UIT 7
dessert is me ook altijd bijgeble
ven, omdat het daar voor het
eerst was dat ik semifreddo (ijs
koud bevroren mousse) proefde.
Wat een feest. Volgende week op
deze plek het recept. Je hebt er
geen ijsmachine voor nodig, wel
een vriezer en minimaal 5 uur
wachttijd.
Maar terug naar de Zuppa Paveze;
eigenlijk is het een klassiek soep
recept uit Lombardije. Feitelijk
ligt deze ten westen van Verona,
dat in het district Veneto ligt
(met Venetië als hoofdstad). Pave
ze verwijst in dit geval naar Pa-
via, een industriestad op de
Po-vlakte ten zuiden van Milaan.
Deze streek staat verder bekend
om z'n risottogerechten en heer
lijke polenta. Je kunt het jezelf zo
makkelijk of moeilijk maken als
je wil. Zelf bouillon trekken van
een soepkip die een mooi leven
heeft gehad, of met een bouil
lonblokje aan de slag. Ik gebruik
graag bouillon uit een pot waar
kippenvlees in zit. Wat mij be
treft een goed compromis tus
sen lekker en snel. Wel even het
vlees eruit zeven. Het brood
moet wat mij betreft landbrood
zijn dat al een paar dagen oud is.
Snij of steek het ter gelegenheid
van Valentijnsdag uit in een
hartvorm voordat je het gaat
bakken.
Geen oven tot je beschikking?
Eieren pocheren in hete bouil
lon gaat ook heel goed.
Volgende week alles over de zoe
te kant van de liefde. Onder an
dere over de Mandorlato (soort
nougat met amandelen) en het
ronde gistgebak Brassadela,
waar Verona zo beroemd om is.
ZUPPA PAVEZE (BOUILLON MET BROOD EN El)
DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015
Benodigdheden, lunchgerecht voor 2
personen: 5 dl geurige kippenbouillon
(pot, blokje of zelfgemaakt2 flinke
sneden brood; 2 grote verse eieren; 1
eetlepel boter; 1 eetlepel geraspte Par
mezaanse kaas; versgemalen peper
Bereidingswijze: warm oven voor op
160 graden. Zeef bouillon en breng aan
de kook. Smelt boter in koekenpan en
bak hierin sneetjes brood goudbruin.
Een romantische ziel snijdt ze van tevo
ren in hartvorm. Leg gebakken brood in
ovenvaste diepe borden of schaaltjes.
Breek één voor één ei in kommetje,
zorg dat dooier heel blijft. Laat behoed
zaam op gebakken boterham glijden.
Schenk voorzichtig enkele soeplepels
gloeiendhete bouillon erover, maar
zorg dat het ei heel blijft. Bestrooi
dooiers met Parmezaanse kaas en zet
ca. 7 minuten in voorverwarmde oven.
Eigeel moet licht vloeibaar blijven, zoals
bij zachtgekookt ei. Maak met mespunt
dooiers zichtbaar onder gesmolten
kaaslaagje, bestrooi met wat versgema
len peper en serveer heet. Geef er lepel
en vork bij.
Tip: Maak paddenstoelenbouillon met
poeder of blokje voor een vegetarische
variant.
Het eeteiland van restaurant Tafelen biedt sushi, vis, schaal- en schelpdieren, een saladebuffet en een reeks Italiaanse hapjes, foto's Lex de Meester
Middelburg
Restaurant
Tafelen
Podium 31
Tafelen biedt gezinnen kinderkorting. Op zondag (foto) is het overigens minder druk.