UIT 39 room. Dat was het. Maar lekker! In een beroemd visgerecht uit de Chinees-Kantonese keuken speelt verse gemberwortel een verfrissende glansrol: gestoomde zeebaars met gember en lente-ui (qing zheng lu yu). Heerlijk! Als je het ergens tegenkomt op de kaart: vooral bestellen. De vis wordt in z'n geheel gestoomd op een bedje van lente-ui. Bovenop komen flinterdunne reepjes rau we lente-ui en gemberwortel die aan tafel worden overgoten met loeihete olie, waardoor ze hoor baar gaan sissen. De vis wordt ge serveerd met kop en al. De wan getjes zijn voor de belangrijkste gast aan tafel. Wil je dit graag zelf eens maken? Er staat een goed re cept in het uitstekende kookboek De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop. Niet dat ik nu ge lijk expert ben op het gebied van de Kantonese keuken, maar een van geboorte Chinese kennis ver zekerde mij dat het een goed boek is: 'Echt Chinees, niet aange past aan de Nederlandse smaak'. Geïnspireerd door de veelzijdig heid van gember, brouw ik deze week voor de verandering mijn eigen ginger ale met citroen, naar een recept van wildplukexpert Michiel Bussink. Hij schreef boe ken als Lekker landschap, smullen van bos en veld en Ik eet dus ik ben. In het Down to Earth Magazine van Milieudefensie nam hij stel ling tegen de verstrengelde belan gen van middelbare scholen en frisdrankfabrikanten als Coca Co la, die in elke kantine hun verlei delijke automaten mogen plaat sen. Dit doe-het-zelf drankje stelt hij voor als alternatief met gezon de, verse ingrediënten en een kwart minder suiker. Afgezien van het ideële aspect, smaakt het gewoon heerlijk. En het is span nend om een keer je eigen fris drank te maken! Probeer maar. De naam ginger ale (gemberbier) zet je wellicht op het verkeerde been: er zit zo goed als geen alco hol in. Veel makkelijker kan het ook: maak gemberthee. Plet een stuk je gemberwortel, kokend heet wa ter erover, vijf minuten laten trek ken, beetje bruine suiker erbij en drinken maar. Heerlijk verwar mend als het buiten koud is. GINGER LEMON ALE I-- Oosterschelde WOENSDAG 31 DECEMBER 2014 Benodigdheden voor ongeveer 1,5 liter frisdrank: 8 cm gemberwortel; sap en schil van 1 biologische citroen; 100 gram suiker; halve theelepel gedroogde gist; trechter; petfles van 1 Zi liter. Bereidingswijze: rasp de verse gember en schil van 1 biolo gische citroen. Pers citroen uit en meng de rasp en sap met suiker. Meng gist erdoor, roer scheutje water erdoor en doe met behulp van een trechter in een petfles van 1 Zi li ter. Vul af met lauwwarm water tot zo'n 5 cm onder de dop. Laat 8 uur staan op een lauwwarme plek, bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming. 1 keer dopje opendraaien om druk eraf te halen. Vervolgens koelen in de koelkast. Fles voorzichtig open draaien en inschenken door theezeefje. 2 weken houdbaar in de koelkast. Tip: Serveer met ijsblokjes. Proef Zeeland bij Neeltje Jans is een cafetaria-plus of een proeverij. foto's Dirk-Jan Gjeltema Deltapark Neeltje Jans Noordzee Proef Zeeland Faelweg 1 Proef Zeeland huist in een massief gebouw en ligt aan de monding van de Oosterschelde.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 24