boodschappen doen Paasbrood met saffraan Go-Tan zoekt bijzondere Indische familierecepten voor kookboek UIT 9 Palingrook demonstraties en proeverij in de Kleine Schorre te Dreischor 'Fruits de Mer-lunch' op zandplaat bij Yerseke Streekproducten en bierproeven bij 't Vierendeel in Vrouwenpolder Dan hadden de mensen bij die ge legenheid nog iets lekkers te eten. Nu verkopen we het hele jaar door van dit brood, ook met Kerst." Hij vertelt verder dat het brood ook wordt opgestuurd, per lucht post, bijvoorbeeld naar Canada en Amerika. En vanuit heel Neder land komen er mensen naar Oud dorp speciaal om dit brood kopen. En als mensen het niet kunnen ophalen, dan wordt het opge stuurd. Aan saffraan wordt een lustop- wekkende werking toegeschre ven. In de homeopathische ge neeskunde wordt het bij spijsver teringsproblemen gebruikt. De saffraan komt uit Spanje en is van goede kwaliteit. Uit paarse krokus- bloemen worden drie rode stam pers gehaald. 'Het rode goud' noe men de Spanjaarden deze saf fraan, want het is erg kostbaar. Ongeveer 4500 euro per kilo kost de saffraan en voor een pond ge droogde saffraan zijn wel 10.000 bloemen nodig. Gelukkig hoeft de bakker er niet heel veel van te gebruiken. Akersloot doet de saf fraan de avond voordat hij het brood gaat bakken al in het be slag, zo kan de smaak en de kleur er beter intrekken. Verder is de basis roomboter en rozijnen. De overige ingrediënten geeft hij niet prijs. Het familiere cept is geheim. Pas als zijn zoons de zaak overnemen, zal hij hen het recept prijsgeven. Het brood is verkrijgbaar van 8 tot 28 ons. De grote broden wor den in speciaal gesmede blikken gebakken. Bakker Akersloot zit in Oud dorp op Goerree Overflak- kee. Ieder jaar bakken ze traditioneel paasbrood met saf fraan. En dat is de moeite waard om de Brouwersdam voor over te steken. Bakkerij Akersloot is een echt fa miliebedrijf, ze bestaan al sinds 1909. Rond deze paasperiode is het bij Akersloot druk, heel druk. Minstens zeven bakkers zijn hier aan de slag om dit bijzondere brood te bakken. Dit paasbrood met saffraan is namenlijk erg po pulair. De saffraan geeft niet al leen een bijzondere, wat vanil- leachtige smaak, het geeft ook een felgele kleur af, waardoor het een echt paasbrood voor bij het paasontbijt is. Bakker Kommer Akersloot weet niet waar de traditie vandaan komt. „Ouddorp lag vroeger heel geïsoleerd. De mensen kwamen begin vorige eeuw met het saf fraan, wat ze bij de drogist koch ten, naar de bakker. Vaak namen ze ook zelf hun meel en rozijnen mee. Daar lieten ze bij de bakker een brood van bakken. Op een ge geven moment dacht mijn voor ganger: dat kan ik zelf ook. En van het een kwam het ander", vertelt hij. „Nu bakken we 50 balen van 50 ki lo bloem aan paasbroden en als je alle broden achter elkaar legt is dat bij elkaar wel 4 kilometer", vertelt Akersloot trots. „De saf fraan maakt dat het brood langer houdbaar is. Vroeger werd het brood bewaard tot Pinksteren. Dat kon met dit brood makkelijk. Familiebedrijf Go-Tan is op zoek naar bijzondere re cepten, maar ook bijzonde verhalen achter de recep ten. Beide worden gepubliceerd in een kookboek. Iedereen, die de Indische eetcultuur een warm hart toedraagt, wordt uitgenodigd om een (familie)re- cept in te sturen. De meest tot de verbeelding spre kende recepten, bijbehorende verhalen, anekdote's en foto worden gebundeld in een kookboek met de titel 'De geur van witte rijst' -Verzamelde Indische eet- en kookherinneringen. Een eventuele winst uit de verkoop van het boek gaat naar goede doelen in Indonesië. Het boek moet gaan over alles wat de Indische eet cultuur bijzonder maakt, zodat recepten en verhalen ook voor een volgende generatie behouden blijven. Welke oma, moeder of tante bedacht het unieke In dische recept? Wat betekent samen eten voor een In dische familie? Hoe was de sfeer tijdens het eten? En hoe rook het in de keuken? Go-Tan heeft 80.000 kroepoekzakken voorzien van een sticker met de op roep mee te helpen aan het kookboek. Bij het bedrijf zijn iets meer dan twintig recepten ontvangen. Inzendingen kunnen tot 1 juli worden in gestuurd, Op de website www.degeurvanwitterijst.nl is meer informatie over het project te vinden. Het boek moet uiteindelijk zeventig recepten bevatten. Het verhaal hoeft niet lang te zijn, een half A4-tje is ruim voldoende. Foto's meesturen kan uiteraard ook. Als het ingezonden recept in het boek wordt op genomen, krijgt de inzender het boek gratis. De ver schijning van het boek staat gepland voor einde van het jaar. Onder de inzender verloot Go-Tan elke maand een pakket met producten. Winnaars krijgen automa tisch bericht via de mail. DONDERDAG 2 APRIL 2015 Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor houdt zaterdag 4 april een workshop Palingroken in samenwerking met Rinus Smalheer, beter bekend als 'de Schouwse Palingroker', tussen 9:00 en 16:00. Ze roken deze dag een erkend Zeker Zeeuws Streekproduct, Oosterscheldepaling, op ambachtelijke wijze. De Schouwse Palingroker betrekt deze paling van de palingvis ser Gerrie van den Hoek uit Kerkwerve. Ook is het mogelijk de gerookte Oosterscheldepaling te kopen en is het proeflo kaal van de Wijnhoeve geopend. Daar wordt gerookte paling op brood geserveerd met passende wijnen. Op de schelpenplaat vlak voor de kust van Yerseke kunnen zaterdag 18 maart maximaal 150 mensen aan een lange ta fel aanschuiven voor een 'fruit de mer- lunch' van restaurant Katseveer. De gas ten worden gebracht met de YE-100 van Marstrand Rondvaarten. Kosten be dragen 99 euro per persoon, de dag duurt van 10.30 tot 17.00 uur. Meer in formatie en aanmelden via katseveer.nl. Als streekproducent van meer dan 50 streekproducten van ei gen bodem start 't Vierendeel in Vrouwenpolder het seizoen op 4 april met een bierbrouwdag en proeverij met eigen bie ren van 't Vierendeel. Op deze dag is er ook live muziek op het erf van 't Vierendeel. Met deze aftrap wil 't Vierendeel be reiken dat mensen kunnen beleven en genieten van een streekproduct, maar ook dat de eigenaren er via de proeverij achter kunnen komen wat mensen nu echt lekker vinden, 't Vierendeel is tevens lid van Lekker Regionaal Product. Zij zet zich in om streekproducten aan de man te brengen. zuurdesembrood Renee Looman's brood is desembrood, foto Marcelle Davidse Indische eet- en kookherinneringen staan centraal in het boek.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 50