<U>S Blijf nuchter nadenken over gezond eten en blijf genieten, zegt diëtiste en psychologe Wendy Scholten-Moelker. il|||||||ZATERDAG11 APRIL 2015||||| III III Hl Hl Hl Hl HUH Hl Hl Hl HUI Hl Hl Hl HUH Hl Hl Hl Hl Hl jlllll Hl Hl IIIIIIIIIIIIIH Hl Hl HUI Hl Hl HUH Hl IIIIIIIIIIIIIH Hl Hl Hlllill Hl Hl Hl Hl Hl IGEZOND III III II 9 I III PROF. KATAN RAADT AAN: erop. Wendy wil de vraag of dit een gezonde lunch is, niet direct met 'ja' of'nee' beantwoorden. „Mij gaat het erom: wat voor gedachte heeft deze collega hierbij? Denkt ze: ik vind dit lekker, hier kan ik op vooruit? Dan is het prima. Het gaat niet om wat daar ligt, maar om wat er in je hoofd zit. Als ze deze op zich gezonde voedings middelen naar binnen werkt en dan op de wc weer overgeeft, is ze toch verkeerd bezig." Steeds meer mensen zijn flexitariër: ze wisselen vegetarische dagen af met vlees- of visdagen. „Prima, maar zorg dat je op vegetarische dagen genoeg ei wit en ijzer binnenkrijgt", adviseert Wendy. Ook vetten mogen niet volle dig verdwijnen uit het dieet: „In Ne derland lopen kinderen rond die on dervoed zijn op het gebied van vetten, doordat hun ouders heel light en vet arm eten." Vuistregels voor gezond regels zijn simpel, zegt Wendy. „Allereerst: eet gevarieerd zodat je alle vitamines, mi neralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. De schijf van vijf is nog steeds een goede leidraad. En drink voldoen de. De gemiddelde mens heeft ander half tot twee liter water nodig per dag. Mensen met een eetstoornis kun nen aan de haal gaan met dit soort ad viezen. Dan krijg ik ineens iemand voor me die zeven liter per dag drinkt omdat dat dan nog wel beter zal zijn dan de gestelde anderhalve liter." Wendy Schol ten-Moelker is gz-psycho- loog en diëtis te. Bij de afde ling Eetstoor nissen van Emergis behandelt ze mensen waar bij het misgaat met eten. „Ieder jaar krijgen zo'n 3400 mensen in Neder land een eetstoornis", vertelt Wendy. De belangrijkste zijn: boulimia nervo sa (eetbuien, obsessie met eten en ge wicht, eetbuien compenseren mid dels braken of laxeren), anorexia ner vosa (uithongering, ernstig onderge wicht, obsessie eten en gewicht) en Binge Eating disorder (eetbuien zon der compenseren, waardoor overge wicht). Opvallend: bij al Wendy's patiënten is de stoornis begonnen met de wens af te vallen of gezond te eten. „Of het daarna ontspoort, heeft te maken met persoonskenmerken, wat je hebt meegemaakt in je leven en omge vingsfactoren", legt de psychologe uit. „Als je bijvoorbeeld perfectionis tisch bent, of weinig zelfvertrouwen hebt, loop je grotere kans door te schieten in eetgestoord gedrag." Wanneer kom je in de gevarenzone? „Bezig zijn met gezond eten is meest al goed", benadrukt Wendy. „Maar je moet gaan oppassen als het je norma le leven gaat beïnvloeden. Als je niet meer naar bijeenkomsten zoals een feestje wil gaan, als je het sociale aspect van eten niet meer wil delen, als je misschien zelfs apart gaat eten. Als je niet meer kunt genieten van eten en je jezelf niet meer toestaat van je eigen regels af te wijken. Dat zijn alarmsignalen." Een doodgewone dag op kantoor. Op het bureau een 's morgens in de haast bijeen gegraaide lunch: een bakje met partjes appel, een smoothie van appel, peer en frambozen; een zakje krenten bollen en een doos luchtige crackers. Pindakaas en magere smeerkaas voor Als bezig zijn met gezond eten het normale leven gaat beïnvloeden, kom je in de gevarenzone ^/////IIIIIW#^ Wél doen: je levensstijl zo aan passen dat je ongemerkt elke dag minder calorieën binnenkrijgt én (of) meer calorieën verbrandt. Ja, diëten werkt. Alle diëten wer ken zelfs, als je je er maar strikt aan houdt. Want dat betekent dat je automatisch minder calorieën binnenkrijgt dan ervóór. Niet het dieet werkt, maar het feit dat je veel bewuster eet. Een tijd een derde minder eten van alles wat je op je bord krijgt, werkt net zo goed. Zorg dat je gespierder wordt. Spieren verbranden ook in rust calorieën. Bovendien: ze stroom lijnen je lichaam. Lukt het je af te vallen? Bedenk dan dat je lichaam voortaan altijd minder calorieën nodig zal heb ben. Wie dagelijks bij elkaar een half uur méér loopt, fietst, ramen zeemt of planten wiedt, ver bruikt zo'n 100 kcal per dag extra. Genoeg om na het afvallen niet weer aan te komen. Tip van de Nederlandse hoogle raar voedingsleer Martijn Katan: van minder televisie kijken, val len mensen af. Hoe precies heb ben de onderzoekers nog niet achterhaald, maar het helpt. Vind je het een te grote stap om de tv de deur uit te doen? Ga dan eens een maand op televisie- dieet. En kijk wat dat oplevert. Om één kilo kwijt te raken, moet je 7000 kcal minder binnenkrij gen. Doe dat niet met een (crash)dieet. Een mooi streefge tal is: 300 kcal minder per dag. Onze samenleving is 'obeso- geen': dikmakend. Blijf uit de buurt van de snoepautomaat in de hal, laat je niet verleiden door het lekkers bij de kassa. Zorg er voor dat je in je huis alleen gezon de hapjes hebt, voor de lekkere trek. moet leuk blijven Wendy Scholten-Moelker van de afdeling Eetstoornissen van Emergis: „Zeven liter wa ter per dag is niet gezond meer." foto Marcelle Davidse Prof. dr. Martijn Ka- tan, bekend om zijn opmerkelijke uitspra ken over voeding, verwijst op zijn website www.mkatan.nl naar betrouwbare sites: Voedingscentrum Info van de overheid over voedsel, calorie- checker. voedingscen- trum.nl Gezondheidsraad Uitstekende weten schappelijke info, maar niet gemakke lijk. www.gr.nl Voedsel en Waren Autoriteit Info over voedselvei ligheid. vwa.nl Wikipedia.nl Vaak opmerkelijk be trouwbaar. Nationaal Kompas Volksgezondheid Solide, sober en over zichtelijk. Nationaal- kompas.nl NEVO Alle voedingsstoffen in 1700 voedings middelen. nevo-online.rivm.nl door Ondine van der Vleuten Wendy Scholte-Moelker, gz-psycholoog

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 100