UIT 7 het maar. De Britse tv-kok Nigel- la Lawson maakt haar B&B pud ding graag nog een tikje calorierij ker door er in plaats van brood, overgebleven croissants en choco ladebroodjes in te verwerken. En in de zuidelijke Staten van Ameri ka, in de streek rond New Or leans en St. Louis, bakken ze hun B&B pudding op enorme bakpla ten en snijden die dan vervol gens in flinke blokken. Die wor den overgoten met een rijke bour bon buttersauce, op basis van ei dooiers, suiker, boter en een scheut bourbon (soort whisky). Inderdaad een calorieënbom, maar zó lekker! Dat doen wij wij selijk maar even niet. Het lijkt misschien trendy om broodpudding te eten, maar dat doen we in deze contreien dus al sinds de middeleeuwen. In Bel gië noemen ze dit BREAD BUTTER PUDDING nagerecht/tussendoortje 'bod- ding'. Daar gaat niet alleen oud brood doorheen, maar ook kren tenbrood, overgebleven stukjes cake en koek. Kersen en chocola zijn populaire toevoegingen en er gaat een wit laagje suikerglazuur over heen. Je weet toch hoe je het best oud brood kan ver zamelen? Gewoon een grote plastic zak in de vrie zer leggen en al le boterhamme tjes die je over hebt, erin doen. Tot je genoeg hebt voor een lekkere (goed kope!) broodtaart of-pud ding. DONDERDAG 29 JANUARI 2015 Benodigdheden, dessert voor 4 a 5 personen: halfje gesneden brood, liefst wit van een paar da gen oud; 30 gram zachte boter; handje lichte rozijnen, geweld; handje gedroogde abrikozen; snuf kaneel; 3 dl melk; 1 zakje vanillesuiker (8 gram); 2 eieren; 30 gram kristalsuiker Bereidingswijze: Verwarm oven voor op 180 graden. Snij korstjes van brood, besmeer boterhammen met boter en snij 2 keer diagonaal door zodat er 4 driehoekjes ontstaan. Bekleed bodem van beboterd schaaltje hiermee, en zet ze ook tegen zijkanten. Strooi gewelde, goed droog gedepte rozijnen en stukjes abrikoos erin. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met boterkant naar boven, puntjes schuin omhoog wij zend. Meng melk met losgeklopte eieren, kaneel, vanil lesuiker en helft van suiker. Schenk over brood en laat minimaal 5 minuten intrekken. Bestrooi met rest van suiker. Zorg dat randen en puntjes goed beboterd zijn. Plaats puddingvorm in een wijde ovenschaal, ge vuld met water tot halverwege de vorm. Zet schaal in oven en bak de B&B pudding in circa 45 minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stuk ken en serveer warm, eventueel met bolletje roomijs of dot slagroom. Variant: vervang rozijnen door miniblokjes mango en kaneel door rasp van limoenschil. De Gevangentoren in Vlissingen, met uitzicht op het water vanaf het hangende terras, foto's Lex de Meester Café Restaurant De Gevangentoren Boulevard de Ruijter 1 Het hoofdgerecht is een 'bord als een plaatje', met een combinatie van rund- en varkensvlees.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47