UIT 7 doet? Stel je een doorgesneden kaas voor; een halve maanvorm. Ze snijdt haaks op het snijvlak. Van de uiterste puntjes maakt ze proefstukjes, de korte stukjes daarnaast zijn 'kaasplankstukjes' en dan volgen de veelgevraagde platte stukken. Onlangs werden de beste Kaas- en Food-specialiteitenwinkels van 2015 onderscheiden. Te we ten: Kaashandel De Brink uit De venter en Caulils Delicatessen en Catering uit Amsterdam. Andere kaasspecialisten die eindigden in de hoogste regionen waren Hen drik en Marcella uit Breda, Kaas wereld uit Malden, Renkema uit Amersfoort en 't Zuivelhoekje uit Wageningen. Wie ze in de buurt heeft, die boft! Je kunt culinair gezien zo veel met onze harde kazen. Ze hebben uitstekende smeltkwaliteiten, minstens zo goed als Parmezaan of Gruyère. Dus lekker raspen, over de groenten of aardappels strooien en even gratineren in de oven. Over de pizza of pasta. Bak een uien-kaastaart, maak kaas saus voor over de bloemkool of gestoofde worteltjes. Lekker, pro beer maar eens! Hoe ik zo'n ambachtelijke boerde rijkaas het liefste eet, behalve op de boterham? In stukjes door zo'n lekkere ouderwetse salade met malse kropsla, zoals mijn moeder hem al maakte (zie re cept). Neem een hap en je zult be amen: dit is Holland op z'n mooist! OER-HOLLANDSE BOERENSALADE DONDERDAG 26 MAART 2015 Benodigdheden Salade voor 4 personen: 1 volle krop (boter)sla; 2 hardgekookte eieren, in partjes; bosje ra dijs, 3 rijpe tomaten, in partjes; 120 gram belegen Goudse boerenkaas. Dressing: 4 takjes platte peterselie; 2 theelepels glad de pittige mosterd; versgemalen peper en zout; Vi theelepel tijm; 1 eetlepel witte wijna zijn; 1 eetlepel water; enkele drup pels citroensap; 1 theelepel suiker; 2 theelepels neutrale olie (zonnebloem of olijf) Bereidingswijze Was sla en slinger droog in slacentrifuge of schone thee doek. Scheur in stukjes en leg in wij de schaal of slakom. Ook de nerven, die zijn heerlijk sappig. Was radijs, snij in plakjes en voeg aan sla toe, sa men met tomatenpartjes. Snij boeren kaas in puntjes van ca. 1 cm. Dressing: bewaar wat mooie blaadjes peterselie en snij rest heel fijn. Doe in kommetje, voeg mosterd, tijm, peper en zout, azijn, suiker, wat drupjes olie en koud water toe. Meng goed tot suiker is opgelost. Klop met vork olie erdoor tot dikke dressing. Proef, breng zo nodig verder op smaak met meer zout, sui ker of citroensap. Besprenkel sala de met dressing en meng voorzich tig door. Niet te veel, sla moet goed bedekt zijn maar niet zwem men in dressing. Strooi stukjes kaas erover en garneer met par tjes ei en peterselieblad. Heerlijk met gebakken aardappels en lamskoteletjes of slavink. Drink er blond bier bij of volle witte wijn, bijvoorbeeld chardonnay Tip Uit te breiden met stukjes wal noot, reepjes rode paprika, etc Vlissingen Restaurant Lungo Mare Bellamypark 32 Gastheer Fred Harinck in Lungo Mare Vlissingen. foto's Lex de Meester Mosselen op Italiaanse wijze bereid.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48