<U>S
Blijf nuchter nadenken over gezond
eten en blijf genieten, zegt diëtiste en
psychologe Wendy Scholten-Moelker.
il|||||||ZATERDAG11 APRIL 2015||||| III III Hl Hl Hl Hl HUH Hl Hl Hl HUI Hl Hl Hl HUH Hl Hl Hl Hl Hl jlllll Hl Hl IIIIIIIIIIIIIH Hl Hl HUI Hl Hl HUH Hl IIIIIIIIIIIIIH Hl Hl Hlllill Hl Hl Hl Hl Hl IGEZOND III III II 9 I III
PROF. KATAN
RAADT AAN:
erop. Wendy wil de vraag of dit een
gezonde lunch is, niet direct met 'ja'
of'nee' beantwoorden. „Mij gaat het
erom: wat voor gedachte heeft deze
collega hierbij? Denkt ze: ik vind dit
lekker, hier kan ik op vooruit? Dan is
het prima. Het gaat niet om wat daar
ligt, maar om wat er in je hoofd zit.
Als ze deze op zich gezonde voedings
middelen naar binnen werkt en dan
op de wc weer overgeeft, is ze toch
verkeerd bezig."
Steeds meer mensen zijn flexitariër:
ze wisselen vegetarische dagen af met
vlees- of visdagen. „Prima, maar zorg
dat je op vegetarische dagen genoeg ei
wit en ijzer binnenkrijgt", adviseert
Wendy. Ook vetten mogen niet volle
dig verdwijnen uit het dieet: „In Ne
derland lopen kinderen rond die on
dervoed zijn op het gebied van vetten,
doordat hun ouders heel light en vet
arm eten."
Vuistregels voor gezond regels zijn
simpel, zegt Wendy. „Allereerst: eet
gevarieerd zodat je alle vitamines, mi
neralen en andere voedingsstoffen
binnenkrijgt die je lichaam nodig
heeft. De schijf van vijf is nog steeds
een goede leidraad. En drink voldoen
de. De gemiddelde mens heeft ander
half tot twee liter water nodig per
dag. Mensen met een eetstoornis kun
nen aan de haal gaan met dit soort ad
viezen. Dan krijg ik ineens iemand
voor me die zeven liter per dag drinkt
omdat dat dan nog wel beter zal zijn
dan de gestelde anderhalve liter."
Wendy Schol
ten-Moelker
is gz-psycho-
loog en diëtis
te. Bij de afde
ling Eetstoor
nissen van
Emergis behandelt ze mensen waar
bij het misgaat met eten. „Ieder jaar
krijgen zo'n 3400 mensen in Neder
land een eetstoornis", vertelt Wendy.
De belangrijkste zijn: boulimia nervo
sa (eetbuien, obsessie met eten en ge
wicht, eetbuien compenseren mid
dels braken of laxeren), anorexia ner
vosa (uithongering, ernstig onderge
wicht, obsessie eten en gewicht) en
Binge Eating disorder (eetbuien zon
der compenseren, waardoor overge
wicht).
Opvallend: bij al Wendy's patiënten
is de stoornis begonnen met de wens
af te vallen of gezond te eten. „Of het
daarna ontspoort, heeft te maken
met persoonskenmerken, wat je hebt
meegemaakt in je leven en omge
vingsfactoren", legt de psychologe
uit. „Als je bijvoorbeeld perfectionis
tisch bent, of weinig zelfvertrouwen
hebt, loop je grotere kans door te
schieten in eetgestoord gedrag."
Wanneer kom je in de gevarenzone?
„Bezig zijn met gezond eten is meest
al goed", benadrukt Wendy. „Maar je
moet gaan oppassen als het je norma
le leven gaat beïnvloeden. Als je niet
meer naar bijeenkomsten zoals een
feestje wil gaan, als je het sociale
aspect van eten niet meer wil delen,
als je misschien zelfs apart gaat eten.
Als je niet meer kunt genieten van
eten en je jezelf niet meer toestaat
van je eigen regels af te wijken. Dat
zijn alarmsignalen."
Een doodgewone dag op kantoor. Op
het bureau een 's morgens in de haast
bijeen gegraaide lunch: een bakje met
partjes appel, een smoothie van appel,
peer en frambozen; een zakje krenten
bollen en een doos luchtige crackers.
Pindakaas en magere smeerkaas voor
Als bezig zijn met
gezond eten het
normale leven gaat
beïnvloeden, kom je in
de gevarenzone
^/////IIIIIW#^
Wél doen: je levensstijl zo aan
passen dat je ongemerkt elke dag
minder calorieën binnenkrijgt
én (of) meer calorieën verbrandt.
Ja, diëten werkt. Alle diëten wer
ken zelfs, als je je er maar strikt
aan houdt. Want dat betekent dat
je automatisch minder calorieën
binnenkrijgt dan ervóór. Niet het
dieet werkt, maar het feit dat je
veel bewuster eet. Een tijd een
derde minder eten van alles wat
je op je bord krijgt, werkt net zo
goed.
Zorg dat je gespierder wordt.
Spieren verbranden ook in rust
calorieën. Bovendien: ze stroom
lijnen je lichaam.
Lukt het je af te vallen? Bedenk
dan dat je lichaam voortaan altijd
minder calorieën nodig zal heb
ben. Wie dagelijks bij elkaar een
half uur méér loopt, fietst, ramen
zeemt of planten wiedt, ver
bruikt zo'n 100 kcal per dag
extra. Genoeg om na het afvallen
niet weer aan te komen.
Tip van de Nederlandse hoogle
raar voedingsleer Martijn Katan:
van minder televisie kijken, val
len mensen af. Hoe precies heb
ben de onderzoekers nog niet
achterhaald, maar het helpt.
Vind je het een te grote stap om
de tv de deur uit te doen? Ga dan
eens een maand op televisie-
dieet. En kijk wat dat oplevert.
Om één kilo kwijt te raken, moet
je 7000 kcal minder binnenkrij
gen. Doe dat niet met een
(crash)dieet. Een mooi streefge
tal is: 300 kcal minder per dag.
Onze samenleving is 'obeso-
geen': dikmakend. Blijf uit de
buurt van de snoepautomaat in
de hal, laat je niet verleiden door
het lekkers bij de kassa. Zorg er
voor dat je in je huis alleen gezon
de hapjes hebt, voor de lekkere
trek.
moet leuk
blijven
Wendy Scholten-Moelker van de afdeling Eetstoornissen van Emergis: „Zeven liter wa
ter per dag is niet gezond meer." foto Marcelle Davidse
Prof. dr. Martijn Ka-
tan, bekend om zijn
opmerkelijke uitspra
ken over voeding,
verwijst op zijn
website
www.mkatan.nl
naar betrouwbare
sites:
Voedingscentrum
Info van de overheid
over voedsel, calorie-
checker. voedingscen-
trum.nl
Gezondheidsraad
Uitstekende weten
schappelijke info,
maar niet gemakke
lijk. www.gr.nl
Voedsel en Waren
Autoriteit
Info over voedselvei
ligheid. vwa.nl
Wikipedia.nl
Vaak opmerkelijk be
trouwbaar.
Nationaal Kompas
Volksgezondheid
Solide, sober en over
zichtelijk. Nationaal-
kompas.nl
NEVO
Alle voedingsstoffen
in 1700 voedings
middelen.
nevo-online.rivm.nl
door Ondine van der Vleuten
Wendy Scholte-Moelker,
gz-psycholoog