Thee, gerookte
paprika of likeur:
kookicoonYvette
van Boven maakt
het zelf en leert
haar enorme scha
re fans meegaan
met nieuwe
trends. „Van natu
re ben ik heel lui."
4 SPECTRUM
interview
Wat Yvette
van Bo
ven (46)
zich her
innert:
haar moe
der Ma-
riette die jam en brood maakte. Koek
jes en taarten, alles kon ze zelf. Haar
Limburgse oudtante Emilie ('Tante
Zus') verwende haar met een comple
te kip als avondmaaltijd en een grote
reep chocolade als toetje. Glunderend:
„Zij was enorm van het vreten. En ze
zong prachtige Limburgse liederen in
de keuken."
Zijzelf en haar zusje Sophie speelden
restaurantje in de tuin; hun poppen
werden getrakteerd op ijsjes en cake
jes. Ze knipte mappen vol recepten en
verzamelde kookboeken.
Nu is Van Boven vormgever, foodsty-
list, cateraar en kok. Internationaal
bekend als schrijfster van prijswin
nende kookboeken waarin ze uitlegt
dat je alles zelf kunt maken, van ge
rookte vis tot thee en clotted cream.
Dit jaar werd ze uitgenodigd op het
hoofdkantoor van Google in Califor-
nië, om er te vertellen over de manier
waarop ze werkt, over haar ambitie en
over haar boeken die ze van voor tot
achter zelf maakt. Heel leuk, maar
best verrassend dat ze haar vroegen,
vindt ze zelf. „Van nature ben ik na
melijk heel lui. Maar als ik iets maak
waarvan ik weet dat het beter kan,
rust ik niet voor het helemaal goed
is."
Van Boven schrijft pagina's vol recep
ten voor de Libelle en de Volkskrant.
Daar maakt ze tekeningen bij waaraan
je kunt zien dat ze haar meisjesachti
ge plezier nooit is kwijtgeraakt. Ze
woont met haar man Oof, die foto
graaf is en prachtige foto's maakt voor
haar boeken, in een appartementje
aan een rustige Amsterdamse gracht.
Het is er vol, met een keuken (met in
de hoofdrol een enorme Boretti-
oven), kookboeken, serviezen, kook
spullen en kasten vol ingrediënten. Er
is nog net plek voor een zithoekje en
een eettafel.
„Ik woon in mijn keuken", constateert
ze opgewekt. „Ik kan me hier hele
maal terugtrekken, het is mijn bunker-
tje. Gelukkig hebben we een hondje,
dat dwingt me regelmatig ommetjes
door Lindy Jense
Yvette van Boven: „Ik weet hoe frustre
rend het is als je een lekker recept leest
en dan ontdekt dat er dingen in staan die
je niet kent." foto Oof Verschuren