lekken
Smouter
Margot
44 Het zelf plukken
van groenten en
eetbare planten in
de natuur is in
opkomst
44 De smaak van
2015 wordt bitter.
Bitter in de mond
houdt het hart
gezond
44 In 2015 gaan we
weer zelf
fementeren. Dat is
goed voor het
immuunsysteem
36 UIT
Op deze pagina's schotelen wij u elke week
lekkers uit Zeeland voor. Er worden verhalen
over eten geserveerd en af en toe valt er van
een recept te genieten. Streekproducten
komen aan bod en we schromen niet om tips
over voeding te geven. In de restaurant
rubriek worden de restaurants als vertrouwd
tegen het licht gehouden. Kijk voor meer info
op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl
Een nieuwjaar met nieuwe trends.
Misschien passen ze bij de goede
culinaire voornemens voor 2015.
Als ik een oliebollenkraam
zie verschijnen, zo eind no
vember op de markt, dan
krijg ik trek. Lekkere trek. Meest
al is die trek van korte duur want
zo'n vette bol daar ga ik mezelf
niet te vaak aan te buiten. Vroeger
bakte ik trouwens zelf oliebollen.
Bollen met stukjes appel. Steevast
liet ik wat extra beslag in de olie
vallen om daar vervolgens van te
snoepen. Heerlijk en verser dan
vers. Maar machtig. Als lid van de
Kloetingse korfbalclub bakte ik sa
men met een gezellig groepje een
paar jaar lang oliebollen in okto
ber bij de plaatselijk bakker. Die
verkochten we langs de deuren
en de opbrengst was voor de club.
Heel gezellig, maar heel slecht
voor mijn lijn. Hoewel. De eerste
zelfgebakken oliebol smaakt ge
weldig goed. De tweede ook nog,
maar wel al wat minder. Na de
derde bol ging ik twijfelen of ik
die dag nog wel iets wilde eten.
Als ik dan toch overstag ging, dan
was ik er voor de maanden er na
helemaal klaar met de vette olie
bol. Een paar weken geleden wer
den er in mijn keuken smouters
gebakken voor een televisiepro
gramma. Een soort van platgesla
gen, lekkere oliebol. Maar veel
minder vet omdat ze in de pan ge
bakken werden. Ze heten daarom
ook wel Drie-in-de-pan. Smou
ters werden op Walcheren gege
ten bij gelegenheden, zoals
oudjaar. Smout komt van scha
penvet of ossenwit, dat werd ge
bruikt om ze in te bakken. Ze
zijn heel eenvoudig zelf te ma
ken. Los 15 gram gist op in een
eetlepel suiker en voeg daar 100
ml lauwe melk bij. Laat dit een
kwartier op een warme plek
staan. Schil 2 appels en snij ze in
kleine stukjes. Zeef 200 gram
Zeeuwse bloem en een snuf
zout boven een kom. Schenk het
gistmengsel erbij en roer het tot
een glad beslag. Klop er een ei
en nog eens 200 ml lauwe melk
door. Voeg de appels en 200 gr.
rozijnen toe en laat dit beslag
een uur rijzen. Smelt boter in de
pan en schep hier, los van el
kaar, 3 lepels van het beslag in.
Aan beide kanten goudbruin la
ten worden en serveren met
poedersuiker en Zeeuwse keu
kenstroop. Met de beste wen
sen!
Steeds meer bedrijven weigeren
het gebruik van kooieieren
Biologische kwekerij Zuid-
bos biedt ca. 70 gewassen
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
We staan op de
drempel naar
het nieuwe
jaar. Wat staat
ons allemaal
te wachten in 2015 op eetgebied.
En welke ontwikkelingen zijn er
zoal? De belangrijkste trends ver
taalden we naar Lekker Zeeland
en zetten we hierbij voor u op
een rijtje.
Eet lokaal
Deze trends is niet helemaal
nieuw, maar wordt nog belangrij
ker komend jaar. Eet alles wat uit
de buurt komt. Het is niet alleen
gezonder, verser, lekkerder en leu
ker. Maar ook beter voor de lokale
economie en de betrokkenheid
bij al het lekkers uit Zeeland. We
zijn dus ook minder afhankelijk
van het eten dat ver weg gemaakt
wordt en waar de controles op
eten wellicht minder streng zijn.
Gelukkig heeft Zeeland heel veel
mooie eigen producten.
Minder vlees
Was het afgelopen jaar er een met
vleesschandalen, komend jaar
staat er minder vlees op het me
nu. En als er al vlees op het bord
komt, dan goed vlees waarvan de
afkomst bekend is en dat van de
slager in de buurt komt. Minder
vlees heeft ook gevolgen voor de
menukaarten in de restaurants.
Steeds vaker staan daar goede en
bijzondere vegetarische gerechten
op. Geen salade maar juist iets in
novatiefs.
Bitter
De smaak van 2015 wordt bitter.
Het spreekwoord luidt: 'bitter in
de mond houdt het hart gezond'.
Bitterstoffen zijn goed voor de
weerstand maar zijn de afgelopen
jaren grotendeels verdwenen
doordat bitter uit was. Gelukkig
is dat nu aan het veranderen. Dus
spruiten, witlof en andijvie mo
gen weer bitter smaken. Fijne bij
komstigheid; bitter zorgt voor
een hoge verzadiging en dus heb
je sneller een vol gevoel.
Superfoods
Afgelopen jaren waren gojbessen,
chiazaad en tarwegras onontbeer
lijk bij gezond eten. Komend jaar
stappen we over op boerenkool
en zuurkool. Dat komt goed uit
want boerenkool groeit hier in
Zeeland volop. De witte kool voor
de zuurkool, dat eerst 3 maanden
moet fermenteren, trouwens ook.
Qua vitamines en mineralen
doen ze voor de zaden en de bes
sen niet onder.
Less is more
We gaan steeds meer energie ste
ken in het lekkerste ijs of de lek
kerste bonbon. Kwaliteit staat
voorop, dan pas komt de hoeveel
heid. Beter een goede bonbon dan
een hele doos met een mindere
smaak. Beter een goed ijsje dat
wat duurder is, dan een hele bak
ijs die voornamelijk heel veel sui
ker bevat. Zelfgemaakt boerenijs
kan aan deze trend goed mee
doen.
Fermenteren
Fermenteren is een proces waar
bij microrganismen, zoals bacteri
ën, schimmels en gisten worden
gebruikt om een voedingsmiddel
mee te maken. Voorbeelden zijn
zuurkool, yoghurt, augurken en
tempeh. Gefermenteerde produc
ten zijn goed voor het imuunsys-
teem en helpen het ons lichaam
om alle voedingsstoffen op te ne
men. In 2015 gaan we zelf weer
fermenteren. Hardere groenten
zoals kool, paprika, courgettes en
rode bieten lenen zich hier goed
voor.
Wilde groenten
Het zelf plukken van groenten en
eetbare planten in de natuur is in
opkomst. Van paddestoelen wis
ten we dit. Maar dat bijvoorbeeld
paardebloemen eetbaar, genees
krachtig en gezond zijn en ge
woon in de achtertuin of ergens
langs de berm groeien nog niet.
Dus hup, met een mand, een mes
je en een goede gids op pad in
Zeeland.
Gezonde snacks
De gezonde snack. Ook bij kios
ken, benzinepompen en to-go su
permarkten zijn ze in opkomst.
Goed nieuws voor de gezonde
eters; komend jaar breidt dit assor
timent zich alleen maar verder
uit. Salades, fruitsnacks, smoot
hies en glutenvrije repen. Of ge
woon een heerlijke appel of peer
afkomstig van Zuid-Beveland.
Zijstroomproducten
Paprika's, komkommers en toma
ten die er niet zo aantrekkelijk uit
zien zijn helemaal in. Ze worden
niet meer doorgedraaid maar ge
bruikt in bijgerechten. En geluk
kig maar, een wat minder uiter
lijk zegt namelijk niets over de
smaak. Kromme komkommers
gaan prima in een smoothie en de
tomaten gaan in een lekker sapje.
Al dan niet met een misvormde
paprika er door.
Koolzuur
Drankjes met koolzuur laten we
in 2015 staan. Hiervoor in de
plaats komen zelfgemaakte limo
nades. Wat te denken van vlier-
bessenlimonade of zelfgemaakte
ijsthee. Makkelijk en een stuk
minder zoet. Twee trends in een:
van sleedoornbessen, die je in het
wild kunt plukken in de duinen,
kun je ook een heerlijke limonade
maken.
Nog eens zes bedrijven die voedsel produceren,
willen stoppen met het gebruiken van kooieieren,
meldt Wakker Dier maandag. Het gaat om Unox,
Cup-a-soup, de Wild Bean café's bij de BP benzine
stations, Cantuccinikoekjes van Sapori, ijswinkels
van IJscuypje en de vloeibare eiproducten van de
Kweker. De laatste twee hebben de overstap naar
meer diervriendelijke eieren al gemaakt, aldus
Wakker Dier, de andere bedrijven volgen het ko
mende jaar.
Biologische kwekerij Zuidbos in Noord-
gouwe is een kleinschalig biologisch tuin
bouwbedrijf. Op jaarbasis worden er onge
veer 60 tot 70 verschillende gewassen ge
teeld. Binnen het totaalareaal van 2,8 ha
is 1,5 ha volle grond groenteteelt en
2000 m2 (koude) kas. Gebouwen, weiden,
randen en paden nemen de rest van de
grond in beslag. De winkel is geopend:
do. 13 -17 u.; vrij. 10-17 u., za. 10-14 u.
Wat minder vlees
door Margot Verhaagen