UIT 7
summer, van Reuzenbieren uit
Moergestel, die bij de Beer Chal
lenge een bronzen medaille in de
wacht sleepte. Op Katendrecht
proefden wij bij de Kaapse Brou
wers een opmerkelijk dartele
Kaapse Harrie. Uit de VS komt
het overheerlijke Farmhouse
Tank 7 en ook het succesvolle
nieuwe Antwerpse Seef bier
heeft saisontrekjes. Die zijn: en
thousiast bruisend, veel wit
schuim, een lichtgele kleur, een
krachtig hoparoma en niet te
hoog in alcohol (tussen 3,5 en 5,5
Er zijn geen smaken als ko
riander of citrusschil toegevoegd,
zoals bij veel witbieren. De spran
kelende fruitigheid komt van de
(semi)wilde gist en de gebruikte
hopsoorten zelf.
Onder het snel groeiende leger
van ambachtelijke amateurbrou
wers schrijft de Lim
burgse bierbrouwer
Brand jaarlijks een wed
strijd uit. De opdracht
van 2015, je raadt het al:
brouw een saisonbier.
Wat eet je bij zo'n sai-
son? Van lichte sala
des tot asperges en
vis; een lekker ge
bakken forelletje
bij voorbeeld (zie
recept). Mét kop ge
serveerd uiteraard,
de wangetjes schij
nen superlekker te
zijn. Ik vind dat te
veel gepruts. Maar
bij een pure presen
tatie doen kop en
staart het altijd
goed.
FOREL MET AMANDELSNIPPERS,
GEPOFTE AARDAPPEL EN KRUIDENBOTER
DONDERDAG 2 APRIL 2015
Benodigdheden: hoofdgerecht voor 4 personen: 4 ver
se forellen, met kop en staart; 2 eetlepels bloem; zout
en peper; 80 gram amandelschaafsel; 100 gram boter;
2 eetlepels olijfolie; 1 citroen; 4 medium aardappelen
in schil, iets kruimig kokend; 1 eetlepel gehakte verse
groene kruiden (verhouding: Yi peterselie - Yi tijm, dil
le, bieslook, etc.), 1 teentje knoflook, fijngesneden;
aluminiumfolie.
Bereidingswijze: pers halve citroen uit, rasp schil. Snij
andere helft in plakjes. Maak kruidenboter door gehak
te groene kruiden, knoflook, peper, zout, wat drupjes
citroensap en beetje citroenrasp te mengen door 50
gram boter.
Smelt klontje boter in koekenpan, bak hierin aman
delsnippers goudgeel. Verspreid over bordje en be
waar. Was aardappels, prik 10 keer in met vork. Leg
met twee tegelijk 4 minuten in magnetron op vol ver
mogen aan ene kant, draai om en nogmaals 4 minu
ten. Neem uit oven, kerf aardappels van boven in, vul
met kruidenboter. Wikkel in aluminiumfolie, laat tot
gebruik nagaren.
Vermeng bloem met peper en zout op bord. Was fo
rellen, dep droog, wentel ze in bloem. Verhit olie en
rest van boter in 2 antiaanbak koekenpannen en bak
forellen rustig ca. 4 aan ene kant, voorzichtig om
draaien (ondersteun met spatel) en nog 4 minuten
aan andere kant. Bedruppel met citroensap. Leg vis op
bord, bestrooi rijkelijk met gouden amandelsnippers.
Garneer met plakje citroen en peterselie. Serveer met
gepofte aardappel, gekookte worteltjes en/of boter-
sla.
Tip: schenk hier een fris Saison bier bij. Oké vooruit,
Elzasser pinot blanc of riesling mag ook.
De nieuwe trap is het pronkstuk van d'Anvers. foto's Dirk-Jan Gjeltema
Restaurant
D'Anvers
Magdalenastraat 7
Geen gedoe meer met de lift: de open keuken bevindt zich nu op de begane grond.