Rechtstreeks van de boerderij
Beoordeling
6 UIT
Op deze pagina's
schotelen wij elke
week lekkers uit
Zeeland voor.
Als er een land is waar je lekker kunt eten,
dan is dat toch Italië. De Italiaanse mama's
verwennen hun zoons met lekkere hapjes.
De rijke eetcultuur is diepgeworteld.
Lungo Mare brengt Italië dichterbij.
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Een verse volkorenboter
ham met boerenkaas, dat is
iets waar Nederlanders in
den vreemde intens naar kunnen
verlangen. Ik snap dat, zeker na af
gelopen week, toen ik mee
mocht jureren in de wedstrijd
om de lekkerste boerderijzuivel
producten. Is er iets Hollandser
dan onze boerenkaas?
We proefden de mooiste kazen
die op de boerderij worden ge
maakt, van de onbehandelde (rau
we) melk van de eigen koeien of
geiten. Niet alleen kaas, ook boe-
renboter, karnemelk, drinkyog-
hurt, kruidenkaas, enzovoort. Pu
re streekproducten, ambachtelijk
gemaakt dus helemaal passend in
de laatste eettrends.
In de winkel herken je deze boe
ren zuivelproducten aan het ze
gel Echte Boerderij Zuivel. De
winnende producten dragen het
predicaat Cum Laude. Dus als je
het échte werk zoekt, dan weet je
waarop je moet letten.
Winnaar bij de Goudse kazen
werd Kaasboerderij Van Eijk uit
Vlist. In de categorie overige ka
zen won De Mekkerstee uit Oud
dorp met een fantastische oude
geitenkaas. De beste boerenboter
kwam van Ruiten uit Kaag, boe-
renkarnemelk van den Eelder uit
Well, kruidenkaas van de Ruur-
hoeve uit Hoogeloon. Zie
www.boerderijzuivel.nl voor de
overige winnaars.
Punt of plat stuk? Dat is altijd de
hamvraag bij kaas. Bij mij aan de
jurytafel had ik twee vakvrou
wen met een kaaswinkel;
Deirdre de Groot uit Almere Ha
ven en Gemma Breedijk uit Zoe-
terwoude. Deirdre van De
Kaasmakerij zegt: „Je moet je
klanten opvoeden. Een kaas is
rond, dus snijden we punten en
geen platte stukken. Zo hebben
we geen snijverlies en houden
wij onze kaas betaalbaar." Ze zal
het wel weten, de familiezaak
met veel trouwe klanten werd in
2014 nog uitgeroepen tot Beste
Boerenkaasspecialist én Beste Bui
tenlandse Kaasspecialist.
Gemma ontwikkelde haar eigen
snijmethode. Zij runt sinds kort
streekproductenwinkel Boer-en-
Goed in Zoeterwoude, langs de
snelweg A4, bij La Place. „Ik ver
koop juist alleen maar platte stuk
ken, omdat mijn klanten dat wil
len. Zoveel mogelijk kaas, zo wei
nig mogelijk korst." Hoe ze dat
bracht met citroensap, peper en
zout. Goed gedaan, al zouden we
met minder sla op het gerecht
nog juichender zijn geweest.
De carpaccio heeft als extraatje
stukjes spekjes gekregen. Voor
mijn tafelgenote is dat een overbo
dige toevoeging, maar het is wel
een goeie combinatie. De spekjes
geven een krokantje aan het voor
gerecht.
De gebakken mosselen met een
kruidige-tomatensaus zijn in een
opengewerkt broodje opgediend,
als pitabroodjes. Heerlijk.
Fred Harinck vertelt dat onder an
dere Co Simmers in de keuken
staat. Simmers, bekend van voor
heen De Waag, sterrenrestaurant
Het Veerhuis in Wolphaartsdijk
en Simmers en Co, was een tijd
uit beeld. „Hij zei na een etentje
dat wij mogelijk iets voor elkaar
zouden kunnen betekeken. Nou,
daar ben ik op ingegaan en het is
fijn om hem in ons team te heb
ben", zegt Harinck.
We gaan verder met een spaghet
ti vongole (15,00 euro), pizza di
Alfredo (15,50 euro) en een vegeta
rische pizza verdura (13,00 euro).
We kunnen kort zijn: de spaghet
ti (beetgaar) met zandvrije schelp
jes is heerlijk. Fred Harinck weet
niet waar de venusschelpen van
daan komen, maar vermoedelijk
uit de Oosterschelde. Jammer, het
is prettig als de bediening precies
weet waar de boodschappen wor
den gedaan.
De pizza's di Alfredo heeft to
maat, mozzarella, reepjes ossen
haas, gorgonzola, spinazie, en Par
mezaanse kaas. Het vlees is vast
en zeker later op de pizza gedaan
en zeer smaakvol. De bodem is
precies goed gebakken, krokant
en luchtig.
De vegetarische pizza met to
maat, mozzarella, olijven, spina
zie, champignons, ui, pesto, ruco-
la en Parmezaanse kaas is lekker,
maar ook hier zouden we er niet
om getreurd hebben als de pizza
met minder sla was bedekt. Maar
de Italiaanse mama's zullen trots
zijn op Lungo Mare.
de) terras is ook opnieuw inge
richt. Lungo Mare kortom is opge
poetst en klaar voor een nieuw de
cennium.
„Ga maar eens lekker zitten", zegt
Fred Harinck, onze gastheer van
deze avond. Hij is ook nieuw en,
zo horen we, de initiatiefnemer
van deze Lungo Mare 2.0. En wat
ruiken we? Prikkelt de zoetige
geur van versgebakken pizza
broodjes onze neus? Ruiken we
een zweem van tijm en oregano?
Ja, en daarvan worden we blij.
We zijn intussen razend nieuws
gierig naar de keuken en bestel
len gevarieerd; Pane e Burro (5,00
euro), carpaccio (9,50 euro), vitel-
lo tonnato (9,50 euro) en cozze
(mosselen), tradizional Italiano
(9,00 euro).
De voorgerechten komen rap en
de pane e burro is een schot in de
roos. Van pizzadeeg zijn broodjes
gemaakt, die open zijn geklapt.
De verschillende tapenades zijn
heerlijk en uiteraard huisge-
maakt. Zeker de mix van walnoot
met honing en basilicum is een
aangename verrassing. De vitello
tonnato ziet er mooi uit. Op de
dunne lapjes kalfsfricandeau zit
een mopje tonijn en mayonaise,
een crème die op smaak is ge-
ken, is leidend. Als we dan horen
dat er in Vlissingen een Italiaans
restaurant is, dat pizza's maakt,
waarvan je moet watertanden en
schotels di Mama serveert, dan
moeten we snel gaan kijken. We
kloppen aan bij Lungo Mare. We
kwamen er eerder toen Lungo Ma
re nog wat hokkerig en donker
was ingericht.
Met een lach en nog een lach wor
den we deze zaterdag welkom ge
heten door de nieuwe eigenares
se. Zij brengt haar goede zin op
ons over. De zaak heeft een face
lift ondergaan. We zien een half
open keuken en een frisse bar, op
de vloer liggen blankhouten vloer
delen, simpele tafeltjes met goed
zittende houten stoelen en tegen
de muur hangen schilderijen met
een Italiaans decor. Het (verwarm-
Restaurants in Italië
hoeven niet te ver
melden dat de gerech
ten huisgemaakt zijn.
Die zijn in de eigen
keuken bereid. En niet voor niets
is Italië de bakermat van de Slow
Food organisatie. Slow Food legt
verbanden tussen producenten,
restaurateurs en winkeliers om
producten te promoten die eerlijk
tot wasdom zijn gekomen.
Onze verwachtingen van een Itali
aans restaurant zijn dan ook altijd
hooggespannen. De Italiaan in Ne
derland kan ons helaas zelden be
koren: de pizza's worden fijnge-
drukt in een pletter en de ingre
diënten zijn afgeleiden van de
mooie Italiaanse ingrediënten. De
wens om een goede omzet te ma-
Edith Ramakers
Het vrolijke terras van Lungo Mare, het Italiaanse restaurant in Vlissingen.
Italiaans restaurant: Lungo Mare,
Bellamypark 32 in Vlissingen,
0118-411520, info@lungo-mare.nl.
www.lungo-mare.nl. Alle dagen open
met uitzondering van maandag.
Prijs-kwaliteit:
Mooie pizza's en pasta's, die boven
dien aardig zijn geprijsd.
Entourage:
Bediening:
Vriendelijk, zachtaardig en attent. Iets
meer kennis van de producten en de
vier sterren zijn binnen.
Horen, zien en ruiken:
Straks, als de dagen lengen, zien we
onszelf al op het terras een pizza of
pastagerechtje eten.
Conclusie: We hebben genoten van
het etentje Er is goed gekeken naar
de traditionele rijke Italiaanse keuken.
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.