Klik tussen koks moet meer prijzen opleveren Oude hoeves voor en BCC houdt in Middelburg twee na inundatie in beeld winkels na overname Mikro-Electro SCHOUWEN-DUIVELAND 31 Open dag zelf maken lingerie Fraanje neemt bouwbedrijf Roggeband over 66 We hoeven bijna niet tegen elkaar te praten. Koken gaat als vanzelf Ondernemersplein KERKWERVE - De School voor Mo devormgeving Cathy de Vos in Kerkwerve houdt zaterdag 7 fe bruari een open dag voor de linge rie. In het atelier een de Ring kun nen belangstellenden tijdens de open dag informatie krijgen over de workshops, het maken van lin gerie op maat en is er ook allerlei lingeriemateriaal met korting te koop. De open dag is van 10.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Voor de twee koks was dit slechts een opwarmertje. Eind 2015 wil len zij samen naar de Nederland se finale van de Bocuse d'Or. „Dat is een van de belangrijkste kook- wedstrijden in Europa", aldus Kees Visser. Tijdens de wedstrijd in de RAI moesten Visser en Berkhout de ju ry een amuse en een driegangen menu voorschotelen. En dat ver eiste wat improvisatie. Ter plekke moesten ze een menu samenstel len. Visser: „We wisten niet van tevoren uit welke ingrediënten we konden kiezen, dat maakte het wel spannend." Toch gingen ze niet onvoorbereid naar de RAI. „We wisten van te voren dat we alleen maar met sei zoensproducten mochten werken en dat het thema 'Dutch Cuisine' was, oftewel de Hollandse keu ken. Daaruit konden we al een klein beetje opmaken welke ingre diënten we wel en niet konden ge bruiken. We hebben dus wel geoe fend van te voren." Spannend was het wel, vindt Vis ser, die nu zo'n achttien jaar in de keuken staat: „Je moet alles bin nen een bepaalde tijd doen en er staan allemaal mensen om je heen. Dat is heel anders dan dat je veilig in je eigen keuken staat. Maar het ging goed. Perry en ik hebben een klik, denken op de zelfde manier. Daardoor hoeven we bijna niet tegen elkaar te pra ten. Het koken samen gaat als van zelf." Met onder andere een erwten soepje, een stamppotje met zee baars en een soufflé met peer, scoorden de twee veel punten bij de jury. „Eigenlijk ging alles goed. Een jury kijkt vooral naar de tech nieken die je gebruikt. Een goede soufflé is niet gemakkelijk om te maken, bijvoorbeeld. We kozen er juist voor om die wel te maken zo dat we konden laten zien wat we in huis hebben. Dat viel in goede aarde." Dat ze tweede zijn geworden vin den ze beiden een hele eer. „Onze concurrenten waren heel sterk. We waren omringd door sterren chefs." Nu ze deze wedstrijd hebben ge had, komt hun grote doel steeds dichterbij. Eind dit jaar willen Vis ser en Berkhout samen strijden in de Nederlandse finale van de Bocuse d'Or. Dat is voor veel koks een van de belangrijkste prijzen die je kunt winnen. Visser: „We deden in 2013 ook al een keer sa men mee. Daar is onze klik ont staan. We besloten toen dat we de finale een keer gaan winnen." ZIERIKZEE - Bouwbedrijf Rogge band uit Zierikzee is overgeno men door aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp. Met deze stap kon voormalig eige naar Jan Roggeband continuïteit waarborgen voor zijn bedrijf, ter wijl Fraanje hiermee in Zierikzee een vestiging kon realiseren. Het nieuwe 'Roggeband Bouw' is een klein bedrijf met korte lijnen: een bekend gezicht op het eiland, met daarachter een grote organisatie die het mogelijk maakt alle soor ten opdrachten aan te nemen. De samenwerking kwam tot stand toen Roggeband vorig jaar de hulp van Fraanje in riep voor een project in Burgh-Haamstede. Voor de naam Roggeband Bouw werd gekozen omdat deze naam goed bekend staat, maar ook van wege de binding met het eiland. Het lokale gezicht van het bedrijf wordt Arco Wijkhuis. Op Schouwen-Duiveland bouw de Fraanje het Zeelandia distribu tiecentrum, de panden van Omo- da in Zierikzee en het Waters noodmuseum in Ouwerkerk. Van der Burght raakte in zijn jeugd al geboeid door de hoeves. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gezin Van der Burght geëvacueerd op het Walcherse platteland. Het gezin werd ondergebracht op afgelegen boerderijen in de buurt van Aagtekerke, Oostkapelle, Westkapelle en Arnemuiden. Cees maakte daar de inundatie in 1944 mee. Die oorlogsjaren en de periode na de inundatie waren la ter van grote invloed op zijn werk. Hij liet zich, naast maritiem werk, met name inspireren door de hoeves. Tot in detail legde hij het agrarisch erfgoed op Walche ren vast. Zo ontstond een histo risch overzicht van oude, soms al lang verdwenen boerderijen. De kunstenaar schonk zijn werk aan de Boerderijenstichting Zee land. Die stichting laat nu tot en met 10 april een selectie uit het werk van Cees van der Burght zien in Middelburg. Voorlopig houdt BCC de twee ves tigingen aan, zegt woordvoerder Jeroen Blank. „De overname is af gelopen weekeinde van kracht ge gaan. Woensdag of donderdag gaat de zaak van Mikro-Electro weer open, onder dezelfde naam. Begin maart wordt die winkel om gebouwd tot BCC." Daarna blijven beide winkels als BCC bestaan. Later dit jaar wordt een besluit genomen over de toe komst van die vestigingen. BCC heeft eerder aangegeven graag de stap van ZEP naar de Mortiere te willen zetten. Daar zit ook concur rent Media Markt. Door de overna me van Mikro-Electro komt voor BCC plaats vrij op de Mortiere. Mocht BCC op termijn besluiten de vestiging op ZEP te sluiten, dan komt daar opnieuw een groot aantal vierkante meters winkel ruimte vrij. Op ZEP is inmiddels al 2500 vierkante meter winkel ruimte beschikbaar. Dat is groot genoeg voor de winkel die Deca thlon voor ogen staat, maar die winkelruimtes zijn niet aaneenge sloten. De sportketen wil ook extra ruimte voor bijvoorbeeld productdemonstraties en activitei ten. Mede daarom wil Decathlon een nieuw pand bouwen op ZEP. Het college van B en W van Mid delburg wil dat wel toestaan, maar in de raad is daar kritiek op. Ook de ondernemersvereniging VOM is tegen. De Mikro-Electro aan de Varre- markt in Zierikzee wordt ook om gebouwd tot BCC-vestiging. DINSDAG 3 FEBRUARI 2015 Chef-kok Kees Visser van restaurant Bij Kees met medaille en bokaal van de Horecava. foto Dirk-Jan Gjeltema door Sharon van Oost ZIERIKZEE - De Zierikzeese chef-kok Kees Visser van het res taurant Bij Kees en zijn oud-leer ling Perry Berkhout kunnen er een podiumnotering bijschrijven op hun cv. Samen werden zij tweede tijdens het Nationaal Kampioen schap Leermeester-Leerling 2015, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de Horecava in Amsterdam. Chef-kok Kees Visser door Annemarie Zevenbergen MIDDELBURG - Cees van der Burght legde zijn fascinatie voor Walcher- se hoeves vast op doek en in sculp turen. Een selectie uit zijn werk is te zien in het archiefcafé van het Zeeuws Archief in Middelburg. door Maurits Sep MIDDELBURG - Elektronica- en wit goedketen BCC beschikt sinds maandag over twee vestigingen in Middelburg. Zowel op ZEP als op de Mortiereboulevard - aan weers zijden van de Schroeweg - heeft het bedrijf een winkel. Dat komt door de overname van Mikro-Elec- tro door BCC.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 44