Klik tussen koks moet meer prijzen opleveren
Oude hoeves voor en BCC houdt in Middelburg twee
na inundatie in beeld winkels na overname Mikro-Electro
SCHOUWEN-DUIVELAND 31
Open dag zelf
maken lingerie
Fraanje neemt
bouwbedrijf
Roggeband over
66 We hoeven bijna niet
tegen elkaar te praten.
Koken gaat als vanzelf
Ondernemersplein
KERKWERVE - De School voor Mo
devormgeving Cathy de Vos in
Kerkwerve houdt zaterdag 7 fe
bruari een open dag voor de linge
rie. In het atelier een de Ring kun
nen belangstellenden tijdens de
open dag informatie krijgen over
de workshops, het maken van lin
gerie op maat en is er ook allerlei
lingeriemateriaal met korting te
koop. De open dag is van 10.00 tot
12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur.
Voor de twee koks was dit slechts
een opwarmertje. Eind 2015 wil
len zij samen naar de Nederland
se finale van de Bocuse d'Or. „Dat
is een van de belangrijkste kook-
wedstrijden in Europa", aldus
Kees Visser.
Tijdens de wedstrijd in de RAI
moesten Visser en Berkhout de ju
ry een amuse en een driegangen
menu voorschotelen. En dat ver
eiste wat improvisatie. Ter plekke
moesten ze een menu samenstel
len. Visser: „We wisten niet van
tevoren uit welke ingrediënten
we konden kiezen, dat maakte
het wel spannend."
Toch gingen ze niet onvoorbereid
naar de RAI. „We wisten van te
voren dat we alleen maar met sei
zoensproducten mochten werken
en dat het thema 'Dutch Cuisine'
was, oftewel de Hollandse keu
ken. Daaruit konden we al een
klein beetje opmaken welke ingre
diënten we wel en niet konden ge
bruiken. We hebben dus wel geoe
fend van te voren."
Spannend was het wel, vindt Vis
ser, die nu zo'n achttien jaar in de
keuken staat: „Je moet alles bin
nen een bepaalde tijd doen en er
staan allemaal mensen om je
heen. Dat is heel anders dan dat je
veilig in je eigen keuken staat.
Maar het ging goed. Perry en ik
hebben een klik, denken op de
zelfde manier. Daardoor hoeven
we bijna niet tegen elkaar te pra
ten. Het koken samen gaat als van
zelf."
Met onder andere een erwten
soepje, een stamppotje met zee
baars en een soufflé met peer,
scoorden de twee veel punten bij
de jury. „Eigenlijk ging alles goed.
Een jury kijkt vooral naar de tech
nieken die je gebruikt. Een goede
soufflé is niet gemakkelijk om te
maken, bijvoorbeeld. We kozen er
juist voor om die wel te maken zo
dat we konden laten zien wat we
in huis hebben. Dat viel in goede
aarde."
Dat ze tweede zijn geworden vin
den ze beiden een hele eer. „Onze
concurrenten waren heel sterk.
We waren omringd door sterren
chefs."
Nu ze deze wedstrijd hebben ge
had, komt hun grote doel steeds
dichterbij. Eind dit jaar willen Vis
ser en Berkhout samen strijden
in de Nederlandse finale van de
Bocuse d'Or. Dat is voor veel koks
een van de belangrijkste prijzen
die je kunt winnen. Visser: „We
deden in 2013 ook al een keer sa
men mee. Daar is onze klik ont
staan. We besloten toen dat we de
finale een keer gaan winnen."
ZIERIKZEE - Bouwbedrijf Rogge
band uit Zierikzee is overgeno
men door aannemingsbedrijf
Fraanje uit Lewedorp.
Met deze stap kon voormalig eige
naar Jan Roggeband continuïteit
waarborgen voor zijn bedrijf, ter
wijl Fraanje hiermee in Zierikzee
een vestiging kon realiseren. Het
nieuwe 'Roggeband Bouw' is een
klein bedrijf met korte lijnen: een
bekend gezicht op het eiland, met
daarachter een grote organisatie
die het mogelijk maakt alle soor
ten opdrachten aan te nemen.
De samenwerking kwam tot
stand toen Roggeband vorig jaar
de hulp van Fraanje in riep voor
een project in Burgh-Haamstede.
Voor de naam Roggeband Bouw
werd gekozen omdat deze naam
goed bekend staat, maar ook van
wege de binding met het eiland.
Het lokale gezicht van het bedrijf
wordt Arco Wijkhuis.
Op Schouwen-Duiveland bouw
de Fraanje het Zeelandia distribu
tiecentrum, de panden van Omo-
da in Zierikzee en het Waters
noodmuseum in Ouwerkerk.
Van der Burght raakte in zijn
jeugd al geboeid door de hoeves.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog
was het gezin Van der Burght
geëvacueerd op het Walcherse
platteland.
Het gezin werd ondergebracht op
afgelegen boerderijen in de buurt
van Aagtekerke, Oostkapelle,
Westkapelle en Arnemuiden.
Cees maakte daar de inundatie in
1944 mee. Die oorlogsjaren en de
periode na de inundatie waren la
ter van grote invloed op zijn
werk. Hij liet zich, naast maritiem
werk, met name inspireren door
de hoeves. Tot in detail legde hij
het agrarisch erfgoed op Walche
ren vast. Zo ontstond een histo
risch overzicht van oude, soms al
lang verdwenen boerderijen.
De kunstenaar schonk zijn werk
aan de Boerderijenstichting Zee
land. Die stichting laat nu tot en
met 10 april een selectie uit het
werk van Cees van der Burght
zien in Middelburg.
Voorlopig houdt BCC de twee ves
tigingen aan, zegt woordvoerder
Jeroen Blank. „De overname is af
gelopen weekeinde van kracht ge
gaan. Woensdag of donderdag
gaat de zaak van Mikro-Electro
weer open, onder dezelfde naam.
Begin maart wordt die winkel om
gebouwd tot BCC."
Daarna blijven beide winkels als
BCC bestaan. Later dit jaar wordt
een besluit genomen over de toe
komst van die vestigingen. BCC
heeft eerder aangegeven graag de
stap van ZEP naar de Mortiere te
willen zetten. Daar zit ook concur
rent Media Markt. Door de overna
me van Mikro-Electro komt voor
BCC plaats vrij op de Mortiere.
Mocht BCC op termijn besluiten
de vestiging op ZEP te sluiten,
dan komt daar opnieuw een groot
aantal vierkante meters winkel
ruimte vrij. Op ZEP is inmiddels
al 2500 vierkante meter winkel
ruimte beschikbaar. Dat is groot
genoeg voor de winkel die Deca
thlon voor ogen staat, maar die
winkelruimtes zijn niet aaneenge
sloten. De sportketen wil ook
extra ruimte voor bijvoorbeeld
productdemonstraties en activitei
ten. Mede daarom wil Decathlon
een nieuw pand bouwen op ZEP.
Het college van B en W van Mid
delburg wil dat wel toestaan,
maar in de raad is daar kritiek op.
Ook de ondernemersvereniging
VOM is tegen.
De Mikro-Electro aan de Varre-
markt in Zierikzee wordt ook om
gebouwd tot BCC-vestiging.
DINSDAG 3 FEBRUARI 2015
Chef-kok Kees Visser van restaurant Bij Kees met medaille en bokaal van de Horecava. foto Dirk-Jan Gjeltema
door Sharon van Oost
ZIERIKZEE - De Zierikzeese
chef-kok Kees Visser van het res
taurant Bij Kees en zijn oud-leer
ling Perry Berkhout kunnen er een
podiumnotering bijschrijven op
hun cv. Samen werden zij tweede
tijdens het Nationaal Kampioen
schap Leermeester-Leerling 2015,
dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de
Horecava in Amsterdam.
Chef-kok Kees Visser
door Annemarie Zevenbergen
MIDDELBURG - Cees van der Burght
legde zijn fascinatie voor Walcher-
se hoeves vast op doek en in sculp
turen. Een selectie uit zijn werk is
te zien in het archiefcafé van het
Zeeuws Archief in Middelburg.
door Maurits Sep
MIDDELBURG - Elektronica- en wit
goedketen BCC beschikt sinds
maandag over twee vestigingen in
Middelburg. Zowel op ZEP als op
de Mortiereboulevard - aan weers
zijden van de Schroeweg - heeft
het bedrijf een winkel. Dat komt
door de overname van Mikro-Elec-
tro door BCC.