UIT 7
hoorn - huisdichter van De wereld
draait door en wat mij betreft de
leukste notulist van Nederland -
als een glibberig stukje zeewier in
het verkeerde keelgat. Hij was bij
de prijsuitreiking aanwezig en le
verde achteraf op zijn eigen wijze
commentaar: „Jongens, dat kan
sexyer! Als je toch een product in
huis hebt dat klinkt als de nieuw
ste Suske en Wiske!" De volgende
allitererende zin borrelde spontaan
bij hem op. „Wat zou het toch
mooi zijn als mensen dit bestellen:
'Doe mij een portie Zonder zor
gen, zuper zjieke, zichzelf naar bin
nen zuigende, zwetende, zenzatio-
nele zeewier!'" En dat op zijn volu
me, met op elk woord een accent.
Ik geef een heerlijk cheffie recept
van de kok van Pit, waarmee je ab
soluut gaat scoren. Niet moeilijk te
maken, het lastigste zal zijn de zil
te zeewierravioli te bemachtigen.
Bestel hem anders gewoon een
keer in een restaurant, want ik
voorspel dat de horeca het breed
gaat opnemen en het komend jaar
op veel menukaarten zal verschij
nen. Ze kunnen er verrassende
ZILTE ZEEWIERRAVIOLI: VOORGERECHT VOOR 2 PERSONEN
voorgerechten en mooie (vegetari
sche) hoofdgerechten mee maken.
Gezond, streekgebonden en met
het accent op groenten; conform
het manifest van Dutch Cuisine
(de nieuwe Nederlandse keuken)
dat op de openingsdag van Horeca-
va 2015 werd ondertekend door zo
wel vakorganisaties en producen
ten als chefs.
DONDERDAG 15 JANUARI 2015
La Bonne Auberge in Koudekerke, een huiskamer waar heerlijk gegeten wordt, foto's Ruben Oreel
La Bonne Auberge
Biggekerksestraat 3
Benodigdheden: 6 zeewier mezza-
luna reuze ravioli in halvemaan-
vorm); 2 eetlepels roomboter; hal
ve theelepel versgeraspte citroen
rasp; zeezout; scheutje olijfolie; 10
flinke kappertjes; 6 grote garnalen,
gekookt en gepeld; enkele kleine
lamsoorblaadjes; 1 eetlepel Parme
zaanse kaasflinters.
Bereidingswijze: Kook de ravioli
beetgaar, in ruim water met een
snufje zout. Laat uitlekken in bol-
zeef, vermeng met olijfolie. Smelt
ondertussen boter in steelpannetje
(niet bruin laten worden). Meng ci
troenrasp en beetje zout erdoor.
Bak kappertjes in scheutje olijfolie.
Schik in elk diep bord 3 mezzaluna,
schenk citroenboter erover, leg gar
nalen erop en kappertjes erom
heen. Bestrooi met Parmezaanse
kaas en garneer met kleine lamsoor
blaadjes.
Heerlijk met een koel glas sauvig-
non blanc of witbier.
Tip: Kant-en-klare ravioli is te koop
bij de visboer. Grote supermarkten
zijn ook van plan hem te gaan ver
kopen. Vraag ernaar. Als dat maar
vaak genoeg gebeurt, nemen de su
pers het product vanzelf op in het
assortiment.
La Bonne Auberge bij avond.