Bandoeng is meer dan alleen een restaurant Van Antwerpen Milieutechniek zet stap in zuiveren water foodbedrijven WALCHEREN 27 Abdij Bier Festival in Kloostergangen 50 jaar Markies Verlichting Ondernemersplein De tijd lijkt stil te staan in het pand aan de Kanaalstraat. De boxen waar Indonesische muziek uit komt, lijken verouderd. Maar daar ligt volgens Mark Leemans de charme. „We proberen weinig te veranderen, want daar ligt juist onze kracht. Mensen herkennen onze smaak en interieur al meer dan veertig jaar en merken het als er een verandering is geweest. Dat geldt ook voor het eten. We houden vast aan de originele ge rechten." De recepten die Bandoeng ge bruikt zijn geïnspireerd op de Mo lukse 'mevrouw Alexander'. „In de eerste jaren kookten allerlei In donesische en Molukse vrouwen, maar niemand viel eigenlijk op qua bereiding. Behalve zij. Wij ge bruiken haar recepten nog steeds", vertelt vader Jessie Lee mans. In het knusse restaurant staat de Molukse muziek aan, al is Ban doeng niet open. De familie Lee mans vindt de sfeer erg belang rijk. „Mijn vader en ik zijn van het meelachen, mijn moeder van het meehuilen", zegt Mark Lee mans. „De gasten houden van de persoonlijkheid en betrokkenheid in het restaurant, daardoor is Ban doeng meer dan alleen een restau rant." Dat het restaurant beoordeeld is door bezoekers van de website In doweb maakt het voor de familie Leemans extra speciaal. De Moluk se en Indonesische gasten zijn na melijk kritischer dan bijvoorbeeld Nederlandse gasten. „De gemid delde Nederlander vindt het eten over het algemeen al snel lekker. Molukkers vergelijken het eten vaak met thuis. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden. Elk ei land heeft een eigen smaak. Dat We veranderen zo weinig mogelijk, dat is onze kracht." maakt het lastig om zo te koken dat iedereen het lekker vindt. Ver der gaat de gemiddelde Indische man of vrouw ook eten voor de gezelligheid en sfeer", zegt Mark. „Dan is het alleen maar een groot compliment als je zo'n titel krijgt." „Echt een kroon op ons werk", voegt Ids er aan toe. Na de verkiezing verwacht de fa milie dat het drukker wordt, „Ik denk dat het een gekkenhuis wordt, veel mensen zullen het zelf willen proeven", zegt Ids. „Het is wel verstandig om van te voren te reserveeren. We hebben vaak mensen moeten teleurstel len omdat het vol zat. Veel men sen vragen ons dan ook waarom we er niet een pand erbij trekken, maar dat gaat ten koste van de sfeer. En dat willen we niet", voegt Mark eraan toe. MIDDELBURG - Middelburg krijgt er een festival bij: het Abdij Bier Festival. En waar anders dan in de Kloostergangen van de Abdij. Het Middelburgse Abdij Bier Festi val vindt plaats op 8 en 9 mei. Op beide dagen zijn er activiteiten en proeverijen van 15.00 tot 22.00 uur. De organisatie van het festi val is in handen van de Stichting Bieren in Zeeland en Zeeland Ca tering. Volgens initiatiefnemers Renny Minnaert en Rob Scharff wordt het een proeverij van zes tien brouwerijen van abijdieren en een aantal Zeeuwse (ama- teur)brouwers. „Het wordt geen Oktoberfest", lacht Minnaert met een verwijzing naar het grote bier feest in München. Vorige week zijn de uitnodigingen verstuurd en de eerste aanmeldingen zijn er al: Abbaye de Brogne, Emelisse, Brouwerij Kees en Bad Hair Bre wing. Informeel hebben La Trap- pe en Affligem al toegezegd. Min naert verwacht dat er zo'n negen tig bieren te proeven zullen zijn. VLISSINGEN - Markies Verlichting in Vlissingen viert het vijftigjarig bestaan. De eerste openingsdag, destijds aan de Nieuwendijk 15, wordt donderdag 15 januari her dacht met een receptie in de hui dige zaak aan de Walstraat 39 van 17.00 tot 19.00 uur. Op de Kleine Markt worden feestelijkheden ge organiseerd, bij café Het Archief daar staan drankjes hapjes klaar. De overburen van het Kin derwagenmuseum rijden bij goed weer rond en zijn ook open. Gisteren opende gedeputeerde Ben de Reu (economie) het labo ratorium, waarin een recent aan getrokken medewerker 'onder zoek en ontwikkeling' waterzuive ringstechnieken kan verbeteren. De watertechnologie van het be drijf zorgt ervoor dat foodbedrij ven 95 procent afvalwater bespa ren. Ook worden agrofoodproduc- ten volledig gezuiverd van pestici den, ziektekiemen en bacteriën. Dat leidt enerzijds tot kostenbe sparingen (een veel lager water verbruik) en anderszijds tot een hogere voedselveiligheid en een langere houdbaarheid van aardap pel-, groente- en fruitproducten. Het Borssele bedrijf gaat vanaf 1 februari verder onder de naam VAM Watertech en introduceert dan een nieuw logo. De focus op waterzuivering voor de foodindus- trie heeft geleid tot een toename van de export. Inmiddels verlaat 85 procent van zuiveringsmodu les het land. „Nederland heeft een goede naam op het gebied van wa ter en landbouw. Bedrijven weten ons te vinden. We verkopen steeds meer in Duitsland en Enge land, maar de vraag uit de Vere nigde Staten en Canada neemt ook toe", zegt algemeen manager Hans Blaak van Van Antwerpen Milieutechniek. Het drie jaar jonge bedrijf wil nu de groeispurt echt inzetten. Dit jaar zal het aantal medewerkers groeien van 15 naar 17 of 18. Ook zullen vaker krachten worden in geleend. Algemeen manager Hans Blaak voorspelt ook een omzet groei. Momenteel is het Borsselse bedrijf goed voor 2,7 miljoen euro omzet per jaar. DINSDAG 13 JANUARI 2015 Eigenaar Mark Leemans van restaurant Bandoeng (links) met zijn moeder Ids en zijn vader Jessie, foto Ruben Oreel door Remi Mesu OOST-SOUBURG - Indisch restaurant Bandoeng uit Oost-Souburg is door bezoekers van de website In doweb verkozen tot het beste Indo nesische restaurant van Nederland. Eigenaar Mark Leemans en zijn ouders Ids en Jessie zijn trots met de titel. De familie legt uit wat het geheim is achter het succes. Mark Leemans www.abdijbierfestival.nl en facebook.com/abdijbierfestival Directeur Eduard van Antwerpen geeft gedeputeerde Ben de Reu, die giste ren het nieuwe laboratorium opende, tekst en uitleg, foto Marcelle Davidse door Frank Balkenende BORSSELE - Met een nieuw labora torium wil Van Antwerpen Milieu techniek in Borssele zijn waterzui veringstechniek voor agrofoodbe- drijven verder verfijnen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 27