Hollands met vleugje Afrika verlaat boos tv-programma BINNENLAND 11 'MH17 is neergeschoten door BUK van Russische luchtafweerbrigade' De Bussumse vertrok 25 jaar gele den naar Zuid-Afrika, waar ze uit groeide tot de beste kok van het land, van het hele continent zelfs. Haar restaurant The Tasting Room in hotel Le Quartier Francais in Franschhoek staat al vele jaren hoog in de top honderd van de beste restaurants van de wereld. Op uitnodiging van restaurant Rijks in het Rijksmuseum, staat ze enkele dagen als gastchef ach ter het fornuis in Amsterdam. „Ik kreeg nog voor de opening van dit nieuwe restaurant een uitnodi ging om in de aanloop naar de ex positie Late Rembrandt te komen koken. Ik heb research gedaan naar een aantal werken van Rem brandt, maar ook van andere 17e- eeuwse meesters in het museum. Op basis daarvan heb ik enkele ge rechten samengesteld, noem het Hollandse inspiratie met een vleugje Afrika." Uit haar keuken nam ze inheem se Afrikaanse ingrediënten als baobab, buchu en honeybush mee. Janse: „Het gebruik van felle kleuren door Vermeer, bij voor beeld bij Het Melkmeisje, heeft me geïnspireerd. Ik heb een gerecht gemaakt met een saus van mais. Dat is voor Afrika wat de aardap pel is voor Nederland. De mais- saus wordt gegoten over blokjes polenta, met een schuim van pe per uit Madagaskar. Het is zoda nig op het bord gelegd, dat rechts een schaduw valt, zoals ook in het werk van Vermeer." De late Rembrandt heeft de Hol lands-Afrikaanse chef vertaald naar een gerecht waarin de vrucht van de apenboom (bao- ook, maar mijn argumenten over de hoge kosten en de uitpuilende azc's hebben ze niet laten zien", vertelt Willeke. Ze wil niet met haar achternaam in de krant, om dat ze bang is belaagd te worden door andersdenkenden. „Ik werd ook steeds geconfronteerd met mijn PVV-opvattingen. Ik voelde me constant het mikpunt." Presentator Dennis van der Geest spreekt dat laatste tegen: „Ik heb iedereen geconfronteerd met zijn standpunten, maar als je zo duide lijk laat zien dat je voor de PW bent, kun je daar opmerkingen over verwachten." Rot op naar je eigen land leidde al tot Kamervragen. Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma nam de EO PW-kiezers mee op reis om hen ervan te overtuigen dat de massa-immigratie naar Ne derland een goede zaak is. Hij vroeg of er ook programma's ko men 'waarin D66'ers getoond wordt hoe Nederlandse gezinnen moeten kromliggen vanwege de betalingen aan de EU?'. Wat Willeke ook steekt, is dat EO-directeur Arjen Lock eerder verklaarde dat alle deelnemers zijn veranderd door de reis. „Dat is niet waar, ik heb nog steeds de zelfde politieke standpunten." Een woordvoerder van de omroep erkent dat de directeur zich toen heeft vergist. bab) een rol speelt: een hangop van baobab met kokossorbet en macademianoot, met gezouten ka ramel van honeybush. Vijf van zulke gerechten heeft ze voor de gasten van Rijks gecompo neerd. Janse: „Combinaties waar in altijd een element van verras sing en nostalgie zit. En natuur lijk de Zuid-Afrikaanse hartslag." Het gastoptreden van Margot Jan se - een driedaags lunch- en di nerfestijn - eindigt zaterdag. Daar na blijven haar gerechten tot 17 mei op de kaart van Rijks. Zelf keert ze zondag terug naar de zomer. Kookt ze in Nederland met een vleug Afrika, in Fransch hoek is het andersom. Vermaard zijn haar bitterballen van wil debeest en eigenzinnig is haar consequente toevoeging van een snuf zout aan zoete gerechten. En terwijl Margot Janse voor het eerst sinds jaren kerst vierde in Nederland, deelde een zwarte San- taclaus honderden cadeautjes uit aan kinderen in townships. Met Nederlands geld steunt ze al jaren het Zuid-Afrikaanse project 'Isabe- lo' (delen=zorgen). Peuters, die thuis vrijwel niet of louter onge zond eten, krijgen dagelijks een verse lunch, met de schijf van vijf als uitgangspunt. En basisscholie ren krijgen een ontbijt voorge schoteld. Alles bereid door een van de twaalf koks van topkeuken van The Tasting Room. Per jaar ko men zo 260.000 maaltijden te recht bij honderden kinderen die dat hard nodig hebben. Willeke uit Zoetermeer voelt zich misleid door programmamakers van 'Rot op naar je eigen land'. De MH17 zou op 17 juli zijn neergescho ten met een BUK-ra- ket van de 53e luchtaf weerbrigade van het Russische leger. Die brigade is normaliter gelegerd in de stad Kursk, maar was op 17 juli in Oost-Oekraï- ne waar zij de BUK-raket in stelling bracht. Dat stellen journalisten van het Algemeen Dagblad, het Duitse blad Der Spiegel en het onaf hankelijke collectief Correctlv in een geza menlijke publicatie vandaag. De verslaggevers, die samen maandenlang onderzoek verricht ten, wisten meerdere getuigen te traceren die de lancering van de raket hebben ge zien. Zij wijzen een akker in het noorden van de stad Snizjne aan als lanceerplek van de raket. „Ze heb ben dat vliegtuig met een raket neergescho ten. De raket is vanaf daar afgeschoten", al dus een van de getui gen over een veld ach ter een spoortalud in Snizjne. De journalis ten konden niet ach terhalen wie het be vel gaf om het projec tiel te lanceren. Willeke asielzoekers van daan komen en dat we daar die per op onze standpunten zouden ingaan. Alleen de zielige kant van vluchte lingen is bena drukt. Die verha len raken mij vliegroute over De Krim echter minder relevantie, omdat hij zui delijker ligt." Wat hij en het kabi net dan wel over Oost-Oekraïne wisten? Minister Ivo Opstelten (Justitie, WD) weet niet meer of hij zelf is geïnformeerd over de Antonov op 14 juli. Maar volgens hem is dat ook niet nodig, omdat informatie over incidenten publie kelijk bekend was. „We wisten voor de ramp dat er gevochten werd", licht Schoof toe. „En het was inderdaad publiekelijk be kend dat er al toestellen op ver schillende hoogtes waren neerge haald. Op basis daarvan zijn door Oekraïne de vlieghoogtes aange past." Dat een Nederlandse diplomaat daar in Oekraïne over is ingelicht, noemt Schoof'logisch'. „De vraag blijft, dat zie je ook in de Kamer vragen die telkens worden ge steld, hoe je nu bepaalt wat veilig is en wat niet? En wat we zien is dat dat internationale debat daar over, als ik het cru zeg, een nieu we impuls heeft gekregen. Omdat risicogebieden tot nu toe niet be schouwd werden als gebieden waar je niet overheen mag vlie gen. Dat was in Oekraïne ook niet het geval. Het luchtruim daar was op 17 juli open en werd door veel maatschappijen gebruikt." Schoof sluit niet uit dat het huidi ge onderzoek dat de internationa le organisatie voor burgerlucht vaart ICAO in nauwe samenwer king met Nederland uitvoert, tot nieuwe veiligheidsnormen en nieuwe afspraken over informatie voorziening rond risico's in het luchtruim zal leiden. „Als wij in formatie hebben dat de situatie ge vaarlijk is om te vliegen weten wij dat en geven we dat ook door aan de luchtvaartmaatschappijen. Maar het gaat telkens over poten tie en intentie. Wat hebben ze aan materieel om te schieten en is er de intentie om burgerlucht vaart uit de lucht te schieten? Of die potentie er was in Oost-Oek- raïne is onduidelijk, de intentie was er niet. Boven Syrië en Irak was dat bijvoorbeeld anders. Daar hebben ze eerder laten zien dat ze burgervliegtuigen ook uit de lucht willen schieten, dus daar vielen potentie en intentie sa men. Maar dat is dus wel wat we nu internationaal bekijken: moet je niet op een andere manier de discussie aangaan over waar je wel en niet vliegt en wie dat be paalt? Want dat kun je bijna niet aan een individueel land of een in dividuele vliegmaatschappij over laten. Dat kan alleen in internatio naal verband." ^9 ZATERDAG 10 JANUARI 2015 door Paulus Smits AMSTERDAM - Ze schildert met haar koksmes. Haar stillevens zijn geïnspireerd op werken van grote meesters als Vermeer en Rem brandt. Alleen zijn ze tien minuten na vervaardiging alweer verdwe nen, want de kunst van Margot Jan- se (45) is letterlijk om op te eten. Topkok Margot Janse kookt in het Rijks, foto Jan Kees Steenman Nog steeds is niet duidelijk wie wanneer wat wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne, foto Corbis foto EO potentieel risico' Het Melkmeisje inspireerde tot een gerecht van een saus van mais over po lenta. foto Rijksmuseum

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 11