rüs"^ Buikpijn van te veel suiker 18 GEZOND VOEDING Frank van Berkum Vet in ons eten is niet lan ger de grootste boosdoe ner voor alle ziekten en kwalen. Suikers hebben het nu gedaan. Suikers veroorza ken overgewicht, een vette lever, suikerziekte en hart- en vaatziek ten. En sinds kort worden suikers ook gezien als de veroorzakers van buikklachten. In de vorige eeuw waren we er van overtuigd dat vet slecht was en daarom werden er vetarme en vetvrije levensmiddelen ontwik keld en verkocht. De vetten wer den vervangen door koolhydra ten (suikers). Omdat koolhydra ten goedkoop zijn en nauwelijks bederven, was de vervanging van vet door koolhydraten een ge schenk uit de hemel voor de voe dingsmiddelenindustrie. Zo zijn wij zonder het te weten ieder jaar een beetje minder vet en veel meer koolhydraten gaan eten. Nu weten we dat een teveel aan suikers op sommige punten zelfs schadelijker kan zijn dan vet. Niet voor niets adviseert de WHO (World Health Organiza tion) om de inname van toege voegde suikers met minstens de helft te verminderen. Er is nog een nieuwe ontwikke ling op het gebied van de suikers. In Sydney hebben onderzoekers een suikerarm dieet ontwikkeld. Niet met de bedoeling om af te vallen, maar om buikklachten te behandelen. Het is het zogenoem de FODMAP-beperkt dieet. FOD- MAP is het acroniem voor Fer menteerbare Oligo-, Di-, Monos- achariden en Polyolen. Dat zijn de namen van kleine en grotere suikers. Die FODMAP-suikers worden door bacteriën in de darm omge zet in gassen, vocht en prikkelen de stoffen. Dat gas en extra vocht doen de darm opzwellen. Dat ver klaart het opgeblazen gevoel. Het is overigens nog niet helemaal duidelijk waarom patiënten in zo'n wisselende mate klachten hebben. En hoe het komt dat ver moeidheid en stress zo'n grote in vloed hebben op deze buikklach ten. De gedachte achter dit dieet is dat de buikklachten afnemen door minder van die FODMAP- suikers te eten. Het dieet bestaat uit een fase dat er geen of heel weinig FODMAP-suikers worden gegeten, gevolgd door een fase waarbij de suikers beetje voor beetje weer zijn toegestaan. Zo probeert men te achterhalen wel ke suikers de klachten veroorza ken. Zonder hulp van een goede diëtiste is zo'n dieet overigens nauwelijks uit te voeren. Een andere methode is om die bacteriën aan te pakken. Dat heeft men geprobeerd door ande re, gezondere bacteriën toe te die nen. Bijvoorbeeld met yoghurt- achtige drankjes. Helaas bleek dat (nog) niet te werken op de klach ten. Het FODMAP-dieet is een interes sante ontwikkeling. Maar we we ten nog lang niet zeker of het echt helpt buikklachten te bestrij den. Een ding is zeker: we eten te veel suikers, dus pas op met fris dranken en zoetigheid! Dr. Frank van Berkum is internist Ilse van Dijk op haar favoriete apparaat in de beweegtuin. Instructeur Taoufik Jamal begeleidt haar. foto Wiebe Kiestra/HH

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 19