Gewijzigde Woningwet
II
De overeenkomst begin deze maand tussen hetVlissingse op- en overslagbedrijf Kloosterboer
en Chiquita voor de jaarlijkse afhandeling van 170.000 ton bananen illustreert de sterke positie van
Zeeland in food. De tweede editie van het congres Food in de Delta moet handvatten bieden voor ver
dere ontwikkeling en versterking van die positie.
HAANS
De Ondernemer Zeeland 4 5
Volledige programma
en mschrijvino
:~od/nded elta.nl
week aan huis. Vers en Handel
is het toetje op de onlinewinkel
Fruitje.nu, waarmee groente-
handel De Winter al enkele ja
ren bedrijven en instellingen in
Zeeland wekelijks van vers fruit
voorziet.
Europarlementariër Esther de
Lange (CDA). foodprofessorRuud
Huirne en directeur Jack Kloos
terboer van het gelijknamige
overslagbedrijf vullen de middag
met hun visie op de sector.
Mr. E. Gadzo (Edis)
Advocaat
Haans Advocaten Bergen op Zoom
Handel heeft De Winter vanuit
Goes een Zeeuws-brede logis
tieke keten ontwikkeld voor de
levering aan bedrijf en huis van
een breed assortiment biologi
sche voedingsmiddelen. In de
onderneming werken diverse
(weekmarkt)ondernemers (bak
kerij, slagerij, kaasboer, groente
en fruitboer, notenbar) nauw
samen. De formule is simpel,
maar doeltreffend: bestelling via
internet, aflevering twee keer per
De cijfers zijn duidelijk.
De Zeeuwse foodsec
tor vertegenwoordigt
een productiewaarde
van ruim 1,7 miljard
euro, 800 miljoen aan toegevoeg
de waarde en meer dan vijftien
procent van de werkgelegenheid
in de provincie. Nationaal en in
ternationaal profileert de zuid
westelijke Delta zich nadrukkelijk
als producent en verwerker van
voedsel en voedselproducten. De
keten omvat innovatieve agro- en
aquabedrijven, krachtige han
delsondernemingen en prima lo
gistieke mogelijkheden via weg,
water en spoor.
Het regionale produkt
Tel uit je winst, zou je haast zeg
gen. Toch kan het altijd beter, is
Scarlett Kwekkeboom overtuigd.
Met haar Goese adviesbureau
Janse&Janse is zij in samen
werking met partners organisa
tor van het congres Food in de
Delta, op donderdag 29 janu
ari in het Vlissingse hotel Arion.
Het regionale product centraal.
Aan een dergelijk congres, stelt
ze, heeft de Zeeuwse foodsec
tor behoefte, voor uitwisseling
van kennis, ervaring en onder
zoek maar ook als netwerk voor
ondernemers in de branche.
De cijfers geven haar gelijk. Af
gerond honderd deelnemers op
het eerste congres vorig jaar; nu
neigt het aantal aanmeldingen
met wat goede wil in de laatste
week bijna naar een verdubbe
ling. Ook dat geeft de dynamiek
in de foodsector weer, conclu
deert Kwekkeboom. "De sector
is altijd in beweging. Innovatieve
ondernemers en kwaliteitspro
ducten, met onze havens als toe
gevoegde waarde." Het congres
telt drie blokken met elk inspi
rerende inleiders. Een ochtend
gedeelte is ingeruimd voor inno
vatie, onder meer met aandacht
voor een experimenteel project
(hightech sensing) van land
bouworganisaties ZAJK en ZLTO
en onderzoeksbureau DLV Plant
om bemesting op landbouwper-
celen (aardappelen, tarwe) ge
richt te kunnen uitvoeren. Via
luchtfotografie wordt biomassa
gemeten; de computer vertaalt de
gegevens vervolgens in dosering.
Spreker Mark Verhage uit Oost
burg is een van de 40 Zeeuwse
boeren die aan het project deel
neemt. De proef is in 2014 gestart,
volgens Verhage nog te kort voor
resultaten en/of conclusies. Zijn
verwachtingen zijn niettemin ge
spannen.
Biologisch
Eveneens in de ochtend staat
Franca de Winter op het podium
als ondernemer in het regionale
product. Met het bedrijf Vers en
Tekst Peter Oggel Archieffoto Dennis Rijsbergen
Congres ter versterking
van ae foodsector
www.haansadvocaten.nl
Op 1 januari 2015 is de Woningwet op een belangrijk punt gewijzigd. Deze wijzi
ging geeft gemeenten meer mogelijkheden om handhavend op te treden in situaties
die strijdig zijn met de Woningwet of het Bouwbesluit 2012.
Een nieuw instrument is de bestuurlijke boete. Dit is een leedtoevoegende,
financiële bestraffing van de overtreder. Nu het gaat om een 'criminal charge',
bieden zowel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als de nationale
wetgeving, aanvullende waarborgen. Dit zijn enerzijds rechten voor de verdachte en
anderzijds plichten voor toezichthouders.
In beginsel is eenieder verplicht om medewerking te verlenen aan een toezicht
houder. Wanneer de toezichthouder echter weet dat naar alle waarschijnlijkheid een
boete zal worden opgelegd, dan verandert dat de zaak drastisch.
De toezichthouder dient in dat geval aan de verdachte mede te delen dat deze niet
verplicht is antwoorden te geven op de vragen. De toezichthouder heeft dus cautie
plicht en de verdachte heeft zwijgrecht.
Het voorgaande klinkt heel logisch en toch gaat het regelmatig mis. De consequen
ties van het niet verlenen van de cautie kunnen verstrekkend zijn. De informatie die
ingewonnen is van een verdachte, zonder dat hij gewezen is op zijn zwijgrecht, mag
in beginsel niet gebruikt worden door het bevoegd gezag.
Als wel alle regels worden gevolgd, zal er een boete worden opgelegd. De maximale
boete bedraagt op dit moment 20.250,-. Over de hoogte van de boetes zullen
nog nadere regels worden opgesteld, maar op dit moment ontbreken deze nog.
Voor gemeenten is het dus belangrijk om
de toezichthouders goed te instrueren en
voor verdachten is het zeer raadzaam
om een advocaat de uiteindelijke
boetebeschikking met een stofkam
door te laten halen. Een foutje is
immers snel gemaakt. Ook door een
toezichthouder.
BERGEN OP ZOOM EN ROOSENDAAL
De Zeeuwse foodsector staat van oudsher bekend om zilte zaligheden als oesters. Maar de laatste jaren pro
fileert de zuidwestelijke Delta zich nadrukkelijk als producent en verwerker van allerhande voedselproducten.