Vertrek schouwburg
uit binnenstad dreigt
Katseveer
66 De Slag op de
Schelde moet zich
onderscheiden van
andere culinaire
wedstrijden
26 WALCHEREN
Internationaal
congres over
waterveiligheid
'Feest van
herkenning' is nu
een stichting
CULINAIR ZEELAND
Exploitanten Katseveer geven
exclusieve draai aan traditionele
kookwedstrijd met asperges.
Het Arsenaal Theater
Leg het maar op ons bord;
net feest, de reünie, een buffet,
de theatervoorstelling,
een gala-avond,een bruiloft,
het diner enz., enz., enz.
OUWERKERK - De internationale
rol die Nederland speelt op het ge
bied van waterveiligheid is het
thema van een driedaags congres
in het Watersnoodmuseum. Het
congres begint maandag 26 janua
ri en richt zich op studenten, pro
fessionals en belangstellenden.
Nederlandse ingenieurs worden
wereldwijd vaak gevraagd om ad
vies over waterveiligheid. Tijdens
het congres vertellen vertegen
woordigers van bedrijven over
hun klussen in het buitenland.
Zo vertelt Kristian Koreman over
zijn plan om New York te bescher
men tegen water en zal Peter Hek
man vertellen over het plan Mose
om Venetië te beschermen. Bouw
bedrijf Structon is één van de be
trokken bedrijven bij dit project.
Alle dagen hebben een eigen the
ma. Maandag 26 januari gaat het
over preventie: hoe houdt een
stad of gebied het water buiten de
deur. Dinsdag gaat het over beleid
en beleidsmakers en de laatste
dag staat in het teken van hulpver
lening: wat te doen als het toch
mis gaat.
DREISCHOR - Sinds gisteren is het
museumproject 'Feest van herken
ning' een zelfstandige stichting
geworden. Het gaat om themakof
fers met museale objecten die vrij
willigers presenteren aan licht de
menterende ouderen in Zeeuwse
zorgcentra. Die bezoekjes helpen
hen herinneringen op te halen uit
het verleden.
„Het succes is zo groot dat het pro
ject een eigen stichting behoeft",
zei voorzitter Harry Buiter van de
Stichting Delta Cultureel in
Veere. Met de overdracht van een
themakoffer symboliseerde hij de
overdracht aan voorzitter Rob
Bakker van die nieuwe stichting.
Dat gebeurde tijdens een bijeen
komst gistermiddag in Museum
Goemanszorg in Dreischor waar
tientallen vrijwilligers hun prak
tijkervaringen met dit project uit
wisselden.
(So W
(fro
17 t/m 31 januari!!
WILHELMINADORP - „Na de sluiting
van restaurant De Zeelandbrug in
Zierikzee zijn we door het Koks-
gilde Zeeland gevraagd de organi
satie van de jaarlijkse asperge-
amusewedstrijd over te nemen",
vertelt Jessica van der Weel van
restaurant Katseveer in Wilhel-
minadorp.
„Dat wilden we wel doen, maar
dan wilden we er een eigen wed
strijd van maken. Dat betekent
dat het wat exclusiever geworden
is. De 'Slag op de Schelde' moet
zich onderscheiden van andere cu
linaire wedstrijden. We vinden
dat we dat aan onze Michelinster
verplicht zijn."
En dus monsteren maandag 18
mei zes chef-koks aan op een pas
sagiersschip dat vervolgens een
paar uur gaat varen op de Ooster
schelde.
Van der Weel: „De deelnemers
krijgen de opdracht kleine gerech
ten te maken voor twintig vip-gas
ten. In dat gerechtje moeten asper
ges worden verwerkt en een pro
duct uit de Oosterschelde. Er
WIJN OF COCKTAIL
De renovatie was berekend op
12,5 miljoen euro. Dat vindt de
raad sowieso te duur. Een jaarlijk
se extra last van 5 tot 7 ton vindt
de raad niet aanvaardbaar. Een
moet ook een mooie wijn-spijs-
combinatie worden gemaakt. Al
leen chefs of souschefs mogen in
schrijven. Want we willen de Ne
derlandse crème de la crème in
de keuken zien."
De chefs mogen elk één leerling
als assistent meenemen. Ze moe
ten hun eigen servies, bestek en
glaswerk meebrengen. In totaal
wordt er die maandag voor vijftig
personen gekookt.
Dertig genodigden krijgen een as
pergegerecht voorgezet dat niet
door de jury wordt beoordeeld.
„Ik denk dat we met Edwin Vinke
en Mike Dooms van de Kromme
Watergang en verder Sjaak Jobse
en Dick Middelweert niet de min
ste juryleden in huis hebben",
zegt Van der Weel niet zonder
trots.
Enthousiaste chefs met lef en zee
benen mogen vanaf vandaag tot
uiterlijk 15 maart digitaal een re
cept insturen voor de wedstrijd.
Rutger van der Weel van Katse
veer en Hans Everse van het Koks-
gilde Zeeland selecteren daaruit
de zes deelnemers.
Jessica van der Weel: „Dat gaat
blind. Dat wil zeggen dat Hans en
Rutger niet weten wie het recept
heeft ingestuurd."
Op welk schip de Slag op de Schel
de zal worden gevoerd, is nog niet
bekend. Jessica en Rutger van der
Weel zijn daarover nog in onder
handeling. „Maar voor vijftig gas
ten, de deelnemers en de jury zal
het een flinke boot moeten zijn
en er moet ook een stevige keu
ken in zitten", aldus Jessica.
Vast staat al wel dat de Slag op de
Schelde een jaarlijks in het voor
jaar terugkerend culinair evene
ment wordt.
Als het lot de exploitanten van de
ze zaak gunstiger gezind was ge
weest, zou komend voorjaar de ju
bileumaflevering zijn gehouden.
Ook dit gegeven is voor Jessica en
Rutger van der Weel een reden
om te zorgen dat hun Slag op de
Schelde zich in kwaliteit weet te
onderscheiden van andere culinai-
heel kleine verbouwing van de
schouwburg betekent dat een
goed en langdurig gebruik niet
meer mogelijk is.
De gemeenteraad neigt er daarom
naar alle voorstellingen door thea
terexploitant Frans Lievens te la
ten programmeren in diens Stu
dio A58 op het ZEP.
Lievens zelf wil eigenlijk wel ver
der op het Molenwater, maar is
ook bereid mee te denken over
verhuizing naar het ZEP. Het ge
bouw aan het Molenwater wil hij
in ieder geval niet kopen van de
gemeente.
Voor de zomer moet de raad de
knoop definitief doorhakken.
Arsenaalplein 1, 4381 BL Vikingen Arsenaal
info@arsenaaltheater.nl
www.arsenaaltheater.nl
Theater Café
info: www.watersnoodmuseum.nl
waar design en
Kozijnen
Zonweringen
Overkappingen v NJ
*vraag naar de voorwaarden
|0jj~ Mortiereboulevard 40 Middelburg T 0118-441 944
Iinfo@ascozeeland.nl www.ascozeeland.nl
Chefkoks gaan
strij d aan op
Oosterschelde
door Ton van den Nouweland
Jessica van der Weel
Aan de Slag op de Schelde mogen
zes chefkoks meedoen.
Zij moeten twintig gerechtjes ma
ken met asperge en een product
uit de Oosterschelde.
De koks moeten de componenten
van hun gerecht in de eigen keu
ken voorbereiden.
Aan boord van het schip, tijdens
de wedstrijd, mogen de deelne
mers alleen de 'a-la-minute-hande-
lingen' nog verrichten.
De wijn bij het gerechtje mag een
inkoopprijs van maximaal 10 euro
per fles hebben.
Een cocktail in combinatie met
het aspergegerecht is ook toege
staan.
Meer info op Facebook en op de
website slagopdeschelde.com.
door Maurits Sep
MIDDELBURG - De kans is erg groot
geworden dat de schouwburg ver
dwijnt uit de binnenstad van Mid
delburg en verhuist naar Studio
A58 op het ZEP. De gemeenteraad
van Middelburg vindt een verbou
wing van de huidige schouwburg
te duur worden en wil niet vele mil
joenen euro's steken in het oude
gebouw.
ZIERIKZEE - De asperge-amusewed
strijd van het Koksgilde Zeeland
werd negen keer gehouden in res
taurant De Zeelandbrug in Zierik
zee.
Tel. (0118)-430303