UIT 7
het maar. De Britse tv-kok Nigel-
la Lawson maakt haar B&B pud
ding graag nog een tikje calorierij
ker door er in plaats van brood,
overgebleven croissants en choco
ladebroodjes in te verwerken. En
in de zuidelijke Staten van Ameri
ka, in de streek rond New Or
leans en St. Louis, bakken ze hun
B&B pudding op enorme bakpla
ten en snijden die dan vervol
gens in flinke blokken. Die wor
den overgoten met een rijke bour
bon buttersauce, op basis van ei
dooiers, suiker, boter en een
scheut bourbon (soort whisky).
Inderdaad een calorieënbom,
maar zó lekker! Dat doen wij wij
selijk maar even niet.
Het lijkt misschien trendy om
broodpudding te eten, maar dat
doen we in deze contreien dus al
sinds de middeleeuwen. In Bel
gië noemen ze dit
BREAD BUTTER PUDDING
nagerecht/tussendoortje 'bod-
ding'. Daar gaat niet alleen oud
brood doorheen, maar ook kren
tenbrood, overgebleven stukjes
cake en koek.
Kersen en chocola zijn populaire
toevoegingen en er gaat een wit
laagje suikerglazuur over
heen.
Je weet toch hoe je
het best oud
brood kan ver
zamelen?
Gewoon een
grote plastic
zak in de vrie
zer leggen en al
le boterhamme
tjes die je over hebt,
erin doen.
Tot je genoeg hebt
voor een lekkere (goed
kope!) broodtaart of-pud
ding.
DONDERDAG 29 JANUARI 2015
Benodigdheden,
dessert voor 4 a 5 personen:
halfje gesneden brood, liefst wit van een paar da
gen oud;
30 gram zachte boter;
handje lichte rozijnen, geweld;
handje gedroogde abrikozen;
snuf kaneel;
3 dl melk;
1 zakje vanillesuiker (8 gram);
2 eieren;
30 gram kristalsuiker
Bereidingswijze:
Verwarm oven voor op 180 graden. Snij korstjes
van brood, besmeer boterhammen met boter en
snij 2 keer diagonaal door zodat er 4 driehoekjes
ontstaan.
Bekleed bodem van beboterd schaaltje hiermee,
en zet ze ook tegen zijkanten. Strooi gewelde,
goed droog gedepte rozijnen en stukjes abrikoos
erin. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met
boterkant naar boven, puntjes schuin omhoog wij
zend.
Meng melk met losgeklopte eieren, kaneel, vanil
lesuiker en helft van suiker. Schenk over brood en
laat minimaal 5 minuten intrekken.
Bestrooi met rest van suiker. Zorg dat randen en
puntjes goed beboterd zijn.
Plaats puddingvorm in een wijde ovenschaal, ge
vuld met water tot halverwege de vorm. Zet
schaal in oven en bak de B&B pudding in circa 45
minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stuk
ken en serveer warm, eventueel met bolletje
roomijs of dot slagroom.
Variant: vervang rozijnen door miniblokjes mango
en kaneel door rasp van limoenschil.
De Gevangentoren in Vlissingen, met uitzicht op het water vanaf het hangende terras, foto's Lex de Meester
Café Restaurant
De Gevangentoren
Boulevard de Ruijter 1
Het hoofdgerecht is een 'bord als een plaatje', met een combinatie van rund- en varkensvlees.