boodschappen doen
Paasbrood met saffraan
Go-Tan zoekt bijzondere Indische
familierecepten voor kookboek
UIT 9
Palingrook demonstraties en proeverij
in de Kleine Schorre te Dreischor
'Fruits de Mer-lunch' op
zandplaat bij Yerseke
Streekproducten en bierproeven bij
't Vierendeel in Vrouwenpolder
Dan hadden de mensen bij die ge
legenheid nog iets lekkers te eten.
Nu verkopen we het hele jaar
door van dit brood, ook met
Kerst."
Hij vertelt verder dat het brood
ook wordt opgestuurd, per lucht
post, bijvoorbeeld naar Canada en
Amerika. En vanuit heel Neder
land komen er mensen naar Oud
dorp speciaal om dit brood kopen.
En als mensen het niet kunnen
ophalen, dan wordt het opge
stuurd.
Aan saffraan wordt een lustop-
wekkende werking toegeschre
ven. In de homeopathische ge
neeskunde wordt het bij spijsver
teringsproblemen gebruikt. De
saffraan komt uit Spanje en is van
goede kwaliteit. Uit paarse krokus-
bloemen worden drie rode stam
pers gehaald. 'Het rode goud' noe
men de Spanjaarden deze saf
fraan, want het is erg kostbaar.
Ongeveer 4500 euro per kilo kost
de saffraan en voor een pond ge
droogde saffraan zijn wel 10.000
bloemen nodig. Gelukkig hoeft
de bakker er niet heel veel van te
gebruiken. Akersloot doet de saf
fraan de avond voordat hij het
brood gaat bakken al in het be
slag, zo kan de smaak en de kleur
er beter intrekken.
Verder is de basis roomboter en
rozijnen. De overige ingrediënten
geeft hij niet prijs. Het familiere
cept is geheim. Pas als zijn zoons
de zaak overnemen, zal hij hen
het recept prijsgeven.
Het brood is verkrijgbaar van 8
tot 28 ons. De grote broden wor
den in speciaal gesmede blikken
gebakken.
Bakker Akersloot zit in Oud
dorp op Goerree Overflak-
kee. Ieder jaar bakken ze
traditioneel paasbrood met saf
fraan. En dat is de moeite waard
om de Brouwersdam voor over te
steken.
Bakkerij Akersloot is een echt fa
miliebedrijf, ze bestaan al sinds
1909. Rond deze paasperiode is
het bij Akersloot druk, heel druk.
Minstens zeven bakkers zijn hier
aan de slag om dit bijzondere
brood te bakken. Dit paasbrood
met saffraan is namenlijk erg po
pulair. De saffraan geeft niet al
leen een bijzondere, wat vanil-
leachtige smaak, het geeft ook
een felgele kleur af, waardoor het
een echt paasbrood voor bij het
paasontbijt is.
Bakker Kommer Akersloot weet
niet waar de traditie vandaan
komt. „Ouddorp lag vroeger heel
geïsoleerd. De mensen kwamen
begin vorige eeuw met het saf
fraan, wat ze bij de drogist koch
ten, naar de bakker. Vaak namen
ze ook zelf hun meel en rozijnen
mee. Daar lieten ze bij de bakker
een brood van bakken. Op een ge
geven moment dacht mijn voor
ganger: dat kan ik zelf ook. En van
het een kwam het ander", vertelt
hij.
„Nu bakken we 50 balen van 50 ki
lo bloem aan paasbroden en als je
alle broden achter elkaar legt is
dat bij elkaar wel 4 kilometer",
vertelt Akersloot trots. „De saf
fraan maakt dat het brood langer
houdbaar is. Vroeger werd het
brood bewaard tot Pinksteren.
Dat kon met dit brood makkelijk.
Familiebedrijf Go-Tan is op zoek naar bijzondere re
cepten, maar ook bijzonde verhalen achter de recep
ten. Beide worden gepubliceerd in een kookboek.
Iedereen, die de Indische eetcultuur een warm hart
toedraagt, wordt uitgenodigd om een (familie)re-
cept in te sturen. De meest tot de verbeelding spre
kende recepten, bijbehorende verhalen, anekdote's
en foto worden gebundeld in een kookboek met de
titel 'De geur van witte rijst' -Verzamelde Indische
eet- en kookherinneringen. Een eventuele winst uit
de verkoop van het boek gaat naar goede doelen in
Indonesië.
Het boek moet gaan over alles wat de Indische eet
cultuur bijzonder maakt, zodat recepten en verhalen
ook voor een volgende generatie behouden blijven.
Welke oma, moeder of tante bedacht het unieke In
dische recept? Wat betekent samen eten voor een In
dische familie? Hoe was de sfeer tijdens het eten? En
hoe rook het in de keuken? Go-Tan heeft 80.000
kroepoekzakken voorzien van een sticker met de op
roep mee te helpen aan het kookboek.
Bij het bedrijf zijn iets meer dan twintig recepten
ontvangen. Inzendingen kunnen tot 1 juli worden in
gestuurd,
Op de website www.degeurvanwitterijst.nl is meer
informatie over het project te vinden. Het boek
moet uiteindelijk zeventig recepten bevatten. Het
verhaal hoeft niet lang te zijn, een half A4-tje is
ruim voldoende. Foto's meesturen kan uiteraard
ook. Als het ingezonden recept in het boek wordt op
genomen, krijgt de inzender het boek gratis. De ver
schijning van het boek staat gepland voor einde van
het jaar.
Onder de inzender verloot Go-Tan elke maand een
pakket met producten. Winnaars krijgen automa
tisch bericht via de mail.
DONDERDAG 2 APRIL 2015
Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor houdt zaterdag 4
april een workshop Palingroken in samenwerking met Rinus
Smalheer, beter bekend als 'de Schouwse Palingroker', tussen
9:00 en 16:00. Ze roken deze dag een erkend Zeker Zeeuws
Streekproduct, Oosterscheldepaling, op ambachtelijke wijze.
De Schouwse Palingroker betrekt deze paling van de palingvis
ser Gerrie van den Hoek uit Kerkwerve. Ook is het mogelijk
de gerookte Oosterscheldepaling te kopen en is het proeflo
kaal van de Wijnhoeve geopend. Daar wordt gerookte paling
op brood geserveerd met passende wijnen.
Op de schelpenplaat vlak voor de kust
van Yerseke kunnen zaterdag 18 maart
maximaal 150 mensen aan een lange ta
fel aanschuiven voor een 'fruit de mer-
lunch' van restaurant Katseveer. De gas
ten worden gebracht met de YE-100
van Marstrand Rondvaarten. Kosten be
dragen 99 euro per persoon, de dag
duurt van 10.30 tot 17.00 uur. Meer in
formatie en aanmelden via katseveer.nl.
Als streekproducent van meer dan 50 streekproducten van ei
gen bodem start 't Vierendeel in Vrouwenpolder het seizoen
op 4 april met een bierbrouwdag en proeverij met eigen bie
ren van 't Vierendeel. Op deze dag is er ook live muziek op
het erf van 't Vierendeel. Met deze aftrap wil 't Vierendeel be
reiken dat mensen kunnen beleven en genieten van een
streekproduct, maar ook dat de eigenaren er via de proeverij
achter kunnen komen wat mensen nu echt lekker vinden, 't
Vierendeel is tevens lid van Lekker Regionaal Product. Zij zet
zich in om streekproducten aan de man te brengen.
zuurdesembrood
Renee Looman's brood is desembrood, foto Marcelle Davidse
Indische eet- en kookherinneringen staan centraal in het boek.