Moordenaar van Marianne Vaatstra Lichaam vermiste man
moet haar vader vergoeding betalen Urker kotter gevonden
44 Producten kunnen
gemiddeld 9
procent duurder
worden door
deze verplichting
6 BINNENLAND
Uit welk land komt het gehakt in de kant-en-klare lasagne?
Fabrikanten zien het niet zitten dit op het etiket te vermelden.
STRAATSBURG - Een meerderheid
van het Europees Parlement stel
de gisteren dat bij alle levensmid
delen waarin vlees is verwerkt, de
geografische herkomst ervan op
het etiket moet komen. Dat zou
goed zijn voor het consumenten
vertrouwen. Dat kreeg twee jaar
terug een knal, toen in producten
met rundergehakt, zoals lasagnes
en hamburgers, stiekem goedko
per paardenvlees verwerkt bleek.
Bij vers en bevroren vlees is ver
melding van het land van her
komst al verplicht. Het Europarle
ment roept de Europese Commis
sie op met vergelijkbare regels te
komen. Daar zijn fabrikanten ech
ter fel tegen. „Deze plicht jaagt
consumenten en ondernemers op
kosten", verklaart CDA-Europarle-
mentariër Annie Schreijer-Pierik.
„Erwtensoep, pizza's en andere
producten kunnen gemiddeld 9
procent duurder worden door de
administratieve lasten."
Dat cijfer komt uit een onderzoek
naar de gevolgen van een ver
plicht herkomstlabel van de Euro
pese Commissie. Vlees in
kant-en-klare levensmiddelen is
vaak afkomstig van veel verschil
lende leveranciers. Het gaat om
grote hoeveelheden; minstens 30
procent van al het slachtvlees
komt terecht in bewerkte voe
dingsmiddelen. Vaak zijn het
'snippers'; stukjes restvlees die
overblijven nadat de beste stuk
ken van een karkas zijn afgesne
den. Gehakt uit een hamburger
kan een mix zijn van koeien uit
Nederland, België en Argentinië
en Duitse, Nederlandse en Spaan
se varkens, die door verschillende
slagers zijn verwerkt. Dat het
vlees vervolgens door meerdere
handelaren is doorverkocht voor
het in de hamburgerfabriek be
landt, is geen uitzondering. Die le
veranciers wisselen ook nog eens
voortdurend, omdat fabrikanten
continu kijken wiens gehakt de
beste prijs of kwaliteit heeft. Dat
betekent dat de fabrieken hun eti
ketten steeds zouden moe
ten aanpassen. Volgens hun
branchevereniging FNLI een
kostbare operatie en niet duur
zaam bovendien: „Het ontmoe
digt fabrikanten om hun reststro
men optimaal te benutten."
Daar komt bij dat ze meestal niet
eens weten in welk land het dier
is geboren, gemest en geslacht.
Veehouders zijn weliswaar ver
plicht om hun dieren te registre
ren, maar er bestaat geen volgsys
teem voor vlees. Levensmiddelen
fabrikanten hoeven alleen bij te
houden wie het vlees aan hen ge
leverd heeft en wie het van ze
koopt - één stapje naar voren en
één stapje terug. Om te achterha
len waar vlees oorspronkelijk van
daan komt, zouden fabrikanten
extra personeel moeten aanne
men, stellen ze. Daar komt vol
gens hen bij dat zo'n plicht gesjoe
mel met
etiketten, zo
als bij de paar-
denvleesaffaire,
niet zal voorkomen.
Dat erkennen ook de Groenen in
het Europarlement, die voor de
plicht hebben gestemd. Maar
meer informatie maakt voedsel
wel veiliger, stelt Europarlementa
riër Bas Eickhout (GroenLinks).
„Als er bedorven vlees in omloop
is, zijn de gezondheidsrisico's
sneller te traceren." Daarbij komt
dat consumenten straks op het eti
ket zien welke reis het dier en het
vlees hebben afgelegd. Als een var
ken in Nederland is geboren en in
Italië is geslacht, maakt dat de af
stand van veetransporten zicht
baar. Voor consumenten die zich
zorgen maken over dierenwelzijn
of milieu, kan dat reden zijn om
een product al dan niet te kopen.
LEEUWARDEN - De moordenaar
van Marianne Vaatstra (16), Jasper
S., moet Mariannes vader ruim
90.000 euro schadevergoeding be
talen. Dat heeft de rechtbank in
Leeuwarden gisteren bepaald.
Het gaat om 40.000 euro shock-
schade en om een materiële scha
devergoeding van ruim 3.400 eu
ro. Dat bedrag wordt nog vermeer
der met de wettelijke rente en
loopt daardoor op tot in totaal
ruim 90.000 euro. S. verkrachtte
en vermoordde Marianne in de
nacht van 30 april op 1 mei 1999.
Dat gebeurde in Veenklooster.
Volgens de rechtbank is haar va
der Bauke Vaatstra getraumati
seerd geraakt bij de confrontatie
met het dode lichaam van zijn
dochter. De gevolgen daarvan
moeten volledig worden toegere
kend aan Jasper S., oordeelt de
rechtbank.
De dader kreeg in 2013 achttien
jaar gevangenisstraf. Hij ver
moordde het Friese meisje na een
avondje stappen. Marianne was
een volstrekt willekeurig slachtof
fer. Jasper S. fietste achter haar
aan toen hij Marianne midden in
de nacht was tegengekomen tij
dens een rondje fietsen. Met een
zakmes dwong hij haar een wei
land in. Veertien jaar lang zocht
de politie naar de dader. Er wer
den tien verdachten aangehouden
voordat S. werd gevonden. Alle
verdachten konden snel worden
uitgesloten als dader, omdat hun
DNA niet overeenkwam met het
sperma dat werd aangetroffen op
het lichaam van Marianne. Na
een grootschalig DNA-verwant-
schapsonderzoek kon S. worden
opgespoord.
Het is nog niet duidelijk of het
gaat om de vermiste man uit Urk
of de vermiste Portugees.
Met de vondst van de man giste
ren zijn nu de lichamen van drie
van de vier opvarenden uit het
water gehaald.
De marine hoopt de vierde dode
ook zo snel mogelijk te vinden in
het wrak van het vissersschip
Z-85 Morgenster.
De duikers onderzochten woens
dagavond laat nog de laatste ruim
tes aan boord. Als in die ruimtes
niets meer wordt gevonden, komt
de zoekactie ten einde.
Twee van de vier opvarenden van
het vissersschip, een 45-jarige
man uit Urk en een 64-jarige
Belg, werden een dag na het onge
luk gevonden in het water bij Bou
logne.
De diepe ligging van het wrak
van de Z-85 Morgenster (30 me
ter) bemoeilijkte daarna de zoek
tocht naar de andere twee
vermisten.
Ook bij pizza moet op etiket
waar de salami vandaan komt
Annie Schreijer-Pierik, CDA
door Annemieke van Dongen
Volgens rechtbank is Bauke
Vaatstra getraumatiseerd
geraakt door de dood
van zijn dochter
URK - Duikers van de marine heb
ben gisteren het lichaam gevonden
van een van de twee vermisten van
de Urker kotter, die eind januari
zonk in het Kanaal tussen het En
gelse Hastings en het Franse Bou
logne. Dat meldden de marine en
de gemeente Urk.