Werken in de bediening is nooit saai Elke donderdagavond staat Jeffrey Buil (14) uit Zierikzee in de keuken van restaurant Le Marin van de Pontes Pieter Zeeman. oooc <>xkxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>o<x>o<>o<>o<x^ School: Hoeveel uur per week doe je dit werk? Dat scheelt per dag, soms begin je om vier uur 's mid dags en werk je tot twaalf uur. En een andere keer be gin je om zes uur en eindig je om acht uur. Dat ligt eraan hoe druk het is, ik denk dat ik gemiddeld zes uur per dag werk. Ik werk twee a drie dagen in de week. Ik vind het erg leuk werk, de sfeer onder de werkne mers is hartstikke goed. Het is nooit saai, je hebt al tijd wat te doen. Daardoor vliegt de tijd voorbij. De baas is ook erg spontaan en leuk, zelfs als het druk is. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik ga later niet in een pizze ria werken. Het is een heel leuk bijbaantje, je verbetert ook je sociale vaardigheden. Maar als vaste baan zou ik het niet doen. Het is niet makkelijk het vlees precies goed gaar te krijgen. Dat komt aan op seconden Wat voor bijbaantje heb je? Ik werk in de bediening bij de pizzeria La Piccola Italia in Middelburg. twee jaar van de praktijkopleiding zijn heel algemeen. Ook zorg, techniek en bouw komen daarin aan bod. Na het tweede jaar maken de leerlingen een keuze waarin ze zich verder in willen specialiseren. Consumptief breed is zo als de naam al doet vermoeden heel ge varieerd. Je kunt er terecht als je in de horeca wilt werken, maar ook als je gaat voor toerisme of het banketbakkersvak. In totaal duurt de opleiding vier jaar. Daarna kunnen de leerlingen zich spe cialiseren. Op de koksschool bijvoor beeld, zoals Jeffrey van plan is. Bij con sumptief volgen de leerlingen theorie lessen over hygiëne en voeding, maar ook taal en rekenen komen aan bod. Het grootste gedeelte van de week be staat uit praktijklessen en daar is Jef frey erg blij mee: „Ik werk graag met mijn handen. We leren alle handelin- Ik verdien rond de zes euro per dag. Daarnaast krijg je ook weieens fooi, dat scheelt per dag en per sei zoen. gen die je in een restaurant doorloopt. Van het poleren van glazen en bestek tot het opdienen van borden en snij- technieken in de keuken. De afgelopen middag leerden we wat er allemaal komt kijken bij het serveren van drank jes en gerechten. Het is goed dat je als kok weet hoe het werkt in de bedie ning en andersom. Zeker als je later een eigen restaurant begint." In april krijgt hij alvast een voorproef je van het koksvak. Dan gaat hij stagelo pen in het Rotterdamse restaurant Las Palmas van topkok Herman den Blij ker. Ook daarmee bewijst hij dat hij ambi tie heeft: „We moesten zelf een stage plaats zoeken. Ik ben naar Rotterdam gereisd en Las Palmas binnengelopen in de hoop dat ze een plekje voor mij hadden. Ik ben heel benieuwd. Vind het spannend om in zo'n bekend en groot restaurant aan de slag te gaan. Ik laat het maar gewoon op me afko men." te uitdaging: „Het is niet makkelijk om het vlees precies goed gaar te krijgen. Dat komt aan op seconden. Maar als het eenmaal lukt, voel ik me trots." Als de leerlingen de kip later opdienen klinken er tevreden geluiden door de zaal. Jeffrey slaakt een opgeluchte zucht. „Deze dingen blijven span nend." Hij zit in het derde leerjaar van con sumptief breed samen met 31 anderen. De eerste vlees voor te schotelen, geeft dat mij veel meer voldoening dan wanneer ik een ingewikkelde rekensom oplos." Pontes Pieter Zeeman heeft een eigen schoolrestaurant: Le Marin. Elke don derdagavond bereiden Jeffrey en zijn medeleerlingen een driegangenmenu voor gasten uit de omgeving. Vandaag staan er groentesoep met zelf gebakken broodjes, kipfilet met groen te en aardappelen en een grand dessert op het menu. Er wacht Jeffrey een gro- effrey ontdekte al op jonge leeftijd dat hij graag in de keuken staat. Zo graag dat hij er zijn beroep van wil maken. Daarom koos hij voor de leerrichting con sumptief breed op Pontes Pieter Zee man in Zierikzee. Daar leert hij over koken, bakken en serveren. „Als het me lukt om iemand een perfect stukje ZATERDAG 10 JANUARI 2015 Snuffelen aan het koksvak in Le Marin Jeffrey Buil gaat stage lopen in het Rotterdamse restaurant Las Palmas van topkok Herman den Blijker. Naam: Eline van der Meer (18) Woonplaats: Middelburg CSW Van de Perre in Middelburg Wat vind je van het werk? Zou je dit werk later ook willen doen? Wat verdien je? door Sharon van Oost

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 112