Werken in de bediening is nooit saai
Elke donderdagavond staat Jeffrey Buil (14) uit Zierikzee
in de keuken van restaurant Le Marin van de Pontes Pieter
Zeeman.
oooc
<>xkxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>o<x>o<>o<>o<x^
School:
Hoeveel uur per week doe
je dit werk?
Dat scheelt per dag, soms
begin je om vier uur 's mid
dags en werk je tot twaalf
uur. En een andere keer be
gin je om zes uur en eindig
je om acht uur.
Dat ligt eraan hoe druk het
is, ik denk dat ik gemiddeld
zes uur per dag werk. Ik
werk twee a drie dagen in
de week.
Ik vind het erg leuk werk,
de sfeer onder de werkne
mers is hartstikke goed.
Het is nooit saai, je hebt al
tijd wat te doen. Daardoor
vliegt de tijd voorbij. De
baas is ook erg spontaan en
leuk, zelfs als het druk is. Ik
heb het erg naar mijn zin.
Ik ga later niet in een pizze
ria werken. Het is een heel
leuk bijbaantje, je verbetert
ook je sociale vaardigheden.
Maar als vaste baan zou ik
het niet doen.
Het is niet makkelijk
het vlees precies goed
gaar te krijgen. Dat
komt aan op seconden
Wat voor bijbaantje heb je?
Ik werk in de bediening bij
de pizzeria La Piccola Italia
in Middelburg.
twee jaar van de praktijkopleiding zijn
heel algemeen. Ook zorg, techniek en
bouw komen daarin aan bod. Na het
tweede jaar maken de leerlingen een
keuze waarin ze zich verder in willen
specialiseren. Consumptief breed is zo
als de naam al doet vermoeden heel ge
varieerd.
Je kunt er terecht als je in de horeca
wilt werken, maar ook als je gaat voor
toerisme of het banketbakkersvak. In
totaal duurt de opleiding vier jaar.
Daarna kunnen de leerlingen zich spe
cialiseren. Op de koksschool bijvoor
beeld, zoals Jeffrey van plan is. Bij con
sumptief volgen de leerlingen theorie
lessen over hygiëne en voeding, maar
ook taal en rekenen komen aan bod.
Het grootste gedeelte van de week be
staat uit praktijklessen en daar is Jef
frey erg blij mee: „Ik werk graag met
mijn handen. We leren alle handelin-
Ik verdien rond de zes euro
per dag. Daarnaast krijg je
ook weieens fooi, dat
scheelt per dag en per sei
zoen.
gen die je in een restaurant doorloopt.
Van het poleren van glazen en bestek
tot het opdienen van borden en snij-
technieken in de keuken. De afgelopen
middag leerden we wat er allemaal
komt kijken bij het serveren van drank
jes en gerechten. Het is goed dat je als
kok weet hoe het werkt in de bedie
ning en andersom. Zeker als je later
een eigen restaurant begint."
In april krijgt hij alvast een voorproef
je van het koksvak. Dan gaat hij stagelo
pen in het Rotterdamse restaurant Las
Palmas van topkok Herman den Blij
ker.
Ook daarmee bewijst hij dat hij ambi
tie heeft: „We moesten zelf een stage
plaats zoeken. Ik ben naar Rotterdam
gereisd en Las Palmas binnengelopen
in de hoop dat ze een plekje voor mij
hadden. Ik ben heel benieuwd. Vind
het spannend om in zo'n bekend en
groot restaurant aan de slag te gaan. Ik
laat het maar gewoon op me afko
men."
te uitdaging: „Het is niet makkelijk om
het vlees precies goed gaar te krijgen.
Dat komt aan op seconden. Maar als
het eenmaal lukt, voel ik me trots."
Als de leerlingen de kip later opdienen
klinken er tevreden geluiden door de
zaal. Jeffrey slaakt een opgeluchte
zucht. „Deze dingen blijven span
nend."
Hij zit in het derde leerjaar van con
sumptief breed samen met 31 anderen.
De eerste
vlees voor te schotelen, geeft dat mij
veel meer voldoening dan wanneer ik
een ingewikkelde rekensom oplos."
Pontes Pieter Zeeman heeft een eigen
schoolrestaurant: Le Marin. Elke don
derdagavond bereiden Jeffrey en zijn
medeleerlingen een driegangenmenu
voor gasten uit de omgeving.
Vandaag staan er groentesoep met zelf
gebakken broodjes, kipfilet met groen
te en aardappelen en een grand dessert
op het menu. Er wacht Jeffrey een gro-
effrey ontdekte al op jonge
leeftijd dat hij graag in de
keuken staat. Zo graag dat
hij er zijn beroep van wil
maken. Daarom koos hij
voor de leerrichting con
sumptief breed op Pontes Pieter Zee
man in Zierikzee. Daar leert hij over
koken, bakken en serveren. „Als het
me lukt om iemand een perfect stukje
ZATERDAG 10 JANUARI 2015
Snuffelen aan het
koksvak in Le Marin
Jeffrey Buil gaat stage lopen in het Rotterdamse restaurant Las Palmas van topkok Herman den Blijker.
Naam:
Eline van der Meer
(18)
Woonplaats:
Middelburg
CSW Van de Perre
in Middelburg
Wat vind je van het werk?
Zou je dit werk later ook
willen doen?
Wat verdien je?
door Sharon van Oost