Valentijn in Verona
Beoordeling
44 We kopen een
aantal kant- en-
klare producten in,
een deel maken we
zelf
6 UIT
Op deze pagina's
schotelen wij elke
week lekkers uit
Zeeland voor.
In twee uur tijd zoveel eten als je blieft.
Voor de weekendprijs van 29,50 euro per
persoon, inclusief drankjes. Restaurant
Tafelen in Middelburg maakt de Hollebolle
Gijs in je wakker.
X
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Verona is de stad van de ro
mantische liefde én van
het lekkere eten. Een uit
stekende bron van inspiratie dus,
voor wie op zoek is naar bijzonde
re gerechten voor een hartverove-
rend Valentijnsdiner.
Het beroemdste liefdespaar van
de wereldliteratuur kwam uit de
ze eeuwenoude Noord-Italiaanse
stad; Julia Capulet en Romeo
Montague. Dat de herinnering
aan de tragische liefde tussen de
ze twee jongelui uit rivaliserende
adellijke families nog steeds
springlevend is, danken we aan
een Engelsman, Sir William Sha
kespeare. Hij schreef er een
over-the-top dramatisch toneel
stuk over, waarbij Goede Tijden
Slechte Tijden verbleekt. Verona
ligt aan de snelstromende rivier
de Adige en de hele oude Romein
se binnenstad staat sinds 2000 op
de Unesco Werelderfgoedlijst.
Het balkon waarop Julia ooit
stond toen Romeo haar de liefde
verklaarde, bevindt zich in de
smalle Via Cappello. Hoe klein en
onopvallend ook, het is een van
de belangrijkste toeristische trek
pleisters en meest gefotografeer
de plekken van Verona. Dat het
balkon pas in 1930 aan de buiten
muur van de toenmalige herberg
aldaar werd bevestigd, mag de
pret niet drukken.
In de buurt van de Casa di Giuliet-
ta (het Huis van Julia) barst het
van de liefdesverklaringen; op
briefjes en post-its, gekrast in de
muren of erop gespoten als graffi
ti. Elk straatkeitje lijkt beschre
ven. Als de liefde hier niet in de
lucht hangt, waar dan wel? Vlak
bij is ook de beroemde Giulietta
fontein. De legende gaat dat wie
over Giulietta's rechterborst
wrijft, geluk in de liefde heeft.
Het behoeft geen uitleg dat de
ene borst je koperkleurig tege
moet blikkert in het zonlicht,
waar de andere dof is.
Ik lunchte op een zonnige zondag
middag in een typische osteria
(tavernein deze wijk. Het sim
pele maar supersmakelijke voor
gerecht dat ik toen at, zal ik nooit
vergeten: Zuppa Paveze. In feite
niet veel meer dan een bord
krachtige bouillon met daarin
een stuk knapperig gebakken
brood en een perfect gepocheerd
ei, rijkelijk bestrooid met Parme
zaanse kaas (zie recept). De Itali
aanse keuken ten voeten uit. Het
Tafelen is te vinden op
het ZEP-terrein in Mid
delburg. Jarenlang
hield V&D-dochter La
Place er het hoofd bo
ven water, mede dankzij de aan
loop van personeel en studenten
van overbuur Scalda. Kennelijk
kon het op den duur toch niet uit,
want in mei vorig jaar wisselde
de wacht.
Of restaurant Tafelen eenzelfde
lot als La Place beschoren is, be
twijfelen we vooralsnog. Als we
vrijdagavond zonder reservering
binnenvallen, is er geen tafel
meer vrij, tenzij we twee uur
wachten. Onze maag ontraadt
zo'n lange pauze. We boeken
noodgedwongen voor zaterdag
avond. In de herkansing staan we
weer in de rij voor de kassa. Alsof
de hamsterweken zijn aangebro
ken, zijn bijna alle tafels bezet.
Opmerkelijk, want deze buffetba-
zaar telt 350 stoelen! Het restau
rant is dus groot en hoog, en der
halve rumoerig. Alsof er een ben
de bijen rond je hoofd zwermt.
In Tafelen reken je eerst af. Net
als bij de Hema voeren ze hier
eenheidsprijzen: 29,50 euro pp in
het weekend. Doordeweeks ben
je 3 euro pp goedkoper uit. Na
twee uur dien je het pand te verla
ten, want dan zijn nieuwe gasten
in aantocht voor jouw tafel. Wie
echter nog lekkere trek heeft, kan
voor 5 euro er een uur bij kopen.
Na betaling kun je je - desge
wenst - klem eten in...hoe moe
ten we dit noemen? Een haphal,
een schransstal, een proletarisch
peuzelpaleis of een bunkerbun
ker? Zegt u het maar.
Het uitgebreide buffet biedt ge
rechten uit verschillende wereld
delen, met een zwaar accent op
Azië. Je kunt vis, schaal- en
schelpdieren en vlees laten bak
ken, grillen, barbecueën en wok
ken. Oosterse klassiekers als bami
en foe yong hai (ei met tomaten
saus) gaan schuil in warmhoud-
bakken. Op een centraal eeteiland
treffen we een keur aan voorge
rechten aan. Een sushibar, com
pleet met kromme oesters, mosse
len, mesheften en diverse soorten
gerookte vis.
Aan de andere kant is het Itali
aans wat de klok slaat. Carpaccio,
gevulde eitjes, tomaat-mozzarel-
la, witlofblaadjes gevuld met een
tonijnpuree alsmede verschillen
de pastasalades. Voor de zoetekau
wen staan een ijscoman en een
uitbundige patisserie klaar. De
koffiemachine bevat bonen, waar
voor driewerf hoera!
Bepaalde producten zijn kant-en-
klaar van de horecagroothandel.
Chef-kok Keivin Lei geeft dat rui
terlijk toe. „Dat kan ook niet met
deze keur aan gerechten en de for
mule van All you can eat. We ko
pen een aantal kant-en-klare pro
ducten in, waaronder salades, ijs
en de patisserie. Een deel maken
we zelf. De sushi, de carpaccio,
witlof met tonijn, ik noem er
maar een paar."
Net als Kelvin is naar ons idee
minstens de helft van de 20 man/
vrouw personeel van Chinese/
Aziatische komaf. Daarmee krij
gen we steeds meer de indruk dat
de exploitant van Tafelen 1. een
Chinees is, die 2. het wokconcept
heeft verbreed tot wereldkeuken.
De chef-kok wil liever niet prijsge
ven wie de eigenaar is. De Kamer
van Koophandel meldt dat Tafe
len op naam staat van H.M. Zhou
Holding B.V. Voor contact kunt u
zich vervoegen aan de Sontdwars-
straat 3 in Leeuwarden.
Een gastvrouw leidt ons naar een
lange, net vrijgekomen tafel. Ze
biedt een plaats aan onder een fel
le lamp, alsof een kruisverhoor
aanstaande is. Dan herpakt ze
zich. „Ik heb nog een tafeltje bij
het raam." Kijk, dat is attent!
Het wordt snel afgeruimd en afge-
sopt. „Pas op, het is nog een beet
je nat", zegt ze. Wat is erop tegen
om het tafelblad meteen droog te
deppen, denken wij hardop.
Op naar het buffet. „Het is goed
binnen te houden, hoor!", recen
seert een gast aan de sushibar on
gevraagd. De meeste sushi's bevat
ten zalm en surimi (geperste wit
te vis, vaak wijting). De Japanse
hapjes zijn vaak - en ook hier -
wat flauw, maar het is de bedoe
ling ze in Japanse sojasaus te do
pen. Dat doen we, want de plak-
rijst is droog. Een oester en enor
me mossel zijn echter vers en ver
rukkelijk. We zijn te spreken over
de afdeling Italië. De carpaccio
mist wat pep, maar de tomaat-
mozzarella is bovengemiddeld
smaakvol. Goede, niet te jonge
mozzarella met beet. Ook met de
pastasalades is niks mis. Een sur
prise vormt de zeewiersalade, de
topper van het saladebuffet.
We nemen een visje: zeetong en
zeebaars. Een jonge kok grilt ze a
la minute. Als het druk is, zul je
bij de 'grillmeister' wel even ge
duld moeten hebben. Over de zee
tong zijn we lovend. Doorbakken,
maar nog sappig genoeg. De zee
baars zit op het randje van uitdro
ging. Er is een brede keus aan
aardappelproducten, maar omdat
ze al wat langer in de warmhoud-
bakken liggen, zijn de friet en de
aardappelhalfjes soms aan de slap
pe kant. Als slotakkoord nemen
we verrassend lekker ijs (choco
en amarene kersen) en wat patis
serie, waaronder een stukje spek
koek. Na de espresso kunnen we
geen boe of bah meer zeggen.
Tafelen heeft weinig culinaire pre
tenties. Het is meer catering dan
cuisine. Maar, je kunt voor een
zacht prijsje prijzige gamba's en
dure T-bone steak op de grill la
ten leggen. En daarmee is het de
Lidl onder de eethuizen: goed,
gul en goedkoop. Het concept
slaat aan, want op vrijdag- en za
terdagavond zit de tent steevast
ramvol. Reserveren dus!
Restaurant Tafelen
Podium 31, Middelburg
Tel: 0118- 850792
restauranttafelen.nl
Voor Hollebolle Gij zen
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Het is meer catering dan cuisine,
maar toch met een aantal mooie pro
ducten zoals oesters, mesheften, gam
ba's, zeetong en T-bone steak. Onbe
perkt eten tegen een bodemprijs.
Entourage:
Groot, doch aardig aangekleed. Het is
wel rumoerig en je ruikt de baklucht-
jes al bij binnenkomst.
Bediening:
Ober ben je zelf. Voor de rest ok.
Conclusie:
Gulle prijsvechter. Een tent voor ge
zinnen, clubs en familiepartijtjes.
Keivin Lei, chef-kok Tafelen
De klant kiest een stukje vlees of vis, dat het personeel in enkele minuten
grilt.