Als je nou slim bent...
Beoordeling
6 UIT
Op deze pagina's
schotelen wij elke
week lekkers uit
Zeeland voor.
Het is Valentijnsdag. Een goede reden om
des zaterdags ter kerke te gaan. Onze
vrome bestemming in Baarland beschikt
namelijk over een uitstekende keuken.
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Toegegeven, dat spotje
van de nieuwe SIRE cam
pagne tegen voedselver-
spilling is leuk en zit
goed in elkaar. Alle beroemde re
clame-acteurs, van Martine Bijl
van Hak tot Albert Heijn filiaal
manager Harry Piekema, vertel
len ons dat we met kliekjes ge
woon iets nieuws moeten ma
ken. En dat we op Kliekipedia.nl
(sterke naam) moeten kijken
voor inspiratie, tips en lekkere
kliekjesrecepten. Het spotje is in
feite gemaakt van reclame-kliek
jes: bestaand materiaal, gratis be
schikbaar gesteld.
Ik ondersteun het initiatief. Let
terlijk, want er staan veel recep
ten uit mijn 'Nieuwe Kliekjes-
boek' op de website. Hoe minder
goed voedsel er in de vuilnisbak
verdwijnt, hoe beter.
Wie mijn columns en artikelen
volgt, weet dat ik me al bijna 10
jaar verzet tegen voedselverspil-
ling. Blij dus met deze groot
scheepse, ideële mediacampag
ne? Ja. We moeten goed beseffen
hoeveel we thuis weggooien; 50
kilo per persoon per jaar. En dat
we daar zélf iets aan kunnen ver
anderen.
En toch wringt ergens een
schoen. Vanwege de vrolijke be
trokkenheid van marktpartijen
die normaal gesproken tot méér
aankopen aanzetten, terwijl we
juist minder moeten gaan consu
meren. Fabrikanten, supermark
ten, reclamemakers; hebben ze
het licht gezien of vallen ze weer
allemaal terug in hun oude pa
troon als de campagne is afgelo
pen? Om het met Frank Lammers
(Jumbo) te zeggen: 'Als je nou
slim bent...', koop je minder maar
wel beter/sterker/gezonder voed
sel en maak je iets lekkers met
wat je over hebt. Daarmee spaar
je het milieu en je portemonnee.
Ik drink vrijwel geen melk, al
leen soms opgeklopt in de koffie.
Dus de nieuwe '7 dagen verssma-
kende melk' van de Melkunie,
waarover Staatssecretaris Dijks-
ma het had bij de aftrap van de SI
RE campagne, is aan mij niet be
steed. Een nieuw versfilter, waar
aan jarenlang is gesleuteld, filtert
miraculeus vrijwel alle bacteriën
eruit die melk doen bederven,
wat ervoor zorgt dat hij niet
meer dagvers smaakt. Daardoor
zouden we minder melk gaan
weggooien. Mooi, maar hebben
De kerk trekt. We
hadden in een
doorsneepand
nooit zo'n succes
gehad.
oe sneu ook dat op
het platteland
steeds meer kerken
moeten worden ver
kocht, de ontkerke
lijking is soms een zegen. Al
thans, zo ervaren we dat in Baar
land, waar het uit 1912 daterende
gereformeerde kerkje al tien jaar
een lokaal van spijs en drank is.
In 2007 bezochten we al eens res
taurant De Kleine Toren. Dat be
viel zo goed dat we de culinaire
pelgrimage naar de diepste punt
van de Zak van Zuid-Beveland
nog eens dunnetjes overdoen.
Er is immers het een en ander ver
anderd. Chef-kok van het eerste
uur, Dennis van Nispen, werd in
2011 mede-vennoot. Hij leerde
het klappen van de zweep bij
chef- kok Edwin Vinke van twee
sterrenrestaurant De Kromme
Watergang in Slijkplaat. Van Nis
pen drijft De Kleine Toren nu sa
men met gastheer/sommelier Jel
le Capelle, die in 2013 mede-eige
naar werd.
Een dynamisch span met de nodi
ge horecakilometers in de benen.
Vorig jaar gaven ze het interieur
een radicale retouche. Door het
houten plafond donker- en licht
paars en de kopse muren antra
ciet te schilderen, is het kerkje op
tisch kleiner en dus intiemer ge
worden. Centraal ligt nu een chi
que grijs tapijt, waarop ronde ta
fels en comfortabele fauteuils uit
nodigen voor een copieus maal.
In het hart van De Kleine Toren
staat een bonkige kloostertafel, ge
decoreerd met bloemen, vazen en
de nodige hoogalcoholische hart-
versterkertjes. De indirecte ver
lichting is sfeervol. Wat bleef zijn
de gebrandschilderde kerkramen,
waar het zonnetje prachtig door
heen glinstert.
Reserveert u tijdig, want zater
dag- en zondagavond waren vol
geboekt. „We hebben gasten van
heinde en ver. Ze komen hier
naar toe voor het eten, maar ook
voor de romantiek. Een restau
rant in een kerk trekt. In een door
sneepand hadden we nooit zo'n
succes gehad in Baarland", zegt Je
lle.
Mijn Valentina - zoals ze voor
een dag heet - zijgt verrukt neer.
Dit is de juiste ambiance voor Va
lentijnsdag. Alsof ze het ruiken,
ligt er even later een Valentijns-
menu voor onze neus: vijf gan
gen (a 52,50 euro pp). Doen we,
en meteen ook het bijpassende
wijnarrangement (28 euro pp).
Liefde kent vandaag geen prijs.
Jelle schenkt een glaasje maca-
beo, een Spaanse druivensoort
die voor witte wijn en cava's
wordt gebruikt. Fris en sappig,
een leuke lichte gezel van de
tweedelige amuse: gestoofde kok
keltjes met een salade van bleek
selderij, rosevalaardappel en wa
termeloen. In het schaaltje er
naast hurkt tonijn op een salsa
van mango en zoetzure rettich.
Vooral die laatste combinatie is
een verfijnde verloving van zoet
en zuur, omdat de rettich de
smaak ophaalt. Mooi!
Het volgende bord brengt ons ge
marineerde coquille, Noordzee-
krab met avocadocrème, gra
naatappel, zeewatergelei en (mil
de) tandoori-mayonaise. Allemaal
perfect gegaard en in harmonie.
Een waaier van smaken zonder
hoekjes. Valentina vraagt Jelle
schalks 'of de chef-kok er net zo
opwindend uitziet als hij kookt!"
De gastheer grijnst. Hij weet wat
er nog in aantocht is. Op de huid
gebakken zeebaars, in panko (Ja
pans paneermeel) gebakken co
quille met broccoli, zilverui, truf
felaardappel en saus van citroen
gras. Begeleid door een glas licht
prikkelende Sloveense Furmint
die genoeg vet heeft om tegen
spel te bieden. Iemand zei mij
ooit, toen hij een topgerecht ge
noot, dat hij 'in de verte een strijk
kwartet hoorde spelen'. Wij luis
teren inmiddels naar het Concert
gebouw-orkest.
Met precies de juiste tussenpozen
en gedoseerde informatie, ser
veert snelle Jelle ons de creaties
van chef-kok Dennis. Tongschar,
met gerookte Oosterscheldepa-
ling, prei, peultjes en een saus
van soja. Hij schenkt er een Rias
Baixas Albarino bij, een vondst
uit Galicië, een wijngebied in op
komst. Banaan in de neus en een
volle smaak, die versmelt met de
sojasaus. Wat moeten we zeggen?
Vooruit, omdat het Valentijnsdag
is: sex on a plate!
Zijn we klaar? Nope. Jelle dient
malse kalfslende met superzachte
kalfswang, crème van rode biet,
macadamia, paksoi, aardpeer en
een saus van truffel op. Dit is
saus van de hors categorie. Als
sommelier schuwt Jelle het expe
riment niet. Hij presenteert een
pinot noir uit Roemenië Deze
op vat opgevoede Roemeen
wordt iets gedomineerd door het
hout, maar kan de truffelsaus wel
aan. Voila, le dessert. Ik laat de -
her en der in onmin geraakte -
kaaswagen voorrijden. Zes bijzon
dere plakjes, van hard en hartig,
romig tot in druivenmost gerijpte
groenaderige schimmelkaas uit
Italië. In het glas een zoete sherry
van de Pedro Ximenez-druif. Wat
combineren creamsherry's toch
geweldig met sterke kazen. Het
wordt nog feestelijker als er een
treetje met notenbrood, vijgen
taart, een schep mispel en een
glaasje sappige kweepeer met wal
noten bij wordt gezet. Valentina
lepelt een (ijs)dessert van chocola
de, vanille en passievrucht naar
binnen. Dit is chocolade pur
sang, met passievrucht voor een
fijne zoet-zuurbalans. Erbij een
fruitige Spaanse muskaatwijn.
Mmm! We nemen een espresso
na, waarbij Jelle trakteert op bon
bons en koekjes. Huisgemaakte
truffels, makroontjes en witte
chocolade met een vulling van
zwarte bes. Niet te zoet en erg lek
ker. Na vijf uur tafelen pinnen
we 184 euro. Veel? Nee, want er
wordt hier op hoog niveau ge
kookt en gewerkt. Nog nooit was
onze kerkgang zo hemels. Cher
Michelin, breng een ster naar
Baarland! Het liefst op Valentijns
dag, maar het mag ook op woens
dag, gehaktdag.
Michelin, breng die ster!
Jelle Capelle, gastheer
Frank Balkenende
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Verfijning en kwaliteit hebben hun
prijs, maar gezien het totaalpakket
valt de rekening mee.
Entourage:
Fraai ingericht, mooi licht. Nog nooit
was een kerk zo gezellig.
Bediening:
De vriendelijke, attente gastheer/
sommelier Jelle Capelle kent zijn vak.
Er wordt gevraagd naar eventuele
voedselallergieën.
Conclusie:
Een restaurant voor fijnproevers, dat
solliciteert naar een Michelinster.
H
Chef-kok Dennis van Nispen dresseert een dessert van chocola en vanille.
De Kleine Toren,
Nieuweweg 3, Baarland
tel: 0113-634187
www.dekleinetoren.nl