3
Niet alleen de meesterkok en zijn keu
kenteam worden in de documentaire
geïnterviewd, ook Ellemiek Her
man-Vermolen, zijn vrouw. Zij kent
de horecawereld met een vader en
broer die ook kok zijn. Zij spreekt
zich uit over haar keuze om met Ser
gio te trouwen. „Ik was gewaar
schuwd. Ik had nog zo tegen mezelf
gezegd 'trouw nooit een chef." Het le
ven met een perfectionistische
chef-kok is niet eenvoudig.
Zijn ouders komen in beeld en moe
der spreekt haar zorgen uit over de in
tense leefstijl van haar zoon. Zijn va
der, die ziek is, kijkt met een trotse
blik naar zijn zoon. Van hem leerde
Sergio het vak. Dat was nog in de keu
ken van het toenmalige familierestau
rant Oud Sluis.
Sergio wordt door het team gefilmd
als hij op zoek is naar zilte planten in
't Zwin, de plek waar hij nooit zal ver
dwalen en waar hij elk plantje kent.
Hij somt moeiteloos de inheemse
plantennamen op. In de donkere
nacht rijdt hij terug naar huis, na een
dag van 16,17 of 18 uur werken. Dat
zijn intieme momenten, waarbij hij
zijn innerlijke zieleroerselen prijs
geeft.
En dan is er ook het laatste maal in
Oud Sluis, het driesterrenrestaurant
waar Sergio 25 jaar geleden zijn vader
opvolgde. „Het was zo'n bijzondere
slotavond. Alsof het hele diner in een
soort slow motion verliep, of mellow,
zacht, lief, aardig", zegt Kluijfhout.
Op het laatste menu prijkte een duif,
die voor Sergio staat voor de vrijheid,
die hij zou krijgen als hij de vogel los
liet en hij niet meer van 's ochtends
vroeg tot 's nachts in de keuken van
Oud Sluis hoefde te staan. En de duif
die staat voor zijn honkvastheid. Om
de duivenpoot was een ring geslagen,
met tekst en inscriptie, die de gasten
als tastbare herinnering aan Oud
Sluis mee naar huis mochten nemen.
En speciaal voor zijn vader werden er
66 Heel soms had ik er
wel genoeg van. Maar
ik ben trots en blij met
deze mooie docu
die avond Langoustine a la nage geser
veerd, het gerecht van zijn leermees
ter, dat hij omvormde tot een nieuw
gerechtje met groentjes en een aroma
tische bouillon. Na het diner kreeg hij
een champagnedouche van zijn perso
neel. „Hij stimuleert de jongens om
diep te gaan, omdat hij altijd maar ver
der zoekt en de beste wil worden."
De beste, of in elk geval Fucking Per
fect. „Ze spreken in de keuken een
vreemd soort Engels-Nederlands. Per
fect spreek je uit op zijn Nederlands.
Dat wilde ik met de titel laten zien.
Perfectie streven ze na en die gave
heeft hij, maar het is ook een uitroep,
een vloek en een last."
En toen was er de leegte? Integendeel,
het team zette zijn tanden in The Jane
in Antwerpen, dat verbouwd werd tot
eigentijds restaurant. Op 25 maart
2024 gingen de deuren van het nieu
we restaurant open voor publiek.
ZATERDAG 7 FEBRUARI 2015
Sergio Herman wordt op de vingers gekeken door de filmploeg onder leiding van Willemiek Kluijfhout. foto's Remko Schnorr
Serge Herman, chef-kok
Sergio Herman, Fucking Perfect, regie Wil
lemiek Kluijfhout. Vanaf 19 maart te zien
in alle bioscopen. De Zeeuwse première is
11 maart om 19.30 uur in Cinecity Vlissin-
gen. Maandag 9 februari is de internationa
le première in Berlijn. Personages: Sergio
Herman, Ellemieke Herman-Vermolen, Mi
chel Herman, Ronny Herman, Ans Herman,
Nick Bril, Syrco Bakker, Tony Ie Due. Eindre
dacteur VPRO: Barbara Truyen, producent:
Reinette van de Stadt, Trueworks. Deze Te-
ledoc is een coproductie van Trueworks
en de VPRO, samen met CoBO en het Ne
derlands Filmfonds.
Sergio Herman
(Oostburg,
5 mei 1970),
chef-kok.
Gaf van 1988
tot eind 2013 lei
ding aan restau
rant Oud Sluis.
In 1995 kreeg
Oud Sluis een
Michelinster, in
1999 een twee
de en in 2005
een derde ster.
Hoogste note
ring in de Gault
Millau en andere
platforms.
Op 10 juni 2013
maakte Herman
bekend dat hij
stopte. Hij open
de met Nick Bril
in maart 2014
The Jane in Ant
werpen. The Ja
ne heeft zijn eer
ste ster al bin
nen.
Herman is ge
trouwd met tele
visiepresentatri
ce Ellemieke Ver
molen. Zij heb
ben samen twee
zonen.