Na carnaval een haring Online winkelen op Versopwalcheren.nl versopt 'Scheren UIT 9 CftUftOM/ Gisteren was het haringhap pen. Een ritueel na het vieren van het carnaval. Even bijkomen van het drinken en het uit je dak gaan. Op aswoensdag is het eten van een haring een traditie. Aswoens dag staat voor het oude ritueel dat men op deze dag een kruisje van as haalt. Dat wordt door een pries ter op je voorhoofd gezet. Dit on der het uitspreken van de woor den; 'gedenk mens dat je stof bent en tot stof zult wederkeren'. De uitdrukking in zak en as zit ten, komt van van dit gebruik. Het gebruik van as als teken van berouw komt overigens in de bij bel vaak voor. Na carnaval hebben mensen vaak berouw over hun losbandige gedrag van de dagen daarvoor. Maar waar komt het haringhap pen vandaan? De aswoensdag is een verplichte vastendag voor de gelovigen. En omdat vlees vroeger duurder was dan vis, at men vis. Er was destijds niet zoveel keuze in vis, er was haring en er was ma kreel. Uiteindelijk is in de traditie geko zen voor haring, waarom precies is niet duidelijk. Al denkt Adriaan van Moort van de Viskiosk het wel te weten. „De haring is een vette vis,", zegt hij. „Het vet in de vis blijft als het ware vloeibaar, dat kan een mens goed opnemen en is gezond." En hij kan het we ten. Hij heeft al een paar jaar de beste Zeeuwse haring volgens de test van het AD. Tijdens aswoens dag verkoopt hij wel wat meer ha ring dan anders, maar niet echt veel. Middelburg en Goes zijn geen echte carnavalssteden. Zijn haring is zo goed omdat hij op een aantal belangrijke punten let. „Allereerst moet het een goed pro duct zijn, dat testen we altijd zelf. Daarnaast moet de vis goed ge rijpt zijn, dat is een enzymatisch proces,' vervolgt hij. 'De vis moet daarnaast op een goede manier worden verwerkt en schoon wor den gemaakt en mag nooit boven de 7 graden worden bewaard. Zo blijft de vis langer vers." Hij eet zelf ook graag haring. Met uitjes die met wat zeekraal zijn ge mengd zoals in zijn kiosk. Die uitjes werden er vroeger noodge dwongen aan toegevoegd overi gens. Van Moort: „De vis werd destijds veel meer gepekeld dan nu het geval is. Eerst werden ze af gespoeld om de smaak te neutrali seren. Maar doordat ze niet ge koeld bewaard konden worden, oxideerden ze. Dat gaf een tranige smaak aan de haring. Een uitje er bij moest dat wat verbloemen." Nu is het een gewoonte. Er wor den tegenwoordig speciale ha- ring-smaaklessen op scholen ver zorgd door het Nederlandse visbu- reau omdat meer dan de helft van de haringhapper 50 jaar of ouder is. Promotie onder kinderen is daarom belangrijk. Meer dan de helft van de haringhapper is 50 jaar of ouder Sterrenchefs maken 'Sterren sandwich' voor warenhuizen van De Bijenkorf Studenten denken mee over gezond eten Gericht bouwstoffen tot je nemen en je sportieve activiteiten daarop aanpassen Inwoners van Walcheren kun nen vanaf nu ook online win kelen bij de lokale bakker, sla ger, groenteman en kaasboer. Op Versopwalcheren.nl staan meer dan 1000 versproducten van ver schillende Walcherse leveran ciers. De verse producten worden 's morgens verzameld en gratis bij de klant thuisbezorgd. Bestellingen kunnen ook worden afgehaald bij verschillende afhaal- punten. Initiatiefnemer Niels Steenbakker: „Eigenlijk is ons con cept een moderne SRV-wagen. We brengen hoogwaardige, lokale producten aan huis. Het grote ver schil is dat we precies brengen wat de klant heeft besteld en dus niet alleen een vergeten bood schap. We geloven in de kracht van de lokale, ambachtelijke pro ducten. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt." Grote supermarkten zijn druk be zig met het ontwikkelen van hun online boodschappen concept. Door aan te sluiten bij initiatie ven zoals Vers op Walcheren kun nen lokale bedrijven zich blijven concentreren hun product. Op dit moment wordt gewerkt aan uit werking en verbetering van servi ce op Walcheren. Uitbreiding naar andere regio's staat hoog op de agenda. DONDERDAG 19 FEBRUARI 2015 leder recept begint bijna met de zin; pel en versnipper een uitje en fruit deze langzaam in wat boter. door Margot Verhaagen Adriaan van Moort Zeeuwse j uun De restaurants van De Bijenkorf hebben op Valentijnsdag een 'Sterren sandwich' geïntroduceerd. De eerste sterrenchefs die broodjes hebben gemaakt voor het warenhuis zijn Peter Gast van 't Schuiten Hues in Zutphen (één ster) en Erik van Loo van Parkheuvel uit Rotterdam (twee sterren). Dat meldt het vakblad MissetHoreca. Het broodje wisselt ieder kwartaal en haakt in op het seizoen. Peter Gast maakte het eerste broodje met dungesneden huis- gerookte kip, thom kha kai mayonaise, bosui en scheutjes so ja. Het broodje kreeg de naam One Night in Bangkok. Het lectoraat Voeding en gezondheid wil studenten verantwoordelijk maken voor de gezondheid van consumenten. Op die manier wil lector Annet Rooden- burg bijdragen aan kennisontwikkeling, onderwijsvernieuwing en kennisvalorisa tie. Zo ontwikkelden studenten van HAS Hogeschool hartige, eiwitverrijkte snacks en producten voor mensen met slik- en kauwproblemen. Om spieren op te bouwen en vet te verliezen moet je een strak dieet hebben. Je moet voedingsmiddelen en producten opnemen die opgebouwd zijn uit de drie macronutriënten, dit zijn eiwitten (proteïnen), gezonde koolhydraten en gezonde vetten. Andere voedingsstoffen die nodig zijn voor spiergroei zijn magnesium, kalium, koper, selenium, calcium, ijzer, en ver schillende vitamines. Tevens zijn verscheidene krachtoefenin gen van fundamenteel belang. Regelmatig sporten zal de spie ren stimuleren om groter te worden en zal het type spieren kweken die gewenst zijn. Op Versopwalcheren.nl staan meer dan 1000 versproducten van verschillende Walcherse leveranciers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 49