lekJceA/ Knoflook i Couverts.nl maakt jaarlijks lijst van 'Hotspots van Nederland' bekend Margot ■mn 8 UIT Op deze pagina's worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl De ui, Zeeuwser kan niet. Zeventig procent van alle Nederlandse uien is Zeeuws. Al heet een ui hier 'juun' of'juin' Een van de beste manieren om de avond door te breng en is eten met vrienden of familie. Lekker lang tafelen, goede wijn, mooie verhalen of soms een verhitte discussie. Het eten zorgt ervoor dat de avond voorbij glijdt en heerlijk is het dan om voldaan zo je bed in te kunnen stappen. Vroeger, bij mij thuis, was eten een belangrijk onderdeel van de dag. Eerst aten we warm tussen de middag. Later toen wij groter waren, aten we 's avonds warm. Mijn moeder nam altijd de tijd voor het bereiden van de maaltijd en dat proefde je. Nog steeds trou wens. Suddervlees, rode kool met een gehaktbal, kroten met een speklapje, worteltjes met kabel jauw of een visstick. Vaak aten we één keer per week vis, nasi of iets vegetarisch, zoals een zelfgemaakte kaaskroket uit het kookboek van de Kleine Aar de. Dat was zeer vooruitstrevend voor die tijd. Mijn moeder kookte altijd met de seizoenen mee en meestal kwam het eten dat op het menu stond uit de buurt. Waren de boontjes goedkoop dan aten we die. Soms wel twee keer per week. Mijn ouders trokken begin zeventiger jaren met ons tijdens vakanties door Frankrijk. Van plaats naar plaats. Daar aten we nieuwe din- gen. Je kunt je het niet voorstel len, maar van knoflook bijvoor beeld hadden we nog nooit ge hoord. Alles, zo vonden we toen, ging er van stinken: je uri ne, je adem en je handen. Maar dat het zo'n bijzondere smaak aan het eten gaf, dat vonden we toch wel heel exotisch en lek ker. Andere smaken gingen we steeds meer waarderen. Hoe anders is dat nu bij mij thuis. De mannen vinden Thais, Italiaans of Mediterraan eten de gewoonste zaak van de wereld. Hollandse pot is bij ons eerder uitzondering dan regel. Vis en vegetarisch staan vaker op het menu dan een gerecht met vlees. Iets nieuws proberen we graag uit en tijdens vakanties doen we inspiratie op. Niets is te gek. Toch dat vooruitstreven de van mijn ouders geërfd. Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. Drie kookboeken in de race voor Gourmand Cookbook Awards n PHAIDON Waar eet de chef van het sterrenrestaurant? De oude Grieken za gen de ui door de groeiwijze van de plant, die rechtop uit de ui komt, als een afrodisiacum. Bij de oude Egyptenaren kregen de farao's uien mee in het graf om de weg naar een volgende wereld gemak kelijker af te kunnen leggen. En bij de traditionele Chinese en In diase geneeskunde wordt de ui als een geneesmiddel gezien. De ui is familie van de bieslook, prei en knoflook. Het is niet al leen een gezonde groente maar te vens een smaakmaker. Eigenlijk is de ui een tweejarig geslacht. In het eerste jaar wordt de eetbare bol gemaakt en in het tweede jaar verschijnt de bloemstengel en sterft ze af De bol bestaat uit een aantal verdikte bladeren waarin reservevoedsel voor de bloem ligt opgeslagen. Naast de bekende, ge le uien zijn er onder andere rode uien, witte uien, platte, langwerpi ge uien, lente-uien, zilverui of sja lotjes. Een ui bevat relatief veel polyfeno- len. Dat zijn plantaardige compo nenten die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschap pen van de ui. Ze zitten bijvoor beeld ook in wortelen, appels, frambozen en druiven. Maar een ui bevat er heel veel van. En 100 gram ui bevat evenveel vezels als een bruine boterham. Superge- zond dus die bol. Ieder recept begint bijna met de zin; pel en versnipper een uitje en fruit deze langzaam in wat boter. De ui is namelijk een goede smaakmaker. En de ui is bij het snijden een echte tranentrekker. Dan komt er namelijk een soort van zwavelachtige stof vrij. Dat kun je voorkomen door de ui eerst even in de koelkast of diep vries te leggen voordat je hem gaat gebruiken. De kraan laten lo pen tijdens het snijden helpt ook. Er zijn zelfs mensen die een ski bril dragen bij het uien snijden. Dan gaat het meestal om grote hoeveelheden. De ui is rauw vrij sterk van smaak. Bij het bakken of koken van de ui wordt de smaak echter steeds milder, soms bijna zoet. Verwerk de ui altijd vlak voor het gebruik. Het vocht uit de ui kan na het snijden bitter gaan sma ken. De ui wordt in veel culturen aan een gerecht toegevoegd, maar kan prima als gerecht op zichzelf staan. Een gestoofde ui staat daar naast heel decoratief op het bord. Verwijder de buitenste bruine schillen van de ui en snij de on derkant af, dat smaakt bitter. Zet de uien in een ingevette oven schaal. Besprenkel ze met olijfo lie, eventueel met wat balsamico en bestrooi ze met grof zeezout. Laat ze in 1 uur gaar worden in een oven van 175 C. Een gouwe ouwe is een kop goede, dampen de uiensoep. Halveer ro uien en snij ze fijn. Bak ze in een grote pan in een klont boter. Voeg er bouillon bij, wat laurier en verse tijm. Laat een uurtje trekken. Neem een aantal sneden oud brood, beleg deze ruim met kaas en leg ze even onder de grill. Schenk de soep in een kom en leg er een gegrilde kaasboterham op. Dat maakt een koude winterdag weer goed. Couverts - een gratis plat form dat eters en restau rants met elkaar verbindt - maakt vanaf 2015 jaarlijks de Hotspots voor het nieuwe jaar be kend. Couverts is bij toeval in 2009 ont staan door twee vrienden die uit eten wilden met een zakenrelatie. Telefonisch reserveren lukte niet direct. Ze moesten maar terugbel len. Dat kon beter, dacht het duo en zij ontwikkelden een online re serveringssysteem. Dat biedt gas ten een overzicht van deelnemen de restaurants. Reserveringen worden direct in de online-agen da van het restaurant gezet. De Hotspots zijn bepaald door de gasten. In Zeeland gaat het onder meer om Restaurant Amuz in Goes, Restaurantje Nummer 7 en Grandcafé Willem in Middelburg en restaurant Sydney in Terneu- zen. Deze selectie van restaurants is gebaseerd op waarderingen van en de populariteit onder gasten en uiteraard de reserveringen. Die Op de Zeeuwse lijst van hot spots staan vier restaurants: één in Goes, twee in Middel burg en één in Terneuzen bepalen, althans volgens Cou verts, wat de meest populaire plekken waren. Het aantal gastreviews op de site van Couverts stijgt maandelijks. Vorig jaar kwamen er gemiddeld per week 2200 bij. Daarnaast heeft Couverts bekeken welke res taurants het afgelopen jaar het vaakst gereserveerd zijn. De door Couverts geselecteerde restaurants mogen zich een jaar lang 'Hotspot van Nederland noe men. Zij zijn te herkennen aan de Couverts Hotspot Sticker. Daar naast krijgen de restaurants een certificaat waaruit blijkt dat zij be horen tot de selectie. 'Reizende Sterren', 'WILD: het beste scharrelvlees komt van de jager' en 'Van een omelet kun je geen ei maken' zijn de Nederlandse winnaars van de Gourmand World Cookbook Awards 2014. De Nederlandse inzendingen scoorden zo hoog in de categorieën: Best Street Food Book, Best Photo graphy Cookbook en Best Illustrations Cookbook. Alle titels zijn nog in de race voor de titel 'The Best in the World'. Dinsdag 9 juni wordt de win naar in China bekend gemaakt. THE ULTIMATE INSIDERS' GUIDE S&SLS' WHERE ID EAT WHEN TO GO WHAT TO ORDER TME ESSENTIAL BESTAUQANT GUIDE Altijd al willen weten waar je moet zijn om lekker te eten tijdens een stedentrip? Waar René Redzepi van Noma eet? Het antwoord vind je in het boek Where chefs eat van uitgeverij Phaidon (ISBN: 978-0714868660). De herziene versie van het boek is begin deze maand uitgeko men en staat 976 pagina's vol met de bes te tips: van lekkere eetkraampjes voor een snack tot luxe restaurants. Bijna alle ui is een I De ui is familie van de bieslook, prei en knoflook

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48