'Als ze een koude
Jupiler op tafel zetten,
denk ik 'oei wat lekker'
Volgelingen rabbijn willen alternatief
Lezen, lezen en nog eens lezen
De houten keet wordt een
beachclub en let meer op
kwaliteit, luxe en presentatie.
Topchef Edwin Vinke op Horecabeurs Goes
18 ZEELAND
HORECA
Een maand lang defies laten staan.
Hoe is dat? Ruim 350 Zeeuwen voge
len dat nu uit. Ze doen sinds 1 maart
mee met de actie 'Ik pas' en drinken
30 dagen geen alcohol. De PZC volgt
een aantal deelnemers.
Hij had zich er zo zorgvuldig op
voorbereid. Wijn eruit, druiven
sap erin. Maar dat gaat het hem
niet worden voor David van Mal-
degem uit Oost-Souburg (43).
„Wat is druivensap toch koude
natte troep." Hij was dagelijks een
glaasje port gewend. En op zijn
tijd een whisky of bijzonder bier
tje. „De druivensap laat ik voor
wat het is. Ik ben overgeschakeld
op water en thee." Geheel onthou
den is even wennen, vertelt hij.
„Zeker na een lange dag werken.
Als de mannen een koude Jupiler
op tafel zetten, denk ik: oei, wat
zou dat lekker zijn. Maar het leu
ke van de actie is dat je gaat na
denken. Ik associeer alcohol met
ontspanning. En nu moet ik een
alternatief zoeken. Druivensap is
het niet, maar een lekkere thee
gaat er wel in. Dat er taaie kantjes
aan 'Ik Pas' zitten, wist ik van te
voren. Maar ik hou het zeker vol.
Want het is echt goed om je be
wust te worden van gewoontes."
Dat is nou precies wat Addy van
den Bosse (64) uit Middelburg af
gelopen week ook heeft ontdekt.
„Wat een stomme gewoonte is
het eigenlijk om elke dag een glas
wijn te drinken." Maar wat
schenkt ze dan nu in? „Ik heb alco
holvrije wijn ontdekt. Al kun je
dan net zo goed druivensap ne
men. Ook ben ik water gaan drin
ken." De eerste dag zonder alco
hol viel haar niet makkelijk. „De
lege wijnfles die er nog stond heb
ik weggebracht, want die kon ik
niet aanzien." Inmiddels gaat het
Addy goed af om de alcohol te la
ten staan. „Mijn omgeving houdt
er rekening mee en schenkt bij
voorbeeld koffie in plaats van
wijn." Hoewel ze pas een weekje
bezig is, denkt ze al te weten wat
het effect zal zijn. „Na deze
maand drink ik voortaan alleen in
het weekend nog alcohol."
Dat deed Marjon van Iwaarden
(40) - ambassadeur van de Zeeuw
se actie - al. „Ik heb dus geen last
van afkickverschijnselen", lacht
de zangeres uit Heinkenszand.
„Zaterdag waren we weg en heb
ik een frisje gedronken. Er zijn
ook zoveel sapjes waaruit je kunt
kiezen. Bovendien heb ik recep
ten van alcoholvrije cocktails ge
print. Want alleen water is ook
niet alles."
SCHARENDIJKE - Natuurlijk zal het
frietje nooit van de kaart verdwij
nen. Dat hoort nu eenmaal bij het
strand. Maar ook strandtenthou
ders gaan met de tijd mee. A la
carte, vers, gezond en creatief zijn
belangrijke steekwoorden. Ze
doen van alles om hun gasten ook
dit seizoen te verwennen. En met
een vroege lente, is een mooiere
start nauwelijks denkbaar.
Zeeland trok er dit weekend mas
saal op uit. Al leek het alsof veel
mensen nog uit hun winter-mo-
dus moesten komen. Want zater
dag werd aan het strand nog op
vallend veel koffie of warme cho
comel besteld. Dat had ongetwij
feld te maken met de koude bries.
Maar zondag schakelden de mees
te dan toch over op de lente
stand en trakteerden zichzelf in
de warme zon op een koud pilsje.
Het fraaie lenteweer voedt de
hoop op een goed voorseizoen.
En dat kunnen de strandtenthou
ders wel gebruiken. Aan de onder
nemers zal het niet liggen: ze zijn
klaar voor het nieuwe seizoen.
Zoals Perry den Broeder en Wal
ter Bien. De eigenaren van Beach-
club Perry's in Scharendijke wil
len hun gasten een mediterraan
gevoel meegeven. Luxe, maar ook
weer niet te exclusief. „De men
sen moeten het vakantie-gevoel
GOES - Vandaag verzamelen
Zeeuwse horecaondernemers
zich in de Zeelandhallen, waar
zich tot en met woensdag de Ho-
recabeurs Goes afspeelt. Op de
vakbeurs is veel te proeven, te le
ren en te zien.
Zo wordt vandaag de voorronde
van het Nederlands kampioen
schap biertappen gehouden. De
nummer 1 tot en met 3 plaatsen
zich rechtstreeks voor de landelij
ke finale in de Rai in Amsterdam,
tijdens de Horecava. Iedereen die
Volgens parkmanager Robert-Jan
ervaren." Maar zo simpel is dat
niet. De hedendaagse strandbe-
zoeker is kritisch. „En dus probe
ren we steeds te vernieuwen", ver
telt Bien. „Rosé, voorheen de
meest verkochte wijn, doet het te
genwoordig het slechtst. Mensen
willen nu een wijnkaart." Natuur
lijk schenken ze aan de Brouwers-
dam een 'doodnormaal' pilsje.
Maar dat is niet meer genoeg.
„Dus dit seizoen richten we ons
meer op speciale bieren. Achttien
verschillende soorten gaan we ser
veren."
De strandtent van weleer (badine
rend gezegd: de houten keet met
in de Zeeuwse horeca actiefis,
kan deelnemenDe winnaar mag
zich beste tapper van Zeeland noe
men. De inschrijving begint om
12.00 uur, een uur later gaan de
tapkranen open. Vorig jaar plaats
te Gwen Nooteboom uit Scharen
dijke zich als enige Zeeuwse deel
nemer voor de landelijke finale.
Dinsdag bereidt chef-kok Edwin
Vinke van tweesterrenrestaurant
De Kromme Watergang twee crea
tieve gerechten van mosselen. Hij
doet dat op verzoek van het Ne-
Provoost lijdt het geen twijfel:
„Om 13.00 uur is iedereen vertrok
ken." Hij heeft de groep afgelopen
vrijdag al gesommeerd het park te
verlaten, maar volgens de woord
voerder heeft dat vooral te maken
met druk van buitenaf.
David vindt de berichten de me
dia 'gekleurd'. „Waarom wordt er
gesproken over seksrabbijn (De
77-jarige Berland wordt in Israël
gezocht wegens ontucht met jon
ge meisjes en mishandeling, red.)
terwijl daar geen bewijs voor is?"
kuipstoel) wordt steeds meer een
hippe tent met modern meubi
lair, (lounge)muziek en een me
nukaart die niet onderdoet voor
een restaurant.
Paviljoen 't Schor in Paal - net
een jaar open - begon met twee
koks, maar heeft er nu al vier in
dienst. „Kwaliteit en presentatie
van het eten zijn steeds belangrij
ker", benadrukt eigenaar Danny
Buysrogge. Ook voor 't Schor is
uitstraling van belang. „In plaats
van vurenhout is ons paviljoen ge
heel van eikenhout. Dat is niet al
leen duurzamer, maar ziet er ook
luxer uit."
Normaal lopen er op een zondag
een stuk of zeven man in de be
diening. Maar met veel zon en ho
ge temperaturen in het vooruit
zicht, trommelde Buysrogge voor
de zekerheid alvast het dubbele
aantal mensen op. En die had hij
hard nodig. Overigens geen pro
bleem met dertien vaste en een
stuk of dertig oproepkrachten.
Het terras zat - zeker zondag -
goed vol. „Ik heb het vorige week
pas schoongemaakt. Wat een
prachtbegin."
Een kreet die Mike de Poorter van
Beachhouse 25 in Breskens ook
slaakt. „Hoe we bijblijven? De pre
sentatie is steeds belangrijk. Niet
alleen van het strandpaviljoen,
maar ook van gerechten en zelfs
van de muziek. Hoewel we ons
op een breed publiek richten, zet
ten we regelmatig een dj neer en
zijn er ook housefeesten."
En wie op het terras zit, zal het
niet opvallen, maar wel merken.
Door het finetunen van het com
putersysteem, kan sneller worden
gewerkt en dus ook bediend. „De
afwerking zit hem ook steeds va
ker in de kleine details."
derlands Mosselbureau, dat (jon
ge) chef-koks wil inspireren om
meer te doen met Zeeuwse mos
selen dan het mosselpannetje.
Verder zijn er lezingen over inno
vaties in de Zeeuwse food, zoals
het gebruik van zeewier en de
productie van bottarga, een vis-
specialiteit uit (oorspronkelijk)
Sardinië. Daarnaast zijn er kook-
krachtmetingen tussen hotelscho
len en vmbo-scholen.
Naar aanleiding van de berichten
worden de volgelingen bedreigd,
zegt David. Ook zou de Vereni
ging van Eigenaren van Hof van
Zeeland de parkeigenaar hebben
gedwongen om de groep te laten
vertrekken. „Hij heeft 150 e-mails
gekregen. Maar we zijn geen bees
ten, geen duivels. We houden ons
keurig aan de regels."
Provoost bestrijdt de e-mails. „Er
zijn afspraken gemaakt op basis
van ons huishoudelijk reglement.
Die zijn meerdere keren overtre-
maandag
Sinds kort ben ik lid van
een boekenclub. Heeft
niks te maken met
Mark Zuckerberg, de op
richter van Facebook, die begin
dit jaar ook het lezen ontdekte.
Dit is een ouderwetse club, ik
ben de jongste van het stel, en
eens in de zoveel tijd komen
we bij elkaar om écht over een
gelezen boek te praten. De club
is ouder dan Facebook, ver
moed ik.
De eerstvolgende keer mag ik
een boek presenteren. Best las
tig. Zal ik iets kiezen dat ik al
ken, of een nieuw boek? Het is
boekenweek, er verschijnt een
berg aan nieuwe uitgaven. The
ma is dit jaar waanzin. Zal ik de
pas verschenen biografie van
Willem Frederik Hermans kie
zen, schrijver van de verhalen
bundel Paranoia? Of Dit kan
niet waar zijn van Joris Luyen-
dijk, over de krankzinnigheid
van de financiële wereld? Het
bewijs dat het in de werkelijke
wereld nog altijd gekker toe
gaat dan schrijvers ooit kunnen
verzinnen.
Ik heb toch maar gekozen voor
een boek dat ik bijna tien jaar
geleden voor het eerst las. Een
verhaal van liefde en duisternis
van Amos Oz, een van de mooi
ste boeken die ik ken. Het is de
autobiografie van de Israëlische
schrijver en tegelijk de geschie
denis van de huidige staat Is
raël.
Al lezend moest ik denken aan
de berichten over orthodoxe jo
den die zich de afgelopen da
gen in Zeeland niet allemaal
van hun beste kant lieten zien.
Ze vierden Poerim, het enige
joodse feest waarop het ge
bruik van alcohol wordt aange
moedigd, zodat enkelen zich
als religieuze hooligans mis
droegen. Wat ik eng vind wa
ren de bijna antisemitische
reacties die daarna op internet
verschenen. Van een bekrom
penheid die haaks staat op het
verhaal van Oz, dat overloopt
van begrip en nuance.
De jonge Amos kreeg een goe
de raad van zijn oom. „En jij,
beste jongen, opdat jij de hemel
verhoede niet wordt als een
van hen - lees vooral goede boe
ken, lezen, lezen en nog eens le
zen." Daarom, voor alle onver-
draagzamen en als middel te
gen de waanzin, mijn boeken-
weektip: lees Amos Oz.
ouderwetse
door Jeffrey Kutterink
Ruim 350 Zeeuwen vogelen
uit hoe het is om een
maand lang geen druppel
alcohol te drinken.
door Jeffrey Kutterink
en Frank Balkenende
door Luc Oggel
HEINKENSZAND - Het is nog ondui
delijk of de ruim tweehonderd vol
gelingen van de omstreden ortho
dox-joodse rabbijn Eliezer Berland
die op recreatiepark Hof van Zee
land in Heinkenszand verblijven,
vandaag zullen vertrekken. „We
moeten eerst een veilige nieuwe
plek hebben", zei woordvoerder
David gisteren.
Perry den Boender en Walter Bien
van Perry's, foto Jeffrey Kutterink
Q Meer informatie: horecagoes.nl
Ernst Jan Rozendaal
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns