Gewijzigde Woningwet II De overeenkomst begin deze maand tussen hetVlissingse op- en overslagbedrijf Kloosterboer en Chiquita voor de jaarlijkse afhandeling van 170.000 ton bananen illustreert de sterke positie van Zeeland in food. De tweede editie van het congres Food in de Delta moet handvatten bieden voor ver dere ontwikkeling en versterking van die positie. HAANS De Ondernemer Zeeland 4 5 Volledige programma en mschrijvino :~od/nded elta.nl week aan huis. Vers en Handel is het toetje op de onlinewinkel Fruitje.nu, waarmee groente- handel De Winter al enkele ja ren bedrijven en instellingen in Zeeland wekelijks van vers fruit voorziet. Europarlementariër Esther de Lange (CDA). foodprofessorRuud Huirne en directeur Jack Kloos terboer van het gelijknamige overslagbedrijf vullen de middag met hun visie op de sector. Mr. E. Gadzo (Edis) Advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom Handel heeft De Winter vanuit Goes een Zeeuws-brede logis tieke keten ontwikkeld voor de levering aan bedrijf en huis van een breed assortiment biologi sche voedingsmiddelen. In de onderneming werken diverse (weekmarkt)ondernemers (bak kerij, slagerij, kaasboer, groente en fruitboer, notenbar) nauw samen. De formule is simpel, maar doeltreffend: bestelling via internet, aflevering twee keer per De cijfers zijn duidelijk. De Zeeuwse foodsec tor vertegenwoordigt een productiewaarde van ruim 1,7 miljard euro, 800 miljoen aan toegevoeg de waarde en meer dan vijftien procent van de werkgelegenheid in de provincie. Nationaal en in ternationaal profileert de zuid westelijke Delta zich nadrukkelijk als producent en verwerker van voedsel en voedselproducten. De keten omvat innovatieve agro- en aquabedrijven, krachtige han delsondernemingen en prima lo gistieke mogelijkheden via weg, water en spoor. Het regionale produkt Tel uit je winst, zou je haast zeg gen. Toch kan het altijd beter, is Scarlett Kwekkeboom overtuigd. Met haar Goese adviesbureau Janse&Janse is zij in samen werking met partners organisa tor van het congres Food in de Delta, op donderdag 29 janu ari in het Vlissingse hotel Arion. Het regionale product centraal. Aan een dergelijk congres, stelt ze, heeft de Zeeuwse foodsec tor behoefte, voor uitwisseling van kennis, ervaring en onder zoek maar ook als netwerk voor ondernemers in de branche. De cijfers geven haar gelijk. Af gerond honderd deelnemers op het eerste congres vorig jaar; nu neigt het aantal aanmeldingen met wat goede wil in de laatste week bijna naar een verdubbe ling. Ook dat geeft de dynamiek in de foodsector weer, conclu deert Kwekkeboom. "De sector is altijd in beweging. Innovatieve ondernemers en kwaliteitspro ducten, met onze havens als toe gevoegde waarde." Het congres telt drie blokken met elk inspi rerende inleiders. Een ochtend gedeelte is ingeruimd voor inno vatie, onder meer met aandacht voor een experimenteel project (hightech sensing) van land bouworganisaties ZAJK en ZLTO en onderzoeksbureau DLV Plant om bemesting op landbouwper- celen (aardappelen, tarwe) ge richt te kunnen uitvoeren. Via luchtfotografie wordt biomassa gemeten; de computer vertaalt de gegevens vervolgens in dosering. Spreker Mark Verhage uit Oost burg is een van de 40 Zeeuwse boeren die aan het project deel neemt. De proef is in 2014 gestart, volgens Verhage nog te kort voor resultaten en/of conclusies. Zijn verwachtingen zijn niettemin ge spannen. Biologisch Eveneens in de ochtend staat Franca de Winter op het podium als ondernemer in het regionale product. Met het bedrijf Vers en Tekst Peter Oggel Archieffoto Dennis Rijsbergen Congres ter versterking van ae foodsector www.haansadvocaten.nl Op 1 januari 2015 is de Woningwet op een belangrijk punt gewijzigd. Deze wijzi ging geeft gemeenten meer mogelijkheden om handhavend op te treden in situaties die strijdig zijn met de Woningwet of het Bouwbesluit 2012. Een nieuw instrument is de bestuurlijke boete. Dit is een leedtoevoegende, financiële bestraffing van de overtreder. Nu het gaat om een 'criminal charge', bieden zowel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als de nationale wetgeving, aanvullende waarborgen. Dit zijn enerzijds rechten voor de verdachte en anderzijds plichten voor toezichthouders. In beginsel is eenieder verplicht om medewerking te verlenen aan een toezicht houder. Wanneer de toezichthouder echter weet dat naar alle waarschijnlijkheid een boete zal worden opgelegd, dan verandert dat de zaak drastisch. De toezichthouder dient in dat geval aan de verdachte mede te delen dat deze niet verplicht is antwoorden te geven op de vragen. De toezichthouder heeft dus cautie plicht en de verdachte heeft zwijgrecht. Het voorgaande klinkt heel logisch en toch gaat het regelmatig mis. De consequen ties van het niet verlenen van de cautie kunnen verstrekkend zijn. De informatie die ingewonnen is van een verdachte, zonder dat hij gewezen is op zijn zwijgrecht, mag in beginsel niet gebruikt worden door het bevoegd gezag. Als wel alle regels worden gevolgd, zal er een boete worden opgelegd. De maximale boete bedraagt op dit moment 20.250,-. Over de hoogte van de boetes zullen nog nadere regels worden opgesteld, maar op dit moment ontbreken deze nog. Voor gemeenten is het dus belangrijk om de toezichthouders goed te instrueren en voor verdachten is het zeer raadzaam om een advocaat de uiteindelijke boetebeschikking met een stofkam door te laten halen. Een foutje is immers snel gemaakt. Ook door een toezichthouder. BERGEN OP ZOOM EN ROOSENDAAL De Zeeuwse foodsector staat van oudsher bekend om zilte zaligheden als oesters. Maar de laatste jaren pro fileert de zuidwestelijke Delta zich nadrukkelijk als producent en verwerker van allerhande voedselproducten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 93