lekJceA/
Knoflook
i
Couverts.nl maakt jaarlijks lijst van
'Hotspots van Nederland' bekend
Margot
■mn
8 UIT
Op deze pagina's worden verhalen over eten
geserveerd en af en toe valt er van een recept
te genieten. Streekproducten komen aan bod
en we schromen niet om tips over voeding te
geven. Kijk voor meer info op
www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl
De ui, Zeeuwser kan niet. Zeventig
procent van alle Nederlandse uien is
Zeeuws. Al heet een ui hier 'juun' of'juin'
Een van de beste manieren
om de avond door te breng
en is eten met vrienden of
familie. Lekker lang tafelen, goede
wijn, mooie verhalen of soms een
verhitte discussie. Het eten zorgt
ervoor dat de avond voorbij glijdt
en heerlijk is het dan om voldaan
zo je bed in te kunnen stappen.
Vroeger, bij mij thuis, was eten
een belangrijk onderdeel van de
dag. Eerst aten we warm tussen
de middag. Later toen wij groter
waren, aten we 's avonds warm.
Mijn moeder nam altijd de tijd
voor het bereiden van de maaltijd
en dat proefde je. Nog steeds trou
wens. Suddervlees, rode kool met
een gehaktbal, kroten met een
speklapje, worteltjes met kabel
jauw of een visstick.
Vaak aten we één keer per week
vis, nasi of iets vegetarisch, zoals
een zelfgemaakte kaaskroket uit
het kookboek van de Kleine Aar
de. Dat was zeer vooruitstrevend
voor die tijd.
Mijn moeder kookte altijd met de
seizoenen mee en meestal kwam
het eten dat op het menu stond
uit de buurt. Waren de boontjes
goedkoop dan aten we die. Soms
wel twee keer per week. Mijn
ouders trokken begin zeventiger
jaren met ons tijdens vakanties
door Frankrijk. Van plaats naar
plaats. Daar aten we nieuwe din-
gen. Je kunt je het niet voorstel
len, maar van knoflook bijvoor
beeld hadden we nog nooit ge
hoord. Alles, zo vonden we
toen, ging er van stinken: je uri
ne, je adem en je handen. Maar
dat het zo'n bijzondere smaak
aan het eten gaf, dat vonden we
toch wel heel exotisch en lek
ker. Andere smaken gingen we
steeds meer waarderen.
Hoe anders is dat nu bij mij
thuis. De mannen vinden Thais,
Italiaans of Mediterraan eten de
gewoonste zaak van de wereld.
Hollandse pot is bij ons eerder
uitzondering dan regel. Vis en
vegetarisch staan vaker op het
menu dan een gerecht met
vlees. Iets nieuws proberen we
graag uit en tijdens vakanties
doen we inspiratie op. Niets is
te gek. Toch dat vooruitstreven
de van mijn ouders geërfd.
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
Drie kookboeken in de race voor
Gourmand Cookbook Awards
n
PHAIDON
Waar eet de chef van het
sterrenrestaurant?
De oude Grieken za
gen de ui door de
groeiwijze van de
plant, die rechtop
uit de ui komt, als
een afrodisiacum. Bij de oude
Egyptenaren kregen de farao's
uien mee in het graf om de weg
naar een volgende wereld gemak
kelijker af te kunnen leggen. En
bij de traditionele Chinese en In
diase geneeskunde wordt de ui
als een geneesmiddel gezien.
De ui is familie van de bieslook,
prei en knoflook. Het is niet al
leen een gezonde groente maar te
vens een smaakmaker. Eigenlijk
is de ui een tweejarig geslacht. In
het eerste jaar wordt de eetbare
bol gemaakt en in het tweede jaar
verschijnt de bloemstengel en
sterft ze af De bol bestaat uit een
aantal verdikte bladeren waarin
reservevoedsel voor de bloem ligt
opgeslagen. Naast de bekende, ge
le uien zijn er onder andere rode
uien, witte uien, platte, langwerpi
ge uien, lente-uien, zilverui of sja
lotjes.
Een ui bevat relatief veel polyfeno-
len. Dat zijn plantaardige compo
nenten die verantwoordelijk zijn
voor de medicinale eigenschap
pen van de ui. Ze zitten bijvoor
beeld ook in wortelen, appels,
frambozen en druiven. Maar een
ui bevat er heel veel van. En 100
gram ui bevat evenveel vezels als
een bruine boterham. Superge-
zond dus die bol.
Ieder recept begint bijna met de
zin; pel en versnipper een uitje en
fruit deze langzaam in wat boter.
De ui is namelijk een goede
smaakmaker. En de ui is bij het
snijden een echte tranentrekker.
Dan komt er namelijk een soort
van zwavelachtige stof vrij. Dat
kun je voorkomen door de ui
eerst even in de koelkast of diep
vries te leggen voordat je hem
gaat gebruiken. De kraan laten lo
pen tijdens het snijden helpt ook.
Er zijn zelfs mensen die een ski
bril dragen bij het uien snijden.
Dan gaat het meestal om grote
hoeveelheden.
De ui is rauw vrij sterk van
smaak. Bij het bakken of koken
van de ui wordt de smaak echter
steeds milder, soms bijna zoet.
Verwerk de ui altijd vlak voor het
gebruik. Het vocht uit de ui kan
na het snijden bitter gaan sma
ken. De ui wordt in veel culturen
aan een gerecht toegevoegd, maar
kan prima als gerecht op zichzelf
staan. Een gestoofde ui staat daar
naast heel decoratief op het bord.
Verwijder de buitenste bruine
schillen van de ui en snij de on
derkant af, dat smaakt bitter. Zet
de uien in een ingevette oven
schaal. Besprenkel ze met olijfo
lie, eventueel met wat balsamico
en bestrooi ze met grof zeezout.
Laat ze in 1 uur gaar worden in
een oven van 175 C. Een gouwe
ouwe is een kop goede, dampen
de uiensoep. Halveer ro uien en
snij ze fijn. Bak ze in een grote
pan in een klont boter. Voeg er
bouillon bij, wat laurier en verse
tijm. Laat een uurtje trekken.
Neem een aantal sneden oud
brood, beleg deze ruim met kaas
en leg ze even onder de grill.
Schenk de soep in een kom en leg
er een gegrilde kaasboterham op.
Dat maakt een koude winterdag
weer goed.
Couverts - een gratis plat
form dat eters en restau
rants met elkaar verbindt
- maakt vanaf 2015 jaarlijks de
Hotspots voor het nieuwe jaar be
kend.
Couverts is bij toeval in 2009 ont
staan door twee vrienden die uit
eten wilden met een zakenrelatie.
Telefonisch reserveren lukte niet
direct. Ze moesten maar terugbel
len. Dat kon beter, dacht het duo
en zij ontwikkelden een online re
serveringssysteem. Dat biedt gas
ten een overzicht van deelnemen
de restaurants. Reserveringen
worden direct in de online-agen
da van het restaurant gezet.
De Hotspots zijn bepaald door de
gasten. In Zeeland gaat het onder
meer om Restaurant Amuz in
Goes, Restaurantje Nummer 7 en
Grandcafé Willem in Middelburg
en restaurant Sydney in Terneu-
zen. Deze selectie van restaurants
is gebaseerd op waarderingen van
en de populariteit onder gasten
en uiteraard de reserveringen. Die
Op de Zeeuwse lijst van hot
spots staan vier restaurants:
één in Goes, twee in Middel
burg en één in Terneuzen
bepalen, althans volgens Cou
verts, wat de meest populaire
plekken waren.
Het aantal gastreviews op de site
van Couverts stijgt maandelijks.
Vorig jaar kwamen er gemiddeld
per week 2200 bij. Daarnaast
heeft Couverts bekeken welke res
taurants het afgelopen jaar het
vaakst gereserveerd zijn.
De door Couverts geselecteerde
restaurants mogen zich een jaar
lang 'Hotspot van Nederland noe
men. Zij zijn te herkennen aan de
Couverts Hotspot Sticker. Daar
naast krijgen de restaurants een
certificaat waaruit blijkt dat zij be
horen tot de selectie.
'Reizende Sterren', 'WILD: het beste scharrelvlees
komt van de jager' en 'Van een omelet kun je geen
ei maken' zijn de Nederlandse winnaars van de
Gourmand World Cookbook Awards 2014.
De Nederlandse inzendingen scoorden zo hoog in
de categorieën: Best Street Food Book, Best Photo
graphy Cookbook en Best Illustrations Cookbook.
Alle titels zijn nog in de race voor de titel 'The
Best in the World'. Dinsdag 9 juni wordt de win
naar in China bekend gemaakt.
THE ULTIMATE INSIDERS' GUIDE
S&SLS'
WHERE ID EAT
WHEN TO GO
WHAT TO ORDER
TME ESSENTIAL BESTAUQANT GUIDE
Altijd al willen weten waar je moet zijn
om lekker te eten tijdens een stedentrip?
Waar René Redzepi van Noma eet? Het
antwoord vind je in het boek Where
chefs eat van uitgeverij Phaidon (ISBN:
978-0714868660). De herziene versie van
het boek is begin deze maand uitgeko
men en staat 976 pagina's vol met de bes
te tips: van lekkere eetkraampjes voor
een snack tot luxe restaurants.
Bijna alle ui is een
I De ui is familie van de bieslook,
prei en knoflook