Valentijn in Verona Beoordeling 44 We kopen een aantal kant- en- klare producten in, een deel maken we zelf 6 UIT Op deze pagina's schotelen wij elke week lekkers uit Zeeland voor. In twee uur tijd zoveel eten als je blieft. Voor de weekendprijs van 29,50 euro per persoon, inclusief drankjes. Restaurant Tafelen in Middelburg maakt de Hollebolle Gijs in je wakker. X KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Verona is de stad van de ro mantische liefde én van het lekkere eten. Een uit stekende bron van inspiratie dus, voor wie op zoek is naar bijzonde re gerechten voor een hartverove- rend Valentijnsdiner. Het beroemdste liefdespaar van de wereldliteratuur kwam uit de ze eeuwenoude Noord-Italiaanse stad; Julia Capulet en Romeo Montague. Dat de herinnering aan de tragische liefde tussen de ze twee jongelui uit rivaliserende adellijke families nog steeds springlevend is, danken we aan een Engelsman, Sir William Sha kespeare. Hij schreef er een over-the-top dramatisch toneel stuk over, waarbij Goede Tijden Slechte Tijden verbleekt. Verona ligt aan de snelstromende rivier de Adige en de hele oude Romein se binnenstad staat sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het balkon waarop Julia ooit stond toen Romeo haar de liefde verklaarde, bevindt zich in de smalle Via Cappello. Hoe klein en onopvallend ook, het is een van de belangrijkste toeristische trek pleisters en meest gefotografeer de plekken van Verona. Dat het balkon pas in 1930 aan de buiten muur van de toenmalige herberg aldaar werd bevestigd, mag de pret niet drukken. In de buurt van de Casa di Giuliet- ta (het Huis van Julia) barst het van de liefdesverklaringen; op briefjes en post-its, gekrast in de muren of erop gespoten als graffi ti. Elk straatkeitje lijkt beschre ven. Als de liefde hier niet in de lucht hangt, waar dan wel? Vlak bij is ook de beroemde Giulietta fontein. De legende gaat dat wie over Giulietta's rechterborst wrijft, geluk in de liefde heeft. Het behoeft geen uitleg dat de ene borst je koperkleurig tege moet blikkert in het zonlicht, waar de andere dof is. Ik lunchte op een zonnige zondag middag in een typische osteria (tavernein deze wijk. Het sim pele maar supersmakelijke voor gerecht dat ik toen at, zal ik nooit vergeten: Zuppa Paveze. In feite niet veel meer dan een bord krachtige bouillon met daarin een stuk knapperig gebakken brood en een perfect gepocheerd ei, rijkelijk bestrooid met Parme zaanse kaas (zie recept). De Itali aanse keuken ten voeten uit. Het Tafelen is te vinden op het ZEP-terrein in Mid delburg. Jarenlang hield V&D-dochter La Place er het hoofd bo ven water, mede dankzij de aan loop van personeel en studenten van overbuur Scalda. Kennelijk kon het op den duur toch niet uit, want in mei vorig jaar wisselde de wacht. Of restaurant Tafelen eenzelfde lot als La Place beschoren is, be twijfelen we vooralsnog. Als we vrijdagavond zonder reservering binnenvallen, is er geen tafel meer vrij, tenzij we twee uur wachten. Onze maag ontraadt zo'n lange pauze. We boeken noodgedwongen voor zaterdag avond. In de herkansing staan we weer in de rij voor de kassa. Alsof de hamsterweken zijn aangebro ken, zijn bijna alle tafels bezet. Opmerkelijk, want deze buffetba- zaar telt 350 stoelen! Het restau rant is dus groot en hoog, en der halve rumoerig. Alsof er een ben de bijen rond je hoofd zwermt. In Tafelen reken je eerst af. Net als bij de Hema voeren ze hier eenheidsprijzen: 29,50 euro pp in het weekend. Doordeweeks ben je 3 euro pp goedkoper uit. Na twee uur dien je het pand te verla ten, want dan zijn nieuwe gasten in aantocht voor jouw tafel. Wie echter nog lekkere trek heeft, kan voor 5 euro er een uur bij kopen. Na betaling kun je je - desge wenst - klem eten in...hoe moe ten we dit noemen? Een haphal, een schransstal, een proletarisch peuzelpaleis of een bunkerbun ker? Zegt u het maar. Het uitgebreide buffet biedt ge rechten uit verschillende wereld delen, met een zwaar accent op Azië. Je kunt vis, schaal- en schelpdieren en vlees laten bak ken, grillen, barbecueën en wok ken. Oosterse klassiekers als bami en foe yong hai (ei met tomaten saus) gaan schuil in warmhoud- bakken. Op een centraal eeteiland treffen we een keur aan voorge rechten aan. Een sushibar, com pleet met kromme oesters, mosse len, mesheften en diverse soorten gerookte vis. Aan de andere kant is het Itali aans wat de klok slaat. Carpaccio, gevulde eitjes, tomaat-mozzarel- la, witlofblaadjes gevuld met een tonijnpuree alsmede verschillen de pastasalades. Voor de zoetekau wen staan een ijscoman en een uitbundige patisserie klaar. De koffiemachine bevat bonen, waar voor driewerf hoera! Bepaalde producten zijn kant-en- klaar van de horecagroothandel. Chef-kok Keivin Lei geeft dat rui terlijk toe. „Dat kan ook niet met deze keur aan gerechten en de for mule van All you can eat. We ko pen een aantal kant-en-klare pro ducten in, waaronder salades, ijs en de patisserie. Een deel maken we zelf. De sushi, de carpaccio, witlof met tonijn, ik noem er maar een paar." Net als Kelvin is naar ons idee minstens de helft van de 20 man/ vrouw personeel van Chinese/ Aziatische komaf. Daarmee krij gen we steeds meer de indruk dat de exploitant van Tafelen 1. een Chinees is, die 2. het wokconcept heeft verbreed tot wereldkeuken. De chef-kok wil liever niet prijsge ven wie de eigenaar is. De Kamer van Koophandel meldt dat Tafe len op naam staat van H.M. Zhou Holding B.V. Voor contact kunt u zich vervoegen aan de Sontdwars- straat 3 in Leeuwarden. Een gastvrouw leidt ons naar een lange, net vrijgekomen tafel. Ze biedt een plaats aan onder een fel le lamp, alsof een kruisverhoor aanstaande is. Dan herpakt ze zich. „Ik heb nog een tafeltje bij het raam." Kijk, dat is attent! Het wordt snel afgeruimd en afge- sopt. „Pas op, het is nog een beet je nat", zegt ze. Wat is erop tegen om het tafelblad meteen droog te deppen, denken wij hardop. Op naar het buffet. „Het is goed binnen te houden, hoor!", recen seert een gast aan de sushibar on gevraagd. De meeste sushi's bevat ten zalm en surimi (geperste wit te vis, vaak wijting). De Japanse hapjes zijn vaak - en ook hier - wat flauw, maar het is de bedoe ling ze in Japanse sojasaus te do pen. Dat doen we, want de plak- rijst is droog. Een oester en enor me mossel zijn echter vers en ver rukkelijk. We zijn te spreken over de afdeling Italië. De carpaccio mist wat pep, maar de tomaat- mozzarella is bovengemiddeld smaakvol. Goede, niet te jonge mozzarella met beet. Ook met de pastasalades is niks mis. Een sur prise vormt de zeewiersalade, de topper van het saladebuffet. We nemen een visje: zeetong en zeebaars. Een jonge kok grilt ze a la minute. Als het druk is, zul je bij de 'grillmeister' wel even ge duld moeten hebben. Over de zee tong zijn we lovend. Doorbakken, maar nog sappig genoeg. De zee baars zit op het randje van uitdro ging. Er is een brede keus aan aardappelproducten, maar omdat ze al wat langer in de warmhoud- bakken liggen, zijn de friet en de aardappelhalfjes soms aan de slap pe kant. Als slotakkoord nemen we verrassend lekker ijs (choco en amarene kersen) en wat patis serie, waaronder een stukje spek koek. Na de espresso kunnen we geen boe of bah meer zeggen. Tafelen heeft weinig culinaire pre tenties. Het is meer catering dan cuisine. Maar, je kunt voor een zacht prijsje prijzige gamba's en dure T-bone steak op de grill la ten leggen. En daarmee is het de Lidl onder de eethuizen: goed, gul en goedkoop. Het concept slaat aan, want op vrijdag- en za terdagavond zit de tent steevast ramvol. Reserveren dus! Restaurant Tafelen Podium 31, Middelburg Tel: 0118- 850792 restauranttafelen.nl Voor Hollebolle Gij zen In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Het is meer catering dan cuisine, maar toch met een aantal mooie pro ducten zoals oesters, mesheften, gam ba's, zeetong en T-bone steak. Onbe perkt eten tegen een bodemprijs. Entourage: Groot, doch aardig aangekleed. Het is wel rumoerig en je ruikt de baklucht- jes al bij binnenkomst. Bediening: Ober ben je zelf. Voor de rest ok. Conclusie: Gulle prijsvechter. Een tent voor ge zinnen, clubs en familiepartijtjes. Keivin Lei, chef-kok Tafelen De klant kiest een stukje vlees of vis, dat het personeel in enkele minuten grilt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 49