Moordenaar van Marianne Vaatstra Lichaam vermiste man moet haar vader vergoeding betalen Urker kotter gevonden 44 Producten kunnen gemiddeld 9 procent duurder worden door deze verplichting 6 BINNENLAND Uit welk land komt het gehakt in de kant-en-klare lasagne? Fabrikanten zien het niet zitten dit op het etiket te vermelden. STRAATSBURG - Een meerderheid van het Europees Parlement stel de gisteren dat bij alle levensmid delen waarin vlees is verwerkt, de geografische herkomst ervan op het etiket moet komen. Dat zou goed zijn voor het consumenten vertrouwen. Dat kreeg twee jaar terug een knal, toen in producten met rundergehakt, zoals lasagnes en hamburgers, stiekem goedko per paardenvlees verwerkt bleek. Bij vers en bevroren vlees is ver melding van het land van her komst al verplicht. Het Europarle ment roept de Europese Commis sie op met vergelijkbare regels te komen. Daar zijn fabrikanten ech ter fel tegen. „Deze plicht jaagt consumenten en ondernemers op kosten", verklaart CDA-Europarle- mentariër Annie Schreijer-Pierik. „Erwtensoep, pizza's en andere producten kunnen gemiddeld 9 procent duurder worden door de administratieve lasten." Dat cijfer komt uit een onderzoek naar de gevolgen van een ver plicht herkomstlabel van de Euro pese Commissie. Vlees in kant-en-klare levensmiddelen is vaak afkomstig van veel verschil lende leveranciers. Het gaat om grote hoeveelheden; minstens 30 procent van al het slachtvlees komt terecht in bewerkte voe dingsmiddelen. Vaak zijn het 'snippers'; stukjes restvlees die overblijven nadat de beste stuk ken van een karkas zijn afgesne den. Gehakt uit een hamburger kan een mix zijn van koeien uit Nederland, België en Argentinië en Duitse, Nederlandse en Spaan se varkens, die door verschillende slagers zijn verwerkt. Dat het vlees vervolgens door meerdere handelaren is doorverkocht voor het in de hamburgerfabriek be landt, is geen uitzondering. Die le veranciers wisselen ook nog eens voortdurend, omdat fabrikanten continu kijken wiens gehakt de beste prijs of kwaliteit heeft. Dat betekent dat de fabrieken hun eti ketten steeds zouden moe ten aanpassen. Volgens hun branchevereniging FNLI een kostbare operatie en niet duur zaam bovendien: „Het ontmoe digt fabrikanten om hun reststro men optimaal te benutten." Daar komt bij dat ze meestal niet eens weten in welk land het dier is geboren, gemest en geslacht. Veehouders zijn weliswaar ver plicht om hun dieren te registre ren, maar er bestaat geen volgsys teem voor vlees. Levensmiddelen fabrikanten hoeven alleen bij te houden wie het vlees aan hen ge leverd heeft en wie het van ze koopt - één stapje naar voren en één stapje terug. Om te achterha len waar vlees oorspronkelijk van daan komt, zouden fabrikanten extra personeel moeten aanne men, stellen ze. Daar komt vol gens hen bij dat zo'n plicht gesjoe mel met etiketten, zo als bij de paar- denvleesaffaire, niet zal voorkomen. Dat erkennen ook de Groenen in het Europarlement, die voor de plicht hebben gestemd. Maar meer informatie maakt voedsel wel veiliger, stelt Europarlementa riër Bas Eickhout (GroenLinks). „Als er bedorven vlees in omloop is, zijn de gezondheidsrisico's sneller te traceren." Daarbij komt dat consumenten straks op het eti ket zien welke reis het dier en het vlees hebben afgelegd. Als een var ken in Nederland is geboren en in Italië is geslacht, maakt dat de af stand van veetransporten zicht baar. Voor consumenten die zich zorgen maken over dierenwelzijn of milieu, kan dat reden zijn om een product al dan niet te kopen. LEEUWARDEN - De moordenaar van Marianne Vaatstra (16), Jasper S., moet Mariannes vader ruim 90.000 euro schadevergoeding be talen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald. Het gaat om 40.000 euro shock- schade en om een materiële scha devergoeding van ruim 3.400 eu ro. Dat bedrag wordt nog vermeer der met de wettelijke rente en loopt daardoor op tot in totaal ruim 90.000 euro. S. verkrachtte en vermoordde Marianne in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. Dat gebeurde in Veenklooster. Volgens de rechtbank is haar va der Bauke Vaatstra getraumati seerd geraakt bij de confrontatie met het dode lichaam van zijn dochter. De gevolgen daarvan moeten volledig worden toegere kend aan Jasper S., oordeelt de rechtbank. De dader kreeg in 2013 achttien jaar gevangenisstraf. Hij ver moordde het Friese meisje na een avondje stappen. Marianne was een volstrekt willekeurig slachtof fer. Jasper S. fietste achter haar aan toen hij Marianne midden in de nacht was tegengekomen tij dens een rondje fietsen. Met een zakmes dwong hij haar een wei land in. Veertien jaar lang zocht de politie naar de dader. Er wer den tien verdachten aangehouden voordat S. werd gevonden. Alle verdachten konden snel worden uitgesloten als dader, omdat hun DNA niet overeenkwam met het sperma dat werd aangetroffen op het lichaam van Marianne. Na een grootschalig DNA-verwant- schapsonderzoek kon S. worden opgespoord. Het is nog niet duidelijk of het gaat om de vermiste man uit Urk of de vermiste Portugees. Met de vondst van de man giste ren zijn nu de lichamen van drie van de vier opvarenden uit het water gehaald. De marine hoopt de vierde dode ook zo snel mogelijk te vinden in het wrak van het vissersschip Z-85 Morgenster. De duikers onderzochten woens dagavond laat nog de laatste ruim tes aan boord. Als in die ruimtes niets meer wordt gevonden, komt de zoekactie ten einde. Twee van de vier opvarenden van het vissersschip, een 45-jarige man uit Urk en een 64-jarige Belg, werden een dag na het onge luk gevonden in het water bij Bou logne. De diepe ligging van het wrak van de Z-85 Morgenster (30 me ter) bemoeilijkte daarna de zoek tocht naar de andere twee vermisten. Ook bij pizza moet op etiket waar de salami vandaan komt Annie Schreijer-Pierik, CDA door Annemieke van Dongen Volgens rechtbank is Bauke Vaatstra getraumatiseerd geraakt door de dood van zijn dochter URK - Duikers van de marine heb ben gisteren het lichaam gevonden van een van de twee vermisten van de Urker kotter, die eind januari zonk in het Kanaal tussen het En gelse Hastings en het Franse Bou logne. Dat meldden de marine en de gemeente Urk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 6