cuiuLOM/ erfgoed
Snertmiddag
Alleen echte champagne is volgens
de 'methode traditionelle' gemaakt
Einde aan omzetdaling
in de foodservice
UIT 37
Ingrediëntenbox van Marley Spoon
is nu ook in Nederland verkrijgbaar
Voor de liefhebbers van
extra pure chocolade
Steeds meer Zeeuwse producten krijgen
het streekpredikaat 'Zeker Zeeuws'
Het is zo'n grijze dag
in december. Niet
koud en niet warm,
geen regen en geen
zon. Typisch een
dag voor een snertmiddag. En
hoewel erwtensoep lang bekend
stond als armeluisvoedsel is er
aan deze gevulde soep niets arms.
Integendeel.
Het woord snert komt van 'sner-
ten' wat soep maken van vlees be
tekent. Er heeft lang een negatie
ve geur om snert gehangen. Niet
in de laatste plaats door de soep
die vroeger op de veerpont te ver
krijgen was. Iedere dag weer een
scheut water bij de restjes van de
vorige dag. Dat kwam de kwali
teit en het zoutgehalte van de
snert niet ten goede.
Maar snert blijkt eigenlijk een
heel gezonde en duurzame soep
te zijn. Alle ingrediënten zijn van
het seizoen, komen bijna allemaal
uit Zeeland, en bevatten met z'n
allen veel hoogwaardig eiwit en
langzame koolhydraten.
Snel aan de slag dus om een pan
van deze gezonde soep te maken.
Neem een grote pan met mini
maal 2 liter water en 500 gram
spliterwten. Spliterwten zijn erw
ten die gedroogd zijn en die later
geoogst zijn dan doperwten. Ze
zijn rijper en wat meliger van
smaak.
Laat dit een nacht weken. Voeg de
volgende dag twee speklapjes,
een pond schouderkarbonades en
een stuk zuurkoolspek toe. Zet al
les op het vuur en doe er twee lau
rierblaadjes bij. Na een uur het
vlees uit de pan scheppen en in
stukjes snijden en terugdoen. Het
spek apart bewaren voor op het
roggebrood.
Snijd twee preien in ringen en
een ui, een winterpeen en een
knolselderij in stukjes en voeg de
ze toe. Laat alles pruttelen en nog
een uurtje staan. Roer regelmatig
door. Laat de pan dan een nachtje
staan.
Neem een pak roggebrood en be
leg dit om en om met het dunge
sneden zuurkoolspek en even
tueel met wat kaas. Zeeuws spek
kan natuurlijk ook. Maak hier een
mooie stapel van en snijd dit in
hapklare blokjes.
Trommel wat vrienden op die
ook wel van een verzetje en van
een snertmiddagje houden. Maak
een vuurtje in de vuurkorf, dek
buiten de tafel en warm de soep
weer langzaam op.
Niet te snel want dan kan de soep
aanbranden en dat is niet de be
doeling. Doe er zout, peper, noot
muskaat en foelie bij en even
tueel wat water als de soep te dik
is. Voeg vervolgens een paar huis-
gemaakte rookworsten toe. Deze
er voor het opdienen uit halen en
in plakjes snijden.
Vul een kom met soep, leg er dan
wat plakjes worst in. Het ziet er
niet alleen goed uit, het is ook
goed. Smakelijk!
Het woord snert komt
van 'snerten' wat soep
maken van vlees
betekent.
Het is dé tijd voor een
glaasje champagne. Maar
het is best moeilijk om
een glas lekkere bubbels te kopen.
Hoe zit het ook alweer?
Champagne is een mousserende
wijn die uit de Champagne streek
in Frankrijk komt en is gemaakt
Het is best moeilijk om
een glas lekkere bubbels te
kopen. Hoe zit het ook
alweer?
volgens de 'méthode tradionelle'.
Als dit niet het geval is, mag een
mousserende wijn geen champag
ne heten. De druiven die gebruikt
worden bij het maken van de
champagne zijn pinot noir, pinot
meunier en de chardonnay druif.
Brut betekent droog en dit is de
meest gedronken champagne.
Doux is de zoete variant. Deze is
meer geschikt om na het diner te
drinken. In andere landen wor
den er ook mousserende wijnen
gemaakt, die vergelijkbaar zijn
met champagne. Zo komen pro
secco en Spumante uit Italië en
deze zijn van de glera druif ge
maakt. Een Spumante is de wat
duurdere versie. Cava's zijn
Spaans en worden vaak van maca-
beo druiven gemaakt. Mousseren
de wijnen uit Duitsland heten
Sekt en hebben de Riesling druif
als basis. Vaak doen deze schuim-
wijnen niet onder voor een echte
champagne. Van tevoren een
proeffles kopen is altijd een goed
idee. Proost!
Van tevoren een
proeffles kopen is
altijd een goed idee.
Proost!
Door de verbreding van
het economisch herstel
komt er voor groothan
dels in foodservice in 2015 een
eind aan de omzetdaling. Het ver
beterde consumentenvertrouwen
en de gematigde stijging van
koopkracht en particuliere beste
dingen in 2015 dragen bij aan de
omslag.
Daarmee zet de branche een punt
achter drie jaar waarin de omzet
met 500 miljoen euro daalde. „De
markt voor eten en drinken bui
ten de deur kent een steeds grote
re diversiteit aan aanbieders. Er is
daardoor behoefte aan foodservi
ce groothandels die kennis heb
ben van de consument," stelt
Dirk Mulder, ING Sectormanager
Food Retail. Consumenten trek
ken weer wat vaker de portemon
nee en de particuliere bestedin
gen groeien naar verwachting
met 1 procent in 2015. Binnen de
deelmarkten waar foodservice-
groothandels aan leveren, horeca,
catering en gemak, is het beeld ge
mengd. Via hun klanten worden
foodservice groothandels gecon
fronteerd met de veranderende
wensen en verwachtingen van
consumenten. Consumenten en
consumentenorganisaties zijn kri
tisch op hoe bedrijven in de voed
selketen opereren.
WOENSDAG 31 DECEMBER 2014
Marley Spoon is gek op koken en samen eten. Het concept
van het bedrijf maakt koken inspirerend en bijzonder. De suc
cesvolle onderneming uit Berlijn heeft voet gezet op Neder
landse bodem. Marley Spoon wil koken en samen eten een
moment van ontdekken, onthaasten en genieten laten zijn.
Daarom wordt het werk dat aan het koken vooraf uit handen
genomen. Marley Spoon kiest de beste kwaliteitsproducten
uit voor een box die wordt bezorgd bij consumenten in heel
Nederland. De box kan zonder abonnementsvorm worden be
steld, waardoor er geen afnameverplichting is.
I FAIR
TRADE
CHOCOLADE
EXTRA PUUR
Een van de nieuwe producten in het as
sortiment van de Wereldwinkel Zierik-
zee is de chocoladepasta extra puur van
Fair Trade. De cacao en rietsuiker in de
ze extra pure chocoladepasta komen
van fairtrade boeren in Latijns-Amerika
(cacao) en van Mauritius (suiker). Dit
potje extra pure chocopasta is er spe
ciaal voor liefhebbers van de volle,
krachtige smaak van pure chocolade.
Steeds meer Zeeuwse streekproducten worden erkend met
het keurmerk Zeker Zeeuws®. Dat is een initiatief van de Pro
vincie Zeeland en Stichting Lekker Regionaal Product. De tel
ler staat inmiddels op 23 certificaten. Zeker Zeeuws® geeft
aan consumenten de gevraagde garantie op herkomst. De pro
ducten komen dus echt uit Zeeland en zijn op duurzame wijze
gemaakt en geteeld. Recentelijk zijn de bruine bonen van de
Bruine Bonen Telersvereniging Biervliet Sr Omstreken en de
Zeeuwse tarbot van Seafarm en oesters van Renart Boulon uit
Kamperland gecertificeerd.
door Margot Verhaagen
en bittere smaak
Boerenkool groeit volop in Zeeland, foto Ed van Alem
door Margot Verhaagen