VERDIEPING 13 3D-printen Margarine Aardappelzaad In de toekomst verbouwen we ons eten niet meer, maar printen we het. 3D-printen van voedsel is geen fictie: er kunnen al pizza's, bonbons en koek jes worden geprint. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt aan zo'n printer, maar ook het Neder landse onderzoeksbureau TNO maak te er een. Ook voor consumenten wor den 3D-voedselprinters gemaakt, on der meer door het Amerikaanse XYZ en het Spaanse Natural Machines. Die moeten net zo'n revolutie veroorza ken als de magnetron in de jaren '6o en '70 van de vorige eeuw. Ze werken met capsules met ingrediënten die lang houdbaar zijn. Geprint eten is makkelijk, snel en gezond, beloven fa brikanten. Veel mensen smeren het dagelijks op hun brood: margarine. Dit beleg heb ben wij te danken aan de Franse kei zer Napoleon III. Deze neef van de be roemde keizer Napoleon gaf opdracht tot het ontwikkelen van een brood smeersel dat lang houdbaar bleef; cru ciaal voor soldaten op veldtocht. Mar garine, dat in 1869 werd uitgevonden, schift niet, boter wel. Een Nederlander richtte de eerste margarinefabriek ter wereld op, in 1871 in Oss. De revolutionaire uitvin ding kwam in 1956 in een negatief daglicht te staan, toen bekend werd dat transvetten in de kunstboter scha delijk kunnen zijn voor de bloedva ten. Pas in 1990 erkende de voedings middelenindustrie dit, en het duurde nog een paar jaar voordat er margari ne kwam met minder transvetten. Nu kiezen steeds meer mensen juist weer voor échte boter. Nederlanders zijn echte aardappel eters; de Hollandse pot is nog steeds de populairste maaltijd. Toch is de aardappel geen Hollands product: de knollen komen oorspronkelijk uit Pe ru. Wél een Nederlandse uitvinding is aardappelzaad. Het bedrijf Solynta werd eind 2014 door het ministerie van Economische Zaken bestempeld als 'nationaal icoon van innovatie'. Aardappels worden tot nu toe geteeld door ze te poten. Zaden zijn makkelij ker te vervoeren en minder bederfe lijk. Zo kunnen ze bijdragen aan de be strijding van ondervoeding in de we reld. Bill Gates, die met zijn Gates Foundation de strijd jaarlijks met mil joenen dollars financiert, is in ieder geval geïnteresseerd. FOODTOPIA DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015 Van 6 februari tot en met 1 november is in Museum Boerhaave in Leiden de tentoonstelling Foodtopia te zien. Deze tentoonstelling biedt een bloem lezing uit anderhalve eeuw voedsel- innovaties in Nederland. Aan de expositie werkte voedselweten schapper Louise Fresco mee als gast conservator. Het museum houdt tijdens de looptijd van de tentoonstelling een lezingen reeks waarin zes experts dieper ingaan op onderwerpen als vleesconsumptie, duurzaamheid en eetgedrag. www.museumboerhaave.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 13