lekken Smouter Margot 44 Het zelf plukken van groenten en eetbare planten in de natuur is in opkomst 44 De smaak van 2015 wordt bitter. Bitter in de mond houdt het hart gezond 44 In 2015 gaan we weer zelf fementeren. Dat is goed voor het immuunsysteem 36 UIT Op deze pagina's schotelen wij u elke week lekkers uit Zeeland voor. Er worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. In de restaurant rubriek worden de restaurants als vertrouwd tegen het licht gehouden. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl Een nieuwjaar met nieuwe trends. Misschien passen ze bij de goede culinaire voornemens voor 2015. Als ik een oliebollenkraam zie verschijnen, zo eind no vember op de markt, dan krijg ik trek. Lekkere trek. Meest al is die trek van korte duur want zo'n vette bol daar ga ik mezelf niet te vaak aan te buiten. Vroeger bakte ik trouwens zelf oliebollen. Bollen met stukjes appel. Steevast liet ik wat extra beslag in de olie vallen om daar vervolgens van te snoepen. Heerlijk en verser dan vers. Maar machtig. Als lid van de Kloetingse korfbalclub bakte ik sa men met een gezellig groepje een paar jaar lang oliebollen in okto ber bij de plaatselijk bakker. Die verkochten we langs de deuren en de opbrengst was voor de club. Heel gezellig, maar heel slecht voor mijn lijn. Hoewel. De eerste zelfgebakken oliebol smaakt ge weldig goed. De tweede ook nog, maar wel al wat minder. Na de derde bol ging ik twijfelen of ik die dag nog wel iets wilde eten. Als ik dan toch overstag ging, dan was ik er voor de maanden er na helemaal klaar met de vette olie bol. Een paar weken geleden wer den er in mijn keuken smouters gebakken voor een televisiepro gramma. Een soort van platgesla gen, lekkere oliebol. Maar veel minder vet omdat ze in de pan ge bakken werden. Ze heten daarom ook wel Drie-in-de-pan. Smou ters werden op Walcheren gege ten bij gelegenheden, zoals oudjaar. Smout komt van scha penvet of ossenwit, dat werd ge bruikt om ze in te bakken. Ze zijn heel eenvoudig zelf te ma ken. Los 15 gram gist op in een eetlepel suiker en voeg daar 100 ml lauwe melk bij. Laat dit een kwartier op een warme plek staan. Schil 2 appels en snij ze in kleine stukjes. Zeef 200 gram Zeeuwse bloem en een snuf zout boven een kom. Schenk het gistmengsel erbij en roer het tot een glad beslag. Klop er een ei en nog eens 200 ml lauwe melk door. Voeg de appels en 200 gr. rozijnen toe en laat dit beslag een uur rijzen. Smelt boter in de pan en schep hier, los van el kaar, 3 lepels van het beslag in. Aan beide kanten goudbruin la ten worden en serveren met poedersuiker en Zeeuwse keu kenstroop. Met de beste wen sen! Steeds meer bedrijven weigeren het gebruik van kooieieren Biologische kwekerij Zuid- bos biedt ca. 70 gewassen Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. We staan op de drempel naar het nieuwe jaar. Wat staat ons allemaal te wachten in 2015 op eetgebied. En welke ontwikkelingen zijn er zoal? De belangrijkste trends ver taalden we naar Lekker Zeeland en zetten we hierbij voor u op een rijtje. Eet lokaal Deze trends is niet helemaal nieuw, maar wordt nog belangrij ker komend jaar. Eet alles wat uit de buurt komt. Het is niet alleen gezonder, verser, lekkerder en leu ker. Maar ook beter voor de lokale economie en de betrokkenheid bij al het lekkers uit Zeeland. We zijn dus ook minder afhankelijk van het eten dat ver weg gemaakt wordt en waar de controles op eten wellicht minder streng zijn. Gelukkig heeft Zeeland heel veel mooie eigen producten. Minder vlees Was het afgelopen jaar er een met vleesschandalen, komend jaar staat er minder vlees op het me nu. En als er al vlees op het bord komt, dan goed vlees waarvan de afkomst bekend is en dat van de slager in de buurt komt. Minder vlees heeft ook gevolgen voor de menukaarten in de restaurants. Steeds vaker staan daar goede en bijzondere vegetarische gerechten op. Geen salade maar juist iets in novatiefs. Bitter De smaak van 2015 wordt bitter. Het spreekwoord luidt: 'bitter in de mond houdt het hart gezond'. Bitterstoffen zijn goed voor de weerstand maar zijn de afgelopen jaren grotendeels verdwenen doordat bitter uit was. Gelukkig is dat nu aan het veranderen. Dus spruiten, witlof en andijvie mo gen weer bitter smaken. Fijne bij komstigheid; bitter zorgt voor een hoge verzadiging en dus heb je sneller een vol gevoel. Superfoods Afgelopen jaren waren gojbessen, chiazaad en tarwegras onontbeer lijk bij gezond eten. Komend jaar stappen we over op boerenkool en zuurkool. Dat komt goed uit want boerenkool groeit hier in Zeeland volop. De witte kool voor de zuurkool, dat eerst 3 maanden moet fermenteren, trouwens ook. Qua vitamines en mineralen doen ze voor de zaden en de bes sen niet onder. Less is more We gaan steeds meer energie ste ken in het lekkerste ijs of de lek kerste bonbon. Kwaliteit staat voorop, dan pas komt de hoeveel heid. Beter een goede bonbon dan een hele doos met een mindere smaak. Beter een goed ijsje dat wat duurder is, dan een hele bak ijs die voornamelijk heel veel sui ker bevat. Zelfgemaakt boerenijs kan aan deze trend goed mee doen. Fermenteren Fermenteren is een proces waar bij microrganismen, zoals bacteri ën, schimmels en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel mee te maken. Voorbeelden zijn zuurkool, yoghurt, augurken en tempeh. Gefermenteerde produc ten zijn goed voor het imuunsys- teem en helpen het ons lichaam om alle voedingsstoffen op te ne men. In 2015 gaan we zelf weer fermenteren. Hardere groenten zoals kool, paprika, courgettes en rode bieten lenen zich hier goed voor. Wilde groenten Het zelf plukken van groenten en eetbare planten in de natuur is in opkomst. Van paddestoelen wis ten we dit. Maar dat bijvoorbeeld paardebloemen eetbaar, genees krachtig en gezond zijn en ge woon in de achtertuin of ergens langs de berm groeien nog niet. Dus hup, met een mand, een mes je en een goede gids op pad in Zeeland. Gezonde snacks De gezonde snack. Ook bij kios ken, benzinepompen en to-go su permarkten zijn ze in opkomst. Goed nieuws voor de gezonde eters; komend jaar breidt dit assor timent zich alleen maar verder uit. Salades, fruitsnacks, smoot hies en glutenvrije repen. Of ge woon een heerlijke appel of peer afkomstig van Zuid-Beveland. Zijstroomproducten Paprika's, komkommers en toma ten die er niet zo aantrekkelijk uit zien zijn helemaal in. Ze worden niet meer doorgedraaid maar ge bruikt in bijgerechten. En geluk kig maar, een wat minder uiter lijk zegt namelijk niets over de smaak. Kromme komkommers gaan prima in een smoothie en de tomaten gaan in een lekker sapje. Al dan niet met een misvormde paprika er door. Koolzuur Drankjes met koolzuur laten we in 2015 staan. Hiervoor in de plaats komen zelfgemaakte limo nades. Wat te denken van vlier- bessenlimonade of zelfgemaakte ijsthee. Makkelijk en een stuk minder zoet. Twee trends in een: van sleedoornbessen, die je in het wild kunt plukken in de duinen, kun je ook een heerlijke limonade maken. Nog eens zes bedrijven die voedsel produceren, willen stoppen met het gebruiken van kooieieren, meldt Wakker Dier maandag. Het gaat om Unox, Cup-a-soup, de Wild Bean café's bij de BP benzine stations, Cantuccinikoekjes van Sapori, ijswinkels van IJscuypje en de vloeibare eiproducten van de Kweker. De laatste twee hebben de overstap naar meer diervriendelijke eieren al gemaakt, aldus Wakker Dier, de andere bedrijven volgen het ko mende jaar. Biologische kwekerij Zuidbos in Noord- gouwe is een kleinschalig biologisch tuin bouwbedrijf. Op jaarbasis worden er onge veer 60 tot 70 verschillende gewassen ge teeld. Binnen het totaalareaal van 2,8 ha is 1,5 ha volle grond groenteteelt en 2000 m2 (koude) kas. Gebouwen, weiden, randen en paden nemen de rest van de grond in beslag. De winkel is geopend: do. 13 -17 u.; vrij. 10-17 u., za. 10-14 u. Wat minder vlees door Margot Verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 23