'Als ze een koude Jupiler op tafel zetten, denk ik 'oei wat lekker' Volgelingen rabbijn willen alternatief Lezen, lezen en nog eens lezen De houten keet wordt een beachclub en let meer op kwaliteit, luxe en presentatie. Topchef Edwin Vinke op Horecabeurs Goes 18 ZEELAND HORECA Een maand lang defies laten staan. Hoe is dat? Ruim 350 Zeeuwen voge len dat nu uit. Ze doen sinds 1 maart mee met de actie 'Ik pas' en drinken 30 dagen geen alcohol. De PZC volgt een aantal deelnemers. Hij had zich er zo zorgvuldig op voorbereid. Wijn eruit, druiven sap erin. Maar dat gaat het hem niet worden voor David van Mal- degem uit Oost-Souburg (43). „Wat is druivensap toch koude natte troep." Hij was dagelijks een glaasje port gewend. En op zijn tijd een whisky of bijzonder bier tje. „De druivensap laat ik voor wat het is. Ik ben overgeschakeld op water en thee." Geheel onthou den is even wennen, vertelt hij. „Zeker na een lange dag werken. Als de mannen een koude Jupiler op tafel zetten, denk ik: oei, wat zou dat lekker zijn. Maar het leu ke van de actie is dat je gaat na denken. Ik associeer alcohol met ontspanning. En nu moet ik een alternatief zoeken. Druivensap is het niet, maar een lekkere thee gaat er wel in. Dat er taaie kantjes aan 'Ik Pas' zitten, wist ik van te voren. Maar ik hou het zeker vol. Want het is echt goed om je be wust te worden van gewoontes." Dat is nou precies wat Addy van den Bosse (64) uit Middelburg af gelopen week ook heeft ontdekt. „Wat een stomme gewoonte is het eigenlijk om elke dag een glas wijn te drinken." Maar wat schenkt ze dan nu in? „Ik heb alco holvrije wijn ontdekt. Al kun je dan net zo goed druivensap ne men. Ook ben ik water gaan drin ken." De eerste dag zonder alco hol viel haar niet makkelijk. „De lege wijnfles die er nog stond heb ik weggebracht, want die kon ik niet aanzien." Inmiddels gaat het Addy goed af om de alcohol te la ten staan. „Mijn omgeving houdt er rekening mee en schenkt bij voorbeeld koffie in plaats van wijn." Hoewel ze pas een weekje bezig is, denkt ze al te weten wat het effect zal zijn. „Na deze maand drink ik voortaan alleen in het weekend nog alcohol." Dat deed Marjon van Iwaarden (40) - ambassadeur van de Zeeuw se actie - al. „Ik heb dus geen last van afkickverschijnselen", lacht de zangeres uit Heinkenszand. „Zaterdag waren we weg en heb ik een frisje gedronken. Er zijn ook zoveel sapjes waaruit je kunt kiezen. Bovendien heb ik recep ten van alcoholvrije cocktails ge print. Want alleen water is ook niet alles." SCHARENDIJKE - Natuurlijk zal het frietje nooit van de kaart verdwij nen. Dat hoort nu eenmaal bij het strand. Maar ook strandtenthou ders gaan met de tijd mee. A la carte, vers, gezond en creatief zijn belangrijke steekwoorden. Ze doen van alles om hun gasten ook dit seizoen te verwennen. En met een vroege lente, is een mooiere start nauwelijks denkbaar. Zeeland trok er dit weekend mas saal op uit. Al leek het alsof veel mensen nog uit hun winter-mo- dus moesten komen. Want zater dag werd aan het strand nog op vallend veel koffie of warme cho comel besteld. Dat had ongetwij feld te maken met de koude bries. Maar zondag schakelden de mees te dan toch over op de lente stand en trakteerden zichzelf in de warme zon op een koud pilsje. Het fraaie lenteweer voedt de hoop op een goed voorseizoen. En dat kunnen de strandtenthou ders wel gebruiken. Aan de onder nemers zal het niet liggen: ze zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Zoals Perry den Broeder en Wal ter Bien. De eigenaren van Beach- club Perry's in Scharendijke wil len hun gasten een mediterraan gevoel meegeven. Luxe, maar ook weer niet te exclusief. „De men sen moeten het vakantie-gevoel GOES - Vandaag verzamelen Zeeuwse horecaondernemers zich in de Zeelandhallen, waar zich tot en met woensdag de Ho- recabeurs Goes afspeelt. Op de vakbeurs is veel te proeven, te le ren en te zien. Zo wordt vandaag de voorronde van het Nederlands kampioen schap biertappen gehouden. De nummer 1 tot en met 3 plaatsen zich rechtstreeks voor de landelij ke finale in de Rai in Amsterdam, tijdens de Horecava. Iedereen die Volgens parkmanager Robert-Jan ervaren." Maar zo simpel is dat niet. De hedendaagse strandbe- zoeker is kritisch. „En dus probe ren we steeds te vernieuwen", ver telt Bien. „Rosé, voorheen de meest verkochte wijn, doet het te genwoordig het slechtst. Mensen willen nu een wijnkaart." Natuur lijk schenken ze aan de Brouwers- dam een 'doodnormaal' pilsje. Maar dat is niet meer genoeg. „Dus dit seizoen richten we ons meer op speciale bieren. Achttien verschillende soorten gaan we ser veren." De strandtent van weleer (badine rend gezegd: de houten keet met in de Zeeuwse horeca actiefis, kan deelnemenDe winnaar mag zich beste tapper van Zeeland noe men. De inschrijving begint om 12.00 uur, een uur later gaan de tapkranen open. Vorig jaar plaats te Gwen Nooteboom uit Scharen dijke zich als enige Zeeuwse deel nemer voor de landelijke finale. Dinsdag bereidt chef-kok Edwin Vinke van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang twee crea tieve gerechten van mosselen. Hij doet dat op verzoek van het Ne- Provoost lijdt het geen twijfel: „Om 13.00 uur is iedereen vertrok ken." Hij heeft de groep afgelopen vrijdag al gesommeerd het park te verlaten, maar volgens de woord voerder heeft dat vooral te maken met druk van buitenaf. David vindt de berichten de me dia 'gekleurd'. „Waarom wordt er gesproken over seksrabbijn (De 77-jarige Berland wordt in Israël gezocht wegens ontucht met jon ge meisjes en mishandeling, red.) terwijl daar geen bewijs voor is?" kuipstoel) wordt steeds meer een hippe tent met modern meubi lair, (lounge)muziek en een me nukaart die niet onderdoet voor een restaurant. Paviljoen 't Schor in Paal - net een jaar open - begon met twee koks, maar heeft er nu al vier in dienst. „Kwaliteit en presentatie van het eten zijn steeds belangrij ker", benadrukt eigenaar Danny Buysrogge. Ook voor 't Schor is uitstraling van belang. „In plaats van vurenhout is ons paviljoen ge heel van eikenhout. Dat is niet al leen duurzamer, maar ziet er ook luxer uit." Normaal lopen er op een zondag een stuk of zeven man in de be diening. Maar met veel zon en ho ge temperaturen in het vooruit zicht, trommelde Buysrogge voor de zekerheid alvast het dubbele aantal mensen op. En die had hij hard nodig. Overigens geen pro bleem met dertien vaste en een stuk of dertig oproepkrachten. Het terras zat - zeker zondag - goed vol. „Ik heb het vorige week pas schoongemaakt. Wat een prachtbegin." Een kreet die Mike de Poorter van Beachhouse 25 in Breskens ook slaakt. „Hoe we bijblijven? De pre sentatie is steeds belangrijk. Niet alleen van het strandpaviljoen, maar ook van gerechten en zelfs van de muziek. Hoewel we ons op een breed publiek richten, zet ten we regelmatig een dj neer en zijn er ook housefeesten." En wie op het terras zit, zal het niet opvallen, maar wel merken. Door het finetunen van het com putersysteem, kan sneller worden gewerkt en dus ook bediend. „De afwerking zit hem ook steeds va ker in de kleine details." derlands Mosselbureau, dat (jon ge) chef-koks wil inspireren om meer te doen met Zeeuwse mos selen dan het mosselpannetje. Verder zijn er lezingen over inno vaties in de Zeeuwse food, zoals het gebruik van zeewier en de productie van bottarga, een vis- specialiteit uit (oorspronkelijk) Sardinië. Daarnaast zijn er kook- krachtmetingen tussen hotelscho len en vmbo-scholen. Naar aanleiding van de berichten worden de volgelingen bedreigd, zegt David. Ook zou de Vereni ging van Eigenaren van Hof van Zeeland de parkeigenaar hebben gedwongen om de groep te laten vertrekken. „Hij heeft 150 e-mails gekregen. Maar we zijn geen bees ten, geen duivels. We houden ons keurig aan de regels." Provoost bestrijdt de e-mails. „Er zijn afspraken gemaakt op basis van ons huishoudelijk reglement. Die zijn meerdere keren overtre- maandag Sinds kort ben ik lid van een boekenclub. Heeft niks te maken met Mark Zuckerberg, de op richter van Facebook, die begin dit jaar ook het lezen ontdekte. Dit is een ouderwetse club, ik ben de jongste van het stel, en eens in de zoveel tijd komen we bij elkaar om écht over een gelezen boek te praten. De club is ouder dan Facebook, ver moed ik. De eerstvolgende keer mag ik een boek presenteren. Best las tig. Zal ik iets kiezen dat ik al ken, of een nieuw boek? Het is boekenweek, er verschijnt een berg aan nieuwe uitgaven. The ma is dit jaar waanzin. Zal ik de pas verschenen biografie van Willem Frederik Hermans kie zen, schrijver van de verhalen bundel Paranoia? Of Dit kan niet waar zijn van Joris Luyen- dijk, over de krankzinnigheid van de financiële wereld? Het bewijs dat het in de werkelijke wereld nog altijd gekker toe gaat dan schrijvers ooit kunnen verzinnen. Ik heb toch maar gekozen voor een boek dat ik bijna tien jaar geleden voor het eerst las. Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz, een van de mooi ste boeken die ik ken. Het is de autobiografie van de Israëlische schrijver en tegelijk de geschie denis van de huidige staat Is raël. Al lezend moest ik denken aan de berichten over orthodoxe jo den die zich de afgelopen da gen in Zeeland niet allemaal van hun beste kant lieten zien. Ze vierden Poerim, het enige joodse feest waarop het ge bruik van alcohol wordt aange moedigd, zodat enkelen zich als religieuze hooligans mis droegen. Wat ik eng vind wa ren de bijna antisemitische reacties die daarna op internet verschenen. Van een bekrom penheid die haaks staat op het verhaal van Oz, dat overloopt van begrip en nuance. De jonge Amos kreeg een goe de raad van zijn oom. „En jij, beste jongen, opdat jij de hemel verhoede niet wordt als een van hen - lees vooral goede boe ken, lezen, lezen en nog eens le zen." Daarom, voor alle onver- draagzamen en als middel te gen de waanzin, mijn boeken- weektip: lees Amos Oz. ouderwetse door Jeffrey Kutterink Ruim 350 Zeeuwen vogelen uit hoe het is om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. door Jeffrey Kutterink en Frank Balkenende door Luc Oggel HEINKENSZAND - Het is nog ondui delijk of de ruim tweehonderd vol gelingen van de omstreden ortho dox-joodse rabbijn Eliezer Berland die op recreatiepark Hof van Zee land in Heinkenszand verblijven, vandaag zullen vertrekken. „We moeten eerst een veilige nieuwe plek hebben", zei woordvoerder David gisteren. Perry den Boender en Walter Bien van Perry's, foto Jeffrey Kutterink Q Meer informatie: horecagoes.nl Ernst Jan Rozendaal Voor meer columns: www.pzc.nl/columns

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 19