Bandoeng is meer dan alleen een restaurant
Van Antwerpen Milieutechniek zet
stap in zuiveren water foodbedrijven
WALCHEREN 27
Abdij Bier Festival
in Kloostergangen
50 jaar Markies
Verlichting
Ondernemersplein
De tijd lijkt stil te staan in het
pand aan de Kanaalstraat. De
boxen waar Indonesische muziek
uit komt, lijken verouderd. Maar
daar ligt volgens Mark Leemans
de charme. „We proberen weinig
te veranderen, want daar ligt juist
onze kracht. Mensen herkennen
onze smaak en interieur al meer
dan veertig jaar en merken het als
er een verandering is geweest.
Dat geldt ook voor het eten. We
houden vast aan de originele ge
rechten."
De recepten die Bandoeng ge
bruikt zijn geïnspireerd op de Mo
lukse 'mevrouw Alexander'. „In
de eerste jaren kookten allerlei In
donesische en Molukse vrouwen,
maar niemand viel eigenlijk op
qua bereiding. Behalve zij. Wij ge
bruiken haar recepten nog
steeds", vertelt vader Jessie Lee
mans.
In het knusse restaurant staat de
Molukse muziek aan, al is Ban
doeng niet open. De familie Lee
mans vindt de sfeer erg belang
rijk. „Mijn vader en ik zijn van
het meelachen, mijn moeder van
het meehuilen", zegt Mark Lee
mans. „De gasten houden van de
persoonlijkheid en betrokkenheid
in het restaurant, daardoor is Ban
doeng meer dan alleen een restau
rant."
Dat het restaurant beoordeeld is
door bezoekers van de website In
doweb maakt het voor de familie
Leemans extra speciaal. De Moluk
se en Indonesische gasten zijn na
melijk kritischer dan bijvoorbeeld
Nederlandse gasten. „De gemid
delde Nederlander vindt het eten
over het algemeen al snel lekker.
Molukkers vergelijken het eten
vaak met thuis. Indonesië bestaat
uit duizenden eilanden. Elk ei
land heeft een eigen smaak. Dat
We veranderen zo weinig
mogelijk, dat is onze
kracht."
maakt het lastig om zo te koken
dat iedereen het lekker vindt. Ver
der gaat de gemiddelde Indische
man of vrouw ook eten voor de
gezelligheid en sfeer", zegt Mark.
„Dan is het alleen maar een groot
compliment als je zo'n titel
krijgt." „Echt een kroon op ons
werk", voegt Ids er aan toe.
Na de verkiezing verwacht de fa
milie dat het drukker wordt, „Ik
denk dat het een gekkenhuis
wordt, veel mensen zullen het
zelf willen proeven", zegt Ids.
„Het is wel verstandig om van te
voren te reserveeren. We hebben
vaak mensen moeten teleurstel
len omdat het vol zat. Veel men
sen vragen ons dan ook waarom
we er niet een pand erbij trekken,
maar dat gaat ten koste van de
sfeer. En dat willen we niet",
voegt Mark eraan toe.
MIDDELBURG - Middelburg krijgt
er een festival bij: het Abdij Bier
Festival. En waar anders dan in de
Kloostergangen van de Abdij.
Het Middelburgse Abdij Bier Festi
val vindt plaats op 8 en 9 mei. Op
beide dagen zijn er activiteiten en
proeverijen van 15.00 tot 22.00
uur. De organisatie van het festi
val is in handen van de Stichting
Bieren in Zeeland en Zeeland Ca
tering. Volgens initiatiefnemers
Renny Minnaert en Rob Scharff
wordt het een proeverij van zes
tien brouwerijen van abijdieren
en een aantal Zeeuwse (ama-
teur)brouwers. „Het wordt geen
Oktoberfest", lacht Minnaert met
een verwijzing naar het grote bier
feest in München. Vorige week
zijn de uitnodigingen verstuurd
en de eerste aanmeldingen zijn er
al: Abbaye de Brogne, Emelisse,
Brouwerij Kees en Bad Hair Bre
wing. Informeel hebben La Trap-
pe en Affligem al toegezegd. Min
naert verwacht dat er zo'n negen
tig bieren te proeven zullen zijn.
VLISSINGEN - Markies Verlichting
in Vlissingen viert het vijftigjarig
bestaan. De eerste openingsdag,
destijds aan de Nieuwendijk 15,
wordt donderdag 15 januari her
dacht met een receptie in de hui
dige zaak aan de Walstraat 39 van
17.00 tot 19.00 uur. Op de Kleine
Markt worden feestelijkheden ge
organiseerd, bij café Het Archief
daar staan drankjes hapjes
klaar. De overburen van het Kin
derwagenmuseum rijden bij goed
weer rond en zijn ook open.
Gisteren opende gedeputeerde
Ben de Reu (economie) het labo
ratorium, waarin een recent aan
getrokken medewerker 'onder
zoek en ontwikkeling' waterzuive
ringstechnieken kan verbeteren.
De watertechnologie van het be
drijf zorgt ervoor dat foodbedrij
ven 95 procent afvalwater bespa
ren. Ook worden agrofoodproduc-
ten volledig gezuiverd van pestici
den, ziektekiemen en bacteriën.
Dat leidt enerzijds tot kostenbe
sparingen (een veel lager water
verbruik) en anderszijds tot een
hogere voedselveiligheid en een
langere houdbaarheid van aardap
pel-, groente- en fruitproducten.
Het Borssele bedrijf gaat vanaf 1
februari verder onder de naam
VAM Watertech en introduceert
dan een nieuw logo. De focus op
waterzuivering voor de foodindus-
trie heeft geleid tot een toename
van de export. Inmiddels verlaat
85 procent van zuiveringsmodu
les het land. „Nederland heeft een
goede naam op het gebied van wa
ter en landbouw. Bedrijven weten
ons te vinden. We verkopen
steeds meer in Duitsland en Enge
land, maar de vraag uit de Vere
nigde Staten en Canada neemt
ook toe", zegt algemeen manager
Hans Blaak van Van Antwerpen
Milieutechniek.
Het drie jaar jonge bedrijf wil nu
de groeispurt echt inzetten. Dit
jaar zal het aantal medewerkers
groeien van 15 naar 17 of 18. Ook
zullen vaker krachten worden in
geleend. Algemeen manager Hans
Blaak voorspelt ook een omzet
groei. Momenteel is het Borsselse
bedrijf goed voor 2,7 miljoen euro
omzet per jaar.
DINSDAG 13 JANUARI 2015
Eigenaar Mark Leemans van restaurant Bandoeng (links) met zijn moeder Ids en zijn vader Jessie, foto Ruben Oreel
door Remi Mesu
OOST-SOUBURG - Indisch restaurant
Bandoeng uit Oost-Souburg is
door bezoekers van de website In
doweb verkozen tot het beste Indo
nesische restaurant van Nederland.
Eigenaar Mark Leemans en zijn
ouders Ids en Jessie zijn trots met
de titel. De familie legt uit wat het
geheim is achter het succes.
Mark Leemans
www.abdijbierfestival.nl en
facebook.com/abdijbierfestival
Directeur Eduard van Antwerpen geeft gedeputeerde Ben de Reu, die giste
ren het nieuwe laboratorium opende, tekst en uitleg, foto Marcelle Davidse
door Frank Balkenende
BORSSELE - Met een nieuw labora
torium wil Van Antwerpen Milieu
techniek in Borssele zijn waterzui
veringstechniek voor agrofoodbe-
drijven verder verfijnen.