Hoe zit het met mijn wijntje? 18 GEZOND VOEDING Frank van Berkum Tijdens iedere lezing krijg ik de vraag: 'Hoe zit het met mijn glaasje wijn?' Dat is niet zo verwonder lijk, want de verwarring over al cohol, afvallen en gezondheid, neemt alleen maar toe. Onlangs stond in de media dat een beetje alcohol (zoals één con sumptie per dag) gezond is, want het beschermt tegen het krijgen van een hartinfarct. Terwijl weer andere wetenschappers beweren dat één glas alcohol de kans op borstkanker met 5 procent ver hoogt en dat elke druppel alcohol leidt tot vele verkeersdoden en geweldsdelicten. Laten we de feiten eens bekijken. Alcohol bevat 7 kilocalorieën per gram en een glas wijn, bier of een borrel bevat ongeveer 10 gram alcohol. Samen met de aan wezige koolhydraten bevatten de meeste drankjes per glas net zo veel calorieën als een belegde bo terham. Daar wordt men dik van. Maar dat is niet het grootste ge vaar. Alcohol vermindert de wils kracht en zelfbeheersing, waar door mensen automatisch méér snacken en snaaien. Dus er zijn meerdere redenen om geen alco hol te gebruiken als u wilt afval len. Maar een glas wijn per dag is toch gezond? Keer op keer 'be wijst' onderzoek dat matige drin kers, dat zijn mensen die maxi maal een tot twee alcoholische consumpties per dag drinken, minder hart- en vaatziekten krij gen. Dat wordt onder andere ver klaard doordat alcohol het 'goede' HDL-cholesterol verhoogt dat be schermt tegen hart- en vaatziek ten. Hier is sprake van een addertje onder het gras. Inderdaad hebben mensen met een hoger HDL-cho- lesterol minder hart- en vaarziek- ten, maar het verder verhogen van dat goede cholesterol helpt niet tegen hart- en vaatziekten. Wijn zit vol met resveratrol. Hier wordt over beweerd dat dit goed zou zijn. Maar dat gebeurt op ba sis van onderzoek onder muizen. Er zijn geen harde bewijzen dat mensen ook profiteren van de vermeende gezondheidsbevorde rende kwaliteiten van resvera trol. Er zijn ook onderzoeken die het gunstige effect van een beetje al cohol in twijfel trekken. In een groot onderzoek onder liefst 261.991 mensen bleek dat zij die heel weinig alcohol dronken om dat zij een bepaald enzym onvol doende hebben en daardoor slecht tegen alcohol kunnen, juist minder hart- en vaatziekten heb ben. Dus zij die (bijna) geen alcohol gebruikten, bleken het laagste risi co te hebben op hart- en vaatziek ten. Dat is in tegenspraak met al die andere resultaten. Helaas, als wijnliefhebber, moet ik eerlijk constateren dat we niet zeker weten of dat glaasje wijn nu wel of niet gezond is. Ik drink mijn glas wijn in de wetenschap dat ik ervan zal genieten. Dat doe ik in alle rust en dat is wel zo ge zond! Dr. Frank van Berkum is internist Trainen met genen?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 18