lekJteA/
Kliekjes
i
Proef, ruik, voel en beleef het
werken in de foodsector in Goes
Margot
4 UIT
Op deze pagina's schotelen wij u elke week
lekkers uit Zeeland voor. Er worden verhalen
over eten geserveerd en af en toe valt er van
een recept te genieten. Streekproducten
komen aan bod en we schromen niet om tips
over voeding te geven. In de restaurant
rubriek worden de restaurants als vertrouwd
tegen het licht gehouden. Kijk voor meer info
op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl
We gooien vrachtwagens vol lekker eten
weg. Dat is slecht voor de beurs en het
milieu. Jammer, kliekjes zijn zo lekker.
Een van de mannen is gaan
studeren. En inderdaad, ik
heb last van het lege-nest-
syndroom. Het is erg ongezellig
dat je elkaar niet meer elke dag
ziet en spreekt en dat je niet weet
wat hij zoal daar doet. Naast stu
deren dan. En dat je aan tafel in
eens met z'n drieën zit en met el
kaar nieuwe dingen meemaakt,
waar hij niet bij is. Overigens
heeft hij daar minder last van dan
ik. Dat is meteen ook een belang
rijk deel van het syndroom. Hij
viert zijn nieuw verworven vrij
heid en ontmoet leuke nieuwe
mensen en doet van alles waar ik
geen weet meer van heb. Wel
licht geen weet van wil hebben
overigens. Maar gelukkig, het
went. Intussen raakt de koelkast
niet meer leeg en gaat het brood
niet meer op. Hij nam toch een
groot deel van de maaltijd voor
zijn rekening en at als een jonge,
hongerige wolf. Nu zijn we met
een kleiner clubje. Minder inko
pen, minder koken en tot nu toe
meer bewaren. Als de student
dan thuis komt, is er altijd wat te
eten. Even lekker opbakken of op
warmen in de magnetron en
smullen maar. Dat doet mij den
ken aan vroeger. Door omstandig
heden moest ik al vanaf dat ik
peuter was, naar de kleuter
school in een naburig dorp. Iede
re ochtend vroeg met mijn va
der mee. In de namiddag reed ik
mee terug naar huis met het
hoofd van de lagere school van
het dorp. Thuis had iedereen
tussen de middag al warm gege
ten en was ik de enige die 's
avonds warm at. Soms tot jaloe
zie van mijn zussen en broer.
Want een zuurkoolschoteltje
dat net in een klont boter was
opgebakken gaf aanleiding tot
meerdere meeprikkende vork
jes in mijn bord. Gelukkig was
het vaak zo dat ik tijdens de
lunch mee mocht eten met kin
deren uit de klas. Of bij de dorps
bakker iets lekkers mocht uit
zoeken ter compensatie van het
overblijven. Ik bewaar goede
herinneringen aan die tijd op
dat dorpsschooltje. En kliekjes
zijn van harte welkom in mijn
koelkast en vriezer.
Gezonde traktaties op werk
vallen niet in goede aarde
Koken met vrienden bij
Culi Consult kookstudio
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
et jaar 2014 werd
door de Europese
Unie uitgeroepen
tot het jaar tegen de
voedelsverspilling.
In 2015 zet deze trend zich verder
door. Kliekjes en brood worden
het meest weggegooid. Als zuuni-
ge Zeeuwen zouden we voedsel
verspilling alleen al moeten wil
len tegengaan omdat het zonde
van het geld is. En zonde van al
het voedsel. Maar hoe doe je dat?
Even wat feiten op een rij. Men
sen gooien per dag gemiddeld
twee ons groenten, vlees en ander
bruikbaar voedsel weg. Dat komt
neer op ongeveer vijftig kilo voed
sel per persoon per jaar en hon
derdduizend vrachtwagens vol
voedsel. Per huishouden kost ons
dat zo'n vierhonderd euro. En dat
is veel. Te veel. Bruikbaar voedsel
is al het voedsel dat je nog kunt
eten zonder dat je er ziek van
wordt. Denk aan een kapje van
brood, een bruine banaan, eten
dat overblijft na het koken en bij
voorbeeld een stronk van de broc
coli.
Hoe kun je minder voedselverspil-
len? Dat is gemakkelijk om te
doen: koop om te beginnen min
der eten in en maak minder eten
klaar. Gebruik en eet daarnaast zo
veel mogelijk van de groenten die
je koopt. Dus ook de stronk of het
groen. Vaak zitten daar trouwens
de meeste vitamines in. Let bij
het kopen van zuivelproducten al
tijd goed op de ten minste houd
baar (tht) datum en zorg dat je
koelkast nooit te vol staat. Kijk
voor het boodschappen doen wat
je nodig hebt, maak een ouder
wets boodschappenlijstje. En hou
je daaraan.
Voedsel verwerken en bewaren,
als je toch wat over hebt, is han
dig en heel gemakkelijk. Er zijn
wel een paar spelregels. Koel kliek
jes zo snel mogelijk af en bewaar
ze afgedekt in de koelkast. De
meeste maaltijden die direct goed
worden gekoeld en daarna een
paar dagen in de koelkast of een
maand in de vriezer worden be-
We gooien per
persoon twee ons
groenten, vlees en
ander bruikbaar
voedsel weg
waard, kunnen geen kwaad.
Warm het voedsel goed door wan
neer je het alsnog opeet. Dan ma
ken schadelijke bacteriën geen
kans. Groenten met nitraat kun je
niet bewaren. Hieronder vallen
bijvoorbeeld andijvie, spinazie en
paksoi. Het nitraat wordt in
nitriet omgezet, dat schadelijk is
voor de gezondheid. Kook hier
dus niet te veel van.
Pasta, rijst en aardappelen zijn
wel goed te bewaren. En weer op
te warmen of in een lekkere
scheut olijfolie op te bakken. Eten
dat afgehaald is, kun je beter niet
bewaren. Je weet niet precies hoe
lang van te voren het bereid is.
Met producten die iets over de
houdbaarheidsdatum zijn, moet
je voorzichtig zijn. Die kunnen na
melijk bederven dus kun je er be
ter niet teveel van inkopen.
Hoe weet je dat iets bedorven is?
Iets kan nog lekker ruiken en er
nog goed uitzien maar toch bedor
ven zijn. Hou daarom bij hoelang
iets in de koelkast of vriezer staat.
En bij twijfel; niet doen. Zo voor
kom je dat je ziek wordt.
Een keer per week kliekjesdag
kan een feest zijn als je creatief
met de kliekjes aan de slag gaat. Je
eet dan als het ware een beetje a
la carte. Maak van bruine bana
nen smoothies, eventueel met de
melk of yoghurt die aan de houd
baarheidsdatum zitten.
Maak van overgebleven groenten
een ratatouille, een gevulde groen
tesoep of voeg ze aan een omelet
toe. Maak van oud brood crout
ons, een broodpudding of wentel
teefjes. Wat kaneelsuiker erover
en smullen maar.
Bezoekers kunnen de wereld van
food ontdekken en hun kennis
peilen van vlees, brood, kaas,
vleeswaren, vis en aardappelen,
groente en fruit. De studenten en
collega's van SVO helpen hen om
iets lekkers te bereiden. En dat
mogen zij ook zelf opeten.
Wie graag meer wil weten over
werken en leren in de food
branche krijgt uitleg over de oplei
dingen en trainingen.
De vakspecialisten voor foodbe-
drijven leiden vakmensen op
voor de slagerijen, visspeciaalza-
ken, groentespeciaalzaken, poelier-
bedrijven, supermarkten, indus
triële voedingsbedrijven en out of
home-bedrijven, waaronder res-
taurants, fastfoodketens, cafeta
ria's en andere fastservicebedrij-
ven. Er worden mbo-opleidingen
aangeboden van niveau 1 tot en
met 4, voor functies van mede
werker tot manager, en er is een
breed aanbod van vak- en vaardig
heidstrainingen. De opleiding
werkt volgens het principe dat
goed opgeleide medewerkers het
succes van een foodbedrijf het ver
schil maken.
Nederlanders hebben geen behoefte aan gezonde
traktaties op het werk, blijkt uit een enquête ge
houden door de kadowebsite eenkadovoor.nl.
Ruim 86 procent geeft de voorkeur aan taart,
snoep en 'iets hartigs voor bij de lunch'.
De goede voornemens van 2015 om minder te
snoepen en gezonder te eten gelden niet op de
werkvloer. Van de 650 ondervraagden heeft 88,6
procent (576) er geen problemen mee dat er onge
zond getrakteerd wordt.
In de Culi Consult kookstudio aan de
Nieuwendijk in Vlissingen wordt op 2 fe
bruari onder leiding van René Willems
een kookworkshop gegeven. Op het vier
gangenmenu staan klassieke Franse ge
rechten, inclusief bijpassende wijn. Na af
loop van het gezamenlijke diner krijgt ie
dereen de receptuur van de gerechten.
De prijs per persoon is 49,00 euro. Aan
vang van de workshop is om 18.30 uur.
Voedselverspilling
door Margot Verhaagen
H
GOES - SVO, de mbo-opleider voor
de foodbranche, houdt 24 januari
een open dag op haar opleidingslo
catie in Goes, ledereen die geïnte
resseerd is in de brede wereld van
food is daar van harte welkom om
zeif te beleven wat werken en le
ren in de foodbranche inhoudt.
Goed opgeleide medewer
kers maken het verschil van
een foodbedrijf
De Open Dag SVO Goes aan het Sta
tionspark 39 in Goes wordt zaterdag,
24 januari gehouden en duurt van
10.00 tot 15.00 uur. zie: www.svo.nl