruines van Knidos.
bloedhete keuken roosterden twee vrou- Wandelen op het vulkaaneiland Nissyros,
wen op een open vuur pannenkoekjes. door de bloedhete Stefanos-krater, waar
Wie heeft mooi gelakte teennagels, wiens stoom uit de bodem ontsnapt. We zijn een
badpak zit het best, hoe gaan de andere ge- hele middag in touw om de geheimen van
zinnen met hun kinderen om... Een week de vesting van Kos te ontdekken en door-
lang zitten we letterlijk met elkaar opge- kruisen in één middag het stadje Symi op
scheept en dat geeft een zekere rust. Ieder- het gelijknamige eiland Symi.
een is aardig en voorkomend. Zal ik je rug En dan, ai, verliest een van de kinderen
insmeren? Wil je nog wat olijven? Koekje zijn duikbrilletje. In het heldere, blauwe
dan? In de vorm van een bloemetje, met water zien we het de diepte inglijden. Te
een soort groene hagelslag eroverheen. diep voor de duikers onder ons, maar dan
Kok Elia heeft een complete groentewinkel is er de kapitein: drie keer oefenen, steeds
aan boord getild en kennelijk ook ergens dieper en dan heeft-ie de bril. Gejuich,
een slagerij leeggeroofd. De gevulde papri- Aram, een mooie man met bruinzwarte
ka's biber dolmasi, de Tsjerkessische kip er- ogen, een zacht gebruinde huid en pik-
kez tavugu, de stoofschotels güve en paa zwart haar, is onvermoeibaar. Hij danst
en de toetjes baklava smaken voortreffelijk, met de kinderen onder de sterrenhemel,
trekt ze achter de speedboot aan op een
plastic kano door het water, verwijdert
splinters uit tenen, masseert vermoeide
schouders. En verdwijnt in Bodrum, voor
een middag, avond en nacht. Want daar in
de buurt heeft hij een huis, een vrouw en
een kind.
Wij verdwijnen ook van boord, richting
openluchtdisco Halicarnas. Echt hot
schijnt het er 's ochtends om vijf uur te
zijn. Dan wordt de dansvloer onder het
schuim gespoten en wentelen schaarsgekle-
de dames zich in de glibberige smurrie.
Dat hadden onze pubers wel eens willen
meemaken. Maar ja, die stomme ouders
wilden weer terug naar de boot en zij
moesten mee. Balen!
Maar bij het ontbijt kan iedereen er weer
om lachen. Erg hè, dat je nou weer met die
yk-ouders op die k-boot zit. Het anker
wordt gelicht, de zeilen gehesen. Onze eni
ge zorg zal vandaag weer zijn: niet verbran
den en tijdens het zeilen niet van de boot
af rollen.
als ik moeizaam uit de kussens omhoog
kom omdat het wellicht tijd is voor een
wijntje, is hij direct ter plekke en hoefik al
leen de kleur nog maar te noemen.
Wat zou hij van ons denken? In het busje
naar Bozalan zaten we enorm te lachen
met elkaar, hij was stil. Een bemanningslid
keet niet mee met de passagiers. En wij
werden stil toen we het simpele leven za
gen van deze dorpen in het binnenland.
We aten bij een Turkse familie in Arifs
dorp, waar de weg niet meer dan een uitge
hakt bergpad is, de mensen arm zijn en le
ven van wat hun stukje grond en een paar
stuks vee opleveren.
We dronken appelthee in het theehuis op
het pleintje, een man met een ezel wilde
dat we een foto van hem maakten. Een
oude man zat in zijn tuin op een zelf getim
merd plateautje. Het stond op palen van ze
ker 2 meter hoog. Zo torende hij toch nog
boven de zonnebloemen in zijn tuin uit.
Na een flinke klimpartij over de uitgehakte
ZATERDAG 11 APRIL 2015
Verwennerij
op zee
E geïsche TURKIJE
Athene Zee
Bodrum Bozalan
kos Knidos
^NISSYRof SYMI
RODOS
KRETA
tekst en foto's Willemijn Bos
Hoofdfoto: De Naviga
onderweg naar het
Griekse eiland Kos.
Links: Ontbijten op
het achterdek.
Boven: De baklava aan
boord is voortreffelijk.
SCIC Sailing is een Nederlandse organisatie,
die zeilcruises organiseert in de Egeïsche en
Middellandse Zee. Er wordt gevaren langs
de Turkse kust en naar Griekse eilanden als
Kos, Rhodos, Symi, Patmos en het vulkaanei
land Nisyros. Er zijn vijftien routes.
De jachten variëren in grootte van zes tot
zestien passagiers. Alle hutten hebben
douche en toilet. Passagiers hoeven geen
zeilers te zijn. Helpen mag.
De cruises duren een, twee of drie weken
Combinatie met hotelverblijf is mogelijk.
De prijs van de zeilcruise is vanaf 939,50 eu
ro per persoon per week. Dit is inclusief ac
commodatie, ontbijt, lunch, vijf diners en al
le drankjes aan boord, maar exclusief vlucht
en transfer.
De cruises kunnen thema's hebben als ar
cheologie, yoga, fotografie, mediteren en
golfen. Alles kan geregeld worden. Eigen
thema's, specifieke excursies, topwijnen,
je eigen biermerk aan boord, meer kreeft,
trouwen aan boord... De horizon is de limit.
Meer informatie op www.scicsailing.eu.