lekJteA/
Vis
Zeevishandel met toonbank met
luchtbevochtigingssysteem
Margot
8 UIT
Op deze pagina's worden verhalen over eten
geserveerd en af en toe valt er van een recept
te genieten. Streekproducten komen aan bod
en we schromen niet om tips over voeding te
geven. Kijk voor meer info op
www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl
Het succesverhaal van de garnalenkroket
leidt naar Oostburg, naar de man die deze
kroket maakt, Dennis Coppens.
Het Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle wordt
ambassadeur van Bierbrouwerij De Halve Maan
Ik hou wel van een lekker vis
je. In elk geval meer dan eens
per week eten we dan ook vis.
Liever geen kweekvis maar vis
die uit de buurt komt. Schol, mos
selen, scheermessen of kabel
jauw. Gestoomd, gebakken of in
een goede bouillabaisse. Mijn ab
solute favorieten zijn de krabpo-
ten. De komen van krabben die in
de Noordzee worden gevangen. Je
moet er de tijd voor nemen en
zelf mee aan de slag gaan, maar
wat er dan uit die kromme, zalm
roze puntige poten komt, is godde
lijk. Een fijne, eventueel zelfge
maakte, mayonaise erbij en goed
brood en je hoort me niet meer.
Ik vind dat zelf een erg gezellige
manier van eten. Beetje peuteren,
beetje eten, beetje kletsen, glaasje
wijn erbij. Maar ik kan me goed
voorstellen dat veel mensen den
ken: wat een gedoe. Eigenlijk
moet je er ook wel een slab bij
om omdat je van dit soort eten
makkelijk vies wordt. Ik gebruik
daar zelf een theedoek voor. Maar
dat heb ik er graag voor over. We
halen ze wel eens op Schouwen
bij visserijbedrijf van den Hoek
en Zonen op Kerkwerve. Dan
weet je zeker dat ze vers en nog
ongekookt zijn. Nu was ik laatst
in Vlissingen bij de nieuwe vis
winkel van Cash en Carry. Daar la
gen, naast heel veel verse vissen,
ook krabpoten, maar dan al voor
gekookte. Die smaakten overi
gens ook prima. Men maakte
van het krabvlees een soort van
loempia. Indien nodig, kook de
krabpoten in ongeveer 8 minu
ten gaar. Kraak de poten en haal
het vlees eruit. Dat is even een
werkje. Maak het krabvlees aan
met komkommerrasp, verse ko
riander, wat crème fraïche, pe
per, zout, paprikapoeder, limoen-
rasp en een lente-uitje. Week
loempiavellen van rijst in warm
water en beleg ze met het krab-
vleesmengsel. Stevig oprollen
en even in de koelkast voordat
je ze opeet. Serveer er een oos
ters sausje bij van kikkoman, se
samzaadjes en wat fijn gesne
den lente-ui. Je eet je vingers er
bij op.
Zeevishandel Cash
Carry in Vlissingen
heeft op zijn nieuwe lo
catie geïnvesteerd in
een bijzondere toon
bank. Die is volgens een uitge
kiend concept gemaakt.
De Cash Carry zit nu sinds en
kele maanden naast de grote Al-
bert Heijn aan de Gildeweg in
Vlissingen.
Als je binnenkomt valt meteen de
grote toonbank met een enorme
keuze aan verse vis op. Het is
voornamelijk vis uit de Noordzee
die bovendien iedere dag vers aan
geleverd wordt. Vis zoals die
hoort te smaken. De toonbank is
in totaal 7 meter lang. En dat is
voor een viswinkel erg bijzonder.
Er zijn, volgens de bedenker van
dit concept, Gwym Remmers
waal van Remmerswaal Retail en
Design, maar 3 a 4 viswinkels in
Nederland met zo'n groot assorti
ment. De meeste winkels gaan
juist steeds meer voor een kleiner
assortiment en meer
De vis blijft langer
vers en mals door
het bijzondere
luchtbevochtigingssysteem
kant-en-klaar maaltijden.
Door het luchtbevochtingssys-
teem bij de Cash Carry - waar
door er nevel hangt boven de
toonbank- wordt er een zoge
noemde positieve vochtbalans in
de vis gebracht. Daardoor blijft de
ze langer vers en mals.
Tijdens het wachten is er heel
wat te zien in de winkel. Het is
een soort van theater.
Er wordt vis schoongemaakt, er is
een aquarium met gefilterd Oos-
terscheldewater met daarin kreef
ten en krabben, er is een broodjes
corner en een brasserie met 30 zit
plaatsen om al dat lekkers meteen
te kunnen proeven.
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
grediënten en smaken. Coppens
benadert zelf potientiële klanten
en als een klant 's avonds verle
gen zit om wat kroketten dan
brengt hij graag nog een vrachtje
langs. Zijn werk is zijn hobby.
Dat was duidelijk te zien in een
filmpje dat op Youtube circuleert.
Voor een coverwedstrijd van Om
roep Zeeland maakten ze als 'de
Duts'n' een video met een cover
van de Proclaimers. Daarmee won
nen ze de wedstrijd en hun garna
lenkroket kreeg er veel bekend
heid door. Niet alleen omdat het
bijbehorende filmpje goed laat
zien hoe de kroket gemaakt
wordt maar ook met hoeveel ple
zier Coppens en zijn team wer
ken. Zelf de kroket proeven? Ze
kunnen tot nu toe alleen afge
haald worden bij Smaak IJzendij-
ke in Oostburg of bij de Jumbo in
Breskens. Vermoedelijk binnen
kort op meer plaatsten te koop.
Kroket komt van het
Franse woord croquer
en dat betekent knab
belen. Aan de garna
lenkroketten uit Oost
burg is heel wat te knabbelen.
Dennis Coppens is 29 jaar en be
gon in 2010 met een eigen cate
ringbedrijf, Smaak IJzendijke, na
dat hij jaren in de horeca gewerkt
had. Op zijn menulijst stonden
onder andere garnalenkroketten.
Die waren zelfgemaakt en zo lek
ker dat zijn bedrijf daar nu hele
maal op draait. Hij verhuisde ver
volgens van zijn thuiskeuken naar
een bedrijfsunit in Oostburg en
maakt daar alleen nog maar kro
ketten. Wel meer dan 100.000 per
jaar. Deze kroketten zijn inmid
dels van Retrachement tot aan
Hulst te koop. Alle kroketten zijn
handgemaakt. Coppens maakt
eerst zelf de bouillon van de gar-
nalenkoppen. Daarvan maakt hij
vervolgens ragout. Het recept is
zijn geheim en luistert nauw. Een
kroket moet namelijk een klein
beetje vloeien als je hem open
snijdt en moet een mooie, dunne
korst hebben. Normaliter bevat
ten garnalenkroketten maar 10
procent garnalenvlees. Deze kro
ketten bevatten tenminste 25 pro
cent garnalen en worden door
Coppens en zijn team met de
hand gevormd. Ze gaan éénmaal
door panko, een soort paneermeel
en worden vervolgens ingevroren.
Ze moeten bevroren gebakken
worden. Zeven minuten in olie
van 185 graden. Op verzoek kun
nen ze bij Smaak IJzendijke ook
kleinere of nóg gevuldere kroke-
ten maken. Coppens doet ook aan
innovatie. Zo maken ze kaas-,
wild-, mossel- of bospaddenstoe-
lenkroketten. Of bitterballen. En
alles naar de wens van de klant.
Zijn laatste ontdekking is een
bouillabaissekroket. En hij zoekt
verder naar perfectie, nieuwe in-
Het Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle schenkt vanaf februari het volledige assortiment -
flessen en vaten - van Bierbrouwerij De Halve Maan uit Hulst. Het is het eerste restaurant
dat het volledige assortiment aanbiedt. Ook op de menukaart willen de Walcherse onder
nemers de bieren van De Halve Maan opnemen, door biersuggesties te geven bij de ge
rechten. Om de bieren te promoten geldt er in de maand februari een speciale actie; bij be
stelling van één (of meer) Halve Maan bier(en) wordt een fles Halve Maan Dubbel of Tri
ple cadeau aangboden.
Een aantal van de bieren heeft een bijzondere naam en een eigen verhaal. Er bestaat Grof
Geschut, Lazarus en Zondebok-bier. Het Zeeuws Mosselhuis is in het laagseizoen geopend
van vrijdag tot en met dinsdag.
Kroketten draaien
door Margot Verhaagen
Garnalenkroketten, handgemaakt.