Wm> Sportkantine Johannes van Damprijs voor oprichter Slow Food Carlo Petrini Margot 4 UIT Op deze pagina's schotelen wij u elke week lekkers uit Zeeland voor. Er worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. In de restaurant rubriek worden de restaurants als vertrouwd tegen het licht gehouden. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl De overheid heeft een goed voornemen. In 2015 moeten alle schoolkantines gezond zijn: een gemakkelijk te bereiken doel. Kennis opdoen en netwerken tijdens tweede editie van Food in de Delta Op een mistige ochtend rij ik in alle vroegte naar de sportkantine van de loka le voetbalclub waar één van de Mannen lid is. Ik heb bardienst, ben vrijwilligster. Ik verbaas me erover dat alle broodjes witte puntjes zijn, be legd met kaas of ham. Rond elf uur mag de frituur aan want dan komen de eerste, hongerige, spor- tertjes al weer uit de ring. De sportdrank gaat in hoog tempo over de bar. Waar blijven de resul taten van alle gezondheidscam pagnes van de afgelopen jaren, vraag ik me af, terwijl de eerste porties frites in het vet gaan. En ik heb geen illusies, tijdens uit wedstrijden zie ik geen ander beeld. Wilfred Genee, u weet wel, het gezicht van VI, blijkt zich er samen met zijn vrouw ook over op te winden. Ze schreven er een boek over en hebben een starters- pakket bedacht. Dat kost een paar centen. Alleen ik ben er van over tuigd dat clubs dat zelf ook kun nen. Om te beginnen: zet een krat appels van een teler uit de buurt op de bar. Die hoeven niet veel te kosten. Koop bruine bollen in, ze vullen beter en ze bevatten gezon- de basisingrediënten. Biedt zak jes met snoeptomaatjes of snack komkommers aan. Dan: - en dat is wellicht wat lastiger - bedenk een paar gezonde happen als al ternatief om de kantine te verko pen. Broodjes gezond, wraps met kip of wat te denken van een verse tomaten- of groente soep en in de winter een goede zelfgemaakte bruine bonen soep? En de tosti's, die nu kant en klaar worden aangeleverd, kun nen best zelfgemaakt worden met 2 sneden (bruin) brood. Dan gaan er op een zaterdag nóg meer ouders mee naar de voet bal omdat de soep daar zo goed gevuld is met ballen en baal je dat je kind deze week niet thuis speelt omdat je zo dol bent op de zelfgemaakte erwtensoep op de club. Dat moet kunnen, toch? Samen met het Voedings centrum heeft het minis terie van Volksgezond heid, Welzijn en Sport het programma de Ge zonde Schoolkantine opgesteld. Wat is een gezonde schoolkanti ne en hoe is het op een aantal Zeeuwse scholen gesteld met de kantines? In een gezonde schoolkantine worden minimaal 75 procent lek kere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf verkocht. Uitgangs punt is dat jongeren in een veilige leeromgeving gezonde gewoontes aangeleerd moeten krijgen. Dat is niet alleen iets wat de overheid wil. Dat willen jongeren, ouders en leerkrachten ook. In Neder land heeft één op de acht mensen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar over gewicht. En dat is best veel. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de kinderen maar ook voor hun sociale en psy chische welbevinden. Vervolgens is de kans dat ze als volwassenen te maken krijgen met ernstig over gewicht en ziekten die daarmee samenhangen, zoals diabetes, heel groot. Bij het Reynaert College, afdeling VMBO in Hulst, hebben ze sinds kort een werkgroep 'De Gezonde Schoolkantine'. Die heeft in over leg met Coca-Cola bijvoorbeeld het aantal zoete drankjes in de au tomaten drastisch verminderd. Zo verkopen ze naast drankjes met stevia, een gezonde suiker vervanger, steeds meer flesjes wa ter. De klassen van de onderbouw mogen in Hulst niet van het schoolplein af en kunnen zo in de pauze geen snoep of drankjes in de supermarkt om de hoek halen. Daarom neemt het overgrote deel van de leerlingen zelf boterham men mee van thuis. Scalda (MBO onderwijs) heeft in Zeeland vijf vestigingen met in to taal 10.000 studenten. Royal Cate ring is verantwoordelijk voor de catering. Was het aanbod in de kantines de afgelopen jaren 40 procent gezond en 60 procent on gezond, vanaf dit jaar is dat pre cies andersom. Zo verkopen ze meer fruit en zijn de prijzen voor de snacks verhoogd. Maar altijd is er de angst dat, wanneer er geen gefrituurde snacks meer worden verkocht, de leerlingen buiten de Jongeren willen zelf ook een gezonder aanbod in de kantine, om minder verleid te worden deur gaan shoppen. Vlakbij de ZEP locatie in Middelburg zit een aantal fastfoodketens, tevens ge duchte concurrenten. Meer in zicht geven in het eetgedrag en het bewustmaken van de deelne mers is daarom een belangrijk aandachtspunt. In de kantines ko men informatiebordjes met wat een snack bevat en hoelang je moet fietsen of lopen om die te verbranden. Bij het OdyZee College in Goes (vmbo en havo) staan geen auto maten met snoep of frisdran ken. Iedere dag wordt er in de keu ken van deze school door een aan tal leerlingen, onder leiding van een klassenassistent, iets lekkers bereid. Dat kan variëren van een een fruitsalade of een hartige snack tot verse tomatensoep. Ook is er een vast aanbod van belegde broodjes, al dan niet gezond en wordt er één keer per week een volledige maaltijd gekookt. Op het Odyzee College heeft dit te maken met de filosofie dat kinde ren bewust gemaakt moeten wor den. Hoe zien groentes eruit, hoe bereid je eten op een hygiënische manier. En hoe zorg je voor jezelf. Snacks zijn ongezond, maar ze zijn ook slecht voor het milieu. Snoep en snacks zijn vaak (voor) verpakt en zijn qua productie en transport belastend. In tegenstel ling tot groente, fruit en graanpro ducten, die in Zeeland groeien. Dat is duurzamer. Uit onderzoek blijkt dat jongeren zelf ook een gezonder aanbod wil len om minder verleid te worden in de schoolkantines. Dat biedt hoop. Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. Carlo Petrini, mede-oprich ter en Internationaal Presi dent van de wereldwijde Slow Food-beweging, ontvangt dit jaar de Johannes van Damprijs voor zijn bijdrage aan de interna tionale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie. De Johannes van Damprijs, ge noemd naar de in 2013 overleden Amsterdamse culipaus, is in 2012 ingesteld door de afdeling Bijzon dere Collecties van de Universi teit van Amsterdam. Hij wordt toegekend aan auteurs die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de verspreiding van de ken nis van de gastronomie. Eerdere winnaars waren kookboekschrijf ster Claudia Roden en culinair we tenschapper Harold MacGee. De jury wordt voorgezeten door prof. Louise Fresco. Zeeland heeft ook een afdeling Slow Food. Voorzitter is de Krui- ninger Alex van Hootegem. De af deling bestaat een kleine vijfjaar. „We gaan dit jaar weer verder met het organiseren van veel acti viteiten", zegt Van Hootegem. „We zoeken vooral de samenwer king met Velt, een gerenommeer de organisatie van en voor biologi sche boeren en tuinders die voor al in Vlaanderen bekend is. In Ne derland is nu ook een kleine tak in opkomst." De leden van Slow Food Zeeland kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten voor deelname aan een 'aanschuifmaal- tijd', die verzorgd wordt door een Zeeuwse kok die verbonden is aan de Chef s Alliantie-Slow Food. De chefs zijn: Edwin Vinke (Kromme Watergang), Thoma s d'Hooghe ('t Hemelrijk), DP Ar kenbout (De Vluchthaven), Kees de Visser (Bij Kees), Maurice de Coninck (Vis aan de Markt), Evert van Dilst (d'Ouwe Smiss). Slow Food heeftt meer dan 100.000 le den in 150 landen. In Nederland 3000 leden, www.slowfood.nl. De tweede editie van het congres Food in de Delta is aan staande. Op 29 januari kan de foodsector zijn hart weer op halen. Algemene insteek is dat de sector in Zuidwest-Ne derland volop mogelijkheden heeft om verder te groeien. In deze regio wordt op grote schaal voedsel geproduceerd, getransporteerd en verwerkt tot eindproducten. Het econo misch en maatschappelijk belang is groot voor de regio. Het congres bestaat uit drie blokken met de thema's inno vatie in de food, ondernemerschap en de economische ont wikkelingen van het regionale product. Het is mogelijk in te schrijven per blok. Na afloop van het congres biedt Stich ting Lekker Regionaal Product alle congresdeelnemers een netwerkborrel aan. Het congres begint met een Zeeuws ontbijt, waarbij gedeputeerde Kees van Beveren als gast heer optreedt. Van Beveren heeft onder andere financiën, infrastructuur, landbouw en visserij in zijn portefeuille. Sabine Verburg, van Stichting Lekker Regionaal Product, vervult de rol van dagvoorzitter tijdens het congres. Sprekers zijn Esther de Lange, Jack Kloosterboer, Jan van Rijsingen, Lisette Kreischer, Ruud Huirne, Franca de Winter, Mark Verhage, Froukje Kooter, Xander Beks. Inschrijven voor het congres kan via de website, www.foodindedelta.nl. 29 januari, hotel Arion, Boule vard Bankert in Vlissingen. Schoolkantine op door Margot Verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 35