Kreeftenvisserij
kreeft'
Zeeuwse kreeftmenu
5000 euro naar project
Het Schouwse Bord
CftUftOM/
V
UIT 9
1
DE KLEINE TOREN
VAN BAARLAND
Toes Toavel! met eten, een lezing en een
huiskamerconcert van Arnold Veeman
Cum Laude karnemelk
van Hoogelande
Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse
eetcultuur
WK&m
Kreeftenvangst is een voor
beeld van duurzame visse
rij. Op plaatsen waar een
steenachtige bodem is in de Oos-
terschelde komt de kreeft voor.
De kreeft zit graag verscholen in
holen en gaten en loert van daar
uit op zijn prooi. Die prooi be
staat uit aas, visjes, andere kreef-
tachtigen en wormen. Meestal
gaan de kreeften 's avonds pas op
zoek naar voedsel. Op dat mo
ment kan de kreeft gevangen wor
den. „Er zijn in totaal maar 25 ver
gunningen uitgegeven om op Oos-
terscheldekreeft te vissen. Een
paar daarvan zijn slapende ver
gunningen en omdat hierin niet
gehandeld mag worden, is de
kreeftenvisserij nog vrij duur
zaam", zegt Gerrie van den Hoek
uit Morriaanshoofd op Schou-
wen-Duiveland. Vandaag haalt hij
de eerste kreeft naar boven.
Hij is al sinds zijn 15e jaar visser
en heeft de vergunning jaren gele
den van zijn vader overgenomen.
Hij vangt kreeften met fuiken die
hij korven of kubben noemt. Een
korf is van staal, vrij zwaar en
gaat bijna nooit stuk bij het van
gen van de kreeft op de stenige bo
dem. De kreeft kan er wel in,
maar vervolgens niet meer uit.
Een kub is een handgemaakte
kooi van netten. Hierin wordt aas
neergelegd om de kreeft te lok
ken. De kubben gaan makkelijk
stuk op een steenachtige onder
grond. Daarom gebruikt hij deze
op de zogenaamde 'vrije grond'.
Een stuk visgrond waar alle vis
sers met een vergunning mogen
komen. Op zijn vaste vakken ge
bruikt hij wel korven. Deze vak
ken staan op zijn naam. Als hij de
kubben en korven heeft uitgezet
gaat hij zo'n twee keer per week
kijken hoeveel kreeften erin gelo
pen zijn. „Ieder jaar is weer an
ders", zegt hij. „Nu was het geen
koude winter, maar de watertem
peratuur is wel vrij laag. Het is
maar afwachten of de kreeften nu
al lopen." Hij mag eierendragende
vrouwtjes niet vangen. Deze
gooit hij terug, ook de ondermaat
se kreeften. De minimummaat
van de kreeft wordt bepaald door
de lengte van het kopschild.
De afstand tussen de achterzijde
van de oogkas en de achterzijde
van het kopschild moet minimaal
87 mm zijn. Is dat minder, dan
moet de kreeft terug het water in.
„Daar moeten alle kreeftenvissers
zich aan houden. Je moet denken
aan de toekomst en ik ga er van
uit dat de andere vissers dat ook
doen", aldus Van den Hoek.
Meestal levert hij de kreeft met
een aan de horeca of hij verkoopt
ze aan huis. Wat overblijft gaat
naar de veiling van Colijnsplaat of
naar handelaren.
een kreeft van 8 ons moet 8 minu
ten koken. Neem een groot en
scherp mes en splijt de kreeft reso
luut in tweeën vanaf de kop tot
de staart. De grijsgroene smurrie
voor in het lijf is de lever. Dat
smaakt heerlijk door zelfgemaak
te mayonaise. Lekker met brood,
een salade met zeekraal lamsoor
Kreeft van de barbecue
Steek de barbecue aan en snij de
kreeft levend van kop tot staart
door. Verwijder de ellebogen en
de scharen van het lichaam. Snij
de kop van het staartstuk. Haal de
kreeftdelen door de olijfolie. Leg
de kreeft als de barbecue goed
heet is, erop met het pantser en
wacht tot de schalen rood kleu
ren. Draai de kreeft op de vlees
kant en rooster nog 1 minuut.
4 gangen 62,55 gangen 72,66
Nieuweweg 3
4435 AB Baarland
0113-634187
www.dekleinetoren.nl
info@dekleinetoren.nl
Tartaar van Oosterscheldekreeft
met asperge, eendenlever,
mango, boontjes en balsamico
Bisque van Oosterscheldekreeft
Tarte tatin van venkel met
Oosterscheldekreeft, lamsoor en
mousseline van tandoori
Halve gegrilde Oosterschelde
kreeft met verse kruiden,
knoflook en Parmezaanse kaas
Dessert
Het project 'Het Schouwse
Bord' ontvangt eenmalig
5000 euro subsidie van
de gemeente Schouwen-Duive-
land. De organisatie helpt om Cu
linair Schouwen-Duiveland ver
der op de kaart te zetten, zowel
binnen als buiten Zeeland.
Daarmee wordt Schouwen-Duive
land op het gebied van 'Zeeuwse,
Zilte Zaligheden'één van de
doelstellingen uit het eilandmar
ketingplan dat de gemeente in no
vember 2013 vaststelde.
Het Schouwse Bord is een samen
werking van Schouwen-Duive-
landse bedrijven. Die lokale steek-
producten op de kaart hebben.
Deelnemers zijn: restaurant
Gusto, strandcafé Dok, strandpa
viljoen "De haven van Renesse",
Hotel de Zeeuwse Stromen,
Strandpaviljoen "Zuid Zuid
West", Brasserie "Eb en Vloed",
restaurant de Heerenkeet, restau
rant Grevelingen, brasserie Wes
tenwind en Groot Café de Smaek.
Met het geld van de gemeente
wordt de promotie geregeld en de
ontwikkeling en uitbreiding van
typisch Schouwse producten.
De organisatie van het Schouwse
Bord wil vooral eigentijdse
schouwse producten meer be
kendheid geven, tegen een redelij
ke prijs.
DONDERDAG 26 MAART 2015
Na haar avonturen in Berlijn met het New European Jazz Col
lective, heeft Toes Toavel een nieuwe bijeenkomst geregeld.
Ze nodigt gasten uit om te eten, genieten en te luisteren op
zaterdag 28 maart vanaf 18.00 uur. Deze avond staat een le
zing op het programma, uitgevoerd door atelier Maria Made-
Ion. Daarna wordt er samen gegeten en na de koffie volgt het
concert van Arnold Veeman om 20.15 uur.
De kosten voor dit huisconcert zijn 15 euro per persoon, (in
clusief gratis maaltijd met koffie/thee en lekkers). Mail naar
eten@toestoavel.nl, telefoon: 06 54750288.
De karnemelk van Zuivelboerderij Hoo
gelande is in de prijzen gevallen. Dat ge
beurde tijdens de landelijke Cum Laude
keuring van de Bond van Boerderij-Zui-
velbereiders te Kamerik.
De karnemelk werd omschreven als een
mooie zuivel met een prettig mondge-
voel, tevens zacht van smaak en kwam
uit de bus met een 9.9. Dat leverde een
tweede plaats op.
De Japanse keuken biedt zoveel meer dan sushi of misosoep.
De in Japan geboren en getogen Maori Murota neemt de lezer
mee in het boek Recepten uit Tokyo, een culinaire reis. Met
wat basistechnieken en een paar fundamentele ingrediënten
blijkt koken uit de Japanse keuken makkelijker dan het lijkt.
Stel je eigen bentobox samen, maak perfecte onigiri (rijstballe-
tjes), kies de juiste producten bij verschillende soorten miso
en leer dankzij de tips en trucs om perfecte dashi (bouillon)
te maken. Maori Murota woont momenteel in Parijs.
Het Receptenboek kost 24,95 euro. Uitgeverij is Good Cook.
weer geopend
door Margot Verhaagen
Elk jaar is er veel media-aandacht bij de opening van het kreeftenseizoen. Rechts Luit Ezinga. foto Ronald den Dekker.
VAN 1APRILT/M 15JUU2015