tnmcU
Detox en schijf van vijf
App om onbekende
disgenoten te vinden
UIT 5
Michiel de Ruyter krijgt
een eigen dropje
Workshops sushi's maken
in de Visbar
Nieuwe maaltijdservice van de Spar
volgens richtlijnen voedingscentrum
Het begin van het nieuwe
jaar is altijd een goede
aanleiding om wat aan
het gewicht te doen. Al dan niet
in combinatie met sporten. De-
toxen is het helemaal, maar ook
de Schijf van Vijf is weer terug
van even weg geweest.
Detoxen is de afgelopen jaren in
opkomst. Beloofd wordt dat je in
28 dagen helemaal schoon en
slank bent. Fia de Pree is detox-
coach en heeft hiervoor een oplei
ding gevolgd. Zij begeleidt men
sen bij het detoxen, oftewel ont-
giften.
Dit houdt in dat je geen vlees, zui
velproducten, koolhydraten, alco
hol, koffie en aardappelen, pasta
of witte rijst mag eten. Die zor
gen er, samen met chemische toe-
goegingen en E-nummers, voor
dat er zich een kleverige substan
tie aan de binnenkant van je dar
men afzet. Daar kun je je moe
door voelen. Die darmen kun je
schoonmaken, als je anders gaat
eten.
Zo mag je groene smoothies of ha
vermout als ontbijt gebruiken.
Rijstwafels als tussendoortje en
salades met quinoa en avocado en
geitenkaas kunnen voor de lunch
of diner dienen.
Daarnaast is bruine rijst met een
ronde korrel geoorloofd, groen
ten, fruit en superfoods. Het oude
eetpatroon wordt losgelaten, al
dus De Pree die steeds nieuwe ge
rechten en maaltijden bedenkt
voor de detoxer. Ze weet wel dat
het voor veel mensen moeilijk is
om koffie en suiker te laten staan:
daarvan afkicken is vaak het las
tigst.
'Kijkuitcoach' Marian van Dam
me uit Clinge propagandeert als
leefstijlcoach de Schijf van Vijf.
Mensen komen naar haar toe op
dokteradvies of omdat ze zelf wat
pondjes kwijt willen. Ze is gespe
cialiseerd in kinderen met ge
wichtsproblemen, een groeiend
probleem, zo stelt zij vast.
Nieuwe klanten houden na een
intake-gesprek een eetdagboek
bij. Het vetpercentage wordt te
vens opgemeten. Alle gegevens
worden door van Damme geanaly
seerd. Vervolgens stelt ze een ad
vies op maat op met wat haar
klanten anders moeten gaan eten
en drinken om zo hun leefstijl te
veranderen.
Van Damme is daarbij dan de
coach. Voor gezonde recepten ver
wijst ze haar klanten naar de site
van het Voedingscentrum. Zij ge
looft dat mensen door gezonder
te gaan eten en meer te bewegen
het langer volhouden om af te val
len en op gewicht te blijven. En
dat is belangrijk bij het volgen
van een dieet en voor het zelfver
trouwen van de klanten. De mees
te mensen die bij haar komen
zijn na 10 weken zo'n 5 kilo afge
vallen.
Van Damme gelooft er niet in dat
mensen in korte tijd veel moeten
afvallen. Dan vliegen de kilo's er
vaak weer heel snel aan. Daar
naast heeft ze ook een kleine stu
dio waar haar klanten kunnen fit
nessen. Want in beweging komen
is voor iedereen goed.
Soms wil je uit eten maar
heb je niemand om mee uit
te gaan. Bijvoorbeeld als je
voor je werk in een andere stad
overnacht, of gewoon omdat je
single bent. De clubsandwich op
de hotelkamer en de magnetron
maaltijd zijn niet altijd even aan
trekkelijk. Maar alleen eten in een
restaurant, in een zelfgekozen so
ciaal isolement, met tijdschrift, te
lefoon of tablet voor je, is niet
leuk. En zo voelt het ook: een
beetje sneu en alleen.
Hoe leuk zou het niet zijn om sa
men te eten? Zonder verplichtin
gen of verwachtingen aanschui
ven. Met de Chattable-app kun
nen op een nieuwe manier men
sen bij elkaar aan tafel gebracht
worden in geselecteerde restau
rants. Hoe werkt het? De Chatta
ble-app laat zien welke restau
rants een 'chattable' hebben.
Via de app kun je inchecken en
zien of er al andere mensen aan
tafel zitten of later zullen komen.
Je ziet niet wie er hebben inge
checkt, want de app toont alleen
de woonplaats van de tafelgenoot.
Chattable haakt in op het toene
mende aantal eenpersoonshuis
houdens (2,3 miljoen in 2013) en
op het stijgende aantal zakelijke
overnachtingen (36,5 miljoen in
2013).
DONDERDAG 15 JANUARI 2015
Origineel Hollands lanceert vandaag
het Michiel de Ruyter Zeehelden
dropje. De dropjes zijn ontworpen
door Origineel Hollands. Eigenaar
Sjaak de Bruijn vindt het de hoogste
tijd dat er een goed en lekker
Michiel de Ruyter-dropje op de
markt komt. Het dropje wordt van
daag (donderdag) tussen 16.00 en
18.00 uur in het Zeeuws Maritiem
Muzeeum in Vlissingen gepresen
teerd. www.origineelhollands.nl
De Visbar in Domburg houdt 21 januari
en 12 februari (vanaf 15.00 uur) een
workshop sushirollen. Kok Martijn, of
wel de 'blanke Japanner' van de visbar
zal de workshops verzorgen.
Er zijn het afgelopen jaar heel wat sus-
hi-rollen van zijn hand over de plank ge
gaan. Hij verklapt veel kneepjes van het
vak, van het rollen van de Japanse lek
kernij tot de keuze van ingrediënten.
De prijs per persoon is 25,00 euro, inclu
sief goodiebag.
De Spar De Neve in Rilland heeft een maaltijdservice opgezet,
die gedoopt is tot Eet smakelijk. De consument krijgt een ge
varieerd assortiment aangeboden van kant-en-klaar-maaltij-
den, inclusief zoutarme, gemalen en gluten- en lactosevrije
maaltijden, verschillende menu's, salades, soepen en nagerech
ten. Alle maaltijden zijn volgens de richtlijnen van het Voe
dingscentrum bereid. „Met de nieuwe service richten we ons
met name op de ouderen, die zelf niet willen of kunnen koken
en wel een warme maaltijd willen eten, eventueel in combina
tie met specifieke dieetwensen of als gemalen variant. De
overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig
te blijven wonen. Daar spelen we op in", verklaart de Neve.
de gezonde toer
door Margot Verhaagen
Oprichter van de Slow Food, Carlo Petrini. foto Hollandse Hoogte
Scholieren van het Odyzeecollege in Kloetinge 'aan de nasi' in de pauze, foto Marcelle Davidse