Cassoulet druipt van traditie Beoordeling 6 UIT We schuiven deze week aan in de net geopende uitspanning De Heeren van Schouwen in Westenschouwen, waar we voor nop 'back to the future' gaan. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Er zijn gerechten die zo doordrongen zijn van plaatselijke tradities dat ze al eeuwenlang een bron van twist vormen. Puristen slaan elkaar nog net niet de her sens in maar het scheelt niet veel. Geen mooier voorbeeld dan de Zuid-Franse cassoulet, die stoere ovenschotel met witte bo nen, varkensvlees en gekonfijte eend. Hier sla je de plank al mis, want volgens de inwoners van één stad verderop hoort er geen eend in maar patrijs en veel ganzenvet. 'Nee, alleen lamsvlees en onze ei gen beroemde knoflookworst!', roepen ze in Toulouse. Daarover zijn die heethoofden aan de voet van de Pyreneeën het toch nog aardig eens: een goede cassoulet kan niet zonder saucisse de Tou louse. Je kunt denken: waar maken ze zich druk over? Maar cassoulet is meer dan een streekgerecht; het is onderdeel van de culturele identiteit. Ik maak deze week een machtig lekkere cassoulet, zoals ik hem dit najaar at in de middeleeuwse ridderstad Carcassonne, naar re cept van buurstad Castelnaudary. Ongeveer dan, want ik smokkel er ongehinderd op los. Het is na melijk nogal een tijdrovend pro ces om deze klassieke ovenscho tel van A tot Z zelf te maken. Dan moet je eigenlijk de avond tevo ren al de witte bonen in de week zetten. Van Carcassonne tot aan Toulouse gebruiken ze daarvoor haricots lingots blanc, een regio nale grote witte bonensoort. Wij nemen voorgegaarde bonen uit blik. Kies lekkere grote met een stevig velletje; cannellini bonen van Bonduelle bijvoorbeeld. In plaats van urenlang bouillon trek ken van spekzwoerd en gelei-vor mende varkenspoten, nemen wij schouderkarbonades en zwoerd zonder spek (net iets minder vet) en voegen daaraan later gelatine toe. venbus valt, belooft eigentijdsere gerechten met veel verse vis en schaal- en schelpdieren. Aan de 'kachel' staat John Berre- voets, zoon van een Zierikzeese horecaman. Nou, laat maar zien. Dat doet John. De vissoep (6,50 euro, recept van pa René) is rijk gevuld met kabeljauw, botervis, zalm, zwaardvis en mosselen. De niet verzouten bouillon smaakt voortreffelijk. Voor deze prijs een weggevertje. Mijn tafelgenote ver zwelgt haar ongepelde gamba's in knoflook, ui en champignons. De garing van de schaaldieren (6,95 euro) is klasse. De op tafel uitge spreide, rode servetten en de ar chaïsche ribbelplacemats zij De Heeren daarmee vergeven. Ook de hoofdgerechten bevallen. Op het bord van mijn overbuur vrouw liggen drie in roomboter gebakken slibtongen (19,50 euro). Ze vallen van de graat, zonder droog - dus te ver gebakken - te zijn. Jac zet er een flinke schaal friet en een salade naast. Mijn Black Angus-steak met pe persaus (19,75 euro) heeft John medium gebakken. Een lekker mals stuk rundervlees, geflan keerd door een minipan waarin de milde, fijne pepersaus warm blijft. Datzelfde pannetje vind ik terug bij mijn Dame Blanche (5,50 euro). De chocoladesaus is warm en niet te zoet. Keurig, zo hoort het. Ook de kwaliteit van de koffie (merk Mocca d'Or) be koort. Niks is zo irritant als een lekkere maaltijd besluiten met een bloedeloze kop koffie. „We zijn nog maar net begon nen", verontschuldigt Jac zich weer voor de kaart en de half ge schilderde deuren. „Later willen we trouwens bekijken of het mo gelijk is mensen met een beper king bij ons te laten werken." Sympathiek, net als beide heren zelf. Jac schenkt ten afscheid een limoncello. 'Van het huis'. We pin nen 73,70 euro. Geen geld voor de geboden kwaliteit en hoeveel heid. De tijdreis naar de seventies krijgen we er gratis bij. We voe len ons spekkopers. Heeren van Schouwen, Westen- schouwsewegseweg 22, Westen- schouwen. Tel: 0111-851566. Frank Balkenende informeerde hoe ze Kaatje en Kootje kon vinden. Die grandeur kent De Heeren van Schouwen nog niet. Nadat het res taurant achtereenvolgens door het leven was gegaan als De Schouwse Pot (uitgebaat door de zoon van oud-minister Leendert Ginjaar en zijn echtgenote en oud-staatssecretaris Nel Gin jaar-Maas, beiden niet meer in le ven) en schranserij De Olijke Tap per, proberen eigenaar Jac Heeren en chefkok John Berrevoets sinds afgelopen herfst de culinaire func tie van de historische herberg voort te zetten. Jac schonk zijn achternaam aan het restaurant, dus dat scheelt een historische toelichting. Zoals scholier Marty McFly dank zij uitvinder Dr. Emmett Brown ('Doe') in de legendarische film Back to the Future per tijdmachi ne terugreist naar de jaren vijftig, zo worden we in De Heeren van Schouwen gekatapulteerd naar de jaren zeventig. We landen in een extravaganza van donker eiken hout, lambrizeringen, schoon metselwerk, bogen, bruine tegel vloeren, plafondbalken en repli ca's van olielampen. In dat time- warp-interieur past eigenaar Jac Heeren als een pinguïn op Antar- tica. Zo'n trui had ik in 1978 ook. De kaart lijkt evenzo uit de tijd van de oliecrisis te stammen. Uiensoep, tomatensoep met balle tjes, schnitzel en kipsaté; het is geen Jamie Oliver. Dan komt eige naar Jac met een handgeschreven briefje aandribbelen. „We hebben ook gamba's in knoflook, kikker billetjes, kabeljauw met spek, slib- tong, schol, steak en stoofpot. Net zoals we het restaurant nog aan het schilderen zijn, zo zijn we nog bezig met de nieuwe menu kaart." De nieuwe kaart die twee dagen later in mijn digitale brie- We willen bekijken of het mogelijk is mensen met een beperking bij ons te laten werken Verscholen tussen de recreatie bungalows ligt het historisch hart je van Westenschouwen. Hartje, want drie stappen en we zijn er al weer uit. Op een hoek doet een historisch pand al honderden ja ren dienst als fourageplaats voor eerst lokale notabelen en later ge wone stervelingen, onder wie toe risten. Echt faam verwierf de uit spanning onder de bezielende lei ding van de dames Van de Zande. Het naoorlogse Kaatje en Kootje staat in het geheugen van de Schouwse babyboomers gegrift. Na een verkwikkende strandwan deling zegen er op het terras hele families neer. Voor een ijsje of een op een bord gepresenteerde kroket. Voor wat het waard is: het verhaal gaat dat prinses Irene in een Zierikzeese winkel ooit eens Gratis tij dreis inbegrepen Het span van De Heeren van Schouwen: chefkok John Berrevoets en eigenaar Jac Heeren (rechts). deheerenvanschouwen.nl Jac Heeren, eigenaar Prijs-kwaliteit: Entourage: Leuke historische plek met terras in Westenschouwen. Interieur is geda teerd, maar een aanrader voor wie de jaren zeventig wil herbeleven. Bediening: Vriendelijke ontvangst, prettige bedie ning. We zijn de laatste klanten die de uitbaters tot na elven bezighou den, maar geen chagrijn te bespeu ren. Conclusie: Kijk verder dan het interieur. Hier eet je lekker tegen schappelijke prijzen. In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 31