Hollands met
vleugje Afrika
verlaat boos tv-programma
BINNENLAND 11
'MH17 is neergeschoten door BUK
van Russische luchtafweerbrigade'
De Bussumse vertrok 25 jaar gele
den naar Zuid-Afrika, waar ze uit
groeide tot de beste kok van het
land, van het hele continent zelfs.
Haar restaurant The Tasting
Room in hotel Le Quartier
Francais in Franschhoek staat al
vele jaren hoog in de top honderd
van de beste restaurants van de
wereld.
Op uitnodiging van restaurant
Rijks in het Rijksmuseum, staat
ze enkele dagen als gastchef ach
ter het fornuis in Amsterdam. „Ik
kreeg nog voor de opening van
dit nieuwe restaurant een uitnodi
ging om in de aanloop naar de ex
positie Late Rembrandt te komen
koken. Ik heb research gedaan
naar een aantal werken van Rem
brandt, maar ook van andere 17e-
eeuwse meesters in het museum.
Op basis daarvan heb ik enkele ge
rechten samengesteld, noem het
Hollandse inspiratie met een
vleugje Afrika."
Uit haar keuken nam ze inheem
se Afrikaanse ingrediënten als
baobab, buchu en honeybush
mee. Janse: „Het gebruik van felle
kleuren door Vermeer, bij voor
beeld bij Het Melkmeisje, heeft me
geïnspireerd. Ik heb een gerecht
gemaakt met een saus van mais.
Dat is voor Afrika wat de aardap
pel is voor Nederland. De mais-
saus wordt gegoten over blokjes
polenta, met een schuim van pe
per uit Madagaskar. Het is zoda
nig op het bord gelegd, dat rechts
een schaduw valt, zoals ook in
het werk van Vermeer."
De late Rembrandt heeft de Hol
lands-Afrikaanse chef vertaald
naar een gerecht waarin de
vrucht van de apenboom (bao-
ook, maar mijn argumenten over
de hoge kosten en de uitpuilende
azc's hebben ze niet laten zien",
vertelt Willeke. Ze wil niet met
haar achternaam in de krant, om
dat ze bang is belaagd te worden
door andersdenkenden. „Ik werd
ook steeds geconfronteerd met
mijn PVV-opvattingen. Ik voelde
me constant het mikpunt."
Presentator Dennis van der Geest
spreekt dat laatste tegen: „Ik heb
iedereen geconfronteerd met zijn
standpunten, maar als je zo duide
lijk laat zien dat je voor de PW
bent, kun je daar opmerkingen
over verwachten."
Rot op naar je eigen land leidde al
tot Kamervragen. Volgens
PVV-Kamerlid Martin Bosma
nam de EO PW-kiezers mee op
reis om hen ervan te overtuigen
dat de massa-immigratie naar Ne
derland een goede zaak is. Hij
vroeg of er ook programma's ko
men 'waarin D66'ers getoond
wordt hoe Nederlandse gezinnen
moeten kromliggen vanwege de
betalingen aan de EU?'.
Wat Willeke ook steekt, is dat
EO-directeur Arjen Lock eerder
verklaarde dat alle deelnemers
zijn veranderd door de reis. „Dat
is niet waar, ik heb nog steeds de
zelfde politieke standpunten."
Een woordvoerder van de omroep
erkent dat de directeur zich toen
heeft vergist.
bab) een rol speelt: een hangop
van baobab met kokossorbet en
macademianoot, met gezouten ka
ramel van honeybush.
Vijf van zulke gerechten heeft ze
voor de gasten van Rijks gecompo
neerd. Janse: „Combinaties waar
in altijd een element van verras
sing en nostalgie zit. En natuur
lijk de Zuid-Afrikaanse hartslag."
Het gastoptreden van Margot Jan
se - een driedaags lunch- en di
nerfestijn - eindigt zaterdag. Daar
na blijven haar gerechten tot 17
mei op de kaart van Rijks.
Zelf keert ze zondag terug naar de
zomer. Kookt ze in Nederland
met een vleug Afrika, in Fransch
hoek is het andersom. Vermaard
zijn haar bitterballen van wil
debeest en eigenzinnig is haar
consequente toevoeging van een
snuf zout aan zoete gerechten.
En terwijl Margot Janse voor het
eerst sinds jaren kerst vierde in
Nederland, deelde een zwarte San-
taclaus honderden cadeautjes uit
aan kinderen in townships. Met
Nederlands geld steunt ze al jaren
het Zuid-Afrikaanse project 'Isabe-
lo' (delen=zorgen). Peuters, die
thuis vrijwel niet of louter onge
zond eten, krijgen dagelijks een
verse lunch, met de schijf van vijf
als uitgangspunt. En basisscholie
ren krijgen een ontbijt voorge
schoteld. Alles bereid door een
van de twaalf koks van topkeuken
van The Tasting Room. Per jaar ko
men zo 260.000 maaltijden te
recht bij honderden kinderen die
dat hard nodig hebben.
Willeke uit Zoetermeer
voelt zich misleid door
programmamakers van
'Rot op naar je eigen land'.
De MH17 zou op 17
juli zijn neergescho
ten met een BUK-ra-
ket van de 53e luchtaf
weerbrigade van het
Russische leger. Die
brigade is normaliter
gelegerd in de stad
Kursk, maar was op
17 juli in Oost-Oekraï-
ne waar zij de
BUK-raket in stelling
bracht. Dat stellen
journalisten van het
Algemeen Dagblad,
het Duitse blad Der
Spiegel en het onaf
hankelijke collectief
Correctlv in een geza
menlijke publicatie
vandaag.
De verslaggevers, die
samen maandenlang
onderzoek verricht
ten, wisten meerdere
getuigen te traceren
die de lancering van
de raket hebben ge
zien. Zij wijzen een
akker in het noorden
van de stad Snizjne
aan als lanceerplek
van de raket. „Ze heb
ben dat vliegtuig met
een raket neergescho
ten. De raket is vanaf
daar afgeschoten", al
dus een van de getui
gen over een veld ach
ter een spoortalud in
Snizjne. De journalis
ten konden niet ach
terhalen wie het be
vel gaf om het projec
tiel te lanceren.
Willeke
asielzoekers van
daan komen en
dat we daar die
per op onze
standpunten
zouden ingaan.
Alleen de zielige
kant van vluchte
lingen is bena
drukt. Die verha
len raken mij
vliegroute over De Krim echter
minder relevantie, omdat hij zui
delijker ligt." Wat hij en het kabi
net dan wel over Oost-Oekraïne
wisten? Minister Ivo Opstelten
(Justitie, WD) weet niet meer of
hij zelf is geïnformeerd over de
Antonov op 14 juli. Maar volgens
hem is dat ook niet nodig, omdat
informatie over incidenten publie
kelijk bekend was. „We wisten
voor de ramp dat er gevochten
werd", licht Schoof toe. „En het
was inderdaad publiekelijk be
kend dat er al toestellen op ver
schillende hoogtes waren neerge
haald. Op basis daarvan zijn door
Oekraïne de vlieghoogtes aange
past."
Dat een Nederlandse diplomaat
daar in Oekraïne over is ingelicht,
noemt Schoof'logisch'. „De vraag
blijft, dat zie je ook in de Kamer
vragen die telkens worden ge
steld, hoe je nu bepaalt wat veilig
is en wat niet? En wat we zien is
dat dat internationale debat daar
over, als ik het cru zeg, een nieu
we impuls heeft gekregen. Omdat
risicogebieden tot nu toe niet be
schouwd werden als gebieden
waar je niet overheen mag vlie
gen. Dat was in Oekraïne ook niet
het geval. Het luchtruim daar was
op 17 juli open en werd door veel
maatschappijen gebruikt."
Schoof sluit niet uit dat het huidi
ge onderzoek dat de internationa
le organisatie voor burgerlucht
vaart ICAO in nauwe samenwer
king met Nederland uitvoert, tot
nieuwe veiligheidsnormen en
nieuwe afspraken over informatie
voorziening rond risico's in het
luchtruim zal leiden. „Als wij in
formatie hebben dat de situatie ge
vaarlijk is om te vliegen weten
wij dat en geven we dat ook door
aan de luchtvaartmaatschappijen.
Maar het gaat telkens over poten
tie en intentie. Wat hebben ze
aan materieel om te schieten en is
er de intentie om burgerlucht
vaart uit de lucht te schieten? Of
die potentie er was in Oost-Oek-
raïne is onduidelijk, de intentie
was er niet. Boven Syrië en Irak
was dat bijvoorbeeld anders. Daar
hebben ze eerder laten zien dat ze
burgervliegtuigen ook uit de
lucht willen schieten, dus daar
vielen potentie en intentie sa
men. Maar dat is dus wel wat we
nu internationaal bekijken: moet
je niet op een andere manier de
discussie aangaan over waar je
wel en niet vliegt en wie dat be
paalt? Want dat kun je bijna niet
aan een individueel land of een in
dividuele vliegmaatschappij over
laten. Dat kan alleen in internatio
naal verband."
^9
ZATERDAG 10 JANUARI 2015
door Paulus Smits
AMSTERDAM - Ze schildert met
haar koksmes. Haar stillevens zijn
geïnspireerd op werken van grote
meesters als Vermeer en Rem
brandt. Alleen zijn ze tien minuten
na vervaardiging alweer verdwe
nen, want de kunst van Margot Jan-
se (45) is letterlijk om op te eten.
Topkok Margot Janse kookt in het
Rijks, foto Jan Kees Steenman
Nog steeds is niet duidelijk wie wanneer wat wist over de veiligheid van
het luchtruim boven Oekraïne, foto Corbis
foto EO
potentieel risico'
Het Melkmeisje inspireerde tot een gerecht van een saus van mais over po
lenta. foto Rijksmuseum