UIT 39
room. Dat was het. Maar lekker!
In een beroemd visgerecht uit de
Chinees-Kantonese keuken
speelt verse gemberwortel een
verfrissende glansrol: gestoomde
zeebaars met gember en lente-ui
(qing zheng lu yu). Heerlijk! Als
je het ergens tegenkomt op de
kaart: vooral bestellen. De vis
wordt in z'n geheel gestoomd op
een bedje van lente-ui. Bovenop
komen flinterdunne reepjes rau
we lente-ui en gemberwortel die
aan tafel worden overgoten met
loeihete olie, waardoor ze hoor
baar gaan sissen. De vis wordt ge
serveerd met kop en al. De wan
getjes zijn voor de belangrijkste
gast aan tafel. Wil je dit graag zelf
eens maken? Er staat een goed re
cept in het uitstekende kookboek
De echte Chinese keuken thuis van
Fuchsia Dunlop. Niet dat ik nu ge
lijk expert ben op het gebied van
de Kantonese keuken, maar een
van geboorte Chinese kennis ver
zekerde mij dat het een goed
boek is: 'Echt Chinees, niet aange
past aan de Nederlandse smaak'.
Geïnspireerd door de veelzijdig
heid van gember, brouw ik deze
week voor de verandering mijn
eigen ginger ale met citroen, naar
een recept van wildplukexpert
Michiel Bussink. Hij schreef boe
ken als Lekker landschap, smullen
van bos en veld en Ik eet dus ik ben.
In het Down to Earth Magazine
van Milieudefensie nam hij stel
ling tegen de verstrengelde belan
gen van middelbare scholen en
frisdrankfabrikanten als Coca Co
la, die in elke kantine hun verlei
delijke automaten mogen plaat
sen. Dit doe-het-zelf drankje stelt
hij voor als alternatief met gezon
de, verse ingrediënten en een
kwart minder suiker. Afgezien
van het ideële aspect, smaakt het
gewoon heerlijk. En het is span
nend om een keer je eigen fris
drank te maken! Probeer maar.
De naam ginger ale (gemberbier)
zet je wellicht op het verkeerde
been: er zit zo goed als geen alco
hol in.
Veel makkelijker kan het ook:
maak gemberthee. Plet een stuk
je gemberwortel, kokend heet wa
ter erover, vijf minuten laten trek
ken, beetje bruine suiker erbij en
drinken maar. Heerlijk verwar
mend als het buiten koud is.
GINGER LEMON ALE
I--
Oosterschelde
WOENSDAG 31 DECEMBER 2014
Benodigdheden
voor ongeveer 1,5 liter frisdrank:
8 cm gemberwortel; sap en schil van 1 biologische citroen;
100 gram suiker; halve theelepel gedroogde gist;
trechter; petfles van 1 Zi liter.
Bereidingswijze: rasp de verse gember en schil van 1 biolo
gische citroen. Pers citroen uit en meng de rasp en sap met
suiker. Meng gist erdoor, roer scheutje water erdoor en
doe met behulp van een trechter in een petfles van 1 Zi li
ter. Vul af met lauwwarm water tot zo'n 5 cm onder de
dop. Laat 8 uur staan op een lauwwarme plek, bijvoorbeeld
in de buurt van de verwarming. 1 keer dopje opendraaien
om druk eraf te halen.
Vervolgens koelen in de koelkast. Fles voorzichtig open
draaien en inschenken door theezeefje. 2 weken houdbaar
in de koelkast.
Tip: Serveer met ijsblokjes.
Proef Zeeland bij Neeltje Jans is een cafetaria-plus of een proeverij. foto's Dirk-Jan Gjeltema
Deltapark
Neeltje Jans
Noordzee
Proef Zeeland
Faelweg 1
Proef Zeeland huist in een massief gebouw en ligt aan de monding van de Oosterschelde.