cuiuLOM/ erfgoed Snertmiddag Alleen echte champagne is volgens de 'methode traditionelle' gemaakt Einde aan omzetdaling in de foodservice UIT 37 Ingrediëntenbox van Marley Spoon is nu ook in Nederland verkrijgbaar Voor de liefhebbers van extra pure chocolade Steeds meer Zeeuwse producten krijgen het streekpredikaat 'Zeker Zeeuws' Het is zo'n grijze dag in december. Niet koud en niet warm, geen regen en geen zon. Typisch een dag voor een snertmiddag. En hoewel erwtensoep lang bekend stond als armeluisvoedsel is er aan deze gevulde soep niets arms. Integendeel. Het woord snert komt van 'sner- ten' wat soep maken van vlees be tekent. Er heeft lang een negatie ve geur om snert gehangen. Niet in de laatste plaats door de soep die vroeger op de veerpont te ver krijgen was. Iedere dag weer een scheut water bij de restjes van de vorige dag. Dat kwam de kwali teit en het zoutgehalte van de snert niet ten goede. Maar snert blijkt eigenlijk een heel gezonde en duurzame soep te zijn. Alle ingrediënten zijn van het seizoen, komen bijna allemaal uit Zeeland, en bevatten met z'n allen veel hoogwaardig eiwit en langzame koolhydraten. Snel aan de slag dus om een pan van deze gezonde soep te maken. Neem een grote pan met mini maal 2 liter water en 500 gram spliterwten. Spliterwten zijn erw ten die gedroogd zijn en die later geoogst zijn dan doperwten. Ze zijn rijper en wat meliger van smaak. Laat dit een nacht weken. Voeg de volgende dag twee speklapjes, een pond schouderkarbonades en een stuk zuurkoolspek toe. Zet al les op het vuur en doe er twee lau rierblaadjes bij. Na een uur het vlees uit de pan scheppen en in stukjes snijden en terugdoen. Het spek apart bewaren voor op het roggebrood. Snijd twee preien in ringen en een ui, een winterpeen en een knolselderij in stukjes en voeg de ze toe. Laat alles pruttelen en nog een uurtje staan. Roer regelmatig door. Laat de pan dan een nachtje staan. Neem een pak roggebrood en be leg dit om en om met het dunge sneden zuurkoolspek en even tueel met wat kaas. Zeeuws spek kan natuurlijk ook. Maak hier een mooie stapel van en snijd dit in hapklare blokjes. Trommel wat vrienden op die ook wel van een verzetje en van een snertmiddagje houden. Maak een vuurtje in de vuurkorf, dek buiten de tafel en warm de soep weer langzaam op. Niet te snel want dan kan de soep aanbranden en dat is niet de be doeling. Doe er zout, peper, noot muskaat en foelie bij en even tueel wat water als de soep te dik is. Voeg vervolgens een paar huis- gemaakte rookworsten toe. Deze er voor het opdienen uit halen en in plakjes snijden. Vul een kom met soep, leg er dan wat plakjes worst in. Het ziet er niet alleen goed uit, het is ook goed. Smakelijk! Het woord snert komt van 'snerten' wat soep maken van vlees betekent. Het is dé tijd voor een glaasje champagne. Maar het is best moeilijk om een glas lekkere bubbels te kopen. Hoe zit het ook alweer? Champagne is een mousserende wijn die uit de Champagne streek in Frankrijk komt en is gemaakt Het is best moeilijk om een glas lekkere bubbels te kopen. Hoe zit het ook alweer? volgens de 'méthode tradionelle'. Als dit niet het geval is, mag een mousserende wijn geen champag ne heten. De druiven die gebruikt worden bij het maken van de champagne zijn pinot noir, pinot meunier en de chardonnay druif. Brut betekent droog en dit is de meest gedronken champagne. Doux is de zoete variant. Deze is meer geschikt om na het diner te drinken. In andere landen wor den er ook mousserende wijnen gemaakt, die vergelijkbaar zijn met champagne. Zo komen pro secco en Spumante uit Italië en deze zijn van de glera druif ge maakt. Een Spumante is de wat duurdere versie. Cava's zijn Spaans en worden vaak van maca- beo druiven gemaakt. Mousseren de wijnen uit Duitsland heten Sekt en hebben de Riesling druif als basis. Vaak doen deze schuim- wijnen niet onder voor een echte champagne. Van tevoren een proeffles kopen is altijd een goed idee. Proost! Van tevoren een proeffles kopen is altijd een goed idee. Proost! Door de verbreding van het economisch herstel komt er voor groothan dels in foodservice in 2015 een eind aan de omzetdaling. Het ver beterde consumentenvertrouwen en de gematigde stijging van koopkracht en particuliere beste dingen in 2015 dragen bij aan de omslag. Daarmee zet de branche een punt achter drie jaar waarin de omzet met 500 miljoen euro daalde. „De markt voor eten en drinken bui ten de deur kent een steeds grote re diversiteit aan aanbieders. Er is daardoor behoefte aan foodservi ce groothandels die kennis heb ben van de consument," stelt Dirk Mulder, ING Sectormanager Food Retail. Consumenten trek ken weer wat vaker de portemon nee en de particuliere bestedin gen groeien naar verwachting met 1 procent in 2015. Binnen de deelmarkten waar foodservice- groothandels aan leveren, horeca, catering en gemak, is het beeld ge mengd. Via hun klanten worden foodservice groothandels gecon fronteerd met de veranderende wensen en verwachtingen van consumenten. Consumenten en consumentenorganisaties zijn kri tisch op hoe bedrijven in de voed selketen opereren. WOENSDAG 31 DECEMBER 2014 Marley Spoon is gek op koken en samen eten. Het concept van het bedrijf maakt koken inspirerend en bijzonder. De suc cesvolle onderneming uit Berlijn heeft voet gezet op Neder landse bodem. Marley Spoon wil koken en samen eten een moment van ontdekken, onthaasten en genieten laten zijn. Daarom wordt het werk dat aan het koken vooraf uit handen genomen. Marley Spoon kiest de beste kwaliteitsproducten uit voor een box die wordt bezorgd bij consumenten in heel Nederland. De box kan zonder abonnementsvorm worden be steld, waardoor er geen afnameverplichting is. I FAIR TRADE CHOCOLADE EXTRA PUUR Een van de nieuwe producten in het as sortiment van de Wereldwinkel Zierik- zee is de chocoladepasta extra puur van Fair Trade. De cacao en rietsuiker in de ze extra pure chocoladepasta komen van fairtrade boeren in Latijns-Amerika (cacao) en van Mauritius (suiker). Dit potje extra pure chocopasta is er spe ciaal voor liefhebbers van de volle, krachtige smaak van pure chocolade. Steeds meer Zeeuwse streekproducten worden erkend met het keurmerk Zeker Zeeuws®. Dat is een initiatief van de Pro vincie Zeeland en Stichting Lekker Regionaal Product. De tel ler staat inmiddels op 23 certificaten. Zeker Zeeuws® geeft aan consumenten de gevraagde garantie op herkomst. De pro ducten komen dus echt uit Zeeland en zijn op duurzame wijze gemaakt en geteeld. Recentelijk zijn de bruine bonen van de Bruine Bonen Telersvereniging Biervliet Sr Omstreken en de Zeeuwse tarbot van Seafarm en oesters van Renart Boulon uit Kamperland gecertificeerd. door Margot Verhaagen en bittere smaak Boerenkool groeit volop in Zeeland, foto Ed van Alem door Margot Verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 22