Brasserie d'Anvers bruist weer na de brand
Van Antwerpen Milieutechniek zet
stap in zuiveren water foodbedrijven
BEVELANDEN en THOLEN 27
All-Insure houdt
inspiratieavond
Rijbewijskeuring
voor ouderen
Jeugdtherapie
met muziek
Ondernemersplein
„Natuurlijk doet het pijn als je
iets ziet verdwijnen waar je zo
lang aan hebt gewerkt. Maar alles
is relatief', redeneert Knaepen.
„Het doet me meer pijn dat mijn
vader een maand voor de opening
is overleden. Mensenlevens zijn
onvervangbaar. Alle materialisti
sche zaken kunnen worden ver
vangen."
Ruim een jaar geleden ontstond
er door brandstichting een grote
brand in de Magdalenastraat in
Goes. De brand begon in de ka
mers die boven restaurant Het Pa
leis werden verhuurd. Uiteinde
lijk sloeg de vuurzee over naar
Brasserie d'Anvers. Binnen enkele
uren lagen beide historische pan
den in de as. „We hebben de boel
vanaf de fundering opnieuw moe
ten opbouwen", aldus Knaepen.
Restaurant Het Paleis gooide na
de brand de handdoek in de ring.
Knaepen en Hillebrand hebben
toen besloten dat pand over te ne
men. „Onze borrelhoek is daar
door groter geworden dan voor
heen", verklaart de eigenaresse.
Ze wijst erop dat ze de brasserie
in principe hetzelfde hebben la
ten herbouwen als het originele
pand.
„We hebben geprobeerd de sfeer
zo goed mogelijk na te bootsen.
Het concept (Belgisch genieten) is
ook hetzelfde gebleven." Knaepen
woont inmiddels al dertien jaar
in Zeeland, maar is van origine
een Belgische. Acht jaar geleden
begon ze samen met Hillebrand,
nog altijd haar compagnon, voor
het eerst met Brasserie d'Anvers.
„Voor de brand uitbrak, liep dat
erg goed. Vandaar dat we nu op
dezelfde manier verder willen
gaan."
Toch zijn er wel een aantal din
gen veranderd. „We hebben een
We hebben geprobeerd
de sfeer zo goed mogelijk
na te bootsen
paar negatieve dingen vervan
gen", licht Knaepen toe. Zo zit de
keuken van de brasserie nu op de
begane grond. Via een doorkijk
kunnen de gasten zien hoe het
eten daar wordt bereid. „Voor
heen zat de keuken op de boven
verdieping en moesten we alles
via een lift naar beneden halen.
Dat was niet praktisch."
Verder hebben de ondernemers
ook een authentieke trap laten in
bouwen. De trap begint als een
enkele opgang, maar splitst zich
boven in tweeën. „Toen de trap er
stond, grapten de klusmannen
nog dat wij ieder langs een kant
in een galajurk naar beneden kon
den komen", zegt Hillebrand.
„Maar, hoe dankbaar we die man
nen ook zijn, dat gaan we niet
doen hoor. Daar zijn we veel te
nuchter voor."
WEMELDINGE - Financieel adviesbu
reau All-Insure uit Wemeldinge
houdt vandaag, dinsdag, een inspi
ratieavond in de Maartenskerk in
Wemeldinge. Maurice van den He
mel, Stefan Duchateau en Remco
Klaassen spreken over vermogens
beheer, leiderschap en keuzes ma
ken. De inspiratieavond begint
om 19.00 uur met een ontvangst.
Na de sprekers wordt het glas ge
heven op het nieuwe jaar.
OUD-VOSSEMEER - Regelzorg
houdt op 20 januari en 17 februari
rijbewijskeuringen voor ouderen
in dorpshuis De Vossekuil in
Oud-Vossemeer. Een keuring
kost 35 euro voor rijbewijs B/E en
52,50 euro voor het rijbewijs
C/D/E. Opgeven is noodzakelijk:
088-2323300. Een afspraak maken
op een andere dag kan ook via
www.regelzorg.nl.
THOLEN - Berdi Pekelsma van psy
chologiepraktijk Goed Gestemd
in Tholen, begint deze maand
met kind- en jeugdtherapie die in
combinatie kan worden gegeven
met muziektherapie. De behande
lingen richten zich de ontwikke
ling van zelfvertrouwen, sociale
vaardigheden en dergelijke.
Ouders kunnen kinderen zonder
tussenkomst van een arts opge
ven: www.kjpgoedgestemd.nl
Gisteren opende gedeputeerde
Ben de Reu (economie) het labo
ratorium, waarin een recent aan
getrokken medewerker 'onder
zoek en ontwikkeling' waterzuive
ringstechnieken kan verbeteren.
De watertechnologie van het be
drijf zorgt ervoor dat foodbedrij
ven 95 procent afvalwater bespa
ren. Ook worden agrofoodproduc-
ten volledig gezuiverd van pestici
den, ziektekiemen en bacteriën.
Dat leidt enerzijds tot kostenbe
sparingen (een veel lager water
verbruik) en anderszijds tot een
hogere voedselveiligheid en een
langere houdbaarheid van aardap
pel-, groente- en fruitproducten.
Het Borssele bedrijf gaat vanaf 1
februari verder onder de naam
VAM Watertech en introduceert
dan een nieuw logo. De focus op
waterzuivering voor de foodindus-
trie heeft geleid tot een toename
van de export. Inmiddels verlaat
85 procent van zuiveringsmodu
les het land. „Nederland heeft een
goede naam op het gebied van wa
ter en landbouw. Bedrijven weten
ons te vinden. We verkopen
steeds meer in Duitsland en Enge
land, maar de vraag uit de Vere
nigde Staten en Canada neemt
ook toe", zegt algemeen manager
Hans Blaak van Van Antwerpen
Milieutechniek.
Het drie jaar jonge bedrijf wil nu
de groeispurt echt inzetten. Dit
jaar zal het aantal medewerkers
groeien van 15 naar 17 of 18. Ook
zullen vaker krachten worden in
geleend. Algemeen manager Hans
Blaak voorspelt ook een omzet
groei. Momenteel is het Borsselse
bedrijf goed voor 2,7 miljoen euro
omzet per jaar.
DINSDAG 13 JANUARI 2015
De nieuwe bar van brasserie d'Anvers; dezelfde sfeer, alleen een stukje groter, foto Marcelle Davidse
door Janneke Koster
GOES - Nadat een grote brand Bras
serie d'Anvers aan de Magdalena-
straat in Goes in de as legde, is de
horecagelegenheid nu heropend.
„Het was een pittig jaar, maar ik
ben blij dat alles er weer staat", ver
klaart Isabelle Knaepen. Samen
met Jeannet Hillebrand runt zij de
brasserie.
Isabelle Knaepen
Directeur Eduard van Antwerpen geeft gedeputeerde Ben de Reu, die giste
ren het nieuwe laboratorium opende, tekst en uitleg, foto Marcelle Davidse
door Frank Balkenende
BORSSELE - Met een nieuw labora
torium wil Van Antwerpen Milieu
techniek in Borssele zijn waterzui
veringstechniek voor agrofoodbe-
drijven verder verfijnen.