VERDIEPING 13
3D-printen
Margarine
Aardappelzaad
In de toekomst verbouwen we ons
eten niet meer, maar printen we het.
3D-printen van voedsel is geen fictie:
er kunnen al pizza's, bonbons en koek
jes worden geprint. De Amerikaanse
ruimtevaartorganisatie NASA werkt
aan zo'n printer, maar ook het Neder
landse onderzoeksbureau TNO maak
te er een. Ook voor consumenten wor
den 3D-voedselprinters gemaakt, on
der meer door het Amerikaanse XYZ
en het Spaanse Natural Machines. Die
moeten net zo'n revolutie veroorza
ken als de magnetron in de jaren '6o
en '70 van de vorige eeuw. Ze werken
met capsules met ingrediënten die
lang houdbaar zijn. Geprint eten is
makkelijk, snel en gezond, beloven fa
brikanten.
Veel mensen smeren het dagelijks op
hun brood: margarine. Dit beleg heb
ben wij te danken aan de Franse kei
zer Napoleon III. Deze neef van de be
roemde keizer Napoleon gaf opdracht
tot het ontwikkelen van een brood
smeersel dat lang houdbaar bleef; cru
ciaal voor soldaten op veldtocht. Mar
garine, dat in 1869 werd uitgevonden,
schift niet, boter wel.
Een Nederlander richtte de eerste
margarinefabriek ter wereld op, in
1871 in Oss. De revolutionaire uitvin
ding kwam in 1956 in een negatief
daglicht te staan, toen bekend werd
dat transvetten in de kunstboter scha
delijk kunnen zijn voor de bloedva
ten. Pas in 1990 erkende de voedings
middelenindustrie dit, en het duurde
nog een paar jaar voordat er margari
ne kwam met minder transvetten. Nu
kiezen steeds meer mensen juist
weer voor échte boter.
Nederlanders zijn echte aardappel
eters; de Hollandse pot is nog steeds
de populairste maaltijd. Toch is de
aardappel geen Hollands product: de
knollen komen oorspronkelijk uit Pe
ru.
Wél een Nederlandse uitvinding is
aardappelzaad. Het bedrijf Solynta
werd eind 2014 door het ministerie
van Economische Zaken bestempeld
als 'nationaal icoon van innovatie'.
Aardappels worden tot nu toe geteeld
door ze te poten. Zaden zijn makkelij
ker te vervoeren en minder bederfe
lijk. Zo kunnen ze bijdragen aan de be
strijding van ondervoeding in de we
reld. Bill Gates, die met zijn Gates
Foundation de strijd jaarlijks met mil
joenen dollars financiert, is in ieder
geval geïnteresseerd.
FOODTOPIA
DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015
Van 6 februari tot en met 1 november
is in Museum Boerhaave in Leiden de
tentoonstelling Foodtopia te zien.
Deze tentoonstelling biedt een bloem
lezing uit anderhalve eeuw voedsel-
innovaties in Nederland.
Aan de expositie werkte voedselweten
schapper Louise Fresco mee als gast
conservator.
Het museum houdt tijdens de looptijd
van de tentoonstelling een lezingen
reeks waarin zes experts dieper ingaan
op onderwerpen als vleesconsumptie,
duurzaamheid en eetgedrag.
www.museumboerhaave.nl.