Kloosterboer goes BANANAS iS5T 170.000 ton ISO, VCA, VCU, HACCP. Voor veel bedrijven zijn dit belang rijke afkortingen. Ze staan namelijk voor certificering. En anno 2015 staat dat gelijk aan borgen én verbeteren. de Ondernemer Voor ondernemend werkend Zeeland Tekst Henk van de Voorde Bedrijven en instellingen richten zich in toe nemende mate op certificeringen, als hulp middel om verbeteringen door te voeren. "Bovendien worden certificeringen door de opdrachtgevers steeds meer geëist van de op drachtnemers", zegt Bram van Stel, directeur-eigenaar van Prior Advies en voorzitter van de Middelburgse Bedrijven Club (MBC). Het is dus belangrijk om je als bedrijf te laten certificeren. Maar wat houden al die afkortingen eigenlijk in? Te be ginnen met de bekendste: ISO. Die drie letters staan voor: International Organization for Standardization. Die heeft voor vele sectoren standaarden vastgesteld. Een ISO-certi- ficering is dus een internationaal keurmerk voor kwaliteit. Andere bekende certificeringen voor organisaties zijn VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en VCU (Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorga nisaties). VCA is een certificeerbare controlelijst voor aan nemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Tevens bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen. VCU is een vergelijkbare certifice ring maar dan voor de uitzendbranche. Risico-inventarisatie Een voorbeeld van procescertificering is de HACCP stan daard, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een risico-inventarisatie voor voe dingsmiddelen. Bedrijven die zich bezighouden met be reiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen conform de HAC- CP-norm alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Daarnaast zijn er persoonscertificeringen zoals de BOBB: Beroeps Organisatie voor specialisten in bedrijfsover- dracht. "Bij een dergelijke certificering wordt de persoon getoetst. Een persoonscertificering is een bewijs van be kwaamheid dat de man of vrouw in kwestie de werkzaam heden op de juiste wijze verricht", legt Van Stel uit. Speciaal logo Zijn bedrijf, Prior Fusie Overnames, is als eerste bedrijf in Zeeland BOBB gecertificeerd. Om het kaf van het koren te scheiden in het woud van 'overnamespecialisten' heeft de brancheorganisatie BOBB enkele jaren geleden deze certificering in het leven geroepen. Aanbieders en kopers van ondernemingen kunnen aan het voeren van het speci ale logo herkennen dat zij met gekwalificeerde overname bemiddelaars van doen hebben. Naast opleidingen en trainingen bevordert de BOBB markttransparantie op het gebied van bedrijfsoverdracht. Van Stel: "Bedrijfsovername processen zijn erg intensief en meestal complex. De afgelopen jaren hebben we diver se bedrijfsoverdrachten in het MKB goed afgerond en op korte termijn zullen er nog een aantal succesvolle overna mes volgen. De noodzaak ervan wordt alleen maar groter, vanwege de uittredende generatie die net na de oorlog is geboren." +10-15 banen +4.5 miljoen euro 10% extra omzet Antwerpse haven verliest 1/5 van de bananen- S. overslag y w Jaarlijks N Chiquita bananen naar haven van Vlissingen "Chiquita is gelukkig een van onze kleinere bananenklanten", doet Johan Claes, verantwoordelijk voor Belgian New Fruit Wharf, de fruitdivisie bij Sea-lnvest ietwat luchtig. Toch is het verlies van 170.000 ton bananen per jaar aan Klooster boer in Vlissingen een gevoelige tik voor de Antwerpse haven. Bij Kloosterboer heerst daarentegen een juichstemming. Voor het Vlissingse overslagbedrijf betekenen de bananen die vanuit Ecuador en Panama worden verscheept een 10 procent toe name van de omzet. En die extra trossen moeten ook gelost worden, dus verwacht Kloosterboer dat het nieuwe contract met Chiquita tussen de 10 en 15 banen oplevert. Certificering scheidt het kaf van het koren Complex

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 114