Raad blijft
verdeeld
over beleid
bibliotheek
Dutch Cuisine wil bewust maken
en Nederlandse keuken promoten
Zeelandia verstevigt
handelspositie in India
Verzet tegen sluiting
van consultatiebureau
26 BEVELANDEN en THOLEN
Plan voor
kunstcentrum in
Holland Huis
Hoe je er ook naar kijkt, feit is dat
Reimerswaal sinds gisteravond na
vele jaren van discussiëren een
nieuw bibliotheekbeleid heeft én
jaarlijks een forse besparing reali
seert. Het nieuwe beleid, waarbij
alle gewone vestigingen sluiten,
in Kruiningen een centrale vesti
ging komt, in vier grotere dorpen
servicepunten worden geopend
en de twee kleinste kernen boek-
ophaalpunten krijgen, werd al
leen door de coalitiepartijen SGP,
CDA en VVD gesteund.
De oppositiepartijen wilden aan
vankelijk het voorstel van de agen
da halen. Ze vinden dat de finan
ciële onderbouwing te haastig en
te onduidelijk is opgesteld. Leef
baar Reimerswaal probeerde tever
geefs het voorstel naar de hand te
zetten, door in een amendement
aan te dringen op terugdringen
van collectieve kosten van Biblio
theek Oosterschelde.
Hans Rottier van de SGP zei het
inhoudelijk eens te zijn met het
amendement, maar zijn fractie
stemde tegen omdat ze genoegen
namen met de toezeggingen van
wethouder Vogelaar. Die beloofde
nogmaals in gesprek te gaan met
Bibliotheek Oosterschelde.
Hij wil niet, zoals Leefbaar in het
amendement voorstelde, op zoek
naar een andere bibliotheekorga
nisatie, maar wel de centrale kos
ten vergelijken met andere biblio
theekaanbieders. Ook zei hij toe
het nieuwe beleid te evalueren,
een ander element uit het Leef
baar Reimerswaal-amendement.
Meteen nadat het beleid was aan
genomen, kondigde Vogelaar aan
vandaag een memo naar de ge
meenteraad te sturen over Bach-
ten Vaete. Deze dependance van
het gemeentehuis moet een multi
functioneel centrum worden met
daarin ook de centrale bieb.
seizoenen biedt, zoveel mogelijk
uit eigen regio te betrekken, geen
producten te verspillen en zonder
kunstmatige toevoegingen te wer
ken. Tachtig procent van het eten
is van het seizoen, zoals ook ge
streefd wordt naar 80 procent
groente versus 20 procent vlees of
vis. „We willen eigenlijk dat men
sen anders gaan denken. We moe
ten met z'n allen bewuster wor
den. En we moeten vooral ook
trots op onze keuken zijn", zegt
Everse - voorzitter van het Koks-
gilde Zeeland. Zelf is Everse de af
gelopen jaren gaandeweg steeds
meer volgens de uitgangspunten
van Dutch Cuisine gaan werken.
In 2012 begon Everse - aanvanke
lijk stilletjes - te koken met gezui-
verd Oosterscheldewater. „We
hebben hier helemaal opnieuw
moeten leren koken, maar de
voordelen maakten dat ik ermee
door ben gegaan." Door het zoute
water heb je - door de aanwezig
heid van bepaalde mineralen -
eenderde minder zout en geen
smaakversterkers meer nodig,
licht Everse toe. Ook op andere
vlakken paste hij de menukaart
aan. Werd er voorheen bijvoor
beeld in courgette- of maissoep
nog vlees gestopt, inmiddels zijn
deze soepen vleesvrij. „Natuurlijk
zijn er altijd mensen die piepen,
maar dat heb je ook als je het te
genovergestelde doet." Trouwens:
complimenten zijn er evengoed.
„Gisteren zei iemand toevallig
nog: dit was een echt konings
maal." Voor Everse is het dan ook
niet meer dan logisch om de prin
cipes van Dutch Cuisine in 'eigen
huis' te omarmen. „Waarom zou
je niet goed koken voor ouderen
in een zorgcentrum? Zij eten hier
elke dag." Dutch Cuisine staat
nog in de kinderschoenen, maar
verwacht Everse: „Het gaat groot
worden." En niet alleen als 'onder
onsje' van koks. „We kunnen als
kok natuurlijk ook andere men
sen inspireren. Het is waanzin dat
mensen bij tomatensoep denken
aan cup-a-soup of aan een blik
Unoxsoep. Mensen zijn te veel
meegenomen door de voedselin
dustrie."
Zie: www.dutch-cuisine.nl
Het streven van Dutch Cuisine -
een initiatief van het Koksgilde -
is om zoveel mogelijk gebruik te
maken van wat de natuur in de
Dat gebeurt in eerste instantie
door het opzetten van het nieuwe
bedrijf Fine Zeelandia. Dit be
drijf, gevestigd in Bombay, is een
joint venture van Zeelandia en
Fine Organics - sinds 2001 Zeelan-
dia's vaste distributeur in India.
Fine Zeelandia bedient de mark
ten van India, Sri Lanka, Bangla
desh en Nepal met van Zeelandia
geïmporteerde producten. Door
de samenwerking krijgt Zeelan
dia ook voet aan de grond in de
vijf zogenoemde Bries-landen:
Brazilië, Rusland, India, China en
Zuid-Afrika. Dit jaar begint Fine
Zeelandia met de bouw van een
eigen fabriek in India. De meeste
grondstoffen hoeft het bedrijf
dan niet meer te importeren, het
geen kosten bespaart.
Volgens Roelof Krist, algemeen di
recteur van Zeelandia is de geza
menlijke onderneming van be
lang voor het versterken van de
positie wereldwijd, maar zeker
ook in India. „Dat is namelijk een
enorme groeimarkt. Vooral op het
gebied van banket maar in toene
mende mate ook voor brood."
SCHERPENISSE - De sloop van het
Holland Huis in Scherpenisse kan
misschien worden afgewend. Een
groep Tholenaren heeft het initia
tief genomen om van het gebouw
een kunstcentrum te maken.
De initiatiefnemers van de 'Kunst
kamer Holland Huis' hopen dat
ze het gebouw voor een symbo
lisch bedrag kunnen overnemen
en daarnaast 15.000 euro van de
gemeente krijgen. Sloop zou de
gemeente 25.000 euro kosten.
Het Holland Huis fungeert nu als
dorpshuis, maar verliest die func
tie binnenkort. Sloop ligt gevoelig
omdat het pand een geschenk
was na de watersnoodramp.
Met name CDA en SGP hebben
moeite met het besluit van de
GGD om per 1 maart alleen nog
maar de consultatiebureaus in
Tholen-stad en Sint-Maartensdijk
open te houden. Ze vragen zich af
of er wel overleg is geweest met
de huisarts in Sint-Annaland, van
wie de ruimte wordt gehuurd. Ze
wijzen op een soortgelijk geval in
Kamperland, waar het bureau kon
worden behouden doordat de arts
de huurprijs verlaagde en de ge
meente wat geld bijlegde.
Wethouder Peter Hoek zei giste
ren geen voorstander te zijn van
een dergelijke constructie. Hij
staat achter de bezuinigingen die
de gemeentes de GGD hebben op
gelegd en die ten grondslag liggen
aan het besluit. Enkele fracties
denken daar anders over. Het on
derwerp wordt in een volgende
vergadering uitgebreid besproken.
De gemeente zou zo'n tiendui
zend euro moeten bijleggen om
het bureau in Sint-Annaland als
nog open te houden.
door Joeri Wisse
KRUININGEN - Voor wethouder Izak
Vogelaar (VVD, cultuur) was het de
avond waarop elk dorp in de ge
meente Reimerswaal een vaste bi
bliotheekvoorziening kreeg, voor
Andries Jumelet van de Christen-
Unie was het een treurige dag waar
mee afbraakbeleid werd ingezet.
Hans Everse in de keuken van Cleijenborch CulinR waar de koks dagelijks 175 maaltijden bereiden, foto Mechteld Jansen
door Esme Soesman
COLIJNSPLAAT- Gaan we met z'n
allen op de oude weg door dan zijn
er in 2050 twee wereldbollen no
dig om te kunnen leven. Dat be
wustzijn, gecombineerd met trots
op de eigen Nederlandse keuken,
is terug te vinden in de principes
van het manifest Dutch Cuisine.
Chefkok Hans Everse van Cleijen
borch CulinR in Colijnsplaat zette,
als één van de 'founding fathers'
van Dutch Cuisine, onlangs zijn
handtekening onder het manifest.
door Ton van den Nouweland
ZIERIKZEE - De fabriek voor bakke
rijgrondstoffen Zeelandia in Zierik-
zee verstevigt zijn positie in India.
SINT-ANNALAND - De gemeente
raad van Tholen gaat niet zonder
meer akkoord met de sluiting van
het consultatiebureau in Sint-Anna-
land. Dat bleek gisteren tijdens de
vergadering van de commissie sa
menleving.