3 Niet alleen de meesterkok en zijn keu kenteam worden in de documentaire geïnterviewd, ook Ellemiek Her man-Vermolen, zijn vrouw. Zij kent de horecawereld met een vader en broer die ook kok zijn. Zij spreekt zich uit over haar keuze om met Ser gio te trouwen. „Ik was gewaar schuwd. Ik had nog zo tegen mezelf gezegd 'trouw nooit een chef." Het le ven met een perfectionistische chef-kok is niet eenvoudig. Zijn ouders komen in beeld en moe der spreekt haar zorgen uit over de in tense leefstijl van haar zoon. Zijn va der, die ziek is, kijkt met een trotse blik naar zijn zoon. Van hem leerde Sergio het vak. Dat was nog in de keu ken van het toenmalige familierestau rant Oud Sluis. Sergio wordt door het team gefilmd als hij op zoek is naar zilte planten in 't Zwin, de plek waar hij nooit zal ver dwalen en waar hij elk plantje kent. Hij somt moeiteloos de inheemse plantennamen op. In de donkere nacht rijdt hij terug naar huis, na een dag van 16,17 of 18 uur werken. Dat zijn intieme momenten, waarbij hij zijn innerlijke zieleroerselen prijs geeft. En dan is er ook het laatste maal in Oud Sluis, het driesterrenrestaurant waar Sergio 25 jaar geleden zijn vader opvolgde. „Het was zo'n bijzondere slotavond. Alsof het hele diner in een soort slow motion verliep, of mellow, zacht, lief, aardig", zegt Kluijfhout. Op het laatste menu prijkte een duif, die voor Sergio staat voor de vrijheid, die hij zou krijgen als hij de vogel los liet en hij niet meer van 's ochtends vroeg tot 's nachts in de keuken van Oud Sluis hoefde te staan. En de duif die staat voor zijn honkvastheid. Om de duivenpoot was een ring geslagen, met tekst en inscriptie, die de gasten als tastbare herinnering aan Oud Sluis mee naar huis mochten nemen. En speciaal voor zijn vader werden er 66 Heel soms had ik er wel genoeg van. Maar ik ben trots en blij met deze mooie docu die avond Langoustine a la nage geser veerd, het gerecht van zijn leermees ter, dat hij omvormde tot een nieuw gerechtje met groentjes en een aroma tische bouillon. Na het diner kreeg hij een champagnedouche van zijn perso neel. „Hij stimuleert de jongens om diep te gaan, omdat hij altijd maar ver der zoekt en de beste wil worden." De beste, of in elk geval Fucking Per fect. „Ze spreken in de keuken een vreemd soort Engels-Nederlands. Per fect spreek je uit op zijn Nederlands. Dat wilde ik met de titel laten zien. Perfectie streven ze na en die gave heeft hij, maar het is ook een uitroep, een vloek en een last." En toen was er de leegte? Integendeel, het team zette zijn tanden in The Jane in Antwerpen, dat verbouwd werd tot eigentijds restaurant. Op 25 maart 2024 gingen de deuren van het nieu we restaurant open voor publiek. ZATERDAG 7 FEBRUARI 2015 Sergio Herman wordt op de vingers gekeken door de filmploeg onder leiding van Willemiek Kluijfhout. foto's Remko Schnorr Serge Herman, chef-kok Sergio Herman, Fucking Perfect, regie Wil lemiek Kluijfhout. Vanaf 19 maart te zien in alle bioscopen. De Zeeuwse première is 11 maart om 19.30 uur in Cinecity Vlissin- gen. Maandag 9 februari is de internationa le première in Berlijn. Personages: Sergio Herman, Ellemieke Herman-Vermolen, Mi chel Herman, Ronny Herman, Ans Herman, Nick Bril, Syrco Bakker, Tony Ie Due. Eindre dacteur VPRO: Barbara Truyen, producent: Reinette van de Stadt, Trueworks. Deze Te- ledoc is een coproductie van Trueworks en de VPRO, samen met CoBO en het Ne derlands Filmfonds. Sergio Herman (Oostburg, 5 mei 1970), chef-kok. Gaf van 1988 tot eind 2013 lei ding aan restau rant Oud Sluis. In 1995 kreeg Oud Sluis een Michelinster, in 1999 een twee de en in 2005 een derde ster. Hoogste note ring in de Gault Millau en andere platforms. Op 10 juni 2013 maakte Herman bekend dat hij stopte. Hij open de met Nick Bril in maart 2014 The Jane in Ant werpen. The Ja ne heeft zijn eer ste ster al bin nen. Herman is ge trouwd met tele visiepresentatri ce Ellemieke Ver molen. Zij heb ben samen twee zonen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 61