Kreeftenvisserij kreeft' Zeeuwse kreeftmenu 5000 euro naar project Het Schouwse Bord CftUftOM/ V UIT 9 1 DE KLEINE TOREN VAN BAARLAND Toes Toavel! met eten, een lezing en een huiskamerconcert van Arnold Veeman Cum Laude karnemelk van Hoogelande Ontdek de veelzijdigheid van de Japanse eetcultuur WK&m Kreeftenvangst is een voor beeld van duurzame visse rij. Op plaatsen waar een steenachtige bodem is in de Oos- terschelde komt de kreeft voor. De kreeft zit graag verscholen in holen en gaten en loert van daar uit op zijn prooi. Die prooi be staat uit aas, visjes, andere kreef- tachtigen en wormen. Meestal gaan de kreeften 's avonds pas op zoek naar voedsel. Op dat mo ment kan de kreeft gevangen wor den. „Er zijn in totaal maar 25 ver gunningen uitgegeven om op Oos- terscheldekreeft te vissen. Een paar daarvan zijn slapende ver gunningen en omdat hierin niet gehandeld mag worden, is de kreeftenvisserij nog vrij duur zaam", zegt Gerrie van den Hoek uit Morriaanshoofd op Schou- wen-Duiveland. Vandaag haalt hij de eerste kreeft naar boven. Hij is al sinds zijn 15e jaar visser en heeft de vergunning jaren gele den van zijn vader overgenomen. Hij vangt kreeften met fuiken die hij korven of kubben noemt. Een korf is van staal, vrij zwaar en gaat bijna nooit stuk bij het van gen van de kreeft op de stenige bo dem. De kreeft kan er wel in, maar vervolgens niet meer uit. Een kub is een handgemaakte kooi van netten. Hierin wordt aas neergelegd om de kreeft te lok ken. De kubben gaan makkelijk stuk op een steenachtige onder grond. Daarom gebruikt hij deze op de zogenaamde 'vrije grond'. Een stuk visgrond waar alle vis sers met een vergunning mogen komen. Op zijn vaste vakken ge bruikt hij wel korven. Deze vak ken staan op zijn naam. Als hij de kubben en korven heeft uitgezet gaat hij zo'n twee keer per week kijken hoeveel kreeften erin gelo pen zijn. „Ieder jaar is weer an ders", zegt hij. „Nu was het geen koude winter, maar de watertem peratuur is wel vrij laag. Het is maar afwachten of de kreeften nu al lopen." Hij mag eierendragende vrouwtjes niet vangen. Deze gooit hij terug, ook de ondermaat se kreeften. De minimummaat van de kreeft wordt bepaald door de lengte van het kopschild. De afstand tussen de achterzijde van de oogkas en de achterzijde van het kopschild moet minimaal 87 mm zijn. Is dat minder, dan moet de kreeft terug het water in. „Daar moeten alle kreeftenvissers zich aan houden. Je moet denken aan de toekomst en ik ga er van uit dat de andere vissers dat ook doen", aldus Van den Hoek. Meestal levert hij de kreeft met een aan de horeca of hij verkoopt ze aan huis. Wat overblijft gaat naar de veiling van Colijnsplaat of naar handelaren. een kreeft van 8 ons moet 8 minu ten koken. Neem een groot en scherp mes en splijt de kreeft reso luut in tweeën vanaf de kop tot de staart. De grijsgroene smurrie voor in het lijf is de lever. Dat smaakt heerlijk door zelfgemaak te mayonaise. Lekker met brood, een salade met zeekraal lamsoor Kreeft van de barbecue Steek de barbecue aan en snij de kreeft levend van kop tot staart door. Verwijder de ellebogen en de scharen van het lichaam. Snij de kop van het staartstuk. Haal de kreeftdelen door de olijfolie. Leg de kreeft als de barbecue goed heet is, erop met het pantser en wacht tot de schalen rood kleu ren. Draai de kreeft op de vlees kant en rooster nog 1 minuut. 4 gangen 62,55 gangen 72,66 Nieuweweg 3 4435 AB Baarland 0113-634187 www.dekleinetoren.nl info@dekleinetoren.nl Tartaar van Oosterscheldekreeft met asperge, eendenlever, mango, boontjes en balsamico Bisque van Oosterscheldekreeft Tarte tatin van venkel met Oosterscheldekreeft, lamsoor en mousseline van tandoori Halve gegrilde Oosterschelde kreeft met verse kruiden, knoflook en Parmezaanse kaas Dessert Het project 'Het Schouwse Bord' ontvangt eenmalig 5000 euro subsidie van de gemeente Schouwen-Duive- land. De organisatie helpt om Cu linair Schouwen-Duiveland ver der op de kaart te zetten, zowel binnen als buiten Zeeland. Daarmee wordt Schouwen-Duive land op het gebied van 'Zeeuwse, Zilte Zaligheden'één van de doelstellingen uit het eilandmar ketingplan dat de gemeente in no vember 2013 vaststelde. Het Schouwse Bord is een samen werking van Schouwen-Duive- landse bedrijven. Die lokale steek- producten op de kaart hebben. Deelnemers zijn: restaurant Gusto, strandcafé Dok, strandpa viljoen "De haven van Renesse", Hotel de Zeeuwse Stromen, Strandpaviljoen "Zuid Zuid West", Brasserie "Eb en Vloed", restaurant de Heerenkeet, restau rant Grevelingen, brasserie Wes tenwind en Groot Café de Smaek. Met het geld van de gemeente wordt de promotie geregeld en de ontwikkeling en uitbreiding van typisch Schouwse producten. De organisatie van het Schouwse Bord wil vooral eigentijdse schouwse producten meer be kendheid geven, tegen een redelij ke prijs. DONDERDAG 26 MAART 2015 Na haar avonturen in Berlijn met het New European Jazz Col lective, heeft Toes Toavel een nieuwe bijeenkomst geregeld. Ze nodigt gasten uit om te eten, genieten en te luisteren op zaterdag 28 maart vanaf 18.00 uur. Deze avond staat een le zing op het programma, uitgevoerd door atelier Maria Made- Ion. Daarna wordt er samen gegeten en na de koffie volgt het concert van Arnold Veeman om 20.15 uur. De kosten voor dit huisconcert zijn 15 euro per persoon, (in clusief gratis maaltijd met koffie/thee en lekkers). Mail naar eten@toestoavel.nl, telefoon: 06 54750288. De karnemelk van Zuivelboerderij Hoo gelande is in de prijzen gevallen. Dat ge beurde tijdens de landelijke Cum Laude keuring van de Bond van Boerderij-Zui- velbereiders te Kamerik. De karnemelk werd omschreven als een mooie zuivel met een prettig mondge- voel, tevens zacht van smaak en kwam uit de bus met een 9.9. Dat leverde een tweede plaats op. De Japanse keuken biedt zoveel meer dan sushi of misosoep. De in Japan geboren en getogen Maori Murota neemt de lezer mee in het boek Recepten uit Tokyo, een culinaire reis. Met wat basistechnieken en een paar fundamentele ingrediënten blijkt koken uit de Japanse keuken makkelijker dan het lijkt. Stel je eigen bentobox samen, maak perfecte onigiri (rijstballe- tjes), kies de juiste producten bij verschillende soorten miso en leer dankzij de tips en trucs om perfecte dashi (bouillon) te maken. Maori Murota woont momenteel in Parijs. Het Receptenboek kost 24,95 euro. Uitgeverij is Good Cook. weer geopend door Margot Verhaagen Elk jaar is er veel media-aandacht bij de opening van het kreeftenseizoen. Rechts Luit Ezinga. foto Ronald den Dekker. VAN 1APRILT/M 15JUU2015

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 50