Rechtstreeks van de boerderij Beoordeling 6 UIT Op deze pagina's schotelen wij elke week lekkers uit Zeeland voor. Als er een land is waar je lekker kunt eten, dan is dat toch Italië. De Italiaanse mama's verwennen hun zoons met lekkere hapjes. De rijke eetcultuur is diepgeworteld. Lungo Mare brengt Italië dichterbij. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Een verse volkorenboter ham met boerenkaas, dat is iets waar Nederlanders in den vreemde intens naar kunnen verlangen. Ik snap dat, zeker na af gelopen week, toen ik mee mocht jureren in de wedstrijd om de lekkerste boerderijzuivel producten. Is er iets Hollandser dan onze boerenkaas? We proefden de mooiste kazen die op de boerderij worden ge maakt, van de onbehandelde (rau we) melk van de eigen koeien of geiten. Niet alleen kaas, ook boe- renboter, karnemelk, drinkyog- hurt, kruidenkaas, enzovoort. Pu re streekproducten, ambachtelijk gemaakt dus helemaal passend in de laatste eettrends. In de winkel herken je deze boe ren zuivelproducten aan het ze gel Echte Boerderij Zuivel. De winnende producten dragen het predicaat Cum Laude. Dus als je het échte werk zoekt, dan weet je waarop je moet letten. Winnaar bij de Goudse kazen werd Kaasboerderij Van Eijk uit Vlist. In de categorie overige ka zen won De Mekkerstee uit Oud dorp met een fantastische oude geitenkaas. De beste boerenboter kwam van Ruiten uit Kaag, boe- renkarnemelk van den Eelder uit Well, kruidenkaas van de Ruur- hoeve uit Hoogeloon. Zie www.boerderijzuivel.nl voor de overige winnaars. Punt of plat stuk? Dat is altijd de hamvraag bij kaas. Bij mij aan de jurytafel had ik twee vakvrou wen met een kaaswinkel; Deirdre de Groot uit Almere Ha ven en Gemma Breedijk uit Zoe- terwoude. Deirdre van De Kaasmakerij zegt: „Je moet je klanten opvoeden. Een kaas is rond, dus snijden we punten en geen platte stukken. Zo hebben we geen snijverlies en houden wij onze kaas betaalbaar." Ze zal het wel weten, de familiezaak met veel trouwe klanten werd in 2014 nog uitgeroepen tot Beste Boerenkaasspecialist én Beste Bui tenlandse Kaasspecialist. Gemma ontwikkelde haar eigen snijmethode. Zij runt sinds kort streekproductenwinkel Boer-en- Goed in Zoeterwoude, langs de snelweg A4, bij La Place. „Ik ver koop juist alleen maar platte stuk ken, omdat mijn klanten dat wil len. Zoveel mogelijk kaas, zo wei nig mogelijk korst." Hoe ze dat bracht met citroensap, peper en zout. Goed gedaan, al zouden we met minder sla op het gerecht nog juichender zijn geweest. De carpaccio heeft als extraatje stukjes spekjes gekregen. Voor mijn tafelgenote is dat een overbo dige toevoeging, maar het is wel een goeie combinatie. De spekjes geven een krokantje aan het voor gerecht. De gebakken mosselen met een kruidige-tomatensaus zijn in een opengewerkt broodje opgediend, als pitabroodjes. Heerlijk. Fred Harinck vertelt dat onder an dere Co Simmers in de keuken staat. Simmers, bekend van voor heen De Waag, sterrenrestaurant Het Veerhuis in Wolphaartsdijk en Simmers en Co, was een tijd uit beeld. „Hij zei na een etentje dat wij mogelijk iets voor elkaar zouden kunnen betekeken. Nou, daar ben ik op ingegaan en het is fijn om hem in ons team te heb ben", zegt Harinck. We gaan verder met een spaghet ti vongole (15,00 euro), pizza di Alfredo (15,50 euro) en een vegeta rische pizza verdura (13,00 euro). We kunnen kort zijn: de spaghet ti (beetgaar) met zandvrije schelp jes is heerlijk. Fred Harinck weet niet waar de venusschelpen van daan komen, maar vermoedelijk uit de Oosterschelde. Jammer, het is prettig als de bediening precies weet waar de boodschappen wor den gedaan. De pizza's di Alfredo heeft to maat, mozzarella, reepjes ossen haas, gorgonzola, spinazie, en Par mezaanse kaas. Het vlees is vast en zeker later op de pizza gedaan en zeer smaakvol. De bodem is precies goed gebakken, krokant en luchtig. De vegetarische pizza met to maat, mozzarella, olijven, spina zie, champignons, ui, pesto, ruco- la en Parmezaanse kaas is lekker, maar ook hier zouden we er niet om getreurd hebben als de pizza met minder sla was bedekt. Maar de Italiaanse mama's zullen trots zijn op Lungo Mare. de) terras is ook opnieuw inge richt. Lungo Mare kortom is opge poetst en klaar voor een nieuw de cennium. „Ga maar eens lekker zitten", zegt Fred Harinck, onze gastheer van deze avond. Hij is ook nieuw en, zo horen we, de initiatiefnemer van deze Lungo Mare 2.0. En wat ruiken we? Prikkelt de zoetige geur van versgebakken pizza broodjes onze neus? Ruiken we een zweem van tijm en oregano? Ja, en daarvan worden we blij. We zijn intussen razend nieuws gierig naar de keuken en bestel len gevarieerd; Pane e Burro (5,00 euro), carpaccio (9,50 euro), vitel- lo tonnato (9,50 euro) en cozze (mosselen), tradizional Italiano (9,00 euro). De voorgerechten komen rap en de pane e burro is een schot in de roos. Van pizzadeeg zijn broodjes gemaakt, die open zijn geklapt. De verschillende tapenades zijn heerlijk en uiteraard huisge- maakt. Zeker de mix van walnoot met honing en basilicum is een aangename verrassing. De vitello tonnato ziet er mooi uit. Op de dunne lapjes kalfsfricandeau zit een mopje tonijn en mayonaise, een crème die op smaak is ge- ken, is leidend. Als we dan horen dat er in Vlissingen een Italiaans restaurant is, dat pizza's maakt, waarvan je moet watertanden en schotels di Mama serveert, dan moeten we snel gaan kijken. We kloppen aan bij Lungo Mare. We kwamen er eerder toen Lungo Ma re nog wat hokkerig en donker was ingericht. Met een lach en nog een lach wor den we deze zaterdag welkom ge heten door de nieuwe eigenares se. Zij brengt haar goede zin op ons over. De zaak heeft een face lift ondergaan. We zien een half open keuken en een frisse bar, op de vloer liggen blankhouten vloer delen, simpele tafeltjes met goed zittende houten stoelen en tegen de muur hangen schilderijen met een Italiaans decor. Het (verwarm- Restaurants in Italië hoeven niet te ver melden dat de gerech ten huisgemaakt zijn. Die zijn in de eigen keuken bereid. En niet voor niets is Italië de bakermat van de Slow Food organisatie. Slow Food legt verbanden tussen producenten, restaurateurs en winkeliers om producten te promoten die eerlijk tot wasdom zijn gekomen. Onze verwachtingen van een Itali aans restaurant zijn dan ook altijd hooggespannen. De Italiaan in Ne derland kan ons helaas zelden be koren: de pizza's worden fijnge- drukt in een pletter en de ingre diënten zijn afgeleiden van de mooie Italiaanse ingrediënten. De wens om een goede omzet te ma- Edith Ramakers Het vrolijke terras van Lungo Mare, het Italiaanse restaurant in Vlissingen. Italiaans restaurant: Lungo Mare, Bellamypark 32 in Vlissingen, 0118-411520, info@lungo-mare.nl. www.lungo-mare.nl. Alle dagen open met uitzondering van maandag. Prijs-kwaliteit: Mooie pizza's en pasta's, die boven dien aardig zijn geprijsd. Entourage: Bediening: Vriendelijk, zachtaardig en attent. Iets meer kennis van de producten en de vier sterren zijn binnen. Horen, zien en ruiken: Straks, als de dagen lengen, zien we onszelf al op het terras een pizza of pastagerechtje eten. Conclusie: We hebben genoten van het etentje Er is goed gekeken naar de traditionele rijke Italiaanse keuken. In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47