UIT 7 summer, van Reuzenbieren uit Moergestel, die bij de Beer Chal lenge een bronzen medaille in de wacht sleepte. Op Katendrecht proefden wij bij de Kaapse Brou wers een opmerkelijk dartele Kaapse Harrie. Uit de VS komt het overheerlijke Farmhouse Tank 7 en ook het succesvolle nieuwe Antwerpse Seef bier heeft saisontrekjes. Die zijn: en thousiast bruisend, veel wit schuim, een lichtgele kleur, een krachtig hoparoma en niet te hoog in alcohol (tussen 3,5 en 5,5 Er zijn geen smaken als ko riander of citrusschil toegevoegd, zoals bij veel witbieren. De spran kelende fruitigheid komt van de (semi)wilde gist en de gebruikte hopsoorten zelf. Onder het snel groeiende leger van ambachtelijke amateurbrou wers schrijft de Lim burgse bierbrouwer Brand jaarlijks een wed strijd uit. De opdracht van 2015, je raadt het al: brouw een saisonbier. Wat eet je bij zo'n sai- son? Van lichte sala des tot asperges en vis; een lekker ge bakken forelletje bij voorbeeld (zie recept). Mét kop ge serveerd uiteraard, de wangetjes schij nen superlekker te zijn. Ik vind dat te veel gepruts. Maar bij een pure presen tatie doen kop en staart het altijd goed. FOREL MET AMANDELSNIPPERS, GEPOFTE AARDAPPEL EN KRUIDENBOTER DONDERDAG 2 APRIL 2015 Benodigdheden: hoofdgerecht voor 4 personen: 4 ver se forellen, met kop en staart; 2 eetlepels bloem; zout en peper; 80 gram amandelschaafsel; 100 gram boter; 2 eetlepels olijfolie; 1 citroen; 4 medium aardappelen in schil, iets kruimig kokend; 1 eetlepel gehakte verse groene kruiden (verhouding: Yi peterselie - Yi tijm, dil le, bieslook, etc.), 1 teentje knoflook, fijngesneden; aluminiumfolie. Bereidingswijze: pers halve citroen uit, rasp schil. Snij andere helft in plakjes. Maak kruidenboter door gehak te groene kruiden, knoflook, peper, zout, wat drupjes citroensap en beetje citroenrasp te mengen door 50 gram boter. Smelt klontje boter in koekenpan, bak hierin aman delsnippers goudgeel. Verspreid over bordje en be waar. Was aardappels, prik 10 keer in met vork. Leg met twee tegelijk 4 minuten in magnetron op vol ver mogen aan ene kant, draai om en nogmaals 4 minu ten. Neem uit oven, kerf aardappels van boven in, vul met kruidenboter. Wikkel in aluminiumfolie, laat tot gebruik nagaren. Vermeng bloem met peper en zout op bord. Was fo rellen, dep droog, wentel ze in bloem. Verhit olie en rest van boter in 2 antiaanbak koekenpannen en bak forellen rustig ca. 4 aan ene kant, voorzichtig om draaien (ondersteun met spatel) en nog 4 minuten aan andere kant. Bedruppel met citroensap. Leg vis op bord, bestrooi rijkelijk met gouden amandelsnippers. Garneer met plakje citroen en peterselie. Serveer met gepofte aardappel, gekookte worteltjes en/of boter- sla. Tip: schenk hier een fris Saison bier bij. Oké vooruit, Elzasser pinot blanc of riesling mag ook. De nieuwe trap is het pronkstuk van d'Anvers. foto's Dirk-Jan Gjeltema Restaurant D'Anvers Magdalenastraat 7 Geen gedoe meer met de lift: de open keuken bevindt zich nu op de begane grond.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48