UIT 7
Waarom eigenlijk biologische ho
ning? Omdat je er dan vanuit mag
gaan dat de imkers hun bijenvol
ken zorgvuldig en duurzaam be
handelen. Deze honing wordt
niet verhit of gepasteuriseerd,
waardoor de waardevolle bij
en-enzymen behouden kunnen
blijven. En biologische honing
mag niet worden vermengd met
suikerwater, wat helaas bij gewo
ne honing vaak wel het geval is.
Kijk maar eens naar de suikerkris
tallen rond de hals van de gemid
delde goedkope knijpfles.
De goede kwaliteiten van honing
zijn niet te tellen, maar in dit ka
der is het goed om te weten dat
honing de hersenen stimuleert,
de atletische prestaties verhoogt
en de stem smeert. Dus mocht je
nog een romantische serenade in
gedachten hebben: take it away!
Ik versier mijn honinggele semi-
freddo met eetbare bloemen en
geef er een vlammend rode cou-
lis van frambozen bij. Deze heer
lijke frisse saus is heel makkelijk
te maken: pureer 125 gram fram
bozen (uit de diepvries) met 40
gram poedersuiker, 1 eetlepel ci
troensap en 1 theelepeltje balsa-
mico azijn. Zeven mag, maar
hoeft niet.
Wat je ook kunt doen: een bolle
tje van deze romige honing-se-
mifreddo in een mooi hoog glas
scheppen en vervolgens overgie
ten met versgezette, loeisterke es
presso. Zo maak je je eigen 'Afïö-
gato' (letterlijk vertaald: verdron
ken). Dit is dé klassieke Italiaanse
ijskoffie, die momenteel überhip
is van Amsterdam tot New York.
Nou, als je daarmee geen indruk
maakt op je Valentijn...
SEMIFREDDO MET HONING
DONDERDAG 12 FEBRUARI 2015
Benodigdheden
dessert voor 4 personen:
1 groot vers ei; 4 eidooiers; 100 gram geurige honing,
bijvoorbeeld acacia- of oranjebloesemhoning; 3 dl
slagroom; mespuntje zout, eetbare bloemen (Valen
tijn optie)
Bereidingswijze: klop ei en eidooiers met vloeibare
honing in een kom op een pan met zachtjes kokend
water (au bain marie) tot een bleke, dikke massa. Let
op dat het kokende water de kom niet raakt. Neem
van vuur en blijf roeren tot mengsel handwarm is.
Klop slagroom met paar korrels zout stijf en spatel be
hoedzaam door honing-dooier massa. Schep over in
een serveerschaal en zet deze minimaal 5 uur (liever
hele nacht) afgedekt in vriezer. Zet koude schaal zo
uit de vriezer op tafel en schep uit. Garneer met eetba
re bloemen voor dat speciale Valentijnseffect.
Of bekleed de lange zijkanten en onderkant van klei
ne cakevorm met bakpapier en stort massa erin.
Nachtje in de vriezer. Snij vlak voor serveren de kopse
kanten los en stort op een schaal. Verwijder bakpapier
en snij er plakken van.
Tip: Heerlijk met zelfgemaakte frambozen coulis en
geroosterde, gehakte hazelnoten.
*Naar een recept van Claudia Roden, uit De smaak van
Italië
Fontaine Uitgevers, 39,95 euro
Nick Bril in de keuken van the Ja
ne. Groot geworden onder de vleu
gels van Sergio, foto Eric Kleinberg
Antwerpen
De vissoep van The Jane komt uit de school van Oud Sluis, foto Eric Kleinberg
The Jane
Paradeplein 1