Hoe zit het met mijn wijntje?
18 GEZOND
VOEDING
Frank van Berkum
Tijdens iedere lezing krijg
ik de vraag: 'Hoe zit het
met mijn glaasje wijn?'
Dat is niet zo verwonder
lijk, want de verwarring over al
cohol, afvallen en gezondheid,
neemt alleen maar toe.
Onlangs stond in de media dat
een beetje alcohol (zoals één con
sumptie per dag) gezond is, want
het beschermt tegen het krijgen
van een hartinfarct. Terwijl weer
andere wetenschappers beweren
dat één glas alcohol de kans op
borstkanker met 5 procent ver
hoogt en dat elke druppel alcohol
leidt tot vele verkeersdoden en
geweldsdelicten.
Laten we de feiten eens bekijken.
Alcohol bevat 7 kilocalorieën per
gram en een glas wijn, bier of
een borrel bevat ongeveer 10
gram alcohol. Samen met de aan
wezige koolhydraten bevatten de
meeste drankjes per glas net zo
veel calorieën als een belegde bo
terham. Daar wordt men dik van.
Maar dat is niet het grootste ge
vaar. Alcohol vermindert de wils
kracht en zelfbeheersing, waar
door mensen automatisch méér
snacken en snaaien. Dus er zijn
meerdere redenen om geen alco
hol te gebruiken als u wilt afval
len.
Maar een glas wijn per dag is
toch gezond? Keer op keer 'be
wijst' onderzoek dat matige drin
kers, dat zijn mensen die maxi
maal een tot twee alcoholische
consumpties per dag drinken,
minder hart- en vaatziekten krij
gen. Dat wordt onder andere ver
klaard doordat alcohol het 'goede'
HDL-cholesterol verhoogt dat be
schermt tegen hart- en vaatziek
ten.
Hier is sprake van een addertje
onder het gras. Inderdaad hebben
mensen met een hoger HDL-cho-
lesterol minder hart- en vaarziek-
ten, maar het verder verhogen
van dat goede cholesterol helpt
niet tegen hart- en vaatziekten.
Wijn zit vol met resveratrol. Hier
wordt over beweerd dat dit goed
zou zijn. Maar dat gebeurt op ba
sis van onderzoek onder muizen.
Er zijn geen harde bewijzen dat
mensen ook profiteren van de
vermeende gezondheidsbevorde
rende kwaliteiten van resvera
trol.
Er zijn ook onderzoeken die het
gunstige effect van een beetje al
cohol in twijfel trekken. In een
groot onderzoek onder liefst
261.991 mensen bleek dat zij die
heel weinig alcohol dronken om
dat zij een bepaald enzym onvol
doende hebben en daardoor
slecht tegen alcohol kunnen, juist
minder hart- en vaatziekten heb
ben.
Dus zij die (bijna) geen alcohol
gebruikten, bleken het laagste risi
co te hebben op hart- en vaatziek
ten. Dat is in tegenspraak met al
die andere resultaten.
Helaas, als wijnliefhebber, moet
ik eerlijk constateren dat we niet
zeker weten of dat glaasje wijn
nu wel of niet gezond is. Ik drink
mijn glas wijn in de wetenschap
dat ik ervan zal genieten. Dat doe
ik in alle rust en dat is wel zo ge
zond!
Dr. Frank van Berkum is internist
Trainen
met
genen?