lekJteA/ Vis Zeevishandel met toonbank met luchtbevochtigingssysteem Margot 8 UIT Op deze pagina's worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl Het succesverhaal van de garnalenkroket leidt naar Oostburg, naar de man die deze kroket maakt, Dennis Coppens. Het Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle wordt ambassadeur van Bierbrouwerij De Halve Maan Ik hou wel van een lekker vis je. In elk geval meer dan eens per week eten we dan ook vis. Liever geen kweekvis maar vis die uit de buurt komt. Schol, mos selen, scheermessen of kabel jauw. Gestoomd, gebakken of in een goede bouillabaisse. Mijn ab solute favorieten zijn de krabpo- ten. De komen van krabben die in de Noordzee worden gevangen. Je moet er de tijd voor nemen en zelf mee aan de slag gaan, maar wat er dan uit die kromme, zalm roze puntige poten komt, is godde lijk. Een fijne, eventueel zelfge maakte, mayonaise erbij en goed brood en je hoort me niet meer. Ik vind dat zelf een erg gezellige manier van eten. Beetje peuteren, beetje eten, beetje kletsen, glaasje wijn erbij. Maar ik kan me goed voorstellen dat veel mensen den ken: wat een gedoe. Eigenlijk moet je er ook wel een slab bij om omdat je van dit soort eten makkelijk vies wordt. Ik gebruik daar zelf een theedoek voor. Maar dat heb ik er graag voor over. We halen ze wel eens op Schouwen bij visserijbedrijf van den Hoek en Zonen op Kerkwerve. Dan weet je zeker dat ze vers en nog ongekookt zijn. Nu was ik laatst in Vlissingen bij de nieuwe vis winkel van Cash en Carry. Daar la gen, naast heel veel verse vissen, ook krabpoten, maar dan al voor gekookte. Die smaakten overi gens ook prima. Men maakte van het krabvlees een soort van loempia. Indien nodig, kook de krabpoten in ongeveer 8 minu ten gaar. Kraak de poten en haal het vlees eruit. Dat is even een werkje. Maak het krabvlees aan met komkommerrasp, verse ko riander, wat crème fraïche, pe per, zout, paprikapoeder, limoen- rasp en een lente-uitje. Week loempiavellen van rijst in warm water en beleg ze met het krab- vleesmengsel. Stevig oprollen en even in de koelkast voordat je ze opeet. Serveer er een oos ters sausje bij van kikkoman, se samzaadjes en wat fijn gesne den lente-ui. Je eet je vingers er bij op. Zeevishandel Cash Carry in Vlissingen heeft op zijn nieuwe lo catie geïnvesteerd in een bijzondere toon bank. Die is volgens een uitge kiend concept gemaakt. De Cash Carry zit nu sinds en kele maanden naast de grote Al- bert Heijn aan de Gildeweg in Vlissingen. Als je binnenkomt valt meteen de grote toonbank met een enorme keuze aan verse vis op. Het is voornamelijk vis uit de Noordzee die bovendien iedere dag vers aan geleverd wordt. Vis zoals die hoort te smaken. De toonbank is in totaal 7 meter lang. En dat is voor een viswinkel erg bijzonder. Er zijn, volgens de bedenker van dit concept, Gwym Remmers waal van Remmerswaal Retail en Design, maar 3 a 4 viswinkels in Nederland met zo'n groot assorti ment. De meeste winkels gaan juist steeds meer voor een kleiner assortiment en meer De vis blijft langer vers en mals door het bijzondere luchtbevochtigingssysteem kant-en-klaar maaltijden. Door het luchtbevochtingssys- teem bij de Cash Carry - waar door er nevel hangt boven de toonbank- wordt er een zoge noemde positieve vochtbalans in de vis gebracht. Daardoor blijft de ze langer vers en mals. Tijdens het wachten is er heel wat te zien in de winkel. Het is een soort van theater. Er wordt vis schoongemaakt, er is een aquarium met gefilterd Oos- terscheldewater met daarin kreef ten en krabben, er is een broodjes corner en een brasserie met 30 zit plaatsen om al dat lekkers meteen te kunnen proeven. Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. grediënten en smaken. Coppens benadert zelf potientiële klanten en als een klant 's avonds verle gen zit om wat kroketten dan brengt hij graag nog een vrachtje langs. Zijn werk is zijn hobby. Dat was duidelijk te zien in een filmpje dat op Youtube circuleert. Voor een coverwedstrijd van Om roep Zeeland maakten ze als 'de Duts'n' een video met een cover van de Proclaimers. Daarmee won nen ze de wedstrijd en hun garna lenkroket kreeg er veel bekend heid door. Niet alleen omdat het bijbehorende filmpje goed laat zien hoe de kroket gemaakt wordt maar ook met hoeveel ple zier Coppens en zijn team wer ken. Zelf de kroket proeven? Ze kunnen tot nu toe alleen afge haald worden bij Smaak IJzendij- ke in Oostburg of bij de Jumbo in Breskens. Vermoedelijk binnen kort op meer plaatsten te koop. Kroket komt van het Franse woord croquer en dat betekent knab belen. Aan de garna lenkroketten uit Oost burg is heel wat te knabbelen. Dennis Coppens is 29 jaar en be gon in 2010 met een eigen cate ringbedrijf, Smaak IJzendijke, na dat hij jaren in de horeca gewerkt had. Op zijn menulijst stonden onder andere garnalenkroketten. Die waren zelfgemaakt en zo lek ker dat zijn bedrijf daar nu hele maal op draait. Hij verhuisde ver volgens van zijn thuiskeuken naar een bedrijfsunit in Oostburg en maakt daar alleen nog maar kro ketten. Wel meer dan 100.000 per jaar. Deze kroketten zijn inmid dels van Retrachement tot aan Hulst te koop. Alle kroketten zijn handgemaakt. Coppens maakt eerst zelf de bouillon van de gar- nalenkoppen. Daarvan maakt hij vervolgens ragout. Het recept is zijn geheim en luistert nauw. Een kroket moet namelijk een klein beetje vloeien als je hem open snijdt en moet een mooie, dunne korst hebben. Normaliter bevat ten garnalenkroketten maar 10 procent garnalenvlees. Deze kro ketten bevatten tenminste 25 pro cent garnalen en worden door Coppens en zijn team met de hand gevormd. Ze gaan éénmaal door panko, een soort paneermeel en worden vervolgens ingevroren. Ze moeten bevroren gebakken worden. Zeven minuten in olie van 185 graden. Op verzoek kun nen ze bij Smaak IJzendijke ook kleinere of nóg gevuldere kroke- ten maken. Coppens doet ook aan innovatie. Zo maken ze kaas-, wild-, mossel- of bospaddenstoe- lenkroketten. Of bitterballen. En alles naar de wens van de klant. Zijn laatste ontdekking is een bouillabaissekroket. En hij zoekt verder naar perfectie, nieuwe in- Het Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle schenkt vanaf februari het volledige assortiment - flessen en vaten - van Bierbrouwerij De Halve Maan uit Hulst. Het is het eerste restaurant dat het volledige assortiment aanbiedt. Ook op de menukaart willen de Walcherse onder nemers de bieren van De Halve Maan opnemen, door biersuggesties te geven bij de ge rechten. Om de bieren te promoten geldt er in de maand februari een speciale actie; bij be stelling van één (of meer) Halve Maan bier(en) wordt een fles Halve Maan Dubbel of Tri ple cadeau aangboden. Een aantal van de bieren heeft een bijzondere naam en een eigen verhaal. Er bestaat Grof Geschut, Lazarus en Zondebok-bier. Het Zeeuws Mosselhuis is in het laagseizoen geopend van vrijdag tot en met dinsdag. Kroketten draaien door Margot Verhaagen Garnalenkroketten, handgemaakt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48