'Kunnen helpen bij zo'n ramp is bijzonder' 66 Ik ben het 6 BINNENLAND ZIEKENHUISVOEDING Doorgekookte boontjes en waterige jus zijn steeds vaker verleden tijd in het ziekenhuis. MM m LEIDERDORP - Een croissantje bij het ontbijt, plakje oude kaas op donker boerenbrood als lunch en voor het diner: keuze uit verse spi nazie met aardappeltjes en een ge haktballetje of hutspot met een in eigen jus gestoofd runderlapje. Mare Aldewereld (58) verblijft niet in een hotel, maar in het Alrij- ne Ziekenhuis (voorheen Rijn land) in Leiderdorp. Hij is er al an derhalve week voor een infectie na een heupoperatie. De muren komen op hem af en het liefst ging hij naar huis, maar niet voor het eten. Aldewereld dacht bij zie kenhuiseten aan 'doorgekookte boontjes'. „Maar hier zijn ze beet gaar." De patiënt zegt niet snel te vreden te zijn: „Ik ben het vrouw tje thuis en kook graag. Maar het eten hier is minstens zo lekker." Voordeel van de manier waarop het Alrijne werkt, is dat je niet de dag van tevoren aan hoeft te ge ven wat je wilt, vindt Aldewereld. Om vijf uur 's middags komt er een hightech maaltijdkar langs met daarop schalen eten. Twee keuzes voor de hoofdmaaltijd, die niet op het bord worden gekwakt zoals vroeger in de gaarkeuken, maar mooi opgediend en gegar neerd met een plukje waterkers. Toe: boerenpap met rode bes, krenten en rozijnen. „Ik moet op passen dat ik niet te dik word", grijnst Aldewereld. Hij ligt op de afdeling orthopedie en meestal is eten dan niet lastig. Maar dat is wel anders een paar verdiepingen lager. „Kanker patiënten proeven vaak weinig of zijn misselijk. Door weinig te eten, verzwakken ze nog meer. En dus is keuzevrijheid juist dan belangrijk", zegt voedingsassisten te Jolanda de Boer. „Dan hoefje niet met een warme maaltijd aan te komen, maar wel met een cracker of een papje. Allemaal op verzoek." Voor wie wel behoefte heeft aan iets warms tussendoor is er altijd nog de soepkar die met een helde re en gebonden versie rondtoert door het ziekenhuis. Eten was een ondergeschoven kindje, weet Mariëlle van Zijp, vrouwtje thuis en kook graag. Maar het eten hier is minstens zo lekker teamleider patiëntenvoeding.Ook voor patiënten die lang verblij ven, is er afwisseling. Drie weken is het eten elke dag anders. Er is een zomer- en een winterpro- gramma, voorgeproefd door voe dingsassistentes, koks en diëtis ten. Het Alrijne laat het eten ko men van een maaltijdleverancier. De voeding wordt a la minute be reid op de dinerkar, waardoor boontjes boontjes blijven. Van Zijp: „We verspillen 19 procent van het eten tegen 40 procent ge middeld in een ziekenhuis. De winst zit hem erin dat mensen zelf bepalen wat ze willen en de grootte van de portie kiezen." Van Zijp zegt platgebeld te wor den door andere ziekenhuizen. „Wij lopen voorop, net als de Gel derse Vallei in Ede." Ede werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit. Hoog leraar Frans Kok: „Als je weet hoe veel goede voeding kan beteke nen, is het verbazingwekkend dat het nog op zo weinig plekken aan dacht krijgt. Het binnenkrijgen van voldoende voedsel houdt het energieniveau op peil en de hoe veelheid eiwitten is belangrijk voor het herstel." Maar er is meer: goede voeding (uitgebalanceerd) zorgt voor een beter immuunsys teem, vermindert de complicaties bij een ingreep en verlaagt infec tiegevaar. Waarom er dan nog maar een paar ziekenhuizen 'om' zijn? Geld, betreurt Kok. „Eten is de sluitpost. Onterecht: want be ter eten zorgt voor een kortere ver blijfsduur en minder verspilling. De omschakeling van de Gelderse Vallei naar a la carte een paar jaar geleden maakte het eten dan ook niet duurder." Een van hen is Bart Kooi, werk zaam bij het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Hij is daags voor oudjaar neergestreken in het Kono District in Sierra Leone, na bij het gebied waar ebola zo'n jaar geleden uitbrak. In mobiele laboratoria gaat hij met collega's met bloedtesten vaststellen of mensen besmet zijn met ebola, of eventueel malaria. Want malaria kan ook dodelijk zijn. Microbioloog Kooi is normaal ge sproken betrokken bij het opspo ren van infectieziekten bij dieren en gespecialiseerd in hondsdol heid. Hij is al vijftien jaar project leider rabiës en moleculaire diag nostiek. Ruime ervaring was een van de eisen die zijn gesteld voor uitzending naar het ebolagebied. Waarom kiest een man met partner en een goede baan voor uitzending naar een gebied waar een van de ge vaarlijkste ziektes heerst? „Ik wist onmiddellijk dat ik vrij goed in het gewenste profiel paste en voelde me bijna verplicht te reageren. Het gevoel zo direct van uit je eigen expertise te kunnen bijdragen aan de hulp bij zo'n enorme humanitaire ramp is bij zonder. Ik wist dat ik deze kans niet aan mij wilde laten voorbij gaan. Ik hoorde van de mogelijkheid van uitzending in november, op een vergadering met vakgenoten uit heel het land. Er werd daar een oproep gedaan om je op te ge ven als vrijwilliger. Omdat ik reali seerde dat wij veel personeel heb ben dat heel goed gekwalificeerd is voor dit werk, heb ik de volgen de dag mijn collega's van dit ver zoek op de hoogte gebracht. We hebben ons met een team van drie personen opgegeven om deze labs te bemensen. Een van de teamleden heeft ook ervaring in een soortgelijk gebied." De uitzending wordt gecoördineerd door Save te Children International. Hoe verliepen de voorbereidingen? „We hebben net voor Kerstmis een intensieve training in Londen gehad. Die heeft ons veel geleerd over onder meer ebola en de orga nisatie en logistieke operatie ter plekke. Ook hebben we een psy chosociale training gehad." De uitzending duurt vier tot zes we ken, daarin zit ook een aantal dagen overdracht met het aflossende team. Meer dan een maand van huis, hoe reageerde het thuisfront? „Mijn partner reageerde zeer posi tief en moedigde mij aan zelf de keuze te maken of ik wilde gaan. Sinds mijn besluit heeft zij mij daarin volledig gesteund. Daar naast steunen zowel ons instituut als onze collega's dit initiatief." Lekker eten om beter te worden door Francine Wildenborg Mare Aldewereld door Paulus Smits KOIDU - Een groepje Nederlandse vrijwilligers heeft zich na een op roep van het Ebola Recruitment Center aangemeld om enkele we ken als professional in West-Afrika aan de slag te gaan in de strijd te gen ebola. Bart Kooi gaat in mobiele laboratoria met bloedtesten kijken of mensen besmet zijn met ebola of malaria

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 6