Thee, gerookte paprika of likeur: kookicoonYvette van Boven maakt het zelf en leert haar enorme scha re fans meegaan met nieuwe trends. „Van natu re ben ik heel lui." 4 SPECTRUM interview Wat Yvette van Bo ven (46) zich her innert: haar moe der Ma- riette die jam en brood maakte. Koek jes en taarten, alles kon ze zelf. Haar Limburgse oudtante Emilie ('Tante Zus') verwende haar met een comple te kip als avondmaaltijd en een grote reep chocolade als toetje. Glunderend: „Zij was enorm van het vreten. En ze zong prachtige Limburgse liederen in de keuken." Zijzelf en haar zusje Sophie speelden restaurantje in de tuin; hun poppen werden getrakteerd op ijsjes en cake jes. Ze knipte mappen vol recepten en verzamelde kookboeken. Nu is Van Boven vormgever, foodsty- list, cateraar en kok. Internationaal bekend als schrijfster van prijswin nende kookboeken waarin ze uitlegt dat je alles zelf kunt maken, van ge rookte vis tot thee en clotted cream. Dit jaar werd ze uitgenodigd op het hoofdkantoor van Google in Califor- nië, om er te vertellen over de manier waarop ze werkt, over haar ambitie en over haar boeken die ze van voor tot achter zelf maakt. Heel leuk, maar best verrassend dat ze haar vroegen, vindt ze zelf. „Van nature ben ik na melijk heel lui. Maar als ik iets maak waarvan ik weet dat het beter kan, rust ik niet voor het helemaal goed is." Van Boven schrijft pagina's vol recep ten voor de Libelle en de Volkskrant. Daar maakt ze tekeningen bij waaraan je kunt zien dat ze haar meisjesachti ge plezier nooit is kwijtgeraakt. Ze woont met haar man Oof, die foto graaf is en prachtige foto's maakt voor haar boeken, in een appartementje aan een rustige Amsterdamse gracht. Het is er vol, met een keuken (met in de hoofdrol een enorme Boretti- oven), kookboeken, serviezen, kook spullen en kasten vol ingrediënten. Er is nog net plek voor een zithoekje en een eettafel. „Ik woon in mijn keuken", constateert ze opgewekt. „Ik kan me hier hele maal terugtrekken, het is mijn bunker- tje. Gelukkig hebben we een hondje, dat dwingt me regelmatig ommetjes door Lindy Jense Yvette van Boven: „Ik weet hoe frustre rend het is als je een lekker recept leest en dan ontdekt dat er dingen in staan die je niet kent." foto Oof Verschuren

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 34