tnmcU Detox en schijf van vijf App om onbekende disgenoten te vinden UIT 5 Michiel de Ruyter krijgt een eigen dropje Workshops sushi's maken in de Visbar Nieuwe maaltijdservice van de Spar volgens richtlijnen voedingscentrum Het begin van het nieuwe jaar is altijd een goede aanleiding om wat aan het gewicht te doen. Al dan niet in combinatie met sporten. De- toxen is het helemaal, maar ook de Schijf van Vijf is weer terug van even weg geweest. Detoxen is de afgelopen jaren in opkomst. Beloofd wordt dat je in 28 dagen helemaal schoon en slank bent. Fia de Pree is detox- coach en heeft hiervoor een oplei ding gevolgd. Zij begeleidt men sen bij het detoxen, oftewel ont- giften. Dit houdt in dat je geen vlees, zui velproducten, koolhydraten, alco hol, koffie en aardappelen, pasta of witte rijst mag eten. Die zor gen er, samen met chemische toe- goegingen en E-nummers, voor dat er zich een kleverige substan tie aan de binnenkant van je dar men afzet. Daar kun je je moe door voelen. Die darmen kun je schoonmaken, als je anders gaat eten. Zo mag je groene smoothies of ha vermout als ontbijt gebruiken. Rijstwafels als tussendoortje en salades met quinoa en avocado en geitenkaas kunnen voor de lunch of diner dienen. Daarnaast is bruine rijst met een ronde korrel geoorloofd, groen ten, fruit en superfoods. Het oude eetpatroon wordt losgelaten, al dus De Pree die steeds nieuwe ge rechten en maaltijden bedenkt voor de detoxer. Ze weet wel dat het voor veel mensen moeilijk is om koffie en suiker te laten staan: daarvan afkicken is vaak het las tigst. 'Kijkuitcoach' Marian van Dam me uit Clinge propagandeert als leefstijlcoach de Schijf van Vijf. Mensen komen naar haar toe op dokteradvies of omdat ze zelf wat pondjes kwijt willen. Ze is gespe cialiseerd in kinderen met ge wichtsproblemen, een groeiend probleem, zo stelt zij vast. Nieuwe klanten houden na een intake-gesprek een eetdagboek bij. Het vetpercentage wordt te vens opgemeten. Alle gegevens worden door van Damme geanaly seerd. Vervolgens stelt ze een ad vies op maat op met wat haar klanten anders moeten gaan eten en drinken om zo hun leefstijl te veranderen. Van Damme is daarbij dan de coach. Voor gezonde recepten ver wijst ze haar klanten naar de site van het Voedingscentrum. Zij ge looft dat mensen door gezonder te gaan eten en meer te bewegen het langer volhouden om af te val len en op gewicht te blijven. En dat is belangrijk bij het volgen van een dieet en voor het zelfver trouwen van de klanten. De mees te mensen die bij haar komen zijn na 10 weken zo'n 5 kilo afge vallen. Van Damme gelooft er niet in dat mensen in korte tijd veel moeten afvallen. Dan vliegen de kilo's er vaak weer heel snel aan. Daar naast heeft ze ook een kleine stu dio waar haar klanten kunnen fit nessen. Want in beweging komen is voor iedereen goed. Soms wil je uit eten maar heb je niemand om mee uit te gaan. Bijvoorbeeld als je voor je werk in een andere stad overnacht, of gewoon omdat je single bent. De clubsandwich op de hotelkamer en de magnetron maaltijd zijn niet altijd even aan trekkelijk. Maar alleen eten in een restaurant, in een zelfgekozen so ciaal isolement, met tijdschrift, te lefoon of tablet voor je, is niet leuk. En zo voelt het ook: een beetje sneu en alleen. Hoe leuk zou het niet zijn om sa men te eten? Zonder verplichtin gen of verwachtingen aanschui ven. Met de Chattable-app kun nen op een nieuwe manier men sen bij elkaar aan tafel gebracht worden in geselecteerde restau rants. Hoe werkt het? De Chatta ble-app laat zien welke restau rants een 'chattable' hebben. Via de app kun je inchecken en zien of er al andere mensen aan tafel zitten of later zullen komen. Je ziet niet wie er hebben inge checkt, want de app toont alleen de woonplaats van de tafelgenoot. Chattable haakt in op het toene mende aantal eenpersoonshuis houdens (2,3 miljoen in 2013) en op het stijgende aantal zakelijke overnachtingen (36,5 miljoen in 2013). DONDERDAG 15 JANUARI 2015 Origineel Hollands lanceert vandaag het Michiel de Ruyter Zeehelden dropje. De dropjes zijn ontworpen door Origineel Hollands. Eigenaar Sjaak de Bruijn vindt het de hoogste tijd dat er een goed en lekker Michiel de Ruyter-dropje op de markt komt. Het dropje wordt van daag (donderdag) tussen 16.00 en 18.00 uur in het Zeeuws Maritiem Muzeeum in Vlissingen gepresen teerd. www.origineelhollands.nl De Visbar in Domburg houdt 21 januari en 12 februari (vanaf 15.00 uur) een workshop sushirollen. Kok Martijn, of wel de 'blanke Japanner' van de visbar zal de workshops verzorgen. Er zijn het afgelopen jaar heel wat sus- hi-rollen van zijn hand over de plank ge gaan. Hij verklapt veel kneepjes van het vak, van het rollen van de Japanse lek kernij tot de keuze van ingrediënten. De prijs per persoon is 25,00 euro, inclu sief goodiebag. De Spar De Neve in Rilland heeft een maaltijdservice opgezet, die gedoopt is tot Eet smakelijk. De consument krijgt een ge varieerd assortiment aangeboden van kant-en-klaar-maaltij- den, inclusief zoutarme, gemalen en gluten- en lactosevrije maaltijden, verschillende menu's, salades, soepen en nagerech ten. Alle maaltijden zijn volgens de richtlijnen van het Voe dingscentrum bereid. „Met de nieuwe service richten we ons met name op de ouderen, die zelf niet willen of kunnen koken en wel een warme maaltijd willen eten, eventueel in combina tie met specifieke dieetwensen of als gemalen variant. De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Daar spelen we op in", verklaart de Neve. de gezonde toer door Margot Verhaagen Oprichter van de Slow Food, Carlo Petrini. foto Hollandse Hoogte Scholieren van het Odyzeecollege in Kloetinge 'aan de nasi' in de pauze, foto Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 36