rüs"^
Buikpijn van te veel suiker
18 GEZOND
VOEDING
Frank van Berkum
Vet in ons eten is niet lan
ger de grootste boosdoe
ner voor alle ziekten en
kwalen. Suikers hebben
het nu gedaan. Suikers veroorza
ken overgewicht, een vette lever,
suikerziekte en hart- en vaatziek
ten. En sinds kort worden suikers
ook gezien als de veroorzakers
van buikklachten.
In de vorige eeuw waren we er
van overtuigd dat vet slecht was
en daarom werden er vetarme en
vetvrije levensmiddelen ontwik
keld en verkocht. De vetten wer
den vervangen door koolhydra
ten (suikers). Omdat koolhydra
ten goedkoop zijn en nauwelijks
bederven, was de vervanging van
vet door koolhydraten een ge
schenk uit de hemel voor de voe
dingsmiddelenindustrie. Zo zijn
wij zonder het te weten ieder
jaar een beetje minder vet en
veel meer koolhydraten gaan
eten.
Nu weten we dat een teveel aan
suikers op sommige punten zelfs
schadelijker kan zijn dan vet.
Niet voor niets adviseert de
WHO (World Health Organiza
tion) om de inname van toege
voegde suikers met minstens de
helft te verminderen.
Er is nog een nieuwe ontwikke
ling op het gebied van de suikers.
In Sydney hebben onderzoekers
een suikerarm dieet ontwikkeld.
Niet met de bedoeling om af te
vallen, maar om buikklachten te
behandelen. Het is het zogenoem
de FODMAP-beperkt dieet. FOD-
MAP is het acroniem voor Fer
menteerbare Oligo-, Di-, Monos-
achariden en Polyolen. Dat zijn
de namen van kleine en grotere
suikers.
Die FODMAP-suikers worden
door bacteriën in de darm omge
zet in gassen, vocht en prikkelen
de stoffen. Dat gas en extra vocht
doen de darm opzwellen. Dat ver
klaart het opgeblazen gevoel. Het
is overigens nog niet helemaal
duidelijk waarom patiënten in
zo'n wisselende mate klachten
hebben. En hoe het komt dat ver
moeidheid en stress zo'n grote in
vloed hebben op deze buikklach
ten.
De gedachte achter dit dieet is
dat de buikklachten afnemen
door minder van die FODMAP-
suikers te eten. Het dieet bestaat
uit een fase dat er geen of heel
weinig FODMAP-suikers worden
gegeten, gevolgd door een fase
waarbij de suikers beetje voor
beetje weer zijn toegestaan. Zo
probeert men te achterhalen wel
ke suikers de klachten veroorza
ken. Zonder hulp van een goede
diëtiste is zo'n dieet overigens
nauwelijks uit te voeren.
Een andere methode is om die
bacteriën aan te pakken. Dat
heeft men geprobeerd door ande
re, gezondere bacteriën toe te die
nen. Bijvoorbeeld met yoghurt-
achtige drankjes. Helaas bleek dat
(nog) niet te werken op de klach
ten.
Het FODMAP-dieet is een interes
sante ontwikkeling. Maar we we
ten nog lang niet zeker of het
echt helpt buikklachten te bestrij
den. Een ding is zeker: we eten te
veel suikers, dus pas op met fris
dranken en zoetigheid!
Dr. Frank van Berkum is internist
Ilse van Dijk op haar favoriete apparaat in
de beweegtuin. Instructeur Taoufik Jamal
begeleidt haar. foto Wiebe Kiestra/HH