lekJteA/ Kliekjes i Proef, ruik, voel en beleef het werken in de foodsector in Goes Margot 4 UIT Op deze pagina's schotelen wij u elke week lekkers uit Zeeland voor. Er worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. In de restaurant rubriek worden de restaurants als vertrouwd tegen het licht gehouden. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl We gooien vrachtwagens vol lekker eten weg. Dat is slecht voor de beurs en het milieu. Jammer, kliekjes zijn zo lekker. Een van de mannen is gaan studeren. En inderdaad, ik heb last van het lege-nest- syndroom. Het is erg ongezellig dat je elkaar niet meer elke dag ziet en spreekt en dat je niet weet wat hij zoal daar doet. Naast stu deren dan. En dat je aan tafel in eens met z'n drieën zit en met el kaar nieuwe dingen meemaakt, waar hij niet bij is. Overigens heeft hij daar minder last van dan ik. Dat is meteen ook een belang rijk deel van het syndroom. Hij viert zijn nieuw verworven vrij heid en ontmoet leuke nieuwe mensen en doet van alles waar ik geen weet meer van heb. Wel licht geen weet van wil hebben overigens. Maar gelukkig, het went. Intussen raakt de koelkast niet meer leeg en gaat het brood niet meer op. Hij nam toch een groot deel van de maaltijd voor zijn rekening en at als een jonge, hongerige wolf. Nu zijn we met een kleiner clubje. Minder inko pen, minder koken en tot nu toe meer bewaren. Als de student dan thuis komt, is er altijd wat te eten. Even lekker opbakken of op warmen in de magnetron en smullen maar. Dat doet mij den ken aan vroeger. Door omstandig heden moest ik al vanaf dat ik peuter was, naar de kleuter school in een naburig dorp. Iede re ochtend vroeg met mijn va der mee. In de namiddag reed ik mee terug naar huis met het hoofd van de lagere school van het dorp. Thuis had iedereen tussen de middag al warm gege ten en was ik de enige die 's avonds warm at. Soms tot jaloe zie van mijn zussen en broer. Want een zuurkoolschoteltje dat net in een klont boter was opgebakken gaf aanleiding tot meerdere meeprikkende vork jes in mijn bord. Gelukkig was het vaak zo dat ik tijdens de lunch mee mocht eten met kin deren uit de klas. Of bij de dorps bakker iets lekkers mocht uit zoeken ter compensatie van het overblijven. Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd op dat dorpsschooltje. En kliekjes zijn van harte welkom in mijn koelkast en vriezer. Gezonde traktaties op werk vallen niet in goede aarde Koken met vrienden bij Culi Consult kookstudio Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. et jaar 2014 werd door de Europese Unie uitgeroepen tot het jaar tegen de voedelsverspilling. In 2015 zet deze trend zich verder door. Kliekjes en brood worden het meest weggegooid. Als zuuni- ge Zeeuwen zouden we voedsel verspilling alleen al moeten wil len tegengaan omdat het zonde van het geld is. En zonde van al het voedsel. Maar hoe doe je dat? Even wat feiten op een rij. Men sen gooien per dag gemiddeld twee ons groenten, vlees en ander bruikbaar voedsel weg. Dat komt neer op ongeveer vijftig kilo voed sel per persoon per jaar en hon derdduizend vrachtwagens vol voedsel. Per huishouden kost ons dat zo'n vierhonderd euro. En dat is veel. Te veel. Bruikbaar voedsel is al het voedsel dat je nog kunt eten zonder dat je er ziek van wordt. Denk aan een kapje van brood, een bruine banaan, eten dat overblijft na het koken en bij voorbeeld een stronk van de broc coli. Hoe kun je minder voedselverspil- len? Dat is gemakkelijk om te doen: koop om te beginnen min der eten in en maak minder eten klaar. Gebruik en eet daarnaast zo veel mogelijk van de groenten die je koopt. Dus ook de stronk of het groen. Vaak zitten daar trouwens de meeste vitamines in. Let bij het kopen van zuivelproducten al tijd goed op de ten minste houd baar (tht) datum en zorg dat je koelkast nooit te vol staat. Kijk voor het boodschappen doen wat je nodig hebt, maak een ouder wets boodschappenlijstje. En hou je daaraan. Voedsel verwerken en bewaren, als je toch wat over hebt, is han dig en heel gemakkelijk. Er zijn wel een paar spelregels. Koel kliek jes zo snel mogelijk af en bewaar ze afgedekt in de koelkast. De meeste maaltijden die direct goed worden gekoeld en daarna een paar dagen in de koelkast of een maand in de vriezer worden be- We gooien per persoon twee ons groenten, vlees en ander bruikbaar voedsel weg waard, kunnen geen kwaad. Warm het voedsel goed door wan neer je het alsnog opeet. Dan ma ken schadelijke bacteriën geen kans. Groenten met nitraat kun je niet bewaren. Hieronder vallen bijvoorbeeld andijvie, spinazie en paksoi. Het nitraat wordt in nitriet omgezet, dat schadelijk is voor de gezondheid. Kook hier dus niet te veel van. Pasta, rijst en aardappelen zijn wel goed te bewaren. En weer op te warmen of in een lekkere scheut olijfolie op te bakken. Eten dat afgehaald is, kun je beter niet bewaren. Je weet niet precies hoe lang van te voren het bereid is. Met producten die iets over de houdbaarheidsdatum zijn, moet je voorzichtig zijn. Die kunnen na melijk bederven dus kun je er be ter niet teveel van inkopen. Hoe weet je dat iets bedorven is? Iets kan nog lekker ruiken en er nog goed uitzien maar toch bedor ven zijn. Hou daarom bij hoelang iets in de koelkast of vriezer staat. En bij twijfel; niet doen. Zo voor kom je dat je ziek wordt. Een keer per week kliekjesdag kan een feest zijn als je creatief met de kliekjes aan de slag gaat. Je eet dan als het ware een beetje a la carte. Maak van bruine bana nen smoothies, eventueel met de melk of yoghurt die aan de houd baarheidsdatum zitten. Maak van overgebleven groenten een ratatouille, een gevulde groen tesoep of voeg ze aan een omelet toe. Maak van oud brood crout ons, een broodpudding of wentel teefjes. Wat kaneelsuiker erover en smullen maar. Bezoekers kunnen de wereld van food ontdekken en hun kennis peilen van vlees, brood, kaas, vleeswaren, vis en aardappelen, groente en fruit. De studenten en collega's van SVO helpen hen om iets lekkers te bereiden. En dat mogen zij ook zelf opeten. Wie graag meer wil weten over werken en leren in de food branche krijgt uitleg over de oplei dingen en trainingen. De vakspecialisten voor foodbe- drijven leiden vakmensen op voor de slagerijen, visspeciaalza- ken, groentespeciaalzaken, poelier- bedrijven, supermarkten, indus triële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven, waaronder res- taurants, fastfoodketens, cafeta ria's en andere fastservicebedrij- ven. Er worden mbo-opleidingen aangeboden van niveau 1 tot en met 4, voor functies van mede werker tot manager, en er is een breed aanbod van vak- en vaardig heidstrainingen. De opleiding werkt volgens het principe dat goed opgeleide medewerkers het succes van een foodbedrijf het ver schil maken. Nederlanders hebben geen behoefte aan gezonde traktaties op het werk, blijkt uit een enquête ge houden door de kadowebsite eenkadovoor.nl. Ruim 86 procent geeft de voorkeur aan taart, snoep en 'iets hartigs voor bij de lunch'. De goede voornemens van 2015 om minder te snoepen en gezonder te eten gelden niet op de werkvloer. Van de 650 ondervraagden heeft 88,6 procent (576) er geen problemen mee dat er onge zond getrakteerd wordt. In de Culi Consult kookstudio aan de Nieuwendijk in Vlissingen wordt op 2 fe bruari onder leiding van René Willems een kookworkshop gegeven. Op het vier gangenmenu staan klassieke Franse ge rechten, inclusief bijpassende wijn. Na af loop van het gezamenlijke diner krijgt ie dereen de receptuur van de gerechten. De prijs per persoon is 49,00 euro. Aan vang van de workshop is om 18.30 uur. Voedselverspilling door Margot Verhaagen H GOES - SVO, de mbo-opleider voor de foodbranche, houdt 24 januari een open dag op haar opleidingslo catie in Goes, ledereen die geïnte resseerd is in de brede wereld van food is daar van harte welkom om zeif te beleven wat werken en le ren in de foodbranche inhoudt. Goed opgeleide medewer kers maken het verschil van een foodbedrijf De Open Dag SVO Goes aan het Sta tionspark 39 in Goes wordt zaterdag, 24 januari gehouden en duurt van 10.00 tot 15.00 uur. zie: www.svo.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 44