UIT 7 die bacteriën niet een functie? Als je melk drinkt, moet het in je darmen wel afgebroken worden, en daarbij heb je bacteriën nodig. Daar kan je dan wel weer een da gelijks flesje Yakult of een ander probiotica-drankje tegenaan gooien. Als we onze voedingsmid delen nou eens gewoon intact houden, dan zitten die bacteriën van nature al allemaal inge bouwd! De trend onder koks en andere verstandige mensen die over voedsel nadenken, is juist om meer gezonde(!) bacteriën te eten. Uit gefermenteerde groen ten als zuurkool en kimchi, soja saus, yoghurt, kaas en zuurdesem brood. Wat voor recept zal ik deze week geven? Ik breng mijn eigen advie zen in de praktijk en kijk wat er nog in huis is. Drie bijna overrij pe peren op de fruitschaal. Heer lijk, maar ze moeten vandaag op! Ik kan er sap van draaien in de slow juicer, maar die heeft niet ie dereen. Dus kies ik liever voor een hartverwarmend wintertoet- je. Peren clafoutis (spreek uit klaa-foe-tie); dat is een klassiek Frans dessert, iets tussen cake en dikke pannenkoek in. Kan ik mooi ook mijn persoonlij ke melkoverschotje wegwerken. Ik koop standaard halve litertjes en dan nog: als niemand melk in zijn koffie wil, blijf ik ermee zit ten. De traditionele clafoutis maak je met kersen, maar met peer is hij minstens zo lekker. Niet moeilijk. Zet hem in de oven als het hoofd gerecht op tafel komt. Dan is hij precies op tijd klaar. PEREN CLAFOUTIS DONDERDAG 19 FEBRUARI 2015 Benodigdheden, 4 a 5 personen: 100 gram bloem; 90 gram fijne kristalsuiker; 1 zakje vanillesuiker (8 gram); 2 dl melk; 2 eieren; 2 a 3 rijpe handperen; 2 theelepels citroensap; mespunt zout; 30 gram roomboter; 1 eetlepel amandelschaafsel; poedersuiker Bereidingswijze: verhit oven voor op 220 graden, op hetelucht stand. Vermeng bloem, suiker, zout, losge klopte eieren en melk in een hoge mengkom. Rooster amandelschaaf sel goudgeel in droge koekenpan, laat afkoelen. Schil peren, halveer ze in lengterichting en verwijder klok huizen. Snijd in lange partjes, be sprenkel met citroensap. Vet ondiepe ovenschaal (van glas of aardewerk, liefst met ribbelrandje) rijkelijk in met boter. Leg perenpar tjes mooi als bloem erin, smalle deel in het midden. Schenk beslag er voorzichtig overheen. Bestrooi met amandelschaafsel en leg bovenop wat flinters boter. Plaats in midden van oven, breng temperatuur terug tot 175 graden en bak in ca. 45 minuten goudbruin. Bruint hij te snel, dek dan laatste 15 minuten af met aluminiumfolie of bakpapier. Bestrooi met poedersui ker en serveer lauwwarm als des sert, eventueel met slagroom. Lek ker met koel glaasje dessertwijn, bij voorbeeld Moscato d'Asti. Tip: vervang peren door rijpe ker sen, gehalveerde pruimen of ge droogde en gewelde abrikozen. Gastheer/sommelier Jelle Capelle is sinds 2013 mede-eigenaar van restaurant De Kleine Toren in Baarland, foto's Johan van der Heijden I Tongschar, paling, prei, peultjes en saus van soja. Coquilles, krab, avocado, granaatappel en tandoori-mayo. Sch ansstraat Baarland Restaurant De Kleine Toren Nieuweweg3

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47