Na carnaval een haring
Online winkelen op
Versopwalcheren.nl
versopt
'Scheren
UIT 9
CftUftOM/
Gisteren was het haringhap
pen. Een ritueel na het
vieren van het carnaval.
Even bijkomen van het drinken
en het uit je dak gaan.
Op aswoensdag is het eten van
een haring een traditie. Aswoens
dag staat voor het oude ritueel dat
men op deze dag een kruisje van
as haalt. Dat wordt door een pries
ter op je voorhoofd gezet. Dit on
der het uitspreken van de woor
den; 'gedenk mens dat je stof
bent en tot stof zult wederkeren'.
De uitdrukking in zak en as zit
ten, komt van van dit gebruik.
Het gebruik van as als teken van
berouw komt overigens in de bij
bel vaak voor. Na carnaval hebben
mensen vaak berouw over hun
losbandige gedrag van de dagen
daarvoor.
Maar waar komt het haringhap
pen vandaan? De aswoensdag is
een verplichte vastendag voor de
gelovigen. En omdat vlees vroeger
duurder was dan vis, at men vis.
Er was destijds niet zoveel keuze
in vis, er was haring en er was ma
kreel.
Uiteindelijk is in de traditie geko
zen voor haring, waarom precies
is niet duidelijk. Al denkt Adriaan
van Moort van de Viskiosk het
wel te weten. „De haring is een
vette vis,", zegt hij. „Het vet in de
vis blijft als het ware vloeibaar,
dat kan een mens goed opnemen
en is gezond." En hij kan het we
ten. Hij heeft al een paar jaar de
beste Zeeuwse haring volgens de
test van het AD. Tijdens aswoens
dag verkoopt hij wel wat meer ha
ring dan anders, maar niet echt
veel. Middelburg en Goes zijn
geen echte carnavalssteden. Zijn
haring is zo goed omdat hij op
een aantal belangrijke punten let.
„Allereerst moet het een goed pro
duct zijn, dat testen we altijd zelf.
Daarnaast moet de vis goed ge
rijpt zijn, dat is een enzymatisch
proces,' vervolgt hij. 'De vis moet
daarnaast op een goede manier
worden verwerkt en schoon wor
den gemaakt en mag nooit boven
de 7 graden worden bewaard. Zo
blijft de vis langer vers." Hij eet
zelf ook graag haring. Met uitjes
die met wat zeekraal zijn ge
mengd zoals in zijn kiosk. Die
uitjes werden er vroeger noodge
dwongen aan toegevoegd overi
gens. Van Moort: „De vis werd
destijds veel meer gepekeld dan
nu het geval is. Eerst werden ze af
gespoeld om de smaak te neutrali
seren. Maar doordat ze niet ge
koeld bewaard konden worden,
oxideerden ze. Dat gaf een tranige
smaak aan de haring. Een uitje er
bij moest dat wat verbloemen."
Nu is het een gewoonte. Er wor
den tegenwoordig speciale ha-
ring-smaaklessen op scholen ver
zorgd door het Nederlandse visbu-
reau omdat meer dan de helft van
de haringhapper 50 jaar of ouder
is. Promotie onder kinderen is
daarom belangrijk.
Meer dan de helft van de
haringhapper is 50 jaar of
ouder
Sterrenchefs maken 'Sterren sandwich'
voor warenhuizen van De Bijenkorf
Studenten denken mee
over gezond eten
Gericht bouwstoffen tot je nemen en je
sportieve activiteiten daarop aanpassen
Inwoners van Walcheren kun
nen vanaf nu ook online win
kelen bij de lokale bakker, sla
ger, groenteman en kaasboer. Op
Versopwalcheren.nl staan meer
dan 1000 versproducten van ver
schillende Walcherse leveran
ciers. De verse producten worden
's morgens verzameld en gratis
bij de klant thuisbezorgd.
Bestellingen kunnen ook worden
afgehaald bij verschillende afhaal-
punten. Initiatiefnemer Niels
Steenbakker: „Eigenlijk is ons con
cept een moderne SRV-wagen.
We brengen hoogwaardige, lokale
producten aan huis. Het grote ver
schil is dat we precies brengen
wat de klant heeft besteld en dus
niet alleen een vergeten bood
schap. We geloven in de kracht
van de lokale, ambachtelijke pro
ducten. Mensen willen weten
waar hun eten vandaan komt."
Grote supermarkten zijn druk be
zig met het ontwikkelen van hun
online boodschappen concept.
Door aan te sluiten bij initiatie
ven zoals Vers op Walcheren kun
nen lokale bedrijven zich blijven
concentreren hun product. Op dit
moment wordt gewerkt aan uit
werking en verbetering van servi
ce op Walcheren. Uitbreiding
naar andere regio's staat hoog op
de agenda.
DONDERDAG 19 FEBRUARI 2015
leder recept begint bijna met de zin; pel en versnipper een uitje en fruit deze langzaam in wat boter.
door Margot Verhaagen
Adriaan van Moort
Zeeuwse j uun
De restaurants van De Bijenkorf hebben op Valentijnsdag een
'Sterren sandwich' geïntroduceerd. De eerste sterrenchefs die
broodjes hebben gemaakt voor het warenhuis zijn Peter Gast
van 't Schuiten Hues in Zutphen (één ster) en Erik van Loo
van Parkheuvel uit Rotterdam (twee sterren). Dat meldt het
vakblad MissetHoreca. Het broodje wisselt ieder kwartaal en
haakt in op het seizoen.
Peter Gast maakte het eerste broodje met dungesneden huis-
gerookte kip, thom kha kai mayonaise, bosui en scheutjes so
ja. Het broodje kreeg de naam One Night in Bangkok.
Het lectoraat Voeding en gezondheid
wil studenten verantwoordelijk maken
voor de gezondheid van consumenten.
Op die manier wil lector Annet Rooden-
burg bijdragen aan kennisontwikkeling,
onderwijsvernieuwing en kennisvalorisa
tie. Zo ontwikkelden studenten van HAS
Hogeschool hartige, eiwitverrijkte
snacks en producten voor mensen met
slik- en kauwproblemen.
Om spieren op te bouwen en vet te verliezen moet je een
strak dieet hebben. Je moet voedingsmiddelen en producten
opnemen die opgebouwd zijn uit de drie macronutriënten, dit
zijn eiwitten (proteïnen), gezonde koolhydraten en gezonde
vetten. Andere voedingsstoffen die nodig zijn voor spiergroei
zijn magnesium, kalium, koper, selenium, calcium, ijzer, en ver
schillende vitamines. Tevens zijn verscheidene krachtoefenin
gen van fundamenteel belang. Regelmatig sporten zal de spie
ren stimuleren om groter te worden en zal het type spieren
kweken die gewenst zijn.
Op Versopwalcheren.nl staan meer dan 1000 versproducten van verschillende Walcherse leveranciers.