UIT 7
die bacteriën niet een functie?
Als je melk drinkt, moet het in je
darmen wel afgebroken worden,
en daarbij heb je bacteriën nodig.
Daar kan je dan wel weer een da
gelijks flesje Yakult of een ander
probiotica-drankje tegenaan
gooien. Als we onze voedingsmid
delen nou eens gewoon intact
houden, dan zitten die bacteriën
van nature al allemaal inge
bouwd!
De trend onder koks en andere
verstandige mensen die over
voedsel nadenken, is juist om
meer gezonde(!) bacteriën te
eten. Uit gefermenteerde groen
ten als zuurkool en kimchi, soja
saus, yoghurt, kaas en zuurdesem
brood.
Wat voor recept zal ik deze week
geven? Ik breng mijn eigen advie
zen in de praktijk en kijk wat er
nog in huis is. Drie bijna overrij
pe peren op de fruitschaal. Heer
lijk, maar ze moeten vandaag op!
Ik kan er sap van draaien in de
slow juicer, maar die heeft niet ie
dereen. Dus kies ik liever voor
een hartverwarmend wintertoet-
je. Peren clafoutis (spreek uit
klaa-foe-tie); dat is een klassiek
Frans dessert, iets tussen cake en
dikke pannenkoek in.
Kan ik mooi ook mijn persoonlij
ke melkoverschotje wegwerken.
Ik koop standaard halve litertjes
en dan nog: als niemand melk in
zijn koffie wil, blijf ik ermee zit
ten.
De traditionele clafoutis maak je
met kersen, maar met peer is hij
minstens zo lekker. Niet moeilijk.
Zet hem in de oven als het hoofd
gerecht op tafel komt. Dan is hij
precies op tijd klaar.
PEREN CLAFOUTIS
DONDERDAG 19 FEBRUARI 2015
Benodigdheden, 4 a 5 personen:
100 gram bloem;
90 gram fijne kristalsuiker;
1 zakje vanillesuiker (8 gram);
2 dl melk;
2 eieren;
2 a 3 rijpe handperen;
2 theelepels citroensap;
mespunt zout;
30 gram roomboter;
1 eetlepel amandelschaafsel;
poedersuiker
Bereidingswijze: verhit oven voor
op 220 graden, op hetelucht stand.
Vermeng bloem, suiker, zout, losge
klopte eieren en melk in een hoge
mengkom. Rooster amandelschaaf
sel goudgeel in droge koekenpan,
laat afkoelen. Schil peren, halveer ze
in lengterichting en verwijder klok
huizen. Snijd in lange partjes, be
sprenkel met citroensap.
Vet ondiepe ovenschaal (van glas of
aardewerk, liefst met ribbelrandje)
rijkelijk in met boter. Leg perenpar
tjes mooi als bloem erin, smalle deel
in het midden. Schenk beslag er
voorzichtig overheen. Bestrooi met
amandelschaafsel en leg bovenop
wat flinters boter.
Plaats in midden van oven, breng
temperatuur terug tot 175 graden
en bak in ca. 45 minuten goudbruin.
Bruint hij te snel, dek dan laatste 15
minuten af met aluminiumfolie of
bakpapier. Bestrooi met poedersui
ker en serveer lauwwarm als des
sert, eventueel met slagroom. Lek
ker met koel glaasje dessertwijn, bij
voorbeeld Moscato d'Asti.
Tip: vervang peren door rijpe ker
sen, gehalveerde pruimen of ge
droogde en gewelde abrikozen.
Gastheer/sommelier Jelle Capelle is sinds 2013 mede-eigenaar van restaurant De Kleine Toren in Baarland, foto's Johan van der Heijden
I Tongschar, paling, prei, peultjes en saus van soja. Coquilles, krab, avocado, granaatappel en tandoori-mayo.
Sch ansstraat
Baarland
Restaurant
De Kleine Toren
Nieuweweg3