O
'Pride and prejudice II': Death comes to Pemberley
66 Het is niet dat je geen
fouten mag maken.
Om beter te worden,
móét je fouten maken
23
KIJKTIP zaterdag 20.15 uur
Kippenvelmomenten en internationale
grootheden gegarandeerd in het nieuwe
seizoen MasterChef Holland. „Er zitten er
een paar bij die ik zo zou aannemen."
o
9
<r
Robert Kranenborg geeft colle
ge in de enorme studio van
MasterChef in Aalsmeer. Een
stukje vis is voorbewerkt in
een peperdure vacumeerma-
chine en daarna nog even in
een hypermoderne stoom-
oven gezet voor de perfecte garing. Het re
sultaat is even mals als bleek. Geen nood;
de chef kleurt het gerecht met een mini-
vlammenwerper bij. „Dé manier om net
die droge aanbak te geven", doceert hij.
De kandidaten maken driftig aantekenin
gen. Oplettendheid is geboden. Want bij
dit soort koken, maakt elke graad of mi
nuut te veel het verschil. Maar als je het
goed doet, heb je ook wat. Kranenborg
buigt zich over een bord boerenkool en
snuift. „Kijk, een stugge groente die ineens
mals wordt en toch mooi van kleur blijft."
De meester-chef geniet van de mogelijk
heden van al die moderne apparaten.
Toch mag je de traditie nooit verge
ten, zegt hij streng. „Je moet dus
ook op het vuur leren koken en je
zintuigen leren gebruiken."
De kandidaten stellen hem daarin
niet teleur. Misschien wel dankzij
die kookprogramma's waaraan hij
sinds 2009 een bijdrage levert. Al die
jaren zag Kranenborg het niveau stij
gen. „Hoe ze bewegen in de keuken,
hoe ze producten pakken: er is meer fo
cus. Dat zie je al bij de keuzes die ze
maken als ze in de winkel shoppen."
Die winkel, achterin de studio, is een
waar luilekkerland. Ramvol kisten met
felgekleurde groenten en fruit, een koel
kast vol verse kruiden, hoog opgestapelde
blikken met de mooiste olijfolie, glanzen
de hammen en worsten aan het plafond.
Culinair medewerkster Lotje Deelman
loopt opgetogen rond met een stapel
yuzu's, een peperdure en lastig te
vinden Japanse citrusvrucht. „Moet
je ruiken, zo bijzonder." Alleen het
beste is goed genoeg voor de zestien kandi
daten die zich door de voorrondes heen
wisten te koken.
MasterChef scoort al jaren hoge kijkcijfers.
Het lijkt dan ook riskant de hele jury in
een keer te vervangen, zoals dit seizoen is
gebeurd. Maar Kranenborg vindt dat de ma
kers raak hebben geschoten met hun keuze
voor hemzelf, chef-kok Michiel van der Eer-
de en culinair journalist Marcus Polman.
Want: „We vertegenwoordigen niet alleen
enorm veel kennis, ook drie generaties."
Drie compleet verschillende karakters zijn
het. Kranenborg is de strengste van het
trio. „The grumpy old man", lacht hij.
„Sommige kandidaten worden zenuwach
tig als ik meekijk over hun schouder. Ner
gens voor nodig. Het is niet dat je geen fou
ten mag maken in de keuken. Je móét zelfs
fouten maken om beter te worden."
Van der Eerde geniet van zijn eerste grote
televisieavontuur. Al moet de eigenaar van
restaurant Baut in Amsterdam er wel wat
uurtjes slaap voor inleveren. Drie keer per
week scheurt hij na de opnames linea recta
naar zijn restaurant. „Ik zit in de drukste
tijd van mijn leven, maar klaag niet. Ik zie
kandidaten onder mijn neus groeien. Er zit
ten er een paar bij die ik zo zou aannemen.
Smaken die kloppen, een waanzinnige pre
sentatie. Elke week heb ik een kippenvel
moment."
Een rol hoefde hij zich niet aan te meten.
Als jurylid doet hij hetzelfde als in de keu
ken van zijn restaurant. „Ik ben coach en
leermeester. Zelfs als de camera niet draait,
doen we dingen om ze vooruit te helpen."
Marcus Polman is de vreemde eend in de
bijt. Deze zelfbenoemde carnivoor schrijft
kookboeken voor mannen die van vlees
houden. Zijn rol in de jury? „Ik ben de vra
gensteller en ook het empathische type, de
gene bij wie de kandidaten uithuilen als ze
in een crisis zitten."
MasterChef is met alle andere kookprogram
ma's van de SBS-groep verhuisd van Net 5
naar SBS 6. Dit seizoen - met vijf in plaats
van vier afleveringen per week - telt liefst
zestig afleveringen. Daarin schuiven weer
veel (internationale gastchefs aan: de inno
vatieve Belgische chocolatier Dominique
Persoone, de Schotse Gizzi Erskine, de Ne
derlandse sterrenchef Cees Helder en de
Britse Rachel Khoo, om slechts een paar
grote namen te noemen. Voor de kandida
ten een buitenkansje van de besten in het
vak te leren. Maar ook aardig voor de juryle
den. Kranenborg: „Wij zitten er doodstil
naar te kijken, het is een opfriscursus."
ZATERDAG 14 MAART 2015
Media
door Rivka Groenier
recept,
frisse
smaak
Vlnr: Robert
Kranenborg,
Michiel van
der Eerde
en Marcus
Polman.
Robert Kranenborg
Pupil en coach, foto's SBS en Getty Images
MasterChef Holland. Vanaf maandag elke werkdag
op SBS 6 om 18.30 uur.
reageren?
media@de
media@depersdienst.nl