Raad blijft verdeeld over beleid bibliotheek Dutch Cuisine wil bewust maken en Nederlandse keuken promoten Zeelandia verstevigt handelspositie in India Verzet tegen sluiting van consultatiebureau 26 BEVELANDEN en THOLEN Plan voor kunstcentrum in Holland Huis Hoe je er ook naar kijkt, feit is dat Reimerswaal sinds gisteravond na vele jaren van discussiëren een nieuw bibliotheekbeleid heeft én jaarlijks een forse besparing reali seert. Het nieuwe beleid, waarbij alle gewone vestigingen sluiten, in Kruiningen een centrale vesti ging komt, in vier grotere dorpen servicepunten worden geopend en de twee kleinste kernen boek- ophaalpunten krijgen, werd al leen door de coalitiepartijen SGP, CDA en VVD gesteund. De oppositiepartijen wilden aan vankelijk het voorstel van de agen da halen. Ze vinden dat de finan ciële onderbouwing te haastig en te onduidelijk is opgesteld. Leef baar Reimerswaal probeerde tever geefs het voorstel naar de hand te zetten, door in een amendement aan te dringen op terugdringen van collectieve kosten van Biblio theek Oosterschelde. Hans Rottier van de SGP zei het inhoudelijk eens te zijn met het amendement, maar zijn fractie stemde tegen omdat ze genoegen namen met de toezeggingen van wethouder Vogelaar. Die beloofde nogmaals in gesprek te gaan met Bibliotheek Oosterschelde. Hij wil niet, zoals Leefbaar in het amendement voorstelde, op zoek naar een andere bibliotheekorga nisatie, maar wel de centrale kos ten vergelijken met andere biblio theekaanbieders. Ook zei hij toe het nieuwe beleid te evalueren, een ander element uit het Leef baar Reimerswaal-amendement. Meteen nadat het beleid was aan genomen, kondigde Vogelaar aan vandaag een memo naar de ge meenteraad te sturen over Bach- ten Vaete. Deze dependance van het gemeentehuis moet een multi functioneel centrum worden met daarin ook de centrale bieb. seizoenen biedt, zoveel mogelijk uit eigen regio te betrekken, geen producten te verspillen en zonder kunstmatige toevoegingen te wer ken. Tachtig procent van het eten is van het seizoen, zoals ook ge streefd wordt naar 80 procent groente versus 20 procent vlees of vis. „We willen eigenlijk dat men sen anders gaan denken. We moe ten met z'n allen bewuster wor den. En we moeten vooral ook trots op onze keuken zijn", zegt Everse - voorzitter van het Koks- gilde Zeeland. Zelf is Everse de af gelopen jaren gaandeweg steeds meer volgens de uitgangspunten van Dutch Cuisine gaan werken. In 2012 begon Everse - aanvanke lijk stilletjes - te koken met gezui- verd Oosterscheldewater. „We hebben hier helemaal opnieuw moeten leren koken, maar de voordelen maakten dat ik ermee door ben gegaan." Door het zoute water heb je - door de aanwezig heid van bepaalde mineralen - eenderde minder zout en geen smaakversterkers meer nodig, licht Everse toe. Ook op andere vlakken paste hij de menukaart aan. Werd er voorheen bijvoor beeld in courgette- of maissoep nog vlees gestopt, inmiddels zijn deze soepen vleesvrij. „Natuurlijk zijn er altijd mensen die piepen, maar dat heb je ook als je het te genovergestelde doet." Trouwens: complimenten zijn er evengoed. „Gisteren zei iemand toevallig nog: dit was een echt konings maal." Voor Everse is het dan ook niet meer dan logisch om de prin cipes van Dutch Cuisine in 'eigen huis' te omarmen. „Waarom zou je niet goed koken voor ouderen in een zorgcentrum? Zij eten hier elke dag." Dutch Cuisine staat nog in de kinderschoenen, maar verwacht Everse: „Het gaat groot worden." En niet alleen als 'onder onsje' van koks. „We kunnen als kok natuurlijk ook andere men sen inspireren. Het is waanzin dat mensen bij tomatensoep denken aan cup-a-soup of aan een blik Unoxsoep. Mensen zijn te veel meegenomen door de voedselin dustrie." Zie: www.dutch-cuisine.nl Het streven van Dutch Cuisine - een initiatief van het Koksgilde - is om zoveel mogelijk gebruik te maken van wat de natuur in de Dat gebeurt in eerste instantie door het opzetten van het nieuwe bedrijf Fine Zeelandia. Dit be drijf, gevestigd in Bombay, is een joint venture van Zeelandia en Fine Organics - sinds 2001 Zeelan- dia's vaste distributeur in India. Fine Zeelandia bedient de mark ten van India, Sri Lanka, Bangla desh en Nepal met van Zeelandia geïmporteerde producten. Door de samenwerking krijgt Zeelan dia ook voet aan de grond in de vijf zogenoemde Bries-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Dit jaar begint Fine Zeelandia met de bouw van een eigen fabriek in India. De meeste grondstoffen hoeft het bedrijf dan niet meer te importeren, het geen kosten bespaart. Volgens Roelof Krist, algemeen di recteur van Zeelandia is de geza menlijke onderneming van be lang voor het versterken van de positie wereldwijd, maar zeker ook in India. „Dat is namelijk een enorme groeimarkt. Vooral op het gebied van banket maar in toene mende mate ook voor brood." SCHERPENISSE - De sloop van het Holland Huis in Scherpenisse kan misschien worden afgewend. Een groep Tholenaren heeft het initia tief genomen om van het gebouw een kunstcentrum te maken. De initiatiefnemers van de 'Kunst kamer Holland Huis' hopen dat ze het gebouw voor een symbo lisch bedrag kunnen overnemen en daarnaast 15.000 euro van de gemeente krijgen. Sloop zou de gemeente 25.000 euro kosten. Het Holland Huis fungeert nu als dorpshuis, maar verliest die func tie binnenkort. Sloop ligt gevoelig omdat het pand een geschenk was na de watersnoodramp. Met name CDA en SGP hebben moeite met het besluit van de GGD om per 1 maart alleen nog maar de consultatiebureaus in Tholen-stad en Sint-Maartensdijk open te houden. Ze vragen zich af of er wel overleg is geweest met de huisarts in Sint-Annaland, van wie de ruimte wordt gehuurd. Ze wijzen op een soortgelijk geval in Kamperland, waar het bureau kon worden behouden doordat de arts de huurprijs verlaagde en de ge meente wat geld bijlegde. Wethouder Peter Hoek zei giste ren geen voorstander te zijn van een dergelijke constructie. Hij staat achter de bezuinigingen die de gemeentes de GGD hebben op gelegd en die ten grondslag liggen aan het besluit. Enkele fracties denken daar anders over. Het on derwerp wordt in een volgende vergadering uitgebreid besproken. De gemeente zou zo'n tiendui zend euro moeten bijleggen om het bureau in Sint-Annaland als nog open te houden. door Joeri Wisse KRUININGEN - Voor wethouder Izak Vogelaar (VVD, cultuur) was het de avond waarop elk dorp in de ge meente Reimerswaal een vaste bi bliotheekvoorziening kreeg, voor Andries Jumelet van de Christen- Unie was het een treurige dag waar mee afbraakbeleid werd ingezet. Hans Everse in de keuken van Cleijenborch CulinR waar de koks dagelijks 175 maaltijden bereiden, foto Mechteld Jansen door Esme Soesman COLIJNSPLAAT- Gaan we met z'n allen op de oude weg door dan zijn er in 2050 twee wereldbollen no dig om te kunnen leven. Dat be wustzijn, gecombineerd met trots op de eigen Nederlandse keuken, is terug te vinden in de principes van het manifest Dutch Cuisine. Chefkok Hans Everse van Cleijen borch CulinR in Colijnsplaat zette, als één van de 'founding fathers' van Dutch Cuisine, onlangs zijn handtekening onder het manifest. door Ton van den Nouweland ZIERIKZEE - De fabriek voor bakke rijgrondstoffen Zeelandia in Zierik- zee verstevigt zijn positie in India. SINT-ANNALAND - De gemeente raad van Tholen gaat niet zonder meer akkoord met de sluiting van het consultatiebureau in Sint-Anna- land. Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de commissie sa menleving.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 58