Vertrek schouwburg uit binnenstad dreigt Katseveer 66 De Slag op de Schelde moet zich onderscheiden van andere culinaire wedstrijden 26 WALCHEREN Internationaal congres over waterveiligheid 'Feest van herkenning' is nu een stichting CULINAIR ZEELAND Exploitanten Katseveer geven exclusieve draai aan traditionele kookwedstrijd met asperges. Het Arsenaal Theater Leg het maar op ons bord; net feest, de reünie, een buffet, de theatervoorstelling, een gala-avond,een bruiloft, het diner enz., enz., enz. OUWERKERK - De internationale rol die Nederland speelt op het ge bied van waterveiligheid is het thema van een driedaags congres in het Watersnoodmuseum. Het congres begint maandag 26 janua ri en richt zich op studenten, pro fessionals en belangstellenden. Nederlandse ingenieurs worden wereldwijd vaak gevraagd om ad vies over waterveiligheid. Tijdens het congres vertellen vertegen woordigers van bedrijven over hun klussen in het buitenland. Zo vertelt Kristian Koreman over zijn plan om New York te bescher men tegen water en zal Peter Hek man vertellen over het plan Mose om Venetië te beschermen. Bouw bedrijf Structon is één van de be trokken bedrijven bij dit project. Alle dagen hebben een eigen the ma. Maandag 26 januari gaat het over preventie: hoe houdt een stad of gebied het water buiten de deur. Dinsdag gaat het over beleid en beleidsmakers en de laatste dag staat in het teken van hulpver lening: wat te doen als het toch mis gaat. DREISCHOR - Sinds gisteren is het museumproject 'Feest van herken ning' een zelfstandige stichting geworden. Het gaat om themakof fers met museale objecten die vrij willigers presenteren aan licht de menterende ouderen in Zeeuwse zorgcentra. Die bezoekjes helpen hen herinneringen op te halen uit het verleden. „Het succes is zo groot dat het pro ject een eigen stichting behoeft", zei voorzitter Harry Buiter van de Stichting Delta Cultureel in Veere. Met de overdracht van een themakoffer symboliseerde hij de overdracht aan voorzitter Rob Bakker van die nieuwe stichting. Dat gebeurde tijdens een bijeen komst gistermiddag in Museum Goemanszorg in Dreischor waar tientallen vrijwilligers hun prak tijkervaringen met dit project uit wisselden. (So W (fro 17 t/m 31 januari!! WILHELMINADORP - „Na de sluiting van restaurant De Zeelandbrug in Zierikzee zijn we door het Koks- gilde Zeeland gevraagd de organi satie van de jaarlijkse asperge- amusewedstrijd over te nemen", vertelt Jessica van der Weel van restaurant Katseveer in Wilhel- minadorp. „Dat wilden we wel doen, maar dan wilden we er een eigen wed strijd van maken. Dat betekent dat het wat exclusiever geworden is. De 'Slag op de Schelde' moet zich onderscheiden van andere cu linaire wedstrijden. We vinden dat we dat aan onze Michelinster verplicht zijn." En dus monsteren maandag 18 mei zes chef-koks aan op een pas sagiersschip dat vervolgens een paar uur gaat varen op de Ooster schelde. Van der Weel: „De deelnemers krijgen de opdracht kleine gerech ten te maken voor twintig vip-gas ten. In dat gerechtje moeten asper ges worden verwerkt en een pro duct uit de Oosterschelde. Er WIJN OF COCKTAIL De renovatie was berekend op 12,5 miljoen euro. Dat vindt de raad sowieso te duur. Een jaarlijk se extra last van 5 tot 7 ton vindt de raad niet aanvaardbaar. Een moet ook een mooie wijn-spijs- combinatie worden gemaakt. Al leen chefs of souschefs mogen in schrijven. Want we willen de Ne derlandse crème de la crème in de keuken zien." De chefs mogen elk één leerling als assistent meenemen. Ze moe ten hun eigen servies, bestek en glaswerk meebrengen. In totaal wordt er die maandag voor vijftig personen gekookt. Dertig genodigden krijgen een as pergegerecht voorgezet dat niet door de jury wordt beoordeeld. „Ik denk dat we met Edwin Vinke en Mike Dooms van de Kromme Watergang en verder Sjaak Jobse en Dick Middelweert niet de min ste juryleden in huis hebben", zegt Van der Weel niet zonder trots. Enthousiaste chefs met lef en zee benen mogen vanaf vandaag tot uiterlijk 15 maart digitaal een re cept insturen voor de wedstrijd. Rutger van der Weel van Katse veer en Hans Everse van het Koks- gilde Zeeland selecteren daaruit de zes deelnemers. Jessica van der Weel: „Dat gaat blind. Dat wil zeggen dat Hans en Rutger niet weten wie het recept heeft ingestuurd." Op welk schip de Slag op de Schel de zal worden gevoerd, is nog niet bekend. Jessica en Rutger van der Weel zijn daarover nog in onder handeling. „Maar voor vijftig gas ten, de deelnemers en de jury zal het een flinke boot moeten zijn en er moet ook een stevige keu ken in zitten", aldus Jessica. Vast staat al wel dat de Slag op de Schelde een jaarlijks in het voor jaar terugkerend culinair evene ment wordt. Als het lot de exploitanten van de ze zaak gunstiger gezind was ge weest, zou komend voorjaar de ju bileumaflevering zijn gehouden. Ook dit gegeven is voor Jessica en Rutger van der Weel een reden om te zorgen dat hun Slag op de Schelde zich in kwaliteit weet te onderscheiden van andere culinai- heel kleine verbouwing van de schouwburg betekent dat een goed en langdurig gebruik niet meer mogelijk is. De gemeenteraad neigt er daarom naar alle voorstellingen door thea terexploitant Frans Lievens te la ten programmeren in diens Stu dio A58 op het ZEP. Lievens zelf wil eigenlijk wel ver der op het Molenwater, maar is ook bereid mee te denken over verhuizing naar het ZEP. Het ge bouw aan het Molenwater wil hij in ieder geval niet kopen van de gemeente. Voor de zomer moet de raad de knoop definitief doorhakken. Arsenaalplein 1, 4381 BL Vikingen Arsenaal info@arsenaaltheater.nl www.arsenaaltheater.nl Theater Café info: www.watersnoodmuseum.nl waar design en Kozijnen Zonweringen Overkappingen v NJ *vraag naar de voorwaarden |0jj~ Mortiereboulevard 40 Middelburg T 0118-441 944 Iinfo@ascozeeland.nl www.ascozeeland.nl Chefkoks gaan strij d aan op Oosterschelde door Ton van den Nouweland Jessica van der Weel Aan de Slag op de Schelde mogen zes chefkoks meedoen. Zij moeten twintig gerechtjes ma ken met asperge en een product uit de Oosterschelde. De koks moeten de componenten van hun gerecht in de eigen keu ken voorbereiden. Aan boord van het schip, tijdens de wedstrijd, mogen de deelne mers alleen de 'a-la-minute-hande- lingen' nog verrichten. De wijn bij het gerechtje mag een inkoopprijs van maximaal 10 euro per fles hebben. Een cocktail in combinatie met het aspergegerecht is ook toege staan. Meer info op Facebook en op de website slagopdeschelde.com. door Maurits Sep MIDDELBURG - De kans is erg groot geworden dat de schouwburg ver dwijnt uit de binnenstad van Mid delburg en verhuist naar Studio A58 op het ZEP. De gemeenteraad van Middelburg vindt een verbou wing van de huidige schouwburg te duur worden en wil niet vele mil joenen euro's steken in het oude gebouw. ZIERIKZEE - De asperge-amusewed strijd van het Koksgilde Zeeland werd negen keer gehouden in res taurant De Zeelandbrug in Zierik zee. Tel. (0118)-430303

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 26