Bier is hot
66 Nu de keuken op
de begane grond
zit, kunnen gasten
onze koks aan het
werk zien
Beoordeling
6 UIT
Op deze pagina's
schotelen wij elke
week lekkers uit
Zeeland voor.
Brasserie d'Anvers is letterlijk uit de as
herrezen. In september 2013 werd het
Goese restaurant door brand verwoest. Na
herbouw draait het sinds januari weer als
een lier. In het weekend zit het tjokvol.
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Stel je voor: klokslag negen
uur aan het bier. In de
ochtend ja, dat is inder
daad aan de vroege kant.
Vorige week werd in Rotterdam
de allereerste Dutch Beer Challen
ge gehouden. En omdat ik voor
vakbladen en de krant vaak over
bier en spijs schrijf en er inmid
dels wel iets van af weet, was ik
uitgenodigd mee te proeven.
Mijn deeljury beoordeelde 30 van
de totaal 155 ingezonden bieren
op uiterlijk en geur- en smaakas-
pecten. We wilden er vijf terug
voor herkeuring, dus reken maar
uit. Goed om te weten: bier
spuug je bij het proeven niet uit,
zoals dat wel bij wijn gebeurt. De
karakteristieke bitters en hoparo-
ma's van bier beleef je pas hele
maal achter op de tong en in de
nadronk.
We hadden er een behoorlijke
kluif aan want onze jury mocht
onder andere de donkere, zware
bieren, houtgelagerde bieren en
dubbele Imperial IPA's (India Pa-
Ie Ales) beoordelen. Met andere
woorden, niet de lichtste. Met
crackers en liters water sloegen
we ons er wonderbaarlijk door
heen en om één uur was het oor
deel geveld. Daarna volgde een
bierige ontdekkingstocht door
hip Rotterdam en een 5 gangen di
ner bij restaurant Parkheuvel,
met bij elke gang, goed geraden,
een passend biertje. Want bier
naast het bord is helemaal hot.
Daar werden de gouden, zilveren
en bronzen medaille-winnaars
bekend gemaakt. Benieuwd naar
de uitslag? Zie de website
www.dutchbeerchallenge.nl
Wat is dé trend op biergebied?
Daarover zijn de kenners het
eens: saison bier!
Nooit van gehoord? Dat kan klop
pen. In België staat het al sinds
mensenheugenis bekend als ty
pisch zomerbier; fris, licht, door
drinkbaar, met de kenmerkende
bitters van hop. Dupont is de be
kendste en grootste Belgische sai-
sonbierbrouwer. Kleine ambach
telijke brouwerijen in Nederland
wagen zich nu ook op de saison-
markt. En met succes: Oedipus
uit Amsterdam brouwt Slo-Mo,
de Utrechtse Maximus Saison 5,
en ook de Zeeuwse Emelisse
brouwt een verdienstelijke sai
son en dan natuurlijk ReuZ Hot
Het pand aan de Mag-
dalenastraat kent
een vlammend ver
leden. In 1554 ging
het huis, dat be
kend stond als De Oliphant, in
rook op. Op de fundamenten trok
ken de Goese middeleeuwers het
pand weer op. Dat deed door de
eeuwen heen dienst als patriciërs
huis, logement, kerk, postkantoor
en kledingzaak. De laatste decen
nia kon je er eten. Eerst in De Ge
lukkige Oliphant en nu al jaren in
d'Anvers. We gaan ervan uit dat
er voorlopig alleen vuur uit de
sloffen van de keukenbrigade
knettert, want volgens de statistie
ken zou het statige eethuis pas in
2472 weer mogen afbranden.
We staan zaterdagavond al vroeg
voor d'Anvers, want je kunt pas
vanaf acht personen reserveren.
Voor de rest is het 'wie het eerst
komt, heeft een tafel'.
De zware houtpartij in de gevel
was voor de brand ossebloedrood,
maar is nu klassiek olijfgroen ge
verfd. Binnen is de Franse bistro
sfeer gebleven, al oogt alles wel
een tikje strakker en gelikter dan
voorheen. Behalve dan de trap die
in een doorsnee Loire-chateau
niet uit de toon zou vallen. Ook
oogt het interieur ruimer dan
voorheen, wat klopt als een bus.
„Het pand van de buren, het voor
malige restaurant Het Paleis, is er
bij getrokken", legt Isabelle Knae
pen uit. Samen met compagnon
jeannet Hillebrand runt de van
oorsprong Vlaamse al acht jaar de
brasserie.
In de kamers boven dat etablisse
ment onstond destijds de fatale
brand. Maar die heeft naast treur
nis ook een triomf gebracht: het
interieur is mooier dan voorheen.
Het personeel werkt ook een stuk
prettiger, nu de open keuken zich
niet meer op de eerste etage,
maar op de begane grond be
vindt. Dat scheelt gehannes met
het liftje. „En gasten kunnen zo
ook onze koks aan het werk zien."
Terwijl we aan de bar wachten op
een tafeltje dat aanstonds vrij zal
komen, stellen we vast dat d'An
vers meer Frans dan Belgisch
oogt. Toch klinkt het Vlaamse ac
cent nog voldoende door. Bijvoor
beeld in de tongval van patronne
Knaepen, het bourgondisch karak
ter van de brasserie én de menu
kaart waarop onder meer Vlaam
se stoverij prijkt (in Leffe gegaar
de rundernek met verse friet en
pickelmayo). Daarnaast siert de
skyline van Antwerpen de place-
mats. Amai, dat in hartje Goes!
We kunnen boven zitten, oppert
een goedlachse serveerster. We
verkiezen echter de begane
grond, want we willen alles goed
in de smiezen houden. Zo note
ren we dat tijdens ons drie uren
lange verblijf aan het tafeltje
naast ons drie keer nieuwe eters
neerploffen. De hoge omloopsnel
heid en het feit dat bijna alle ta
fels bezet zijn, zeggen twee din
gen: d'Anvers telt een rijke schare
fans die samen zorgen voor een
leuke omzet. En een hoop kabaal,
want dit pand is luidruchtig. De
machine die melk opschuimt
voor de cappuccino klinkt daar
door in dit pand als een stal win
derige vaarzen.
Ik zijg neer op een beige, kunstle
deren wandbank, mijn gade nes
telt zich in een houten bistro-
stoel. We bestellen een glas huis
wijn: een frisse, lichtfruitige Fran
se chardonnay (3,00 euro). Knae
pen zet er ongevraagd een karaf
water bij. Dat zien we graag.
Onze maag knort van vreugde als
we de kaart doorscrollen. Er staan
gerechten op die ons doen water
tanden. Als eerste gang laat ik een
Noordzeekrab met geitenkaas,
komkommer, wakame en 'gehei
me' saus (12,50 euro) aanrukken.
Aan de overzijde valt de keus op
Vitello Tonato, dun gesneden
kalfsmuis met tonijn, asperge en
brandnetelsorbet (12,50 euro). De
kaart rept van Vinello, maar dat
lijkt ons een tikfoutje.
De borden zijn opgemaakt als
kunstwerkjes. Maar smaakt het
ook? Ja, dat doet het. De krab gaat
vergezeld van mooie beetgare
groente, waarbij twee kokertjes
van opgerolde rettich poortwach-
tertje spelen. Onderop bros zee
wier, bovenop een kroepoekach-
tig krokantje. De heerlijke
007-saus bevat soja. Shaken not
stirred. Een mooie combinatie.
Ook de Vitello Tonato is een plaat
je. De superzachte tonijn heeft
een jasje van verschillende zaad
jes, de kalfsmuis is mild gekruid
en matcht goed met de brandne
telsorbet. Een kazig krokantje
biedt een knappertje.
Na deze veelbelovende flirt ho
pen we in katzwijm te vallen bij
de hoofdgerechten, die gezel
schap krijgen van een schaal friet
en een bakje salade. De zacht ge
gaarde zeebaars met zeewier, gar
nalen en gerookte mousseline
saus (19,50 euro) ligt op een bedje
van beetgare groente en torst op
zijn huid een laagje quinoa mee.
De vis is prima bereid, de rokeri
ge mousselinesaus overvleugelt
de tere vissmaak iets te veel.
Aan de overzijde wordt een lam
met zacht gegaarde groenten, ge
rookte tomatenjam en vijfkruiden
yoghurt (19,50 euro) 'geslacht'.
Het malse vlees is mooi rosé ge
bakken. De gerookte tomatenjam
sluit goed aan en de yoghurt
zorgt voor fratcheur. Bravo!
De nagerechten ogen op papier
nogal klassiek, maar als de Pêche
Melba (10 euro) en de Bananen-
split d'Anvers (10,50 euro) wor
den opgediend, worden we ander
maal verrast door de creatieve ma
ner waarop de keukenbrigade de
gerechten dresseert. De licht ge-
karemelisseerde perziken liggen
in een halve maan, gerugge-
steund door een bolletje ijs, een
ovaaltje vanillemousse en frambo
zensorbet. Mooie balans tussen
zoet en zuur, smakken we tegen
elkaar. De bananensplit is een
aquarel. De stukjes banaan staan
rechtop en zijn getopt met koekig
kruim. Ze rusten op toefjes choco-
crème en worden geflankeerd
door een bolletje vanilleijs en
schep vanillemousse. Het geheel
wordt bij elkaar gebracht door
een saus waarin we iets van peer
ontwaren. Het krakje dat de bana-
nenchips tussen de tanden laten
horen, krikt het dessert op. Na
een prima espresso rekenen we af.
Voor drie uurtjes happen, ver
langt d'Anvers 99,10 euro. Gezien
de modale prijzen, de kwaliteit
en de mooie opmaak van de bor
den, voelen we ons allerminst de
pisang. We komen terug, zeker en
vast!
d'Anvers is terug en hoe
Isabelle Knaepen, patronne
Prijs-kwaliteit:
Smaakvolle, goed bereide gerechten
tegen modale prijzen. Borden mooi
gedresseerd. Soms iets te veel ver
schillende smaken in één gerecht.
Entourage:
Na de herbouw is het interieur nog
mooier. Steevast volle bak en mede
door de akoestiek van het pand daar
door nogal luidruchtig.
Bediening:
Vriendelijk en attent. We krijgen onge
vraagd een karaf water, Super!
Conclusie:
Geslaagde comeback van d'Anvers.
Lam met groenten, gerookte tomatenjam en vijfkruidenyoghurt.
Brasserie d'Anvers
Magdalenastraat 7, Goes
0113-251365
brasseriedanvers.nl
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.