Bier is hot 66 Nu de keuken op de begane grond zit, kunnen gasten onze koks aan het werk zien Beoordeling 6 UIT Op deze pagina's schotelen wij elke week lekkers uit Zeeland voor. Brasserie d'Anvers is letterlijk uit de as herrezen. In september 2013 werd het Goese restaurant door brand verwoest. Na herbouw draait het sinds januari weer als een lier. In het weekend zit het tjokvol. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Stel je voor: klokslag negen uur aan het bier. In de ochtend ja, dat is inder daad aan de vroege kant. Vorige week werd in Rotterdam de allereerste Dutch Beer Challen ge gehouden. En omdat ik voor vakbladen en de krant vaak over bier en spijs schrijf en er inmid dels wel iets van af weet, was ik uitgenodigd mee te proeven. Mijn deeljury beoordeelde 30 van de totaal 155 ingezonden bieren op uiterlijk en geur- en smaakas- pecten. We wilden er vijf terug voor herkeuring, dus reken maar uit. Goed om te weten: bier spuug je bij het proeven niet uit, zoals dat wel bij wijn gebeurt. De karakteristieke bitters en hoparo- ma's van bier beleef je pas hele maal achter op de tong en in de nadronk. We hadden er een behoorlijke kluif aan want onze jury mocht onder andere de donkere, zware bieren, houtgelagerde bieren en dubbele Imperial IPA's (India Pa- Ie Ales) beoordelen. Met andere woorden, niet de lichtste. Met crackers en liters water sloegen we ons er wonderbaarlijk door heen en om één uur was het oor deel geveld. Daarna volgde een bierige ontdekkingstocht door hip Rotterdam en een 5 gangen di ner bij restaurant Parkheuvel, met bij elke gang, goed geraden, een passend biertje. Want bier naast het bord is helemaal hot. Daar werden de gouden, zilveren en bronzen medaille-winnaars bekend gemaakt. Benieuwd naar de uitslag? Zie de website www.dutchbeerchallenge.nl Wat is dé trend op biergebied? Daarover zijn de kenners het eens: saison bier! Nooit van gehoord? Dat kan klop pen. In België staat het al sinds mensenheugenis bekend als ty pisch zomerbier; fris, licht, door drinkbaar, met de kenmerkende bitters van hop. Dupont is de be kendste en grootste Belgische sai- sonbierbrouwer. Kleine ambach telijke brouwerijen in Nederland wagen zich nu ook op de saison- markt. En met succes: Oedipus uit Amsterdam brouwt Slo-Mo, de Utrechtse Maximus Saison 5, en ook de Zeeuwse Emelisse brouwt een verdienstelijke sai son en dan natuurlijk ReuZ Hot Het pand aan de Mag- dalenastraat kent een vlammend ver leden. In 1554 ging het huis, dat be kend stond als De Oliphant, in rook op. Op de fundamenten trok ken de Goese middeleeuwers het pand weer op. Dat deed door de eeuwen heen dienst als patriciërs huis, logement, kerk, postkantoor en kledingzaak. De laatste decen nia kon je er eten. Eerst in De Ge lukkige Oliphant en nu al jaren in d'Anvers. We gaan ervan uit dat er voorlopig alleen vuur uit de sloffen van de keukenbrigade knettert, want volgens de statistie ken zou het statige eethuis pas in 2472 weer mogen afbranden. We staan zaterdagavond al vroeg voor d'Anvers, want je kunt pas vanaf acht personen reserveren. Voor de rest is het 'wie het eerst komt, heeft een tafel'. De zware houtpartij in de gevel was voor de brand ossebloedrood, maar is nu klassiek olijfgroen ge verfd. Binnen is de Franse bistro sfeer gebleven, al oogt alles wel een tikje strakker en gelikter dan voorheen. Behalve dan de trap die in een doorsnee Loire-chateau niet uit de toon zou vallen. Ook oogt het interieur ruimer dan voorheen, wat klopt als een bus. „Het pand van de buren, het voor malige restaurant Het Paleis, is er bij getrokken", legt Isabelle Knae pen uit. Samen met compagnon jeannet Hillebrand runt de van oorsprong Vlaamse al acht jaar de brasserie. In de kamers boven dat etablisse ment onstond destijds de fatale brand. Maar die heeft naast treur nis ook een triomf gebracht: het interieur is mooier dan voorheen. Het personeel werkt ook een stuk prettiger, nu de open keuken zich niet meer op de eerste etage, maar op de begane grond be vindt. Dat scheelt gehannes met het liftje. „En gasten kunnen zo ook onze koks aan het werk zien." Terwijl we aan de bar wachten op een tafeltje dat aanstonds vrij zal komen, stellen we vast dat d'An vers meer Frans dan Belgisch oogt. Toch klinkt het Vlaamse ac cent nog voldoende door. Bijvoor beeld in de tongval van patronne Knaepen, het bourgondisch karak ter van de brasserie én de menu kaart waarop onder meer Vlaam se stoverij prijkt (in Leffe gegaar de rundernek met verse friet en pickelmayo). Daarnaast siert de skyline van Antwerpen de place- mats. Amai, dat in hartje Goes! We kunnen boven zitten, oppert een goedlachse serveerster. We verkiezen echter de begane grond, want we willen alles goed in de smiezen houden. Zo note ren we dat tijdens ons drie uren lange verblijf aan het tafeltje naast ons drie keer nieuwe eters neerploffen. De hoge omloopsnel heid en het feit dat bijna alle ta fels bezet zijn, zeggen twee din gen: d'Anvers telt een rijke schare fans die samen zorgen voor een leuke omzet. En een hoop kabaal, want dit pand is luidruchtig. De machine die melk opschuimt voor de cappuccino klinkt daar door in dit pand als een stal win derige vaarzen. Ik zijg neer op een beige, kunstle deren wandbank, mijn gade nes telt zich in een houten bistro- stoel. We bestellen een glas huis wijn: een frisse, lichtfruitige Fran se chardonnay (3,00 euro). Knae pen zet er ongevraagd een karaf water bij. Dat zien we graag. Onze maag knort van vreugde als we de kaart doorscrollen. Er staan gerechten op die ons doen water tanden. Als eerste gang laat ik een Noordzeekrab met geitenkaas, komkommer, wakame en 'gehei me' saus (12,50 euro) aanrukken. Aan de overzijde valt de keus op Vitello Tonato, dun gesneden kalfsmuis met tonijn, asperge en brandnetelsorbet (12,50 euro). De kaart rept van Vinello, maar dat lijkt ons een tikfoutje. De borden zijn opgemaakt als kunstwerkjes. Maar smaakt het ook? Ja, dat doet het. De krab gaat vergezeld van mooie beetgare groente, waarbij twee kokertjes van opgerolde rettich poortwach- tertje spelen. Onderop bros zee wier, bovenop een kroepoekach- tig krokantje. De heerlijke 007-saus bevat soja. Shaken not stirred. Een mooie combinatie. Ook de Vitello Tonato is een plaat je. De superzachte tonijn heeft een jasje van verschillende zaad jes, de kalfsmuis is mild gekruid en matcht goed met de brandne telsorbet. Een kazig krokantje biedt een knappertje. Na deze veelbelovende flirt ho pen we in katzwijm te vallen bij de hoofdgerechten, die gezel schap krijgen van een schaal friet en een bakje salade. De zacht ge gaarde zeebaars met zeewier, gar nalen en gerookte mousseline saus (19,50 euro) ligt op een bedje van beetgare groente en torst op zijn huid een laagje quinoa mee. De vis is prima bereid, de rokeri ge mousselinesaus overvleugelt de tere vissmaak iets te veel. Aan de overzijde wordt een lam met zacht gegaarde groenten, ge rookte tomatenjam en vijfkruiden yoghurt (19,50 euro) 'geslacht'. Het malse vlees is mooi rosé ge bakken. De gerookte tomatenjam sluit goed aan en de yoghurt zorgt voor fratcheur. Bravo! De nagerechten ogen op papier nogal klassiek, maar als de Pêche Melba (10 euro) en de Bananen- split d'Anvers (10,50 euro) wor den opgediend, worden we ander maal verrast door de creatieve ma ner waarop de keukenbrigade de gerechten dresseert. De licht ge- karemelisseerde perziken liggen in een halve maan, gerugge- steund door een bolletje ijs, een ovaaltje vanillemousse en frambo zensorbet. Mooie balans tussen zoet en zuur, smakken we tegen elkaar. De bananensplit is een aquarel. De stukjes banaan staan rechtop en zijn getopt met koekig kruim. Ze rusten op toefjes choco- crème en worden geflankeerd door een bolletje vanilleijs en schep vanillemousse. Het geheel wordt bij elkaar gebracht door een saus waarin we iets van peer ontwaren. Het krakje dat de bana- nenchips tussen de tanden laten horen, krikt het dessert op. Na een prima espresso rekenen we af. Voor drie uurtjes happen, ver langt d'Anvers 99,10 euro. Gezien de modale prijzen, de kwaliteit en de mooie opmaak van de bor den, voelen we ons allerminst de pisang. We komen terug, zeker en vast! d'Anvers is terug en hoe Isabelle Knaepen, patronne Prijs-kwaliteit: Smaakvolle, goed bereide gerechten tegen modale prijzen. Borden mooi gedresseerd. Soms iets te veel ver schillende smaken in één gerecht. Entourage: Na de herbouw is het interieur nog mooier. Steevast volle bak en mede door de akoestiek van het pand daar door nogal luidruchtig. Bediening: Vriendelijk en attent. We krijgen onge vraagd een karaf water, Super! Conclusie: Geslaagde comeback van d'Anvers. Lam met groenten, gerookte tomatenjam en vijfkruidenyoghurt. Brasserie d'Anvers Magdalenastraat 7, Goes 0113-251365 brasseriedanvers.nl In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47