O 'Pride and prejudice II': Death comes to Pemberley 66 Het is niet dat je geen fouten mag maken. Om beter te worden, móét je fouten maken 23 KIJKTIP zaterdag 20.15 uur Kippenvelmomenten en internationale grootheden gegarandeerd in het nieuwe seizoen MasterChef Holland. „Er zitten er een paar bij die ik zo zou aannemen." o 9 <r Robert Kranenborg geeft colle ge in de enorme studio van MasterChef in Aalsmeer. Een stukje vis is voorbewerkt in een peperdure vacumeerma- chine en daarna nog even in een hypermoderne stoom- oven gezet voor de perfecte garing. Het re sultaat is even mals als bleek. Geen nood; de chef kleurt het gerecht met een mini- vlammenwerper bij. „Dé manier om net die droge aanbak te geven", doceert hij. De kandidaten maken driftig aantekenin gen. Oplettendheid is geboden. Want bij dit soort koken, maakt elke graad of mi nuut te veel het verschil. Maar als je het goed doet, heb je ook wat. Kranenborg buigt zich over een bord boerenkool en snuift. „Kijk, een stugge groente die ineens mals wordt en toch mooi van kleur blijft." De meester-chef geniet van de mogelijk heden van al die moderne apparaten. Toch mag je de traditie nooit verge ten, zegt hij streng. „Je moet dus ook op het vuur leren koken en je zintuigen leren gebruiken." De kandidaten stellen hem daarin niet teleur. Misschien wel dankzij die kookprogramma's waaraan hij sinds 2009 een bijdrage levert. Al die jaren zag Kranenborg het niveau stij gen. „Hoe ze bewegen in de keuken, hoe ze producten pakken: er is meer fo cus. Dat zie je al bij de keuzes die ze maken als ze in de winkel shoppen." Die winkel, achterin de studio, is een waar luilekkerland. Ramvol kisten met felgekleurde groenten en fruit, een koel kast vol verse kruiden, hoog opgestapelde blikken met de mooiste olijfolie, glanzen de hammen en worsten aan het plafond. Culinair medewerkster Lotje Deelman loopt opgetogen rond met een stapel yuzu's, een peperdure en lastig te vinden Japanse citrusvrucht. „Moet je ruiken, zo bijzonder." Alleen het beste is goed genoeg voor de zestien kandi daten die zich door de voorrondes heen wisten te koken. MasterChef scoort al jaren hoge kijkcijfers. Het lijkt dan ook riskant de hele jury in een keer te vervangen, zoals dit seizoen is gebeurd. Maar Kranenborg vindt dat de ma kers raak hebben geschoten met hun keuze voor hemzelf, chef-kok Michiel van der Eer- de en culinair journalist Marcus Polman. Want: „We vertegenwoordigen niet alleen enorm veel kennis, ook drie generaties." Drie compleet verschillende karakters zijn het. Kranenborg is de strengste van het trio. „The grumpy old man", lacht hij. „Sommige kandidaten worden zenuwach tig als ik meekijk over hun schouder. Ner gens voor nodig. Het is niet dat je geen fou ten mag maken in de keuken. Je móét zelfs fouten maken om beter te worden." Van der Eerde geniet van zijn eerste grote televisieavontuur. Al moet de eigenaar van restaurant Baut in Amsterdam er wel wat uurtjes slaap voor inleveren. Drie keer per week scheurt hij na de opnames linea recta naar zijn restaurant. „Ik zit in de drukste tijd van mijn leven, maar klaag niet. Ik zie kandidaten onder mijn neus groeien. Er zit ten er een paar bij die ik zo zou aannemen. Smaken die kloppen, een waanzinnige pre sentatie. Elke week heb ik een kippenvel moment." Een rol hoefde hij zich niet aan te meten. Als jurylid doet hij hetzelfde als in de keu ken van zijn restaurant. „Ik ben coach en leermeester. Zelfs als de camera niet draait, doen we dingen om ze vooruit te helpen." Marcus Polman is de vreemde eend in de bijt. Deze zelfbenoemde carnivoor schrijft kookboeken voor mannen die van vlees houden. Zijn rol in de jury? „Ik ben de vra gensteller en ook het empathische type, de gene bij wie de kandidaten uithuilen als ze in een crisis zitten." MasterChef is met alle andere kookprogram ma's van de SBS-groep verhuisd van Net 5 naar SBS 6. Dit seizoen - met vijf in plaats van vier afleveringen per week - telt liefst zestig afleveringen. Daarin schuiven weer veel (internationale gastchefs aan: de inno vatieve Belgische chocolatier Dominique Persoone, de Schotse Gizzi Erskine, de Ne derlandse sterrenchef Cees Helder en de Britse Rachel Khoo, om slechts een paar grote namen te noemen. Voor de kandida ten een buitenkansje van de besten in het vak te leren. Maar ook aardig voor de juryle den. Kranenborg: „Wij zitten er doodstil naar te kijken, het is een opfriscursus." ZATERDAG 14 MAART 2015 Media door Rivka Groenier recept, frisse smaak Vlnr: Robert Kranenborg, Michiel van der Eerde en Marcus Polman. Robert Kranenborg Pupil en coach, foto's SBS en Getty Images MasterChef Holland. Vanaf maandag elke werkdag op SBS 6 om 18.30 uur. reageren? media@de media@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 83