GEZOND 7 HUISARTS Jos van Bemmel Recent kreeg ik op een co lumn over vitamines be halve adhesiebetuigingen ook felle kritiek. Of ik wel op de hoogte ben van de hui dige wetenschappelijke stand van zaken rond vitamine D? Ik denk het wel, maar desondanks plaats ik vraagtekens bij het advies van gezaghebbende instanties om zo massaal extra vitamine D te ge bruiken. Ook gaat het er bij mij niet in dat zo veel Nederlanders cholesterolverlagers slikken. Zijn deze adviezen nog wel geloof waardig? Natuurlijk zijn ze geba seerd op veel en gedegen dubbel blind, gerandomiseerd onder zoek, liefst op basis van goed uit gevoerde meta-analyses. De waar heid en niets dan de waarheid. De waarheid? Toen ik als huisarts begon, waren er ook waarheden gebaseerd op onderzoek dat we destijds ook als gedegen be schouwden. Als jonge huisarts gaf ik benauwde astmatische pa tiënten multergan-injecties en tot voor kort schreef ik atenolol voor bij hoge bloeddruk. Beide therapieën blijken nu, na onder zoek volgens de huidige gouden standaard, het placeboniveau niet te ontstijgen. Nu denken we, net als destijds, opnieuw de waar heid in pacht te hebben, bogend op onze moderne onderzoeksme thoden. Ik vrees dat het huidige vitamine D- en cholesterolbeleid binnen een generatie eenzelfde lot beschoren is. Wetenschappe lijk onderzoek is niet zo eendui dig als we graag geloven. Eenvou dig herkenbare verbanden - ro ken verhoogt de kans op longkan ker - zijn makkelijk bewijsbaar en inmiddels allang gelegd. Maar tegenwoordig houdt de weten schap zich steeds vaker bezig met kleine onderzoeksgebieden waar van je van tevoren vaak geen idee hebt wat de uitkomst zal zijn. Krijg je van bananen kanker of juist niet? Helaas is wetenschappelijk onder zoek minder betrouwbaar dan we hopen. De Griekse epidemio loog John Ioannidis heeft hier veel naar onderzoek gedaan. Hoe groot is de kans dat de conclusie van een onderzoek waar is? Bij kleinere studies is volgens hem de kans dat de uitkomst overeen komt met de waarheid kleiner dan 50 procent. Bij de best uitge voerde onderzoeken is de kans op waarheid volgens Ioannidis ongeveer 85 procent. Deze tegenvallende percentages zijn onder andere het gevolg van fraude, belangenverstrengeling, publicatiedwang en de neiging al leen positieve resultaten te publi ceren. Volgens Ioannidis moeten artsen meer nadenken over de geloof waardigheid van een behande ling en onzekerheden beter com municeren met de patiënt. De vraag kan natuurlijk gesteld wor den hoe groot de kans is dat de uitkomsten van zijn onderzoeken wel waar zijn. Ik denk dat die kans veel groter is dan dat Neder land over 25 jaar nog zo massaal vitamine D en cholesterolverla gers slikt. Maar dan moet de du bieuze hoofdrol die de farmaceu tische industrie hierin speelt wel met man en macht bestreden worden. Wie de kans op een gezond kind zo groot mogelijk wil maken, eet gezond met veel fruit, groente en vette vis. „Als je hier tijdig mee begint, is de baarmoeder er optimaal klaar voor." 0 oede voeding is heel belangrijk, zowel voor m de kans om zwanger te worden als voor het I krijgen van een ge zond kind", vertelt arts en hoogleraar Re- gine Steegers-Theunissen (ErasmusMC). Zij doet al vele jaren onderzoek naar de pe riode rond de conceptie en de eerste we ken van de zwangerschap. Ze ontwikkelde ook Slimmer zwanger en Slimmer eten met je kind, beide coachingprogramma's op de mobiele telefoon. „Het belangrijkste advies voor iedereen die een kind wil krijgen, is voldoende groente en fruit te eten. Zo'n 80 procent van de mensen eet veel te weinig groente en fruit en juist veel te veel verzadigde vetten en ei witten en koolhydraten. Mensen die er op letten dat ze genoeg groente en fruit bin nenkrijgen, gaan automatisch minder ande re ongezonde dingen eten. Hierdoor wordt het eetpatroon vanzelf beter. Ook adviseer ik zwangere vrouwen regelmatig vette vis te eten. Dat is belangrijk voor de celmem branen van het embryo." Behalve een extra tabletje foliumzuur raadt ze aanstaande moeders ook dringend aan al vóór de zwangerschap te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Dat roken slecht is, weet iedereen. „Alcohol is lastiger; mensen denken vaak dat één glaas je geen kwaad kan. We zullen inderdaad niet snel kunnen aantonen dat af en toe één glaasje de oorzaak is van een aangebo ren afwijking of een groeistoornis, maar weten wel dat alcohol drinken niet gezond is. Aanstaande moeders zouden het risico gewoon niet moeten nemen." Verse groente en vers fruit, noten, olijfolie, vis en mager vlees zijn de hoofdingrediën ten van het mediterrane dieet. „Uit onder zoek is gebleken dat vrouwen die een sterk mediterraan dieet volgen 60 tot 70 procent minder kans hebben op het krijgen van een kind met een open ruggetje of aangebo ren hartaandoening", zegt Steegers-Theu nissen. „De kans dat de baby een groeiver traging heeft, is drie keer kleiner dan nor- ETEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP WAT WEL WAT NIET maal. Een baby die wordt geboren met een groeiachterstand heeft later in het leven een groter risico op het krijgen van ouder domsziekten, zoals diabetes type 2 en hart en vaatziekten. Bij aanstaande moeders die het ongezonde westerse voedingspatroon volgen - met veel verzadigde vetten, snelle koolhydraten en dierlijke eiwitten - is de kans op het krijgen van een kind met een hazenlip twee keer zo groot. Ook voor aan staande vaders is het belangrijk gezond te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat met het eten van vooral veel groente, aardappe len en een beetje vlees het aantal zaadcel len toeneemt met 40.0000." Volgens Steegers-Theunissen is het belang rijk dat aanstaande ouders al vier maanden vóór de zwangerschap beginnen met ge zond te eten. „Cellen in het lichaam reage ren niet direct op meer vitamines of extra foliumzuur. De ei- en zaadcellen waaruit een embryo uiteindelijk wordt gevormd, beginnen al veertien weken voor de be vruchting in het lichaam te rijpen. Juist de eerste weken van de zwangerschap zijn be langrijk, eigenlijk nog voordat een vrouw weet dat ze zwanger is. In die periode wor den alle organen aangelegd. Een open rug getje of een hartafwijking ontstaat in de tweede week dat de vrouw over tijd is. Een ontbrekend armpje of beentje ook al in de eerste twee maanden van de zwanger schap. De placenta wordt eveneens in het begin gevormd. Als daar iets niet goed gaat, heeft het embryo er de rest van de zwangerschap last van. Daarom ben je laat als je je pas bij aanvang van de zwanger schap een gezonde levensstijl aanmeet. Als je tijdig begint, is de baarmoeder er opti maal klaar voor. Bovendien wordt daarmee de kans op een zwangerschap groter. Paren met een gezond voedingspatroon vergro ten hun kans op zwangerschap met 40 tot 60 procent. Bij stellen die niet zwanger ra ken, zou zelfs een ivf-behandeling achter wege kunnen blijven als ze anders eten." DINSDAG 13 JANUARI 2015 foto Getty Images Goede kost, gezonde baby door Arwen Kleyngeld Groente en fruit: bevat belangrijke vitami nen. Vette vis: belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen bij ongeboren baby's. Foliumzuur: verkleint de kans op een baby met open ruggetje of hazenlip. Calcium: zorgt voor goede botopbouw van de baby. Vitamine D: zorgt ervoor dat cal cium goed wordt opgenomen. Ijzer: voor komt bloedarmoede bij aanstaande moeder. Vitamine A: te veel vitamine A, meer dan 3.000 microgram, verhoogt kans op aange boren afwijkingen. Neem geen supplement. Lever: bevat vitamine A. Rauw vlees of gedroogde vleeswaren als parmaham: kan toxoplasmose veroorzaken. Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (zalm, paling), rauwe vis en roofvissen zo als zwaardvis en tonijn: in gerookte kant en-klare vis uit de koeling en rauwe schaal- en schelpdieren kan de bacterie listeria zit ten. Sommige vis kun je beter niet of be perkt eten omdat er grote hoeveelheden dioxines of zware metalen in kunnen zitten. Rauwe melk, rauwmelkse kaas en rauwe ei eren: in rauwe melk en zachte kaas van rau we melk kan de bacterie listeria zitten. In rauwe eieren kan salmonella zitten. Bron: Het Voedingscentrum www.slimmerzwanger.nl www.slimmeretenmetjekind.nl reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 43