UIT 7
doet? Stel je een doorgesneden
kaas voor; een halve maanvorm.
Ze snijdt haaks op het snijvlak.
Van de uiterste puntjes maakt ze
proefstukjes, de korte stukjes
daarnaast zijn 'kaasplankstukjes'
en dan volgen de veelgevraagde
platte stukken.
Onlangs werden de beste Kaas-
en Food-specialiteitenwinkels
van 2015 onderscheiden. Te we
ten: Kaashandel De Brink uit De
venter en Caulils Delicatessen en
Catering uit Amsterdam. Andere
kaasspecialisten die eindigden in
de hoogste regionen waren Hen
drik en Marcella uit Breda, Kaas
wereld uit Malden, Renkema uit
Amersfoort en 't Zuivelhoekje uit
Wageningen. Wie ze in de buurt
heeft, die boft!
Je kunt culinair gezien zo veel
met onze harde kazen. Ze hebben
uitstekende smeltkwaliteiten,
minstens zo goed als Parmezaan
of Gruyère. Dus lekker raspen,
over de groenten of aardappels
strooien en even gratineren in de
oven. Over de pizza of pasta. Bak
een uien-kaastaart, maak kaas
saus voor over de bloemkool of
gestoofde worteltjes. Lekker, pro
beer maar eens!
Hoe ik zo'n ambachtelijke boerde
rijkaas het liefste eet, behalve op
de boterham? In stukjes door
zo'n lekkere ouderwetse salade
met malse kropsla, zoals mijn
moeder hem al maakte (zie re
cept). Neem een hap en je zult be
amen: dit is Holland op z'n
mooist!
OER-HOLLANDSE BOERENSALADE
DONDERDAG 26 MAART 2015
Benodigdheden Salade voor 4 personen: 1 volle krop
(boter)sla; 2 hardgekookte eieren, in partjes; bosje ra
dijs, 3 rijpe tomaten, in partjes; 120 gram belegen
Goudse boerenkaas.
Dressing: 4 takjes platte peterselie; 2 theelepels glad
de pittige mosterd; versgemalen peper en zout; Vi
theelepel tijm; 1 eetlepel witte wijna
zijn; 1 eetlepel water; enkele drup
pels citroensap; 1 theelepel suiker; 2
theelepels neutrale olie (zonnebloem
of olijf)
Bereidingswijze Was sla en slinger
droog in slacentrifuge of schone thee
doek. Scheur in stukjes en leg in wij
de schaal of slakom. Ook de nerven,
die zijn heerlijk sappig. Was radijs,
snij in plakjes en voeg aan sla toe, sa
men met tomatenpartjes. Snij boeren
kaas in puntjes van ca. 1 cm.
Dressing: bewaar wat mooie blaadjes peterselie en
snij rest heel fijn. Doe in kommetje, voeg mosterd,
tijm, peper en zout, azijn, suiker, wat drupjes olie en
koud water toe. Meng goed tot suiker is opgelost.
Klop met vork olie erdoor tot dikke dressing. Proef,
breng zo nodig verder op smaak met meer zout, sui
ker of citroensap. Besprenkel sala
de met dressing en meng voorzich
tig door. Niet te veel, sla moet
goed bedekt zijn maar niet zwem
men in dressing. Strooi stukjes
kaas erover en garneer met par
tjes ei en peterselieblad.
Heerlijk met gebakken aardappels
en lamskoteletjes of slavink. Drink
er blond bier bij of volle witte
wijn, bijvoorbeeld chardonnay
Tip Uit te breiden met stukjes wal
noot, reepjes rode paprika, etc
Vlissingen
Restaurant
Lungo Mare
Bellamypark 32
Gastheer Fred Harinck in Lungo Mare Vlissingen. foto's Lex de Meester
Mosselen op Italiaanse wijze bereid.