Stem voor gember Beoordeling 66 Onze gasten komen voor de gefrituurde zeetong terug 38 UIT Proef Zeeland bij Neeltje Jans is een proeverij waar je met een plastic vorkje een kibbeling eet en waar vissen 'droog' gefrituurd worden. Het was even wennen. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Stemgember is inderdaad goed voor je stem. Zan gers weten dat Eén bolle tje met wat suikersiroop uit de pot gesnoept en je zingt weer als een nachtegaal. Maar dat is niet de reden waarom het zo heet. De gember wordt ge maakt van de piepjonge stengel ('stem' in het Engels) van de gem- berplant. Die is minder vezelig dan de rest van de wortelstok, die op vele andere manieren wordt gebruikt. Hoewel er nog steeds een ooster se zweem omheen hangt - gem ber komt oorspronkelijk uit Chi na - is het een ingrediënt en smaakmaker die hier al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt. Met name in koek (bijvoorbeeld speculaas) en gebak, maar ook in vleesgerechten en worst. In poe- dervorm kennen wij gember on der de Indonesische naam djahé. Hij is onmisbaar in kerrie, veel an dere kruidenmengsels en chut neys. Gember ingelegd in azijn met zout en suiker eet je bij sushi en rauwe vis. Gember is erg gezond. Hij heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten en het spijsverterings kanaal, werkt ontgiftend, vochtaf- drijvend, opwekkend en pijnstil lend bij gezwollen gewrichten. Gember helpt bovendien beter te gen misselijkheid dan welke reis- ziektepil ook. Wie meer daarover wil weten, moet het maar eens opzoeken op internet, bijvoor beeld op www.gembergezond.nl. Ik beperk me graag tot de culinai re kwaliteiten van deze wonder- wortel. Hij kan namelijk even goed aan de zoete als aan de harti ge kant worden ingezet. Gember bolussen, gembergebakjes, gesui kerde gembersnoepjes, wie kent ze niet? Die combinatie van zoet en scherp/heet is voor mij on weerstaanbaar. In Frankrijk is gember met room een populair nagerecht. De eerste keer dat ik het vol verwachting bestelde, was ik behoorlijk teleurgesteld toen ik het schaaltje voor mijn neus kreeg. Enkele bolletjes stem gember met wat siroop, in een plasje amper geklopte, ongezoete We wilden wel eens weten wat daar op de punt bij Neeltje Jans gebeurt. Proef Zeeland huist daar in een massief betonnen gebouw. Het is deze maand tot leukste res taurant van Zeeland verkozen. Gasten brachten hun stem uit op restaurantverkiezing.nl. Die site leert dat er vijf andere Zeeuwse deelnemers waren. Door die titel gingen we deze za terdagmiddag naar Proef Zeeland. Als dat het leukste restaurant is, mag het niet op onze lijst ontbre ken. Aardig die award, kun je den ken, maar door die prijs werden we wel op het verkeerde been ge zet. Proef Zeeland is géén restau rant. Het is een proeverij of een eetgelegenheid of een cafeta ria-plus, waar je een hapje kunt eten en waar je ook iets uit de winkel mee naar huis kunt ne men. We moeten dus opnieuw binnenkomen en bedenken dat we naar een welverzorgde cafeta ria gaan. Dat doen we en we gaan zitten aan een tafeltje, dat we eerst nog wel even moeten schoonmaken. ]an Knuist van Proef Zeeland: „Het is de bedoe ling dat we de tafels schoonma ken, maar bij drukte schiet dat er wel eens bij in. Als u het vraagt, is het binnen een minuut geregeld." We moeten dus ook assertief zijn bij Proef Zeeland. Het is een zelf bedieningszaak, waar in de vitra- ge-annex bar de kraakverse vissen ons met heldere ogen aanstaren. Net als de mosselen die in drie bakken continu besproeid wor den met vers water. Het draait hier om vis, vis en zeebanket. Na de bestelling krijgen we een apparaatje mee dat gaat piepen als het eten klaar is. We kijken naar buiten en kunnen ons voorstellen dat je hier in de zomer bij terrasweer aantrekkelij ker zit. Dan kijk je uit over de (hang)mosselpercelen in de mon ding van de Oosterschelde. Het apparaatje maakt al na vijf mi nuten geluid en onze voorgerech ten, vissoep (7,95 euro) en een oes- terproeverij (11,95 euro) zijn klaar. Bij de soep worden lekkere witte en bruine stokbroodjes geser veerd en helaas te koude roombo ter in een kuipje. De soep eet ge makkelijk weg, is niet scherp ge kruid. De keuken geeft grote stuk ken vis en schaaldieren met gulle hand. De proeverij van oesters met plat te Zeeuwse en creuses is een heer lijkheid. Als we een volgende keer komen, vragen we om alleen maar platte oesters, de intens ver fijnde smaak is zelfs nootachtig en zoetig. Leuk, die proeverij. De keuken houdt het tempo hoog. We halen een Hollandse garnalenkroketmenu (11,95 euro) op en een kibbelingmenu (11,95 euro). De garnalenkroketten zijn wat doorsnee van smaak. Na een dag surfen of een goede wande ling, is het een goede snack, maar de smaak is niet spectaculair. De kibbeling is 'droog gefrituurd', zoals Proef Zeeland noemt. En daar kan ik me alles bij voorstel len. De stukjes kabeljauw hebben geen dikke beslaglaag en ze zijn mooi krokant gebakken. Maar he laas proeven we viskruiden. Een volledig overbodige toevoeging, die de smaak van het pure vlees geweld aandoet. Proef Zeeland heeft onderzoek ge daan onder gasten naar hun smaakbeleving: „En zeven van de tien gasten vonden de kibbeling mét viskruiden lekkerder. Van daar dat we toch de viskruiden er in houden", zegt Knuist. Dood zonde, maar ze bakken de vis op verzoek ook zonder kruiden. „Er is hier van alles mogelijk." Proef Zeeland heeft ook onder zocht hoe ze zo vetloos mogelijk kunnen frituren en de keuken heeft besloten om alle vis te fritu ren. Zelfs de zeetong. Knuist: „On ze gasten komen er voor terug." Edith Ramakers Verse Vis Proeverij Proef Zeeland Prijs-kwaliteit: Onbeperkt mosselen eten kost 15,00 euro. Dat is scherp geprijsd. Entourage: Het toilet is buiten. Bediening: Aardig. Goed geïnformeerd. Horen, zien en ruiken: Op de plek van Proef Zeeland zou een kantoor verschijnen. Familie Schot bedacht dat daar beter een winkel/ eetgelegenheid kon komen. Het is een goede zet gebleken. Conclusie: Als je bedenkt dat het een cafetaria-plus is, dan zit je er goed. Jan Knuist van Proef Zeeland Proef Zeeland, Neeltje Jans, Faelweg 1, nabij Deltapark. 4354 RB Vrouwen polder. 0111 -653451Dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur, muv zondag. In drie bakken liggen mosselen die continu met vers water besproeid worden. In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 25